Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Los Angeles er stedet, hvor den amerikanske drøm bliver levet. Den skønne beliggenhed med varmt klima og ved Stillehavet er med til yderligere at forsøde den livsglade tilværelse, der hersker i den efterhånden meget store amerikanske by.

Når man siger Los Angeles, så skal man også sige Hollywood og alle de filmproduktioner, der foregår her. Det er drømmenes by, og alt er muligt i Los Angeles, hvilket man som turist på fin vis får fornemmelse af i byens eksklusive kvarterer som Hollywood og Beverly Hills.

Los Angeles breder sig arealmæssigt på et særdeles stort område, men det har ikke altid været sådan. Derved kan man fortsat besøge centrum og det, der udgør den gamle bydel med El Pueblo som en af de største seværdigheder.

Los Angeles-området er også et sted med masser af muligheder for et rigt varieret udbud at attraktioner og underholdning. Forlystelsesparker ligger som perler på en snor, og området byder også på en del fine museer. Vil man gerne ud af byen, så er der blandt andet nationalparker, store ørkenområder, Stillehavet, San Diego og Mexico på kort afstand.

Topseværdigheder

  Griffith Observatory

  Griffith Observatory

  Griffith Observatory er et observatorium, der åbnede i 1935 i Griffith Park på sydsiden af højdedraget Mount Hollywood. Alene turen op til Griffith Observatory er interessant, fordi udsigten over områdets bakker og et panoramakig over hele Los Angeles breder sig for foden af en.

  I selve observatoriet er der spændende udstillinger i flere etager. Himmelrummet og universet er omdrejningspunktet, og i udstillingen er der masser af effekter fra videnskabens verden. Man kan også se en rumudstilling, hvor Jorden og Solsystemets planeter bliver gennemgået med udseende, tyngdekraft og andre faktorer, der giver viden og indtryk af vores nære omgivelser i universet. Der bliver også vist forskellige film i rumteatret.

   

  Civic Center

  Civic Center er Los Angeles’ administrative hjerte og virker også som bycentrum for den nordlige del af downtown Los Angeles. Det er samtidig stedet, hvor nogle føderale institutioner ligger side og side med instanser fra staten Californien og byen Los Angeles.

  De mange imposante administrationsbygninger ligger omkring det rekreative område Grand Park, der blev nyanlagt med åbning i 2012; tidligere hed det grønne område Civic Center Park. Grand Park strækker sig fra Los Angeles City Hall i sydøst til Music Center i nordvest. I området ligger en række seværdige bygninger på alle sider af Grand Park.

  Stående foran Los Angeles City Hall med blikket mod Music Center ligger på højre side retsbygningen Los Angeles County Criminal Courts. I midten af 1800-tallet lå her en skole og senere en tidligere retsbygning, der gik til ved et jordskælv i 1933. På den modsatte side af Grand Park lå State Building overfor Los Angeles County Criminal Courts indtil 1975. Det var en 56 meter høj art deco-bygning fra 1933, som måtte rives ned grundet strukturel fare som sammenstyrtning efter et jordskælv i 1971.

   

  Walt Disney Concert Hall

  Walt Disney Concert Hall

  Walt Disney Concert Hall er en del af Los Angeles Music Center og samtidig en enestående arkitektonisk perle, der både udvendigt og indvendigt leger med sanserne.

  Bag byggeriet stod Lillian Disney, der var enke til skaberen af blandt andet Anders And, Walt Disney. Hun donerede de første 50 millioner dollar som en gave til byen og som en hyldest til Walt Disneys bidrag til kunsten og kreativiteten i byen.

  Byggeriet blev tegnet af Frank Gehry og færdiggjort i 2003 med Minoru Nagatas akustiske indretning. De karakteristiske former og det ydre metal er det arkitektoniske kendetegn ved bygningen, der også imponerer med dens smukke auditorium, hvor flere end 2.200 tilskuere kan lytte til blandt andet Los Angeles’ filharmoni og koret Los Angeles Master Chorale.

   

  Broadways teatre

  Fra starten af 1900-tallet udviklede Los Angeles sig til en førende amerikansk biograf- og teaterby. Det skete i området omkring gaden Broadway, hvor der blev opført mange teatre indtil 1930erne. Man kan fortsat opleve disse underholdningssteder i det såkaldte teaterdistrikt; Broadway Historic Theatre and Commercial District. Teatrene er kendetegnet ved deres smukt dekorerede ydre, hvor man ved et nærmere kig kan forestille sig tiden med aktivt billetsalg i pavillonerne ved gadeindgangene.

  Der ligger tre af de tidligere biografteatre som nabobygninger på adresserne 518 South Broadway, 528 South Broadway og 534 South Broadway. Der ligger også teatre andre steder langs Broadway, så disse tre er blot eksempler fra forskellige årtier.

