Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den amerikanske storby Seattle i USA’s nordvestlige hjørne er et af de teknologiske centre i landet, og samtidigt har byen været særdeles betydende for blandt andet nyere amerikanske musik. At byen ligger omgivet af storslået natur, er noget, der blot giver ekstra perspektiver på en tur til Seattle.

Seattles historie er spændende, fx har den været transitsted for lykkeridderne til guldfund i Canada, hvilket man kan stifte bekendtskab med på et af byens museer. Seattle nedbrændte i 1889, og det skabte grobund for både en ny by efter branden og ture til undergrunden fra før 1889. Seattle holdt verdensudstilling i 1962, og det sætter også sine spor på byens oplevelser for turister i dag.

Seattle er kendt for flere ting. Boeing-flyfabrikkerne og Microsoft er to af områdets store firmaer. På musiksiden har fx Nirvana haft sit hjemsted her, og flere film og serier er indspillet i området, eksempler er serierne X-Files og Twin Peaks, der lagde gaderne øde i 1990erne.

Seattle hører da også til de smukkest beliggende storbyer i USA. Der er enestående natur mod alle verdenshjørner, fra vandet og nationalparker mod vest, den canadiske grænse mod nord til vulkanerne, hvor Mount Saint Helens i 1980 gik i udbrud. Alt sammen i overskuelig afstand.

Andre seværdigheder

  Chinatown, Seattle

  • Den Kinesiske Bydel/Chinatown: Chinatown er Seattles kinesiske bydel, der opstod fra 1860erne med kinesiske arbejdere, der bosatte sig her. I dag er her kinesiske forretninger, markeder, spisesteder og også et museum for bydelen.
  • Klondike Guldfeber Nationalpark/Klondike Goldrush National Park: Dette er et museum, der giver et fint indblik i guldfeberen mod Klondike 1897-1898 og den påvirkning, den fik på Seattle. Byen var nemlig et vigtigt forsynings- og transportsted på vejen til Klondike.

  Pioneer Square, Seattle

  • Pionerpladsen/Pioneer Square: Pladsen Pioneer Square ligger midt i Seattles historiske centrum, hvoraf en stor del blev ødelagt i branden, der ramte byen i 1889. I dag kan man bl.a. se en totempæl fra tlingit-indianerstammen.

  Saint James Cathedral, Seattle

  • Sankt Jakob Katedral/Saint James Cathedral: Saint James Cathedral er Seattles katolske katedral og som sådan er den sædet for byens ærkebiskop. Byggeriet blev igangsat i 1905, og kirken stod færdig to år senere.
  • Seattle Akvarium/Seattle Aquarium: Dette er et interessant akvarium, hvor man bl.a. kan opleve vandene omkring Seattle og Washington. Man kan se en laksetrappe, et tropisk rev og meget andet under et besøg.

  Seattle Public Library

  • Seattle Bibliotek/Seattle Public Library: Seattles offentlige bibliotek er arkitektonisk en af byens største oplevelser. Den 56 meter høje bygning blev opført i et ydre af glas og stål sat sammen i en enestående kombination af brudte flader.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Seattle her.

Historisk overblik

  Området før europæerne
  Seattle-området har gennem cirka 4.000 år været beboet af indianere. De boede spredt i området, og i midten af 1800-tallet var der tretten indianske landsbyer i det nuværende Seattles byområde.

  Blandt de mest kendte fra den oprindelige befolkning er høvdingen Si’ahl, der levede fra cirka 1780 til 1866. Hans person og gerning gjorde, at byen blev opkaldt efter ham i den angloficerede form Seattle.

  Europæernes ankomst
  Den første europæer i området var George Vancouver, der kom hertil i maj 1792 under hans ekspedition til den nordvestlige amerikanske Stillehavskyst i årene 1791-1795.

  Der skulle dog gå nogle år, før der blev etableret en permanent europæiske bosættelse. Det skete i slutningen af september 1851, hvor to separate steder blev etableret næsten på samme tid. Ved Alki Point kom de første fra en gruppe anført af Arthur Denny og opførte en hytte, mens Luther Collins med følge etablerede landbrug i det nuværende Georgetown. Stederne ved bugten Elliott Bay var god grundet den godt beskyttede beliggenhed.

