Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Grand Canyon National Park er en amerikansk park, som er hjemsted for det verdensberømte naturområde Grand Canyon. Parken ligger omkring de 447 kilometer af floden Colorado River, som gennem millioner af år har formet landskabet til den kolossale kløft, der i dag ligger i den nordøstlige del af staten Arizona.

Grand Canyons dimensioner er kolossale, og kløften er mellem 6 og 29 kilometer bred. Dybden varierer med største dybde på helt op til 1.600 meter, og Coloradoflodens snoede løb graver sig fortsat længere ned, selv om dette ikke er noget, der går hurtigt. Hele vejen langs floden er kløften som sprængt med en kunstners sans for former og farver, og overalt er der et spil i solens stråler mod de hovedsageligt rødnuancerede klippeformationer, og man kan ikke få sig selv til at slippe synet.

Grand Canyon er blevet skåret ud af det såkaldte Colorado Plateau af Colorado River gennem millioner af år. Historisk blev plateauet skabt ved, at blandt andet vulkaner deponerede enorme mængder materialer, og gennem kolossalt tryk og varme blev de nederste lag til metamorfe klipper, og ovenpå dem blev der dannet sedimentære klippelag. Dengang var området dækket af hav, og de øverste lag var kalksten, som blev skabt fra skaller m.v. i havet.

En senere landhævning for mellem 30 og 70 millioner år siden dannede det høje plateau, der stadig ligger som en højslette i flere kilometers højde. Landhævningen menes skabt ved en geologisk set hurtigt pladetektonisk sammenstød, der fik klippelagene til at hæve sig horisontalt, hvilket ses i Grand Canyons tydeligt markerede klippelag i dag, hvor de ældste lag naturligt nok ligger nederst, mens det nyeste kalkstenslag ligger øverst.

Efter dannelsen af Coloradoplateauet gik der yderligere millioner år, før Coloradofloden begyndte sit arbejde med at skære sig gennem klipperne til det, vi i dag kan se som Grand Canyon. Før den nuværende flod var der to separate floder øst og vest for den nuværende kløft, og det vides ikke med sikkerhed, hvordan de blev forbundet. Det vides dog, at Grand Canyon blev dannet fra 5-7 millioner år siden.

Vandmængder fra ikke mindst Rocky Mountains skyllede gennem området og over plateauet. Med til tider kolossale vandmængder blev der ført store klippestykker med vandet, og både vandmængderne og klipperne fik slået sprækker i plateauet, hvori vandet kunne løbe naturligt mod havet. Sprækkerne blev efterhånden til området Grand Canyon, hvor op mod 90 % af plateauets regn løber gennem. Udviklingen fortsætter i dag, men om nogle millioner år vil kløften være blevet en del bredere uden at være blevet meget dybere. Det skyldes de hårde metamorfe klipper og det faktum, at højden over havet bliver stadigt mindre.

Colorado River løber hovedsageligt fra øst mod vest i Grand Canyon National Park, og man kan besøge parken og panoramaudsigten over kløften og floden fra både nord og syd. Grand Canyon ses dog bedst fra sydsiden, og her ligger veje, der leder hen til flere udsigtspunkter som fx Desert View, der er et af de mange gode steder for at se områdets imponerende dimensioner. Ud over de nævnte steder er der utallige muligheder for vandreture i nationalparken og de tilstødende reservater. Der er stier langs kanten af kløften, ned til Colorado River og mange andre af varierende længde, terræn og sværhedsgrad, og der arrangeres også sejlture på floden gennem det store område.

 

South Rim og Grand Canyon Village

Fra sydsiden kan man køre ind i nationalparkens sydøstlige område til South Rim og Grand Canyon Village. Man kan køre ad to indgange; East Entrance fra øst og South Entrance fra syd. De to indgange er forbundet af vejen Desert View Drive, som også passerer Grand Canyon Village og besøgscentret Grand Canyon Visitor Center. Begge disse steder er et naturligt stop på turen, fordi man her kan få god information om nationalparken og nyde atmosfæren og udsigterne fra byen.

Grand Canyon Village er en lille by med cirka 2.000 indbyggere, som ikke mindst bor her som en del af den store turisme i nationalparken. I byen ligger der blandt andet spisesteder og overnatningssteder for de mange besøgende, og man kan også se nogle interessante bygninger som stationen Grand Canyon Railroad Depot. Stationen blev bygget af Santa Fe Railroad i 1910 som nordlig endestation på jernbanen fra Williams i Arizona. Man kan stadig tage toget til og fra Williams, og det foregår med smukt gammelt materiel. På Grand Canyon Railroad Depot kan man også se diesellokomotivet 6776 Alco FPA-4 fra 1958.

