Site logo
Se på kortet
Læs om byen

New Orleans ligger i de amerikanske sydstater, der har en særlig charme. Her i byen emmer det af atmosfære i det gamle centrum, der også kendes som French Quarter. Her er levende jazzmusik i gaderne, støbejernsbalkoner, hestevogne og gammel sydstatscharme, der årligt krydres med Mardi Gras-festlighederne som et af mange højdepunkter i byen.

Byen New Orleans var under navnet Nouvelle Orleans hovedbyen i det franske område Louisiane, og det kan man stadig se på de franskklingende gadenavne, sproget og på restauranternes spisekort, der kan byde på andre retter end i det øvrige USA. Det er her, det kreolske køkken har hjemme, og det er en oplevelse.

Langs det franske kvarter og resten af det centrale New Orlenas løber Mississippi-floden, hvorpå man kan tage en hjuldamper til de historiske plantager i New Orleans’ opland og her drømme sig videre til 1800-tallets by- og landliv og også nyde blandingen af amerikansk og fransk-kreolsk kultur.

Der er ikke langt til mange andre oplevelser, hvis man gerne vil en tur ud af byen. Sumpene omkring Houma er hjemsted for utallige alligatorer og andre dyr, og det kan man opleve på sejlture gennem det frodige område. Byer som Natchez og Baton Rouge er også spændende udflugtsmål.

Topseværdigheder

  French Quarter

  • French Quarter: Det charmerende franske kvarter, French Quarter, er New Orleans’ største attraktion. Hele kvarteret emmer af en stemning, der er unik i både Nordamerika og resten af verden. French Quarter hed Vieux Carré under byens franske tid.
  • Bourbon Street: Bourbon Street er hovedstrøget i French Quarter, det franske kvarter, og siden byens grundlæggelse har netop Bourbon Street været den centrale gade. I den franske tid hed den Rue Bourbon.
  • The Cabildo: The Cabildo er en af de væsentligste historiske bygninger i New Orleans. Det var her, det amerikanske køb af Louisiana blev underskrevet i 1803. Oprindeligt var bygningen New Orleans’ rådhus.

  Steamboat Natchez

  • Steamboat Natchez: Et af New Orleans’ og Mississippi-flodens vartegn er de traditionelle hjuldampere, der tidligere var et almindeligt transportmiddel mellem fx de større byer og plantagernes langs floden.
  • Garden District: En vandretur i bydelen Garden District er som en rejse tilbage til de gamle amerikanske sydstater. Her ligger sydstaternes aristokratis palæer side om side.

Andre seværdigheder

  St. Louis Cathedral

  • St. Louis Cathedral: Den nuværende St. Louis-katedral er opført i 1849 som den tredje kirke på dette sted. De to første blev ødelagt af hhv. en orkan og en brand. Katedralen er den ældste romersk-katolske kirke i USA.
  • Jackson Square: Pladsen Jackson Square er centrum i New Orlenas’ gamle bydel, French Quarter. Den hed indtil 1851 Place d’Armes, hvorefter den fik navn efter den amerikanske præsident Andrew Jackson.
  • Jackson Brewery: I 1891 byggede tyskeren Dietrich Einsiedel det sydlige USA’s største bryggeri, Jackson Brewery. Der brygges ikke længere øl i det monumentale byggeri, men det er nu indrettet til et spændende indkøbscenter.

  St. Charles Streetcar

  • St. Charles Streetcar: New Orleans’ historiske sporvogne, de såkaldte St. Charles Streetcars, er en oplevelse i sig selv, hvor man kan tage en tur til blandt andet det historiske Garden District fra Downtown.
  • Canal Street Ferry: På de små færger, Canal Street Ferries, kan man krydse Mississippi, og herfra er der et forrygende vue til New Orleans’ moderne skyline med de mange skyskrabere.

Ture fra byen

  Oak Alley Plantation

  • Oak Alley Plantation: Oak Alley-plantagen ligger billedskønt for enden af en bred allé, som de gamle egetræers kroner lukker sig ovenover. Den 260 meter lange allé leder fra Mississippis bred til plantagens hovedbygning.
  • Houma: Mississippi-flodens delta er et smukt naturområde med mangrovesumpe, store kanaler og alligatorer. Deltaet er hjemstedet for den franske cajunkultur, der er et af New Orleans-områdets særkender.

  Baton Rouge Louisiana Capitol

  • Baton Rouge: Baton Rouge er Louisianas hovedstad og næststørste by. Byens historie som statens politiske centrum har medført opførelsen af en række fine bygningsværker som statens capitol. Der er også en del tidligere plantager i omegnen.
  • Biloxi: Biloxi ved den Mexicanske Golf er den ældste by langs denne kyststrækning, franskmændene grundlagde Biloxi i 1699. Fra 1702 til 1722 var den hovedstad i franske Louisiane. Her kan man bl.a. se tidligere præsident Jefferson Davis' hus Beauvoir.

  Natchez Cathedral

  • Natchez: Byen Natchez ved Mississippis bred var i plantagetiden en af de største udskibningshavne, og velhavende plantageejere byggeri deres palæer her som fantastiske byhuse. De kan opleves i dag, og der er også andre seværdigheder som fx byens katedral.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  New Orleans-området havde gennem lang tid været befolket af indianere, før europæere kom her til i 1518. Indianernes landsby hed Tchoutchouma og lå tæt på nutidens New Orleans. Europæerne var anført af den spanske opdagelsesrejsende Alonso Alvarez de Piñeda, og selskabet sejlede op ad Mississippi-floden, som de kaldte Espiritu Santo, Helligåndsfloden. Der skulle dog gå mange år, før en egentlig kolonisering tog fart.