  Roxie Theater (518 S Broadway) åbnede i 1932 og var derved det sidste store biografteater, der åbnede i Los Angeles’ Broadway-kvarter. Biografen havde plads til 1.600 tilskuere, og bygningen blev opført i smuk art deco efter John M. Cooper design.

  Cameo Theater (528 S Broadway) er en biografbygning, der åbnede i 1910 på Broadway. Ganske atypisk blev bygningen opført til afspilning af film og ikke også som teater med live forestillinger. Der var dog en lille scene, hvor der kunne stå et orkester til at akkompagnere datidens stumfilm. Biografen var i drift til 1991, og i en del af årene var stedet en såkaldt Nickelodeon-biograf. Det var en type biograf, hvor man betalte en nickel for at se en film.

  Arcade Theatre (534 S Broadway) blev bygget i 1910, og dengang hed det Pantages efter Alexander Pantages, der drev en række biografer og teatre. Pantages på Broadway kunne huse 1.400 tilskuere, og de kunne se film og nogle af datidens stjerner live; fx optrådte Stan Laurel her i 1919. I 1925 blev teatret solgt til brødrene Dalton, og i 1928 skiftede stedet navn til Arcade Theatre. Som mange andre teatre lukkede også Arcade, hvis foyer er indrettet som forretning i dag.

   

  Hollywood Boulevard

  Hollywood Boulevard er en af USA’s mest berømte gader, og den kendes fra utallige film som fx Pretty Woman. Den lange gade kaldes også for De Bristede Drømmes Boulevard/Boulevard of Broken Dreams. Tilnavnet kommer fra den tid, hvor filmen søgte andre steder hen end Hollywood, og de efterladte var dem, der ikke havde fået succes.

  I årene 1887-1910 hed gaden Prospect Avenue. Den var på det tidspunkt en del af byen Hollywood, der med indlemmelsen i Los Angeles i 1910 blev rammen om blandt andet denne gades navneskifte. I dag er der investeret meget store summer i at give gaden sit liv og sin tiltrækningskraft fra storhedstiden fra 1920erne tilbage. Mange bygninger er blevet renoveret til fordums skønhed, og nye underholdningscentre er kommet til. Begivenheder som fx den årlige Oscar-uddeling finder også sted her.

  De gamle biografteatre på Hollywood Boulevard er noget særligt. I Hollywoods barndom var teatrene centrum for lancering og visning af tidens store film, og de var blandt mødesteder for kendisserne i byen. I dag gennemlever nogle af de engang hen ved 500 teatre og biografer en renæssance, som man kan opleve på egen hånd. Man kan se nogle af biograferne ved at tage en spadseretur ad Hollywood Boulevard fra metrostationen Hollywood/Vine mod vest til Hollywood/Highland.

   

  Chinese Theatre

  Chinese Theatre

  Chinese Theatre er om noget Hollywoods turistcentrum og indbegrebet af filmbyens glamour. Teatret blev opført af impresarioen Sid Grauman 1926-1927 i storladen kinesisk inspireret stil som et overdådigt sted at holde premierer på tidens store film. Byggeriet skete i samarbejde med Charles E. Toberman, som Grauman opførte tre teatre med.

  Teatret hed Grauman’s Chinese Theater og blev opført efter succesen med det nærliggende Grauman’s Egyptian Theatre. Teatret var det helt store gennem 1930-1940ernes Hollywood. Her blev Oscar-uddelingerne holdt i 1944, 1945 og 1946, og flere senere storfilm har haft premiere på biograflærredet. Det gælder fx George Lucas’ Star Wars i 1977.

  Foran teatret ligger en række fliser, hvor berømtheder gennem tiden har afsat hånd- og fodaftryk samt skrevet deres navne. Listen over navnene er lang, og stedet er også udgangspunktet for stjerneparaden Hollywood Walk of Fame. Hånd- og fodaftrykkene bliver flere steder suppleret med blandt andet en pistol og hestesko, som kendetegnede de berørte kendissers karrierer. Det bliver fortsat lagt aftryk foran teatret, og blandt de nyere er sten med de tre hovedrolleindehavere fra Harry Potter-filmene.

   

  La Brea Tar Pits & Page Museum

  Langs gaden Wilshire Boulevard ligger den grønne oase Hancock Park, hvor man kan se La Brea Tar Pits, der er en gruppe naturligt forekommende asfaltsøer. Asfalten bobler op netop her, og gennem historien er fx knogler fra dyr sunket ned i og beskyttet af asfalten, hvilket har givet forskellige fund i søerne. Disse fund er udstillet på Page Museum ved siden af asfaltsøerne.

  De søer, man kan se i dag, er et resultat af, at man så at sige har brugt stedet for en asfaltmine i Los Angeles’ opbygningstid. Særligt i årtierne efter år 1900 var der stor aktivitet her, hvor der var boretårne i søernes omgivelser.

  I dag kan man gå rundt i parken og se asfaltsøerne, der ligger som perler på en snor på rundstrækningen i Hancock Park. Den største af søerne ligger mod Wilshire Boulevard, og her kan man tydeligt mærke den karakteristiske lugt af asfalt, som konstant er i luften.