  De første årtier
  I begyndelsen udviklede Seattle sig til at være knudepunkt for træindustrien, hvorfra stammer og senere bearbejdet træ blev udskibet til i første omgang San Francisco. I hele det nuværende Seattle-område stod skovene med træer på op til 100 meter i højden, og den gode økonomi i de naturlige råvarer skabte hurtigt grundlaget for en større byudvikling.

  Seattle blev officielt en by med følgende rettigheder den 14. januar 1865. På det tidspunkt boede her cirka 350 indbyggere. Det tal var steget til omkring 1.000, da byens status blev fornyet den 2. december 1869.

  1800-tallets vækst
  De følgende årtier skete en kolossal vækst i Seattle og i området. I 1873 besluttede jernbaneselskabet Northern Pacific Railway at føre deres transkontinentale rute til landsbyen Tacoma sydvest for Seattle i stedet for til den voksende by mod nordøst.

  Seattle prøvede at få andre operatører til byen, og det lykkedes i 1884, da Great Northern Railway etablerede primært godstrafik til byen. Der skulle gå til 1906, før Seattle fik en større personbanegård og derved jernbanetrafik.

  1880erne blev årtiet, hvor sporvogne blev indført, uddannelsesinstitutioner blev grundlagt, og kloaksystem og gadenet blev etableret. Byen var ved at blive en stor regional by.

  Den 6. juni 1889 blev byen ramt af en stor brand, der lagde næsten hele forretningskvarteret i ruiner. Alle jernbaneterminaler og hovedparten af byens kajer var også gået op i røg.

  De fleste af de brændte bygninger var opført i træ, og efter branden indførtes bygningsreglementer om stenbygninger. Det udbrændte centrum blev genopbygget med nye og større opførelser på ganske kort tid, og det betød, at byens befolkning grundet de mange job i byggebranchen steg fra 25.000 til 40.000 på bare et år.

  1890erne blev til trods for almindelig økonomisk tilbagegang i USA ad flere omgange et årti med vækst i Seattle. Det skyldtes ikke mindst, at der i august 1896 blev fundet guld i canadiske Klondike. Seattle lå logistisk godt, og byen blev nærmest fra den ene dag til den anden udskibningssted for lykkeriddere fra hele USA samt base for forsyninger til flere råstofområder i Canada og Alaska. Det gav byen en yderligere økonomisk vækst og også en massiv immigration, hvor mange i byen tjente godt på dem, der blev rige af fx guldfund.

  Starten af 1900-tallet
  I første halvdel af 1900-tallet slog Seattle sin rolle som førende i det nordvestlige USA fast. Kulturelt blomstrede byen, og industrier skød op med mange arbejdspladser.

  Guldfeberen havde allerede fra århundredets start bragt ny rigdom til byen. På markederne blev der handlet lystigt, og i samme årti udviklede blandt andet kulturlivet sig også, som det bør sig i en rigtig storby. Fx blev byens symfoniorkester etableret i 1903.

  Havnen var Seattles økonomiske livsnerve. Det var her, transporter skabte rigdomme til store dele af byen, og i Seattle begyndte man tidligt i forhold til mange andre byer at udbygge offentligt ejede havnearealer, der i stedet for kaotiske vækst kunne sikre planlægning og udbygning til fordel for byen.

  Et af tidens højdepunkter var verdensudstillingen Alaska-Yukon-Pacific Exposition, der løb af stabelen i Seattle i 1909. Udstillingen satte fokus på udviklingen i den nordvestlige Stillehavsregion.

  I forbindelse med 1. Verdenskrig voksede handelen over Stillehavet, og industrielt gav det et boom i skibsbygning. Med krigens afslutning mindskedes efterspørgslen efter skibe dramatisk, og Seattles nærmest ubrudte vækst kom til sin afslutning.