Umiddelbart nord for stationen i Grand Canyon Village ligger El Tovar Hotel, der en byens store og gamle hotel, der blev opført i 1903 på en fantastisk beliggenhed nærmest på kanten af selve Grand Canyon. Ved hotellet kan man nyde udsigten over kløften og starte en uforglemmelig vandretur ad Rim Trail langs Grand Canyon. Vest for El Tovar Hotel kan man se andre hoteller og hytter med tilsvarende mageløse beliggenheder, og ved Bright Angel Lodge kan man se bjælkehytten Buckey O’Neill’s Cabin, der er den ældste bevarede bygning på South Rim. Hytten blev bygget i 1895 af William Owen ”Buckey” O’Neill i pionértidens Grand Canyon.

Lidt øst for Grand Canyon Village ligger besøgscentret Grand Canyon Visitor Center, hvor man kan få meget information og viden om nationalparken, dens natur, historie og faciliteter. Man kan fx starte besøget med at se filmen ”Grand Canyon: A journey of wonder”, der giver en god introduktion til parken. Efter en tur i besøgscentret kan man gå bag centerbygningen til Rim Trail og udsigtspunktet Mather Point, hvorfra man kan nyde en fantastisk udsigt over kløften.

Det er også ved Visitor Center, man finder busstationen for nogle af parkens shuttlebusser. Herfra kan man fx tage Kaibab Rim (Orange) Route, der forbinder besøgscentret med Yaki Point og Pipe Creek Overlook mod øst og med Mather Point og Yavapai Geology Museum mod vest. Bemærk, at man vest for Grand Canyon Village kan tage med shuttlebussen Hermits Rest (Red) Route mod vest til udsigtspunktet Hermits Rest. Der er 11 kilometer til vendepunktet Hermits Rest, og der er mange stop undervejs med fine udkigspunkter. Man kan stå af og gå mellem de enkelte stop eller tage næste bus videre, og der er på samme strækning en vandrerute langs kløften på 12,6 kilometer.

Med shuttlebussen er det nemt at komme til mange af de gode udsigtspunkter langs Grand Canyon. Man kan også nemt køre til en del af dem i egen bil. Følger man Desert View Drive fra South Entrance mod East Entrance, er der en del steder, hvor man kan stoppe og nyde udsigten over kløften. Det drejer sig fx om Yaki Point, der ligger i en højde på 2.213 meter, Grandview Point i 2.256 meter, Moran Point i 2.182 meter, Lipan Point i 2.243 meter, Navajo Point i 2.275 meter og Desert View i 2.267 meter.

 

North Rim

Man kan også besøge Grand Canyon fra nordsiden, der også kaldes North Rim. Denne del er også en del af Grand Canyon National Park, og man kommer til udsigtsstederne og vandreruter i denne del af parken af Road 67 fra nord. Bemærk dog, at Road 67 er lukket om vinteren til forskel fra Desert View Drive langs South Rim, som er åben hele året.

For enden af Road 67 ligger North Rim Visitor Center, der som besøgscentret mod syd giver en god introduktion til Grand Canyon National Park og til de faciliteter, udsigtspunkter og vandreruter, der er i parken. Ved Visitor Center ligger der også hoteller og hytter med Grand Canyon Lodge som det største sted med en enestående beliggenhed foran selve kløften. Lige syd for lodgen bliver man belønnet med en smuk udsigt, og herfra kan man gå ad Bright Angel Point Trail til Bright Angel Point, der ligger få hundrede meter væk i en højde på 2.487 meter.

Få kilometer nord for Grand Canyon Visitor Center kan man køre ad Cape Royal Road til flere udsigtspunkter over kløften, og på turen kan man naturligvis også nyde det skovklædte landskab. I nord ligger Point Imperial i 2.683 meters højde, og kører man i stedet mod syd ad Cape Royal Road, passerer man Vista Encantada i 2.585 meter, Roosevelt Point i 2.582 meter og Walhalla Overlook i 2.438 meter, før man når Cape Royal i 2.397 meter. Ved Cape Royal kan man også se den berømte klippeformation Angel’s Window. Turen fra North Rim Visitor Center til Cape Royal er 37 kilometer. Afstanden i lige linje til South Rim er 15 kilometer fra North Rim Visitor Center, mens man skal køre over 330 kilometer på vejene for at komme der.

