Site logo
Se på kortet
 • Zion National Park Visitor Center, Zion National Park, Zion Park Boulevard, Springdale, Utah, USA

Læs om byen

Zion National Park er en amerikansk nationalpark, der ligger i et bjergrigt område i det sydvestlige Utah. Det er et sted, hvor Colorado-plateauet møder ørkenen Mojavo Desert og afvandingsområdet og ørkenen Great Basin. Det møde skaber et rigt dyre- og planteliv og mange geologiske formationer som fx butter, mesaer og kløfter mellem nationalparkens bjerge. Den store sydlige del omkring byen Springdale blev gjort til nationalpark i 1919, mens den nordvestlige del omkring Kolob Canyon blev tilføjet i 1937.

Den største seværdighed i parken er den kløft, som floden Virgin River har skåret ud af plateauet gennem millioner af år. Historisk blev Colorado-plateauet skabt ved, at blandt andet vulkaner deponerede enorme mængder materialer, og gennem kolossalt tryk og varme blev de nederste lag til klipper, der gennem landhævning dannede det høje plateau, der stadig ligger som en højslette i flere kilometers højde. Efterfølgende har områdets regn skåret først bittesmå revner i stenene, hvor det kunne løbe naturligt mod havet, og små sprækker blev efterhånden til områder som Zion Canyon og Grand Canyon.

Man kan køre gennem parken ad Road 9 gennem Springdale og på den måde stifte bekendtskab med de smukke landskaber. Kommer man til Springdale fra øst, kommer man gennem den interessante Zion-Mount Carmel Tunnel, der blev sprængt og boret gennem klipperne fra slutningen af 1920erne og indviet den 4. juli 1930 som en det af det Grand Loop, der skulle skabe turisme ved at binde nationalparkerne i det sydlige Utah sammen med Grand Canyon. Tunnelen er 1,8 kilometer lang og er et ingeniørhistorisk mesterværk.

Vil man se den smukke kløft, som Zion National Park er berømt for, så skal man tage med en af de Canyon Line-shuttlebusser, der kører fra Zion Canyon Visitor Center. Herfra kører busserne mod nord gennem den kløft, som floden Virgin River har skåret ud af områdets sandstensklipper. Der er i alt 9 stop inklusive stoppet ved besøgscentret, og man kan stå af og på undervejs, hvis man vil nyde landskabet gennem Zion Canyon ekstra meget eller tage på nogle vandreture ad parkens stier.

Hele vejen med bussen gennem Zion Canyon er der smukke udsigter, og den ene er mere betagende end den anden. Det samme gælder, når man går ture på nogle af de mange trails, der udgår fra de forskellige shuttle bus-stoppesteder. Man kan gå ad flere strækninger fra Visitor Center, og man kan fx også vælge stien Emerald Pools fra stop nummer 5, der er Zion Lodge. Fra shuttle stop 6, der hedder The Grotto, kan man blandt andet gå ad The Grotto Trail og Kayenta Trail, mens Riverside Walk udgår fra stop 9, der hedder Temple of Sinawava. Navnet kommer af stedets klippeformationer, der danner et naturligt amfiteater, som Virgin River har skåret ud gennem tiden.

 

Kolob Canyons

Man kan også besøge Zion National Park i det nordvestlige område af parken. Her skal man køre ad Road 15 og dreje mod øst og køre til parken ad Kolob Canyons Road, hvor man også kan besøge Kolob Canyons Visitor Center for at få en god introduktion til området.

Kører man ad vejen, kommer man til et udsigtspunkt, hvor de imponerende bjerge tårner sig op i et smukt panorama lige foran en. Ved udsigtspunktet og flere andre steder langs Kolob Canyons Road kan man vælge at gå ad trails med varierende længde og sværhedsgrad.

 

Kolob Terrace

Der er også en tredje vej, der leder til Zion National Park. Det er Kolob Terrace Road, der leder til området Kolob Terrace, som er en mindre besøgt del af parken. Vejen går mod nord fra byen Virgin, og undervejs på den kommer man gennem en stor landskabsmæssig variation, hvor der er masser af trails og udsigtspunkter.

