Overblik over Los Angeles

Los Angeles er stedet, hvor den amerikanske drøm bliver levet. Den skønne beliggenhed med varmt klima og ved Stillehavet er med til yderligere at forsøde den livsglade tilværelse, der hersker i den efterhånden meget store amerikanske by.

Når man taler om byen, så tænker man også sige Hollywood og alle de filmproduktioner, der foregår her. Alt er muligt i den californiske storby, hvilket man som turist på fin vis får fornemmelse af i byens eksklusive kvarterer som Hollywood og Beverly Hills.

 

Om rejseguiden til Los Angeles
Antal ture: 9 ture i byen + ture i omegnen
Sider: 75
Udgivet: 2019
Forfatter: Stig Albeck
Forlag: Vamados.dk
Sprog: Dansk
ISBN: 978-87-93491-05-2

Om rejseguiden
Rejseguiden til Los Angeles giver dig overblik over seværdigheder og oplevelser i den amerikanske by. Læs om topseværdigheder og andre seværdigheder, og køb en rejseguide med turforslag og beskrivelser af alle byens vigtigste kirker, monumenter, palæer, museer m.v.

Los Angeles venter på dig, og på vamados.dk kan du også finde billige flybilletter og gode deals på hoteller til rejsen. Du vælger bare din rejsedatoer, og så får du forslag til fly og overnatning i og omkring byen.

 

Læs mere om Los Angeles og USA
Rejseguide om USA: vamados.dk/usa
Byturisme: www.discoverlosangeles.com
Byturisme: www.lacity.org
Californien turisme: www.visitcalifornia.com
USA turisme: visittheusa.com
Metro: www.metro.net
Californiske jernbaner: amtrakcalifornia.com
USA’s jernbaner: www.amtrak.com
Lufthavne: www.lawa.org
John Wayne Orange Country Lufthavn: www.ocair.com

Køb rejseguiden
Klik på knappen “Put i varekurv” for at købe rejseguiden. Herefter kommer du til betalingen, hvor du indtaster købs- og betalingsinformation. Efter gennemført betaling af guiden får du straks en kvittering med et link til download af dit køb. Du kan således downloade guiden med det samme eller bruge downloadlinket i e-mailen senere.

 

Brug rejseguiden
Når du køber rejseguiden til Los Angeles, får du bogen online, så du kan have den med på mobilen, din tablet eller computer – og du kan selvfølgelig også vælge af printe den. Brug kortene og turforslagene, og så får du en god og indholdsrig rejse.

Læs om byen

Los Angeles er stedet, hvor den amerikanske drøm bliver levet. Den skønne beliggenhed med varmt klima og ved Stillehavet er med til yderligere at forsøde den livsglade tilværelse, der hersker i den efterhånden meget store amerikanske by.

Når man siger Los Angeles, så skal man også sige Hollywood og alle de filmproduktioner, der foregår her. Det er drømmenes by, og alt er muligt i Los Angeles, hvilket man som turist på fin vis får fornemmelse af i byens eksklusive kvarterer som Hollywood og Beverly Hills.

Los Angeles breder sig arealmæssigt på et særdeles stort område, men det har ikke altid været sådan. Derved kan man fortsat besøge centrum og det, der udgør den gamle bydel med El Pueblo som en af de største seværdigheder.

Los Angeles-området er også et sted med masser af muligheder for et rigt varieret udbud at attraktioner og underholdning. Forlystelsesparker ligger som perler på en snor, og området byder også på en del fine museer. Vil man gerne ud af byen, så er der blandt andet nationalparker, store ørkenområder, Stillehavet, San Diego og Mexico på kort afstand.

Andre seværdigheder

  Olvera Street

  • Olvera Street: Nord for The Plaza ligger Olvera Street, der var den centrale gade i opbygningen af det spanske El Pueblo de Los Angeles. Gaden er i dag en oplevelse, hvor der er mange ældre og lave huse med restauranter og butikker.
  • El Pueblo de Los Angeles Historical Monument: Los Angeles blev grundlagt af spanske bosættere i 1781, og det skete i området omkring Olvera Street. Den gamle bosættelse, El Pueblo, er bevaret gennem flere bygninger, og der er en særlig stemning i området.