  Page Museum ligger ved La Brea Tar Pits, og det er en del af Los Angeles’ naturhistoriske museum. Museet åbnede i 1977, og her får man skildret historien og naturvidenskaben bag asfalten, og man kan se de mange spændende fund, der gennem tiderne er gjort i asfaltsøerne. Det gælder blandt andet et skelet fra en mammut.

   

  Los Angeles County Museum of Art (LACMA)

  Los Angeles County Museum of Art hører til blandt USA’s førende kunstmuseer, og dets samling tæller flere end 100.000 værker. Man kan se moderne kunst af fx Paul Klee, Alberto Giacometti og Pablo Picasso. Af samtidskunst er Joan Miró og Jeff Koons blandt kunstnerne i samlingen, der også tæller etruskisk, græsk og romersk kunst, asiatiske og sydamerikanske værker, design, installationer og meget mere. Europæiske malerkunst er også repræsenteret med værker af blandt andre Rembrandt, Tizian, Cézanne, Monet og Gauguin.

  Der er kort sagt noget for enhver kunstelsker på Los Angeles County Museum of Art, og man kan også nyde noget af kunsten ved blot at gå en tur rundt om museet. Foran museet og langs Wilshire Boulevard kan man se Chris Burdens installation Urban Lights, der er fra 2008. Installationen består af 202 gadelamper fra 1920erne og 1930erne, som Burden begyndte at samle på i år 2000. Det er et betagende syn både dag og aften, når man går rundt mellem lamperne.

  Umiddelbart øst for Urban Lights kan man nyde en fantastisk skulpturhave, hvor en række af Auguste Rodins bronzeskulpturer står til skue mellem plæner og palmer. På den modsatte side af Wilshire Boulevard set fra Rodinhaven kan man se ti opstillede stykker af Berlinmuren, der i sin tid opdelte Tyskland i Østtyskland og Vesttyskland. Opstillingen er den største i verden uden for Tyskland, og monumentet er en del af koldkrigsmuseet Wende Museum, der har hjemme i Culver City i Californien.

  Bag kunstmuseet set fra Wilshire Boulevard kan man se skulpturen Levitated Mass, der blev skabt af Michael Heizer i 2012. Skulpturen er en installation, der består af en 340 ton klippeblok, som er lagt over en betonunderbygning, hvor man kan gå og se klippeblokken over ens hoved.

  Los Angeles County Museum of Art kendes også som LACMA. Det blev grundlagt som museum i 1961, og det var den lokale arkitekt William Pereira, der blev valgt til opgaven med at tegne museumsbygningen. Med årene voksede museet og dets samlinger; ikke mindst grundet store private donationer, der har muliggjort indkøb af den fornemme samling, man kan opleve i dag.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Los Angeles her.

Andre seværdigheder

  Olvera Street

  Olvera Street

  Nord for The Plaza ligger Olvera Street, der var den centrale gade i opbygningen af det spanske El Pueblo de Los Angeles. I dens første tid var Olvera Street en travl strøggade i den voksende by, og der blev med tiden bygget mange huse omkring den.

  I dag er gaden omdannet til en gågade med et omfangsrigt gademarked. Her er der boder, butikker og spisesteder, og helheden er ganske fornøjelig. På samme tid er det muligt at fornemme det historiske Los Angeles bag de mange boder.

  Man kan blandt andet se Los Angeles’ ældste hus i Olvera Street. Det er Avila Adobe (Olvera Street 10), der blev opført i 1818 af Don Francisco Avila. Huset er indrettet som museum, der skildrer livet i Los Angeles i 1840erne.

  Sepulveda House (Olvera Street 12) tæt på Avila Adobe blev bygget i 1887, og her kan man finde El Pueblos besøgscenter med generel information og historie om stedet.

   

  El Pueblo de Los Angeles Historical Monument

  Los Angeles blev grundlagt af spanske bosættere i 1781, og det skete i området omkring Olvera Street. Selve gaden og kvarteret står ikke som dengang, men man kan se flere end 20 ældre renoverede huse samt en del generel inspiration fra det spanske Mexico i det, der i dag står som et levende historisk monument for byens grundlæggelse.

  Pladsen The Plaza er centrum i det lille og stemningsfulde kvarter. På The Plaza udspillede bylivet sig engang, og heromkring voksede det tidligste Los Angeles frem, før centrum for udbygningen flyttede sig mod syd.

  I El Pueblo er der også en aktiv kirke, museer og flere statuer; blandt andet af den spanske kong Carlos III, der var monarken, som beordrede El Pueblo de Los Angeles grundlagt.

   

  Los Angeles City Hall

  Los Angeles City Hall

  Los Angeles City Hall er byens rådhus og sæde for såvel borgmesteren som byrådet og deres respektive kontorer. Samtidig er det også et af Los Angeles’ mest kendte og arkitektonisk karakteristiske bygningsværker.

