Site logo
Se på kortet
  • Jackson City Hall, South President Street, Jackson, Mississippi, USA

Læs om byen

Jackson er den største by og hovedstaden i den amerikanske stat Mississippi. Byen blev grundlagt i 1821 og opkaldt efter general Andrew Jackson, der senere blev USA’s præsident. Indtil da havde Natchez været Mississippis hovedstad, men man ønskede at finde et mere centralt placeret sted. Derfor blev Thomas Hinds, James Patton og William Lattimore udsendt for at finde det rette sted, og valget faldt på handelsstedet LeFleur’s Bluff.

Arkitekten Peter van Dorn designede en byplan for Jackson, og hans værk med gader som et skakbræt var inspireret af Thomas Jeffersons anbefalinger. Byen udviklede sig, og jernbanen kom hertil i 1840, men under Den Amerikanske Borgerkrig i 1860erne blev store dele af Jackson ødelagt, og den måtte genopbygges. Væksten kom hurtigt tilbage, og indbyggertallet voksede fra godt 4.000 i 1870 til lidt under 8.000 i år 1900.

I dag kan man gå nogle fine ture i Jacksons downtown, hvor der ligger en del seværdigheder. Man kan starte med en tur ad Capitol Street, hvor nogle af byens mest kendte steder ligger. Der er her, man kan se det smukke Governor’s Mansion, der blev opført i 1841 er en af de ældste guvernørboliger i USA. Der arrangeres ture i huset, så man kan få indtryk af arkitekten William Nichols værk.

Over for Governor’s Mansion mod syd står Jackson nok mest karakteristiske højhus, Lamar Life Building, der stod færdigt i 1924 som byens første skyskraber. Ved siden af den ligger St. Andrew’s Cathedral, der blev bygget i nygotisk stil i 1903, og på den modsatte side af Governor’s Mansion ligger den katolske Cathedral of St. Peter fra år 1900. En gade vest for St. Peter’s ligger Old Greyhound Bus Station, der er et fornemt eksempel på streamline moderne fra 1938.

Et par gader mod sydøst kan man se Jacksons rådhus, der blev opført i nyklassicisme i årene omkring 1850, og ved siden af rådhuset ligger Hinds County Courthouse fra 1930 i art deco-arkitektur.

Jackson er hovedstad i Mississippi, og derfor kan man se statens regeringsbygning, som ligger nord for downtown Jackson. Mississippi State Capitol er et imponerende bygningsværk i stilarterne nyklassicisme og beaux-arts fra 1901-1903, og den afløste statens tidligere Capitol, der også kan ses i Jackson.

Det var Theodore C. Link fra St. Louis, der tegnede bygningen fra 1903, som indvendigt er prydet af en meget smuk indretning i bl.a. den centrale rotunde under Capitols smukke kuppel. Oprindeligt lå den lovgivende, udøvende og dømmende magt alle tre i Capitol, men i dag er det kun Mississippis lovgivende forsamling, der har hjemme i Capitol. Umiddelbart nord for bygningen kan man se statens højesteret i en separat bygning.

I krydset mellem gaderne Capitol Street og Congress Street har man en fin udsigt til Mississippi State Capitol ad Congress og til den tidligere regeringsbygning, Old Mississippi State Capitol, der ligger i den østlige ende af Capitol Street. Bygningen blev opført i 1839 i græsk tempelstil, og den var sæde for statens regering ind 1903.

Blandt de mange begivenheder, som er sket i den gamle Capitol, var Mississippis udtræden af USA i 1861. I dag ligger The Old Capitol Museum i den gamle regeringsbygning, og under et besøg her kan man opleve den fine bygnings rum og sale som fx senatet og de repræsentative lokaler. Man kan også lære om de mange beslutninger og begivenheder, der er truffet og hændt her.

Der ligger også en del museer i Jackson. I den sydlige del af byens centrum ligger Mississippi Museum of Art, der er statens største kunstmuseum. Her kan man se værker af både lokale, amerikanske og internationale kunstnere. Ved siden af kunstmuseet ligger koncertsalen Thalia Mara Hall og Russell C Davis Planetarium.

Mod nordøst i byen kan man besøge Museum of Mississippi History, som formidler statens historie i udstillingen, som er delt kronologisk op fra de første folkeslag til nutiden. I samme kompleks ligger Mississippi Civil Rights Museum, der ikke mindst fortæller historien om kampen for borgerrettigheder.