  I 1682 kom Robert Cavalier til områderne ved mundingen af Mississippi-floden, og han indtog området for Frankrig. Det blev navngivet Louisiane efter den franske solkonge, Louis XIV. I 1690’erne kom det til flere sammenstød mellem de nytilkomne franskmænd og lokale indianerstammer.

  I 1699 grundlagdes den første egentlige by, Biloxi, der efter få år blev hovedstad i stedet for brohovedet i Mobile. Samme år gjorde Frankrig Louisiane til kronkoloni.

  Året efter brød fredsforhandlinger mellem Frankrig og indianerne sammen, og det resulterede i otte års kamphandlinger. I 1708 blev den indianske modstand nedkæmpet, og der blev en vis ro og stabilitet. 

  Franskmændene grundlagde Nouvelle Orléans i 1718 som den nye primære by i den nye koloni. Stedet blev valgt, fordi det var et af få højt beliggende områder langs Mississippi før udløbet i Den Mexicanske Golf. Desuden var stedet gunstigt for videre transport over den store sø, Lake Pontchartrain. Efter få år, allerede i 1722, blev Nouvelle Orléans formelt hovedbyen i Louisiane i stedet for Biloxi langs kysten mod øst.

  Den franske tid varede ikke mange årtier. De første franske handlende var kommet til i begyndelsen af 1700-tallet, og i 1762 vandt Spanien herredømmet over den franske koloni. Det skete i forbindelse med det franske nederlag i Syvårskrigen. Da spanierne overtog New Orleans, var der allerede etableret et bycentrum; det nuværende French Quarter.

  I 1788 og igen i 1795 blev byen ramt af store og ødelæggende brande, hvor i alt mere end 1.000 bygninger blev lagt i ruiner. Spanierne genopbyggede French Quarter, og mange af denne bydels karakteristiske bygninger stammer her fra, blandt andet St. Louis-katedralen og Cabildo.

  I 1801 blev Louisiana gennem fredsaftalen i San Ildefonso igen fransk. Napoleon havde tanker om en ny stor stat med New Orleans som centrum. Den franske tid varede dog kun til 1803, hvor USA’s køb af Louisiana fra Frankrig blev gennemført. Ved købet fordoblede USA næsten sit areal, idet det franske Louisiane gik fra Mississippi til Rocky Mountains og fra den Mexicanske Golf til Canada. Prisen var 15 millioner dollars, og området var 2.145.000 km2 stort og blev senere til 13 amerikanske stater.

  Gennem første halvdel af 1800-tallet udviklede New Orleans sig til centrum for de stadigt flere store plantager, der blev anlagt nord og vest for byen. Plantagerne skabte en udvikling og velstand i byen og området, og mange fine bygningsværker blev opført i denne tid. New Orleans var en af USA’s rigeste byer i denne periode. Her blev forløberen til byens nuværende sporvogne anlagt, og det er det ældste, fortsat opererende banetrafiksystem i verden.

  New Orleans og Louisiana var en del af de amerikanske sydstater og derved tilsluttet Den Amerikanske Føderation, der stod over for unionshæren fra nord under den amerikanske borgerkrig. I 1862 indtog unionsstyrker byen, og de blev her indtil 1865.

  Fra omkring 1915 begyndte New Orleans’ jazzmusik at sprede sig, først til Chicago og senere til hele verden, hvor musikken har været med til at gøre byen og Louisiana verdensberømt. Nogle af byens mest kendte jazzmusikere startede i forskellige klubber i Storyville-området. Det drejer sig blandt andet om Louis Armstrong og King Oliver.

  I 1956 blev broen over Lake Pontchartain bygget, den var verdens længste og som ny trafikåre med til at udvikle New Orleans som det regionale centrum, det allerede var. Blot to år senere blev Greater New Orleans Bridge over Mississippi-floden indviet. 

  I slutningen af 1950erne begyndte en ligestillingsproces mellem byens befolkningsgrupper så småt. Opdelingen i busser, siden skoler og senere andre steder blev lidt efter lidt ophævet, og i 1977 fik byen sin første borgmester, hvis rødder stamte fra Afrika og ikke Europa.

  I 1984 afholdtes en verdensudstilling om verdens vandforsyning. Det blev et tilløbsstykke med mere end syv millioner besøgende. Andre store begivenheder er de mange fodboldmesterskabsfinaler, der spilles i den imponerende Louisiana Superdome.

  I de seneste årtier er det historiske French Quarter blomstret som i sin ungdom. Tilrejsende fra hele verden nyder det stemningsfulde kvarter med jazzklubber og mange af de utallige spisesteder med ikke mindst lækkerier fra det fransk-kreolsk inspirerede cajunkøkken. Højdepunktet af festlighederne er den traditionsrige festival Mardi Gras.

  I 2005 blev New Orleans ramt af en orkan, der forårsagede store ødelæggelser over hele byen, der for størstepartens vedkommende også blev oversvømmet. Byen blev evakueret, og et stort genopbygningsarbejde blev sat i gang i byen og langs den Mexicanske Golfs kystområder, der også blev hårdt ramt.