  Den 138 meter høje skyskraber blev designet af arkitekterne John Parkinson, John C. Austin og Albert C. Martin, Sr. Byggeriet blev igangsat i 1926, og rådhuset stod færdigt i 1928 med indvielse den 26. april. I dag er rådhusets højde overgået af mange moderne skyskrabere, men i 1920erne Los Angeles var rådhuset den første bygning, der overskred byens 45 meters byggehøjdegrænse, der ellers var i funktion indtil 1957.

  Gennem årtier har Los Angeles City Hall været det absolutte vartegn for byens centrum, og til trods for de mange nyere højhuse står rådhuset fortsat som en stilmæssigt unik bygning. Man kan se nærmere på bygningen fra observationsdækket på 27. etage, hvorfra der er en fin udsigt til blandt andet Grand Park og byens moderne centrum.

  Et konstruktionsmæssigt kuriosum er, at Los Angeles City Hall var verdens højeste bygning, der blev jordskælvssikret med baseisolering, der populært sagt friholder den egentlige bygning fra fundamentet. Det er en bygningstilpasning, der er foretaget på en del bygninger i det vestlige USA; ud over Los Angeles City Hall er det sket på rådhusene i San Francisco og Pasadena samt Salt Lake City and County Building i Utahs hovedstad.

   

  Cathedral of Our Lady of the Angels

  Denne katedral, der også kendes som Los Angeles Cathedral, er den romersk-katolske domkirke i Los Angeles, og den er således sæde for områdets ærkebiskop. Dens domkirkestatus er ganske ny, idet den først formelt åbnede i 2002 som afløser for kirken Cathedral of Saint Vibiana, der blev strukturelt beskadiget af det jordskælv, der ramte den californiske storby i 1994.

  Jordskælvets ødelæggelse af kirken gjorde, at man bestemte at opføre en ny domkirke frem for at restaurere den gamle, der dog er blevet bevaret. Resultatet blev Cathedral of Our Lady of the Angels, der blev bygget i årene 1998-2002.

  Det var den spanske arkitekt José Rafael Moneo, der skabte det spændende bygningsværk med betagende linjer. Katedralen kan rumme 1.900 kirkegængere, og den har et fritstående klokketårn og en smukt anlagt plads foran den. Indvendigt åbenbarer et stort og særdeles lyst kirkerum sig på smuk vis.

  Under domkirken er der indrettet en krypt med utallige nicher til begravelser. Ved mausoleet blev Sankt Vibiana genbegravet efter at være flyttet fra byens gamle katedral. Sankt Vibiana er skytshelgen for ærkebispesædet Los Angeles. Skuespilleren Gregory Peck er en af de øvrige, der ligger begravet her.

   

  Griffith Park

  Denne park er Los Angeles’ største, og i vanlig Hollywoodstil er der masser at tage sig til udover at nyde de fine anlæg og udsigterne over byen. Man kan fx besøge museet Autry National Center (4700 Western Heritage Way), der skildrer denne del af den vestlige USA’s historie gennem udstilling om cowboys og indianernes kultur og levevis.

  Travel Town Museum (5200 Zoo Drive) er et jernbanemuseum, der hylder det vestlige USA’s jernbanehistorier og store banebyggerier. Her er mange lokomotiver og vogne udstillet, og man kan køre med miniaturetog. Man finder også Los Angeles’ zoologiske og botaniske have (5333 Zoo Drive) i Griffith Park.

  Griffith Park er også et stort område med varieret beplantning og et kuperet terræn, der er godt for mange vandreture. I den lavere del af parken, som ligger umiddelbart op ad Hollywoods gader, er der grønne områder, mens der længere oppe ad bakkerne mod fx Griffith Observatory er mere sparsom vækst og større udsigter over landskabet.

   

  Wilshire Boulevard

  Wilshire Boulevard er en af de store og kendte trafikårer i Los Angeles. Den går fra det centrale Los Angeles i øst til Santa Monica og Stillehavet i vest. Wilshire Boulevard forbinder flere vigtige centre i Los Angeles, og gaden er bebygget med kendte bygningsværker på flere strækninger; ikke mindst i downtown Los Angeles og langs den såkaldte Miracle Mile.

  Wilshire Boulevard går tilbage til den oprindelige amerikanske befolkning, som brugte ruten som vej fra kysten til asfaltsøerne, der fortsat kan ses. I den spanske tid forbandt vejen den tidlige pueblo med flere ranches vest for byen. I nyere tid er boulevarden blevet udbygget og navngivet efter Henry Gaylord Wilshire, der donerede et stykke jord med formål at etablere en ny gade, der skulle bære hans navn.

  I dag kan man se mange ting langs Wilshire Boulevard, og det kan være en idé at vælge nogle af de mest spændende og koncentrere sig om dem. I downtown ligger nogle af Los Angeles’ højeste skyskrabere langs boulevarden, og langs Miracle Mile kan man se spændende museer og mange byggerier fra art deco-tiden. Man kan også besøge den koreanske bydel, Koreatown, der ligger mellem downtown og Miracle Mile.

