Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Solvang er en californisk by, der blev grundlagt af danske udvandrere i 1911. Siden da har Solvang været den nok kendteste by, som danskere har etableret i USA. I Solvang kan man se nærmere på arkitekturen, der er inspireret af det Danmark, som nybyggerne havde forladt til fordel for livet i Amerika. Mange valgte at bosætte sig i midtvestlige stater som Minnesota og Wisconsin, mens en del andre drog til Utah.

Der havde dog været aktivitet i Solvang siden 1804, hvor spaniere grundlagde Mission Santa Inés som en af mange spanske missioner i den sydvestlige del af det nuværende USA. Der voksede en lille by op omkring missionen i den mexicanske tid, og den blev kaldt Santa Inés. Med USA’s erobring af Californien i 1846-1847 blev Santa Inés i det store hele forladt, indtil gruppen af dansk-amerikanere kom hertil i 1911.

Gruppen af danskere erhvervede 3.600 hektarer jord fra den omkringliggende Rancho San Carlos de Jonata. Formålet var at etablere et dansk samfund langt væk fra de hårde vintre i Midtvesten. I begyndelsen blev Solvang ikke opbygget med typisk dansk arkitektur, men det begyndte man på i 1947, og siden da har byen etableret sig som turistdestination, hvor der kommer mange gæster fra blandt andet Danmark og andre skandinaviske lande.

I dag er der flere seværdigheder i Solvang, hvor man stadig kan se og besøge Mission Santa Inés, der nu fungerer som sognekirke, og som er indrettet som museum. Missionen blev grundlagt netop her, fordi stedet lå mellem missionerne Santa Barbara og La Purisima Concepción, og Santa Inés kunne derved aflaste disse. Missionen fungerede også som uddannelsessted og mission for indianere ved kystområdet. Mission Santa Inés er i dag en af de bedst bevarede missioner af de 21, der blev etableret i det spanske Californien.

Den helt store seværdighed i byen er dog bindingsværkshusene, landsbykirken, kopien af Dybbøl Mølle, udgaven af Rundetårn fra København og alle de andre ting og bygninger, der er blevet bygget med inspiration fra Danmark. Man kan gå en tur ad hovedgaderne Copenhagen Drive og Alisal Road, Molle Way med byens danske mølle og Atterdag Road, hvor landsbykirken fra 1928 ligger.

Man kan også gå i byens gader og besøge butikker og spisesteder, hvor man blandt andet kan smage danske retter og købe wienerbrød, så på den måde er Solvang som en appetitvækker på Danmark. Man kan også besøge Elverhøj Museum om byens historie og et museum om den verdensberømte dansker H.C. Andersen.

Ture fra byen

    Chinese Theatre, Los Angeles

    Los Angeles

    Los Angeles er stedet, hvor den amerikanske drøm bliver levet. Den skønne beliggenhed med varmt klima og ved Stillehavet er med til yderligere at forsøde den livsglade tilværelse, der hersker i den efterhånden meget store amerikanske by.

    Når man siger Los Angeles, så skal man også sige Hollywood og alle de filmproduktioner, der foregår her. Det er drømmenes by, og alt er muligt i Los Angeles, hvilket man som turist på fin vis får fornemmelse af i byens eksklusive kvarterer som Hollywood og Beverly Hills.

    Læs mere om Los Angeles

Tilmeld dig vores nyhedsbrev