 

Grand Canyon West

En tredje mulighed for at komme til kløften og udsigten over Grand Canyon er i området Grand Canyon West, der ligger i Hualapai Indian Reservation. Stedet ligger relativt tæt på Las Vegas, og det er ikke mindst af den grund ganske velbesøgt, selv om det ikke ligger i selve Grand Canyon National Park.

Grand Canyon West er særligt kendt for Grand Canyon Skywalk, der er en gennemsigtig, hesteskoformet gangbro, der strækker sig ud over kanten af kløften. Faldet under Grand Canyon Skywalk er op til 240 meter, mens Coloradofloden ligger 1.100 meter under oplevelsen. Det er en særlig oplevelse af hænge ud over klippekanten, og fra både gangbroen og det omkringliggende landskab er der en fremragende udsigt over den enorme kløft, som Colorado River har skabt.

Ture fra byen

  Las Vegas, USA

  Las Vegas

  Las Vegas er glimmerens hovedstad med de mange glitrende neonskilte, imponerende show og fantastiske hotel- og kasinokomplekser. Her er aktiviteter 24 timer i døgnet; uanset om man tager hertil for at gå på spille, for at blive gift i et af de mange Wedding Chapels eller blot for at suge byens puls og entertainment til sig.

  Hotellernes underholdning er koncentreret omkring hovedgaden Las Vegas Boulevard, der også kaldes The Strip. En perlerække af megahoteller ligger langs gaden, og en del af besøget her i Nevadas største by er at besøge dem og deres ekstravagante buffeter og særlige attraktioner, man kan fx opleve er vulkanudbrud, store vandfald, springvand, pirater og Eiffeltårnet i halv størrelse.

  Læs mere om Las Vegas

   

  Zion National Park, Utah

  Zion National Park

  Zion National Park er en amerikansk nationalpark, der ligger i et bjergrigt område i det sydvestlige Utah. Det er et sted, hvor Colorado-plateauet møder ørkenen Mojavo Desert og afvandingsområdet og ørkenen Great Basin. Det møde skaber et rigt dyre- og planteliv og mange geologiske formationer som fx butter, mesaer og kløfter mellem nationalparkens bjerge. Den store sydlige del omkring byen Springdale blev gjort til nationalpark i 1919, mens den nordvestlige del omkring Kolob Canyon blev tilføjet i 1937.

  Den største seværdighed i parken er den kløft, som floden Virgin River har skåret ud af plateauet gennem millioner af år. Historisk blev Colorado-plateauet skabt ved, at blandt andet vulkaner deponerede enorme mængder materialer, og gennem kolossalt tryk og varme blev de nederste lag til klipper, der gennem landhævning dannede det høje plateau, der stadig ligger som en højslette i flere kilometers højde. Efterfølgende har områdets regn skåret først bittesmå revner i stenene, hvor det kunne løbe naturligt mod havet, og små sprækker blev efterhånden til områder som Zion Canyon og Grand Canyon.

  Læs mere om Zion National Park

   

  USA Monument Valley

  Monument Valley

  Monument Valley er et område i Arizonas ørkenlandskab, der er berømt for sine mange klippeformationer, der står spredt og rejser sig fra det ellers flade land. Mange vil nikke genkendende til Monument Valley, fordi de har set en eller flere amerikanske westernfilm, men de særegne formationer er med eller uden westernfilm et af de mest ikoniske landskaber i det vestlige USA.

  Monument Valley ligger centralt på det såkaldte Colorado-plateau, som spreder sig på et 337.000 km2 stort område omkring floden Colorado River og nogle af dens bifloder. Plateauet breder sig over staterne Arizona, Utah, New Mexico og Colorado, og det er kendt for flere velbesøgte seværdigheder som fx Grand Canyon og Monument Valley.

  Læs mere om Monument Valley

   

  Phoenix, Arizona

  Phoenix

  Phoenix er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Arizona. Området blev i nu hedengangne tider opdyrket af hohokam-folket, og resterne deres civilisation kunne man se i 1800-tallet, da bosættere begyndte at komme til dagens Arizona. I 1867 kom Jack Swilling hertil, og han startede dyrkning af jorden.

  Flere kom til, og Lord Darrell Duppa foreslog at kalde det voksende sted for Phoenix; som en by rejst på en hedengangen civilisation. Den nye by blev formelt godkendt i 1868, hvor der blev åbnet et posthus med Jack Swilling som postmester. I 1870 valgte indbyggerne at flytte byen cirka 5 km mod vest, og her voksede Phoenix til omkring 2.500 indbyggere i 1880.

  Læs mere om Phoenix

Tilmeld dig vores nyhedsbrev