   

  Rodeo Drive

  Rodeo Drive

  Rodeo Drive er USA’s mest fashionable indkøbsgade med dyre internationale butikker. Gaden ligger midt i det såkaldte Golden Triangle-kvarter i Beverly Hills, hvor man kan gå på vinduesindkøb i den ene eksklusive forretning efter den anden. Gaden er også en af mulighederne for at se en filmstjerne på shoppingtur.

   

  Sunset Boulevard

  Gaden Sunset Boulevard går fra centrum i Los Angeles gennem både Hollywood og Beverly Hills via nedstigningen fra Santa Monica-bjergene til den smukke Stillehavskyst med den berømte solnedgang.

  Der ligger flere seværdige steder langs den lange boulevard. Af filmstudier finder man blandt andet det tidligere Fox Network/KTTV Studios (5746 Sunset Boulevard), hvor Metromedia Square nu ligger, og KTLA Studios (5800 Sunset Boulevard), der tidligere var hjemsted for Warner Bros. Studio.

  Arclight Theatre Hollywood (6360 Sunset Boulevard) fra 1963 og Crossroads of the World Center (6671 Sunset Boulevard) fra 1936 er to markante bygninger. Dem hører det lyserøde og palmeomkransede Beverly Hills Hotel (9641 Sunset Boulevard) også til.

  Tæt på kysten ligger Lake Shrine (17190 Sunset Boulevard), der er et meget idyllisk sted, som fx Elvis Presley satte pris på, og hvor en del af Mahatma Gandhis aske opbevares.

  Den centrale del af Sunset Boulevard ligger mellem gaderne Havenhurst Drive og Sierra Drive. Den er 2,4 kilometer lang og kaldes Sunset Strip. Her er der butikker, restauranter og masser af billboards, og det er et af stederne, man kan være heldig at se nogle kendisser fra Hollywood.

  Kører man turen fra øst mod vest ender køreturen ved Pacific Coast Highway, der strækker sig langs den californiske kyst og gennem Los Angeles’ sydlige forstæder på vejen mod San Diego. Ved afslutningen af Sunset Boulevard er der mange parkeringsmuligheder, så det er nemt at nyde havet og solnedgangen, hvis man har timet turen rigtigt.

   

  Broad Museum

  Broad Museum er et museum for samtidskunst, der åbnede i 2015. Museet er opkaldt efter filantropen Eli Broad, der finansierede museumsbygningen til at huse og udstille samlingen fra Broad Art Foundation. Designet af museet stod Diller Scofidio + Renfro for, og det perforerede metaleksteriør spiller godt op mod Walt Disney Concert Hall, der ligger overfor Broad Museum.

  Der er flere end 2.000 værker i museets samling, og der er en interessant permanent udstilling at se. Man kan således opleve en del værker af store samtidskunstnere som fx Andy Warhol, Roy Liechtenstein og Jeff Koons.

   

  The Los Angeles Theatre

  Dette biografteater blev opført I årene 1930-1931, og det var et af de fornemt udsmykkede i datidens Los Angeles. Stilen var fransk barok med et opulent indre, som efter sigende til dels var inspireret af solkongernes Versailles i udkanten af Paris.

  Byggeriet af biografen med en kapacitet på 2.000 tilskuere tog kun omkring seks måneder. Charlie Chaplin hjalp økonomisk med færdiggørelsen, så biografen kunne være klar til premieren på hans film City Lights, der skulle vises i januar 1931. Ved gallapremieren den 30. januar 1931 var blandt andre Albert Einstein til stede sammen med Chaplin.

  The Los Angeles Theatre var en af de sidste biografer, der blev bygget på Broadway. Den var åben til 1994, og i dag bruges bygningen til forskellige arrangementer. Facaden er med tiden anvendt i en del forskellige film og står som en af Broadways ikoner fra 1900-tallets teaterverden.

   

  RMS Queen Mary

  RMS Queen Mary

  Tiden med de store Amerikabåde mellem Europa og USA fostrede mange store luksuslinere, der sejlede med udvandrere, turister etc. Blandt dem var RMS Queen Mary, der blev givet ordre på i 1929. Kølen blev lagt året efter på værftet i skotske Clydebank, og i 1934 var skibet færdigt.

  Queen Mary sejlede på sin jomfrurejse den 27. maj 1936 for rederiet Cunard, der med skibene Queen Mary og Queen Elizabeth ville konkurrere med samtidige tyske og franske ruter og linere.

  Skibet opnåede Det Blå Bånd for hurtigste krydsning af Atlanterhavet i august 1937 og holdt det på nær en pause 1937-1938 helt til 1952, hvor SS United States overtog rekorden.