  Los Angeles City Hall

  • Los Angeles City Hall: Los Angeles City Hall er byens rådhus og sæde for såvel borgmesteren som byrådet og deres respektive kontorer. Den 138 meter høje skyskraber blev bygget i årene 1926-1928.
  • Cathedral of Our Lady of the Angels: Denne katedral, der også kendes som Los Angeles Cathedral, er den romersk-katolske domkirke i Los Angeles. Kirken åbnede i 2002 som afløser for Saint Vibiana, der blev delvist ødelagt under et jordskælv i 1994.
  • Griffith Park: Denne park er Los Angeles’ største, og i vanlig Hollywoodstil er der masser at tage sig til udover at nyde de fine anlæg og udsigterne over byen; bl.a. fra Griffith Observatory.
  • Wilshire Boulevard: Wilshire Boulevard er en af de store og kendte trafikårer i Los Angeles. Den går fra det centrale Los Angeles i øst til Santa Monica og Stillehavet i vest. Man kan bl.a. se art deco-bygninger på strækningen, der kaldes Miracle Mile.

  Rodeo Drive

  • Rodeo Drive: Rodeo Drive er USA’s mest fashionable indkøbsgade med dyre internationale butikker. Gaden ligger midt i det såkaldte Golden Triangle-kvarter i Beverly Hills.
  • Sunset Boulevard: Gaden Sunset Boulevard går fra centrum i Los Angeles gennem både Hollywood og Beverly Hills via nedstigningen fra Santa Monica-bjergene til den smukke Stillehavskyst.
  • Broad Museum: Broad Museum er et museum for samtidskunst, der åbnede i 2015. Museet er opkaldt efter filantropen Eli Broad, og man kan opleve værker af bl.a. Andy Warhol, Roy Liechtenstein og Jeff Koons.
  • The Los Angeles Theatre: Dette biografteater blev opført I årene 1930-1931, og det var et af de fornemt udsmykkede i datidens Los Angeles. Det ligger i Los Angeles' historiske teaterkvarter, hvor de store selskaber byggede den ene smukke teater efter det andet.

  RMS Queen Mary

  • RMS Queen Mary: Tiden med de store Amerikabåde mellem Europa og USA fostrede mange store luksuslinere, der sejlede med udvandrere, turister etc. Blandt dem var RMS Queen Mary.
  • Christ Cathedral: Christ Cathedral er en stor kirkebygning, der også kendes som Krystalkatedralen/Crystal Cathedral. Den blev opført af arkitekten Philip Johnson, som anvendte flere end 10.000 spejlvinduer til det moderne og unikke bygningsværk.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Los Angeles her.

Historisk overblik

  Læs om byens historie

  De europæiske missionærer
  Som øvrige dele af USA har Los Angeles-området gennem årtusinder været beboet af indianerstammer, der vandrede her til fra Sibirien.

  I 1542 kom de første europæere til de californiske kyster. Det var da, Juan Rodriguez Cabrillo sejlede for at finde en passage til Asien. I 1602 lagde kaptajn Sebastián Vizcaíno for anker ved øen Santa Catalina, og herefter skulle der gå godt 166 år, før næste europæere kom til.

  Den første egentlige permanente europæiske tilstedeværelse var således i 1769, da spaniere under ledelse af Gaspar de Portolà koloniserede det californiske område fra syd. Gruppen på hen ved 60 personer overnattede i det øde landskab ved en flod, og områdets karakter og potentiale for opdyrkning tiltalte dem: Her var grundlaget for en egentlig byudvikling til stede.

  Den katolske missionær Juan Crespi kaldte floden for El Rio de Nuestra Señora la Reyna de Los Angeles de Porciuncula, der betyder Floden til Vor Frue, dronningen af Porciunculas engle, og på denne vis fik byen sit senere navn.

  Spanske byer, bosættere og Mexico
  I 1771 grundlagde spanierne missionskirken San Gabriel i området og senere fulgte spanske kolonister fra Mexico. De skulle i den spanske konges navn grundlægge nye byer. Det var i 1781, at 12 familier ankom og opkaldte deres nye by efter den nærliggende flod. Byens navn blev forkortet til Ciudad de Los Angeles.

  Det spanske herredømme blev gradvist svækket, og fra 1821 blev Los Angeles del af det uafhængige Mexico. Der var af denne årsag ingen større udvikling i området, og det var en lille by, der efter krigen mellem USA og Mexico 1846-1847 kom på amerikanske hænder sammen med det øvrige Californien. Dette skete formelt set i 1850.