  Efterkrigstidens boomtown
  Fra en krigsøkonomi under 2. Verdenskrig overgik væksten i Seattle i årtierne efter krigens afslutning til ikke mindst flyfabrikken Boeing og dens med årene stadig større succes med civilfly.

  I 1962 husede Seattle Verdensudstillingen, hvor blandt andet vartegnet Space Needle blev opført. Dette gav også en saltvandsindsprøjtning til nye investeringer i et stagnerede downtown-område, der efter udstillingen igen var i vækst.

  De følgende årtier skabtes igen mange nye virksomheder, ikke mindst verdensomspændende Microsoft, der flyttede hertil fra Albuquerque i 1979. Andre inden for it- og medicinalindustrien fulgte efter.

  Kulturelt blev Seattle også markeret på verdenskortet med indspilning af tv-serier som the X-files og kendte musikere som Nirvana og Kurt Cobain, der nærmest grundlagde en ny genre med centrum i Seattle.

Topseværdigheder

  Pike Place Market, Seattle

  • Pike Place Marked/Pike Place Market: Dette er et kendt og velbesøgt marked, der slog dørene op i 1907. Man kan bl.a. købe friskfanget fisk og nogle af staten Washingtons mange landbrugsvarer her. Der er også spisesteder, og så er der hos markedets fiskehandlere, man kan se de berømte fiskekast.

  Seattle Underground

  • Seattles Undergrund/Seattle Underground: Seattle brændte i 1889, og det fik store konsekvenser for byen. Bl.a. af man forhøjede centrum med en etage i genopbygningen. På The Underground Tour kan man besøge det gamle Seattle fra før bybranden i 1889.
  • Seattle Havnerundfart/Seattle Harbor Cruise: Seattles beliggenhed giver mulighed for nogle dejlige sejlture. Det gælder fx en spændende havnerundfart med fornem udkig til Seattles smukke skyline. Man kan også vælge at tage en af færgerne fra havnen til enten Bainbridge eller Bremerton.

  Space Needle, Seattle

  • Space Needle: Space Needle er Seattles vartegn og et markant indslag i byens skyline. Det er et 184 meter højt tårn med observationsdæk og en fremragende udsigt over byområdet og til de bagvedliggende bjerge og vulkaner. Space Needle blev bygget til verdensudstillingen i byen i 1962.

  Museum of Pop Culture, Seattle

  • Museet for Popkultur/Museum of Pop Culture: Dette er et spændende museum, der er dedikeret popkultur. Musik og science fiction er blot få eksempler på omdrejningspunkterne på museets udstillinger, der ligger i Frank Gehrys smukt designede bygning, der åbnede i år 2000.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Seattle her.

Ture fra byen

  Mount Rainier National Park, Washington

  • Mount Rainier National Park: Bjerget Mount Rainier er det højeste i Cascade-bjergkæden øst for Seattle. I området rundt om det 4.392 meter høje bjerg er der etableret en nationalpark, der rummer en meget smuk natur.
  • Staten Washingtons Historiske Museum/Washington State History Museum: På dette museum kan man komme på et strejftog gennem historiske personer og begivenheder, der har sat sit præg på dels statens udvikling og dels verdenshistorien.

  Olympic National Park, Washington

  • Olympic National Park: Halvøen Olympic Peninsula er med Olympic National Park i centrum umådeligt smuk med sin righoldige natur. Området er præget af tempereret regnskov med stor variation af både plante- og dyreliv.
  • Future of Flight Aviation Center & Boeing Tour: Dette er et museum omkring Boeings enorme flyfabrik, og her kan man komme en tur rundt på anlægget. På Future of Flight kan man se flyvningens historie og naturligvis også Boeings.

  Vancouver skyline

  • Vancouver: Den canadiske storby Vancouver er som Seattle særdeles smukt beliggende midt i en fantastisk natur. Der er også mange seværdigheder som fx det gamle Gastown og Stanley Park, hvor der er totempæle og meget andet.
  • Portland: Portland er hovedstad i staten Oregon, og her er der en række seværdigheder. Man kan fx besøge en japansk og kinesisk have og flere spændende museer som bl.a. Portland Art Museum og Museum og Science and Industry.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links