Site logo
Se på kortet
 • Phoenix City Hall, West Washington Street, Phoenix, Arizona, USA

Læs om byen

Phoenix er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Arizona. Området blev i nu hedengangne tider opdyrket af hohokam-folket, og resterne deres civilisation kunne man se i 1800-tallet, da bosættere begyndte at komme til dagens Arizona. I 1867 kom Jack Swilling hertil, og han startede dyrkning af jorden.

Flere kom til, og Lord Darrell Duppa foreslog at kalde det voksende sted for Phoenix; som en by rejst på en hedengangen civilisation. Den nye by blev formelt godkendt i 1868, hvor der blev åbnet et posthus med Jack Swilling som postmester. I 1870 valgte indbyggerne at flytte byen cirka 5 km mod vest, og her voksede Phoenix til omkring 2.500 indbyggere i 1880.

Jernbanen kom til byen i 1880erne, og i 1889 blev territoriets hovedstad flyttet fra Prescott til Phoenix. Gennem 1900-tallet blev byens handel og produktion udviklet med stor vækst i befolkningen til følge. Phoenix voksede fra 65.000 indbyggere i Phoenix i 1940 til nu at være et af USA’s største storbyområder.

I dag kan man gå nogle fine ture i downtown Phoenix, som også er der, hvor man i 1870 købte et område for at udvikle den nye by. Downtown er defineret som området mellem gaderne Van Buren Street, Jackson Street, Seventh Street og Seventh Avenue. I den østlige del af downtown ligger Historic Heritage Square, der er det eneste område, som er bevaret fra det oprindelige Phoenix.

Her ligger der en del bygninger fra perioden 1881-1929, og i det lille område kan man besøge The Rosson House Museum. Rosson House er et victoriansk hus, der stod færdigt i 1895, og på en tur kan man lære om byens tidlige historie. Øst for Heritage Square kan man se den nyklassicistiske Monroe School, der blev opført i 1914 som den største grundskole vest for Mississippi. Vest for området ligger Arizona Science Center, der er et populært videnskabsmuseum.

Går man mod vest fra Heritage Square, kan man se St. Mary’s Basilica, der er en smuk katolsk kirke, som blev opført 1902-1914 i en elegant kolonistil. I kirkerummet er der bl.a. nogle fine glasmosaikker. Fortsætter man ad hovedgaden Washington Street, kan man se downtowns imponerende skyskrabere, der skaber et moderne byrum, og mellem de høje bygninger ligger nogle af byens seværdige opførelser.

På sydsiden af Washington Street ligger Maricopa County Courthouse, der blev bygget som Phoenix’ rådhus i 1928-1929 i en blandet arkitektonisk stil med art deco-træk. På den modsatte side af gaden står byens moderne rådhusbygning med en højde på 112 meter. I området står en række gamle og nye højhuse, hvor man bl.a. kan lægge mærke til Luhrs Building, der med 42 meter var byens højeste ved indvielsen i 1924.

Ved siden af Luhrs Building ligger den smukke art deco-skyskraber Luhrs Tower fra 1929 med en højde på 56 meter. I samme arkitektur kan man se Orpheum Lofts fra 1930-1931 og The Professional Building fra 1931, mens det 147 meter høje Chase Tower fra 1972 er et godt eksempel på moderne højhusarkitektur.

Går man mod vest fra downtown, står Arizona State Capitol som fikspunkt for enden af Washington Street. Capitol er staten Arizonas regeringsbygning, og den ældste del blev opført 1898-1901, og den er i dag indrettet som Arizona Capitol Museum. På museet kan man bl.a. se husets oprindelige politiske kamre og en udstilling om slagskibet USS Arizona, der sank ved det japanske angreb på Pearl Harbor i 1941.