  En del af USA med vækst
  I 1876 kom jernbanen til Los Angeles, da Southern Pacific anlagde en linje fra Tuscon i Arizona. Banen fortsatte til San Francisco, og byen fik således en central placering for passager- og fragttransport. I løbet af et årti eksporterede Los Angeles blandt andet appelsiner til det østlige USA.

  I 1880erne blev flere byer grundlagt og etableret som en del af Los Angeles; blandt andet Hollywood, der opstod på jorderne fra en ranch. Byen blomstrede, og i 1890 var indbyggertallet 50.000.

  I 1892 blev der fundet olie i Los Angeles-området, og inden for de følgende årtier steg produktionen til betydelige mængder, hvilket gjorde Los Angeles til en endnu mere væsentlig by for USA’s økonomi.

  1900-tallets start
  I det tørre Californien var vand en sparsom ressource. En større byudvikling krævede en forøgelse af vandforsyningerne. Det skete i 1913, hvor irske William Mulholland færdiggjorde den 400 km lange akvædukt fra Owens-dalen i det centrale Californien til Los Angeles. Vandforsyningen ledte til en større udvidelse af Los Angeles’ areal i 1915.

  Tinseltown og industriudvikling
  I de brølende 1920ere etablerede stadig flere filmselskaber sig i kvartererne omkring Hollywood, og Los Angeles blev hurtigt centrum for den amerikanske filmindustri med tilnavnet Tinseltown. Store teatre skød op, og kulturlivet blomstrede i takt med den store rolle, film og filmstjerner har spillet lige siden denne begyndelse.

  1920erne var også årene, hvor Los Angeles tiltrak den stærkt voksende civile og militære flyindustri, der gennem tiden har været et væsentligt lokomotiv for Californiens opblomstring som højteknologisk industriområde, centreret i blandt andet Los Angeles og Silicon Valley.

  Byen var efterhånden en millionby, og dens administration blev etableret i imponerende nybygninger, ikke mindst rådhuset fra 1928, og blot fire år senere kom byen i verdens fokus, eftersom de Olympiske Lege blev afholdt her.

  Disneyland med mere udvikling
  Hollywood og OL var ikke alene om at skabe byens underholdning. I 1955 åbnede Walt Disney den elskede temapark Disneyland i forstaden Anaheim, og den har siden været forbillede for mange andre parker i og udenfor Los Angeles.

  Byens vækst var ustoppelig med et boom i indbyggertallet fra år til år. Omkring 1960 boede her 2,5 millioner mennesker i det efterhånden meget vidtstrakte byområde, der dog var meget forskelligt fra kvarter til kvarter.

  Byens problemer med en stor fattig gruppe af arbejdsløse og nedslidte centrale boligkvarterer mundede i 1965 ud i det seks dage lange Watts-oprør, der gjorde byens gader til en kampplads.

  OL til i dag
  I 1984 var Los Angeles for anden gang vært for de olympiske sommerlege, og ved USA’s værtskab for verdensmesterskabet i fodbold 10 år senere, lagde Los Angeles igen græs og stadion til.

  1990erne blev en tid, hvor Los Angeles igen trak mange overskrifter. Der var oprør i gaderne i 1992 efter udfaldet af en retssag, og to år efter blev byen ramt af et kraftigt jordskælv, hvis epicentrum lå i byens omegn.

  I de sidste årtier er der investeret store summer i at udvikle ikke mindst det centrale Downtown og Hollywoods traditionelle hovedgade, Hollywood Boulevard. Det har skabt en stor kulturel opblomstring inden for blandt andet kunst, musik, arkitektur og også for Los Angeles’ drømmefabrikker, hvor mange film er blevet til gennem årene.

  I dag er Los Angeles USA’s næststørste byområde med sine godt ti millioner indbyggere, og her er aktiviteter 24 timer i døgnet for besøgende til underholdningsindustrien, strandene og det vestlige USA’s smukke natur.
  Skjul indhold her

Find billige fly & hoteller
Se på kortet
Topseværdigheder

  Griffith Observatory

  • Griffith Observatory: Dette observatorium åbnede i 1935 i Griffith Park på sydsiden af højdedraget Mount Hollywood. Parken omkring observatoriet er et dejligt sted for vandreture, og udsigten fra observatoriet over hele Los Angeles er uforglemmelig.
  • Civic Center: Civic Center er Los Angeles’ administrative hjerte og virker også som bycentrum for den nordlige del af downtown Los Angeles. Det er et anlæg med bl.a. en række karakteristiske byggerier omkring anlæggets centrale parkområde.