Topseværdigheder

    • Governor’s Mansion
    • Mississippi State Capitol
    • Greyhound Bus Station
    • Lamar Life Building
    • Andrew’s Cathedral
    • Cathedral of St. Peter
    • Jackson City Hall
    • Hinds County Courthouse
    • Old Mississippi State Capitol
    • The Old Capitol Museum
    • Mississippi Museum of Art
    • Thalia Mara Hall
    • Russell C Davis Planetarium
    • Museum of Mississippi History
    • Mississippi Civil Rights Museum

Ture fra byen

    Natchez Cathedral

    Natchez

    Natchez er en by, der ligger hævet over floden Mississippis bred i staten Mississippi. I plantagetiden var byen en af de største udskibningshavne i området, og velhavende plantageejere byggede deres palæer som fantastiske byhuse i Natchez. De kan stadig opleves i dag, og der er også andre seværdigheder og selvfølgelig adgang til Mississippi neden for byens centrum.

    Området blev koloniseret af franskmænd i 1716, da de anlagde Fort Rosalie i regionen, der traditionelt var befolket af de Natchez-indianere, som byen senere blev opkaldt efter. Senere i samme århundrede blev byen startsted for The Natchez Trail, der var ruten hjemad for mange landmænd fra blandt andet Indiana og Kentucky, der havde sejlet deres varer til New Orleans.

    Natchez blev i 1798 hovedstad i det nyetablerede amerikanske Mississippi-territorium. Da territoriet blev optaget som ny stat i USA i 1817, blev Natchez statshovedstad indtil 1822, hvor Jackson blev ny hovedstad. Natchez fastholdt sin økonomiske betydning med beliggenheden var Mississippi River, og der blev udskibet meget bomuld og andre varer fra byens flodhavn til både New Orleans og havne mod nord.

    I dag kan man fortsat fornemme 1800-tallets atmosfære fra en tid med store palæer og travl flodtrafik. Man kan blandt andet besøge Dunleith fra 1855, der er den eneste bevarede plantagebygning i Mississippi, hvor der er en søjlegang hele vejen rundt om huset. Tæt herpå ligger det ottekantede palæ Longwood, som plantageejeren Haller Nutt byggede i 1859. I byen kan man også se Stanton Hall fra 1857, der står som et af byens mest imponerende palæer, og byens smukke St. Mary's Basilica, der blev indviet i 1843.

     

    Jackson Square, New Orleans

    New Orleans

    New Orleans ligger i de amerikanske sydstater, der har en særlig charme. Her i byen emmer det af atmosfære i det gamle centrum, der også kendes som French Quarter. Her er levende jazzmusik i gaderne, støbejernsbalkoner, hestevogne og gammel sydstatscharme, der årligt krydres med Mardi Gras-festlighederne som et af mange højdepunkter i byen.

    Byen New Orleans var under navnet Nouvelle Orleans hovedbyen i det franske område Louisiane, og det kan man stadig se på de franskklingende gadenavne, sproget og på restauranternes spisekort, der kan byde på andre retter end i det øvrige USA. Det er her, det kreolske køkken har hjemme, og det er en oplevelse.

    Læs mere om New Orleans

     

    Mobile, Alabama

    Mobile

    Mobile er en af staten Alabamas største byer. Dens historie går tilbage til områdets franske tid, hvor fransk-canadierne Pierre Le Moyne d'Iberville og Jean-Baptiste Le Moyne i 1702 grundlagde Fort Louis de la Louisiane, der blev den første hovedstad i kolonien La Louisiane. Hovedstaden blev flyttet til Biloxi i 1720, og derefter var Mobile et fort og et handelssted med navnet Fort Condé. Med Freden i Paris i 1763 blev området britisk, og byen blev omdøbt Fort Charlotte. I 1780 erobrede Spanien regionen, der i 1813 blev en del af USA.

    På dette tidspunkt var der ca. 300 indbyggere i Mobile, men snart efter voksede byen betydeligt grundet ikke mindst den gode beliggenhed for flodtransport og senere handel med bl.a. bomuld. I begyndelsen af 1860erne var Mobile en af de største byer i de amerikanske sydstater, og byens vækst fortsatte med skibsværftet og stålindustriens udvikling.

    Læs mere om Mobile

     

    Memphis, Tennessee

    Memphis

    Memphis er en af de største byer i den amerikanske stat Tennessee. Den spanske opdagelsesrejsende Hernando de Soto kom hertil som den første europæer i 1541, men der gik til 1797, før USA anlagde Fort Adams på det sted, hvor Memphis blev grundlagt som by i 1819 og opkaldt efter Memphis i Egypten. Byen voksede hurtigt grundet bomuldsproduktionen i de amerikanske sydstater og Memphis’ gode beliggenhed ved Mississippi-floden og senere ved jernbaner.

    Memphis blev besat af nordstaterne under den amerikanske borgerkrig, men de følgende årtier bød på nedgangstider med bl.a. en epidemi af gul feber. Væksten kom tilbage til Memphis i slutningen af 1890erne, og den accelererede gennem 1900-tallet, hvor byen bl.a. blev kendt som hjemsted for Elvis Presley og for borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr.’s død i 1968.

    Læs mere om Memphis

Tilmeld dig vores nyhedsbrev