Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Houston er den største by i den amerikanske stat Texas. Byen blev grundlagt ved sammenløbet af Buffalo Bayou og White Oak Bayou i 1836. Den nye by blev opkaldt efter Texas’ præsident og general Sam Houston, der førte an i Slaget ved San Jacinto i april 1836, som var det sidste og afgørende slag i Texas’ revolution og løsrivelse fra Mexico. I august samme år erhvervede Augustus Chapman Allen og John Kirby Allen et stykke jord, hvor de etablerede Houston gennem annoncering, og de fik landets hovedstad placeret her. Denne blev dog flyttet til Austin i 1839, mens Houston voksede. Der blev hurtigt anlagt en havn langs Buffalo Bayou, og efter få årtier var Houston blevet et jernbaneknudepunkt for eksport af bomuld. I 1901 blev der fundet olie øst for Houston, og det kickstartede den texanske olieindustri, der gav vækst i byen. I 1914 åbnede Houstons dybvandshavn, som også betød øget trafik og opblomstring, og det samme gjorde den senere etablering af NASA’s rumfartscenter i byen. Befolkningstallet i byområdet steg fra omkring 700.000 i 1950 til næsten fire millioner med udgangen af 1900-tallet, og den udvikling er fortsat.

I dag er der meget at opleve i Houston, hvor man kan starte en spadseretur ved Allen’s Landing, der er stedet, hvor byen blev grundlagt. Det var her, brødrene Allen i sin tid erhvervede jord for at etableret en ny by, og i dag ligger her en lille park og et kajanlæg, der genskaber stedet den oprindelige havn. Fra flodbredden kan man over vandet se Merchants and Manufacturers Building, der blev opført i 1930 som Houstons største bygning. I dag er der indrettet som en del af University of Houston-Downtown. Fra Allen’s Landing kan man gå til den nærliggende Market Square Park, der fra Houstons tidlige år var byens centrum. Gennem tiden har flere udgaver af byens rådhus ligget omkring pladsen, og det var også her, staten Texas’ første Capitol-bygning lå som regeringsbygning, da Houston kortvarigt var hovedstad. I dag ligger der nogle bevarede 1800-talshuse på pladsens sydøstlige side.

Efter en tur på Market Square Park kan man gå ad Main Street, hvor der også ligger nogle af Houstons gamle bygninger, og gennem Theater District, der er Houstons førende område for udøvende kunstnere. Her ligger der flere teatre som fx Alley Theatre, Hobby Center for the Performing Arts og Worthham Theatre Center, hvor bl.a. Houston Grand Opera har hjemme. Man kan også se Jones Hall, som er spillespil for byens symfoniorkester. I dette kvarter kan man også se rådhuset Houston City Hall, der blev opført i 1938-1939 i art deco-arkitektur. Fra Tranquility Park ved rådhuset kan man nyde udsigten til downtowns moderne skyskrabere, der står som kontrast til det gamle og meget lavere rådhus. Vest for rådhuset kan man gå til Sam Houston Park, der er dedikeret Houstons historie gennem bygninger og kultur. Parken ligger som et lille frilandsmuseum med mange træbygninger fra 1800-tallet. Bjælkehytten The Old Place fra 1823 er regionens ældste hus, mens Kellum-Noble House fra 1847 og Nichols-Rice-Cherry House fra 1850 er smukke eksempler på beboelseshuse. I parken ligger også kirken St. John’s Church fra 1891.

Der er også mange museer i og omkring Houstons. The Menil Collection er et kunstmuseum, der blev tegnet af Renzo Piano, og som har værker af mange berømte kunstnere i samlingen; fx Henri Matisse, Pablo Picasso, René Magritte, Andy Warhol og Max Ernst. Man kan også gå på Museum of Fine Arts, hvis fornemme udstilling spænder fra antikken til moderne kunst med værker af bl.a. Frans Hals, Canaletto, William Turner, Claude Monet og Pablo Picasso. Kunstmuseet er blot et at utallige museumstilbud i det såkaldte Museum District, der ligger i og omkring Hermann Park syd for downtown. Der er også spændende museer i udkanten af Houston. Øst for byen ligger slagskibet USS Texas som museumsskib i havnen langs Buffalo Bayou. USS Texas var i aktiv tjeneste i årene 1914-1948, og det er det eneste bevarede af de såkaldte dreadnought-slagskibe, der var opkaldte efter HMS Dreadnought, der revolutionerede krigsskibe i starten af 1900-tallet. Fra nyere tid kan man besøge Space Center Houston, der ligger sydøst for byen. Her på NASA’s rumfartscenter kan man lære om rumfartens udvikling og se raketter, rumdragter, en kopi af den amerikanske rumfærge og meget andet.

Topseværdigheder

  • Sam Houston Park
  • Museum District
  • Space Center Houston
  • Allen’s Landing
  • Merchants and Manufacturers Building
  • Market Square Park
  • Main Street
  • Alley Theatre
  • Hobby Center for the Performing Arts
  • Worthham Theatre Center
  • Houston City Hall
  • Tranquility Park
  • The Menil Collection
  • USS Texas

Tilmeld dig vores nyhedsbrev