Man kan også besøge mange andre interessante museer i Phoenix. Kunstmuseet Phoenix Art Museum har meget fine samlinger inden for visuel kunst, og museumsbygningen fra 1959 blev tegnet af Alden B. Dow, der var elev af Frank Lloyd Wright. Man kan se samtidskunst på Scottsdale Museum of Contemporary Art, og er man interesseret i områdets præcolumbianske tid, kan man se arkæologiske udgravninger og fund på Pueblo Grande Museum, der går tilbage til hohokam-folket.

I centrum kan man også gå i den moderne Symphony Hall, der er hjemsted for byens symfoniorkester, Arizona Opera og Ballet Arizona. I byen ligger også Orpheum Theatre fra 1929, som blev designet i spansk nybarok, og her holder Phoenix Opera til.

Topseværdigheder

  • Historic Heritage Square
  • Arizona State Capitol
  • Phoenix Art Museum
  • The Rosson House Museum
  • Monroe School
  • Arizona Science Center
  • Mary’s Basilica
  • Washington Street
  • Maricopa County Courthouse
  • Luhrs Building
  • Luhrs Tower
  • Orpheum Lofts
  • The Professional Building
  • Chase Tower
  • Phoenix Art Museum
  • Scottsdale Museum of Contemporary Art
  • Pueblo Grande Museum
  • Symphony Hall
  • Orpheum Theatre

Ture fra byen

  Lake Havasu City, Arizona

  Lake Havasu City

  Lake Havasu City er en relativt ny by, idet den blev etableret som rekreativ militærlejr under 2. Verdenskrig. Dengang hed stedet Site Six, og det lå godt ved søen Lake Havasu, der blev kunstigt skab med anlægget af dæmningen Parker Dam i midten af 1930erne. Søen udgør en del af Colorado Rivers løb, og den ligger på grænsen af Arizona og Californien.

  I 1958 købte erhvervsmanden Robert McCulloch godt 13 kvadratkilometer jord i området, og han supplerede købet med yderligere 53 kvadratkilometer, før Lake Havasu City blev grundlagt den 30. september 1963. Den fik formel status af by i 1978, og siden da er byen blev en af de mest besøgte i Arizona.

  Læs mere om Lake Havasu City

   

  USA Grand Canyon

  Grand Canyon National Park

  Grand Canyon National Park er en amerikansk park, som er hjemsted for det verdensberømte naturområde Grand Canyon. Parken ligger omkring de 447 kilometer af floden Colorado River, som gennem millioner af år har formet landskabet til den kolossale kløft, der i dag ligger i den nordøstlige del af staten Arizona.

  Grand Canyons dimensioner er kolossale, og kløften er mellem 6 og 29 kilometer bred. Dybden varierer med største dybde på helt op til 1.600 meter, og Coloradoflodens snoede løb graver sig fortsat længere ned, selv om dette ikke er noget, der går hurtigt. Hele vejen langs floden er kløften som sprængt med en kunstners sans for former og farver, og overalt er der et spil i solens stråler mod de hovedsageligt rødnuancerede klippeformationer, og man kan ikke få sig selv til at slippe synet.

  Læs mere om Grand Canyon National Park

   

  USA Monument Valley

  Monument Valley

  Monument Valley er et område i Arizonas ørkenlandskab, der er berømt for sine mange klippeformationer, der står spredt og rejser sig fra det ellers flade land. Mange vil nikke genkendende til Monument Valley, fordi de har set en eller flere amerikanske westernfilm, men de særegne formationer er med eller uden westernfilm et af de mest ikoniske landskaber i det vestlige USA.

  Monument Valley ligger centralt på det såkaldte Colorado-plateau, som spreder sig på et 337.000 km2 stort område omkring floden Colorado River og nogle af dens bifloder. Plateauet breder sig over staterne Arizona, Utah, New Mexico og Colorado, og det er kendt for flere velbesøgte seværdigheder som fx Grand Canyon og Monument Valley.

  Læs mere om Monument Valley

Tilmeld dig vores nyhedsbrev