  Under 2. Verdenskrig blev RMS Queen Mary brugt som troppeskib, og efter krigens afslutning blev det igen anvendt som passagerskib. Herefter var det i service indtil 1967. Den sidste sejltur gik fra Southampton 31. oktober 1967, og destinationen var Long Beach, hvor det siden har ligget.

  I dag er det 310 meter lange og 81.961 ton tunge skib indrettet som både museum og hotel. Her kan man opleve tidens smukke linjer og fornemmelsen af rederiernes luksuslinere fra hovedsageligt 1930-1950erne. Man kan naturligvis også vælge at bo på skibets hotel og opleve forholdene på tæt hold.

   

  Christ Cathedral

  Christ Cathedral er en stor kirkebygning, der også kendes som Krystalkatedralen/Crystal Cathedral. Den blev opført af arkitekten Philip Johnson, som anvendte flere end 10.000 spejlvinduer til det moderne og unikke bygningsværk. Initiativet til byggeriet blev taget af prædikanten Robert Schuller, der gennem årtier har prædiket for millioner af mennesker verden over. Crystal Cathedral blev indviet i 1980.

  Der kan være 3.000 tilhørere i den 12 etager høje kirke, hvor alle har kunnet følge med i seancen på en stor Jumbotron-skærm, der også kendes fra sportsarenaer.

  Organisationen bag kirken gik konkurs i 2010, og siden da har den katolske kirke erhvervet Crystal Cathedral. De stod for at skulle bygge en ny katedral, og i stedet faldt valget på denne enestående kirke, der som katolsk katedral bærer navnet Kristuskatedralen/Christ Cathedral.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Los Angeles her.

Ture fra byen

  Hearst Castle

  Highway 1 & Hearst Castle

  Langs USA’s Stillehavskyst kan man køre på Highway 1 (California State Route 1), der mellem Los Angeles og San Francisco byder på en perlerække af nogle af verdens smukke og nemttilgængelige kyststrækninger. Klippeformationer i en nærmest uendelig variation byder efter hvert sving på nye oplevelser. Man kan gøre holdt mange steder; blandt andet i de hyggelige og fornemme kystbyer.

  Efter godt 300 kilometers kørsel nordpå kommer man ved San Simeon til strækningens smukkeste menneskeskabte værk, Hearst Castle (750 Hearst Castle Road). Slottet på bjergtoppen blev opført fra 1919 af den rige aviskonge William Randolph Hearst.

  Ved anlægget blev der kørt jord til toppen af bjerget, træer blev flyttet hertil, en zoologisk have blev anlagt, og selve slottet blev bygget i spansk renæssancestil med maurisk inspiration. Det var en kolossal investering, og her kan man opleve en romersk swimmingpool, romerske bade og en kolossal kunst- og antikvitetssamling fra primært Europas historie.

   

  J. Paul Getty Museum, Los Angeles

  J. Paul Getty Museum

  Lidt nord for det egentlige byområde i Los Angeles ligger J. Paul Getty Museum som det primære museum for rigmanden og kunstelskeren J. Paul Gettys store kunstsamling. Man kan også se noget af Gettys samling i den nærliggende Getty Villa, der også er et besøg værd.

  På museet kan man blandt andet se europæiske malerier fra før 1900 og en del af Gettys store antikvitetssamling. Af kunstnere er Tizian, Peter Paul Rubens, Canaletto, Rembrandt, Édouard Manet, Auguste Renoir, Claude Monet, van Gogh og mange flere repræsenterede.

  J. Paul Getty åbnede museet i 1974, og det fik tilført 1,2 millard dollar i 1982 og havde derved en økonomi som ingen andre museer til at udvide dets samling. Der blev købt flere partier kunst, og i 1997 blev museet flyttet til dets nuværende placering.

   

  Malibu, Californien

  Malibu

  Mondæne Malibu byder på fantastisk smukke kyststrækninger, klipper og kløfter samt naturligvis skønne californiske strande. Her bor mange velhavere, som gennem tiden har sat pris på naturskønheden og beliggenheden tæt på Los Angeles.

  Malibu-området blev åbnet i 1929, og i dag er den en af flere byer langs Stillehavskysten vest for Los Angeles. Man kan med fordel besøge Malibu og fortsætte ad den berømte Highway 1, som byder på mange smukke scenerier på vejen mod nord og San Francisco.

   

  Solvang, Californien

  Solvang

  Solvang er en californisk by, der blev grundlagt af danske udvandrere i 1911. Siden da har Solvang været den nok kendteste by, som danskere har etableret i USA. I Solvang kan man se nærmere på arkitekturen, der er inspireret af det Danmark, som nybyggerne havde forladt til fordel for livet i Amerika. Mange valgte at bosætte sig i midtvestlige stater som Minnesota og Wisconsin, mens en del andre drog til Utah.

  Der havde dog været aktivitet i Solvang siden 1804, hvor spaniere grundlagde Mission Santa Inés som en af mange spanske missioner i den sydvestlige del af det nuværende USA. Der voksede en lille by op omkring missionen i den mexicanske tid, og den blev kaldt Santa Inés. Med USA’s erobring af Californien i 1846-1847 blev Santa Inés i det store hele forladt, indtil gruppen af dansk-amerikanere kom hertil i 1911.