Left Fork og adgangen til den enestående formation kaldet The Subway er en af de mest populære stier i denne del af nationalparken, og fortsætter man mod nord, kan man besøge Lava Point Overlook, der ligger i 2.405 meters højde og bogstaveligt talt på toppen af parken. Herfra er der en udsigt over store dele af Zion National Park, og man kan nemt se parkens mange kløfter og bjergene omkring dem.

Ture fra byen

  Las Vegas, USA

  Las Vegas

  Las Vegas er glimmerens hovedstad med de mange glitrende neonskilte, imponerende show og fantastiske hotel- og kasinokomplekser. Her er aktiviteter 24 timer i døgnet; uanset om man tager hertil for at gå på spille, for at blive gift i et af de mange Wedding Chapels eller blot for at suge byens puls og entertainment til sig.

  Hotellernes underholdning er koncentreret omkring hovedgaden Las Vegas Boulevard, der også kaldes The Strip. En perlerække af megahoteller ligger langs gaden, og en del af besøget her i Nevadas største by er at besøge dem og deres ekstravagante buffeter og særlige attraktioner, man kan fx opleve er vulkanudbrud, store vandfald, springvand, pirater og Eiffeltårnet i halv størrelse.

  Læs mere om Las Vegas

   

  Valley of Fire State Park, Nevada

  Valley of Fire State Park

  Valley of Fire State Park er et stort område, der er udlagt som en statspark i Nevada. Parken har fået sit navn fra de smukke sandstensformationer af aztekiske sandsten, som blev dannet af sandklitter for omkring 150 millioner år siden. De røde formationer lyser nærmest, som om der er blevet sat ild til dem, når de reflekterer Solens stråler.

  Farverne og formationerne er statsparkens store seværdigheder, og man kan opleve en enorm variation i landskabet på en køretur gennem området. Landskabet blev geologisk skabt gennem en kombination af landhævninger, forskydninger i forkastninger og kraftig erosion. Sandsten og gamle klitter dominerer landskabet, og klippeformationerne består også af blandt andet kalksten og skifer.

  Læs mere om Valley of Fire State Park

   

  USA Grand Canyon

  Grand Canyon National Park

  Grand Canyon National Park er en amerikansk park, som er hjemsted for det verdensberømte naturområde Grand Canyon. Parken ligger omkring de 447 kilometer af floden Colorado River, som gennem millioner af år har formet landskabet til den kolossale kløft, der i dag ligger i den nordøstlige del af staten Arizona.

  Grand Canyons dimensioner er kolossale, og kløften er mellem 6 og 29 kilometer bred. Dybden varierer med største dybde på helt op til 1.600 meter, og Coloradoflodens snoede løb graver sig fortsat længere ned, selv om dette ikke er noget, der går hurtigt. Hele vejen langs floden er kløften som sprængt med en kunstners sans for former og farver, og overalt er der et spil i solens stråler mod de hovedsageligt rødnuancerede klippeformationer, og man kan ikke få sig selv til at slippe synet.

  Læs mere om Grand Canyon National Park

   

  USA Monument Valley

  Monument Valley

  Monument Valley er et område i Arizonas ørkenlandskab, der er berømt for sine mange klippeformationer, der står spredt og rejser sig fra det ellers flade land. Mange vil nikke genkendende til Monument Valley, fordi de har set en eller flere amerikanske westernfilm, men de særegne formationer er med eller uden westernfilm et af de mest ikoniske landskaber i det vestlige USA.

  Monument Valley ligger centralt på det såkaldte Colorado-plateau, som spreder sig på et 337.000 km2 stort område omkring floden Colorado River og nogle af dens bifloder. Plateauet breder sig over staterne Arizona, Utah, New Mexico og Colorado, og det er kendt for flere velbesøgte seværdigheder som fx Grand Canyon og Monument Valley.

  Læs mere om Monument Valley

Tilmeld dig vores nyhedsbrev