  Walt Disney Concert Hall

  • Walt Disney Concert Hall: Walt Disney Concert Hall er en del af Los Angeles Music Center og samtidig en enestående arkitektonisk perle, der både udvendigt og indvendigt leger med sanserne. Bygningen er unik og er et markant indslag i gadebilledet.
  • Broadways teatre: Fra starten af 1900-tallet udviklede Los Angeles sig til en førende amerikansk biograf- og teaterby. Det skete i området omkring gaden Broadway, hvor der blev opført mange teatre indtil 1930erne. En stor del af disse teatre, der blev bygget smukt, kan stadig ses.
  • Hollywood Boulevard: Hollywood Boulevard er en af USA’s mest berømte gader, og den kendes fra utallige film som fx Pretty Woman. Den lange gade kaldes også for Boulevard of Broken Dreams grundet de mange håb og bristede drømme, der har fundet sted i filmindustrien i byen og omkring gaden.

  Chinese Theatre

  • Chinese Theatre: Chinese Theatre er om noget Hollywoods turistcentrum og indbegrebet af filmbyens glamour. Teatret blev opført af impresarioen Sid Grauman 1926-1927 i kinesisk stil. Det er også foran Chinese Theatre, man kan se mange kendte personers aftryk i fliserne.
  • La Brea Tar Pits & Page Museum: Langs gaden Wilshire Boulevard ligger den grønne oase Hancock Park, hvor man kan se La Brea Tar Pits. De er en gruppe naturligt forekommende asfaltsøer, som der er lavet stier omkring, så man kan komme tæt på fænomenet.
  • Los Angeles County Museum of Art (LACMA): Dette er et kunstmuseum, der hører til blandt de førende af sin slags i USA. Dets samling tæller flere end 100.000 værker og starter allerede på spændende vis med flere værker foran og omkring museet.
  • J. Paul Getty Museum: Lidt nord for det egentlige byområde i Los Angeles ligger J. Paul Getty Museum som det primære museum for rigmanden og kunstelskeren J. Paul Gettys store kunstsamling, der ikke kan andet end at imponere.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Los Angeles her.

Ture fra byen

  Hearst Castle

  • Highway 1 & Hearst Castle: Langs USA’s Stillehavskyst kan man køre på Highway 1 (California State Route 1), der mellem Los Angeles og San Francisco byder på en perlerække af smukke og nemttilgængelige kyststrækninger. Et af højdepunkterne er Hearst Castle, der var William Randolph Hearsts paladslignende residens.
  • Malibu: Mondæne Malibu byder på fantastisk smukke kyststrækninger, klipper og kløfter samt naturligvis skønne californiske strande. Det er et dejligt område at gå rundt i og nyde det rigtige californiske stemning.
  • Solvang: Solvang er en californisk by, der blev grundlagt af danske udvandrere i 1911. Siden da har Solvang været den nok kendteste by, som danskere har etableret i USA. Her er en stemning og bygninger, der på mange måder er inspireret af Danmark.

  San Diego skyline

  • San Diego: San Diego er afslapningens by og er nærmest én stor bade- og ferieby, hvor der er kilometervis af palmealléer, sandstrande og turistattraktioner af høj underholdningskarakter. Man kan også nyde et hyggeligt miljø i den gamle bydels gader.
  • San Francisco: San Francisco anses for at være en af USA’s mest charmerende og smukkest beliggende storbyer, og når man er der, forstår man godt hvorfor. Her er utallige seværdigheder, hvor Golden Gate Bridge og byens berømte Cable Cars er blandt de mest kendte.

  Joshua Tree National Park

  • Joshua Tree National Park: Dette er en nationalpark, som er opkaldt efter træet yucca brevifolia, der på engelsk hedder Joshua Tree. Landskabet er smukt i parken, og de meget karakteristiske Joshuatræer står alle steder, hvor man kan køre og gå ad forskellige stier.
  • Palm Springs: Palm Springs er en af flere byer, der ligger i den californiske ørken i dalen Coachella Valley øst for Los Angeles. Det særlige klima, der hersker i Palm Springs, har gennem årtier gjort byen populær for kendisser og andre, der nyder livet her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links
Shopping
Med børn

  Gå ikke glip af gode tilbud!

  ER DU OPDATERET?

  gå ikke glip af gode tilbud, rejsenyt og inspiration

  TILMELD DIG VAMADOS NYHEDSBREV