  Læs mere om Solvang

   

  San Diego skyline

  San Diego

  San Diego er afslapningens by og er nærmest én stor bade- og ferieby, hvor der er kilometervis af palmealléer, sandstrande og turistattraktioner af høj underholdningskarakter. Ved siden af den store turistindustri er der også en flådebase og en del informationsteknologiske virksomheder i byen.

  San Diegos historiske steder er dels den spanske Mission San Diego de Alcala (10818 San Diego Mission Road) og dels den gamle spanske og europæiske grundlagte Old Town. Missionskirken blev opført af spanierne som den første i Californien i 1769, og man kan i besøgscentret opleve stedets historie. Old Town stammer primært fra perioden 1821-1872. I 1868 blev New Town grundlagt og fokus skiftede hertil. Man kan i dag se en del restaurerede bygninger i det hyggelige kvarter.

  Læs mere om San Diego

   

  Joshua Tree National Park

  Joshua Tree National Park

  Joshua Tree er en nationalpark, som er opkaldt efter træet yucca brevifolia, der på engelsk hedder Joshua Tree. Træet blev i sin tid opkaldt efter Josva, og det var af mormonske bosættere, der mente, at træet lignede den bibelske fortælling om Josva, der rakte hænderne op under bøn.

  Man kan køre ind i nationalparken flere steder. Den nemmeste og bedste for en almindelige rundtur er fra nordvest og byen Joshua Tree. Her ligger der et besøgscenter for parken, og herfra udgår Park Boulevard, der leder til og gennem Joshua Tree National Park.

  Ved at følge Park Boulevard kan man køre en dejlig tur på cirka 1,5 times kørsel, hvortil man skal lægge den tid, man stopper i parken. Langs boulevarden kan man se utallige Joshua-træer og også parkens storslåede sten- og ørkenlandskaber, der byder på alt fra sletter til bjergformationer.

  Det kan anbefales at stoppe på de steder, hvor der er vandreruter og tilhørende parkeringsområder. Her kan man gå ad stier i det naturlige landskab, og turene varer cirka 30-60 minutter pr. tur. De naturlige steder at stoppe er Hidden Valley og Barker Dam langs Park Boulevard og herefter tage en afstikker af Keys View Road til Keys View, der giver et fantastiske panoramaudsyn over Coachella Valley, Palm Springs og Mount San Jacinto.

  Vær opmærksom på, at temperaturen om sommeren ofte er særdeles høj og med en bagende sol. Det er noget, der kræver sine forholdsregler i form at solcreme, mad og masser af vand i bilen.

   

  Palm Springs, Californien

  Palm Springs

  Palm Springs er en af flere byer, der ligger i den californiske ørken i dalen Coachella Valley øst for Los Angeles. Byen er kendt for dens milde og varme klima, mange aktivitetsmuligheder og nærhed til flere spændende steder i naturen.

  Palm Springs blev særlig kendt i første halvdel af 1900-tallet, hvor byen udviklede sig til et populært feriemål. Bjerget Mount San Jacinto vest for byen sikrede og sikrer stadig besøgende behagelige temperaturer selv om vinteren, der kan være kølig ved Stillehavet. Der blev bygget flere og flere hoteller, og luksus tiltrak filmstjerner og andre kendisser.

  Læs mere om Palm Springs

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  De europæiske missionærer

  Gennem årtusinder har det sydøstlige Californien og derved også dagens Los Angeles-område været beboet af indianerstammer, der vandrede hertil fra Sibirien. Stammerne bredte sig til store dele af USA og levede gennem århundreder uden europæisk påvirkning.

  I 1542 kom de første europæere til de californiske kyster. Det skete, da Juan Rodriguez Cabrillo sejlede i farvandene for at finde en passage til Asien. I 1602 lagde kaptajn Sebastián Vizcaíno for anker ved øen Santa Catalina, og herefter skulle der gå godt 166 år, før europæere næste gang kom til Californien.

  Den første egentlige permanente europæiske tilstedeværelse fandt sted i 1769, da spaniere under ledelse af Gaspar de Portolà koloniserede det californiske område fra syd og derved fra det spanske Mexico. Gruppen på hen ved 60 personer overnattede i det øde landskab ved en flod, og områdets karakter og potentiale for opdyrkning tiltalte dem. Her var grundlaget for en egentlig byudvikling til stede.

  Den katolske missionær Juan Crespi kaldte floden for El Rio de Nuestra Señora la Reyna de Los Angeles de Porciuncula, der betyder Floden til Vor Frue, dronningen af Porciunculas engle, og ud fra dette navn fik byen sit senere navn, der blev til det mere mundrette Los Angeles.

   

  Spanske byer, bosættere og Mexico

  I 1771 grundlagde spanierne missionskirken San Gabriel i området og senere fulgte spanske kolonister fra Mexico. De skulle i den spanske konges navn grundlægge nye byer, hvilket skete med grundlæggelsen af over 20 missioner i det californiske område. San Gabriel blev etableret i 1781, hvor 12 familier ankom og opkaldte deres nye by efter den nærliggende flod. Byens navn blev ved denne begivenhed forkortet til Ciudad de Los Angeles.

  Det spanske herredømme i det spanske Californien blev gradvist svækket, og fra 1821 blev Los Angeles del af det uafhængige Mexico. Der var af denne årsag ingen større udvikling i området, og det var en lille by, der efter krigen mellem USA og Mexico 1846-1847 kom på amerikanske hænder sammen med det øvrige Californien. Det skete formelt set i 1850.

   

  En del af USA med vækst

  I 1876 kom jernbanen til Los Angeles, da Southern Pacific anlagde en linje fra Tuscon i Arizona. Banen fortsatte til San Francisco, og byen fik således en central placering for passager- og fragttransport. I løbet af et årti eksporterede Los Angeles blandt andet appelsiner til det østlige USA, hvilket blev muligt med kølevogne på banerne.

  I 1880erne blev flere byer grundlagt og etableret som en del af Los Angeles. Det gjaldt blandt andet Hollywood, der opstod på jorderne fra en ranch. Byen blomstrede, og i 1890 rundede indbyggertallet 50.000.

  I 1892 blev der fundet olie i Los Angeles-området, og inden for de følgende årtier steg produktionen til betydelige mængder, hvilket gjorde Los Angeles til en endnu mere væsentlig by for USA’s økonomi. Olien satte sit præg på bybilledet mange steder, hvor boretårne og pumper i stor stil blev bygget nærmest side om side med huse og anden bebyggelse.

   

  1900-tallets start

  I det tørre Californien var vand en sparsom ressource. En større byudvikling krævede en forøgelse af vandforsyningerne. Det skete i 1913, hvor irske William Mulholland færdiggjorde den 400 km lange akvædukt fra Owens-dalen i det centrale Californien til Los Angeles. Vandforsyningen ledte til en større udvidelse af Los Angeles’ areal i 1915.

   

  Tinseltown og industriudvikling

  I de brølende 1920ere etablerede stadig flere filmselskaber sig i kvartererne omkring Hollywood, og Los Angeles blev hurtigt centrum for den amerikanske filmindustri med tilnavnet Tinseltown. Store teatre skød op, og kulturlivet blomstrede i takt med den store rolle, film og filmstjerner har spillet lige siden denne begyndelse.

  1920erne var også årene, hvor Los Angeles tiltrak den stærkt voksende civile og militære flyindustri, der gennem tiden har været et væsentligt lokomotiv for Californiens opblomstring som højteknologisk industriområde, centreret i blandt andet Los Angeles og Silicon Valley.

  Byen var efterhånden en millionby, og dens administration blev etableret i imponerende nybygninger, ikke mindst rådhuset fra 1928, og blot fire år senere kom byen i verdens fokus, eftersom de Olympiske Lege blev afholdt her.

   

  Disneyland med mere udvikling

  Hollywood og OL var ikke alene om at skabe byens underholdning. I 1955 åbnede Walt Disney den elskede temapark Disneyland i forstaden Anaheim, og den har siden været forbillede for mange andre parker i og udenfor Los Angeles.

  Byens vækst var ustoppelig med et boom i indbyggertallet fra år til år. Omkring 1960 boede her 2,5 millioner mennesker i det efterhånden meget vidtstrakte byområde, der dog var meget forskelligt fra kvarter til kvarter.

  Byens problemer med en stor fattig gruppe af arbejdsløse og nedslidte centrale boligkvarterer mundede i 1965 ud i det seks dage lange Watts-oprør, der gjorde byens gader til en kampplads.

   

  OL til i dag

  I 1984 var Los Angeles for anden gang vært for de olympiske sommerlege, og ved USA’s værtskab for verdensmesterskabet i fodbold 10 år senere, lagde Los Angeles igen græs og stadion til.

  1990erne blev en tid, hvor Los Angeles igen trak mange overskrifter. Der var oprør i gaderne i 1992 efter udfaldet af en retssag, og to år efter blev byen ramt af et kraftigt jordskælv, hvis epicentrum lå i byens omegn.

  I de sidste årtier er der investeret store summer i at udvikle ikke mindst det centrale Downtown og Hollywoods traditionelle hovedgade, Hollywood Boulevard. Det har skabt en stor kulturel opblomstring inden for blandt andet kunst, musik, arkitektur og også for Los Angeles’ drømmefabrikker, hvor mange film er blevet til gennem årene.

  I dag er Los Angeles USA’s næststørste byområde med sine godt ti millioner indbyggere, og her er aktiviteter 24 timer i døgnet for besøgende til underholdningsindustrien, strandene og det vestlige USA’s smukke natur.