Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Dallas er en storby i Texas, der er USA’s næststørste stat, og for mange er den indbegrebet af det amerikanske Vesten med kvægfarme, rodeoer og store cowboyhatte. På samme tid er Texas en stat med masser af teknologivirksomheder, moderne byggerier, fine museer og mange seværdigheder, og det oplever man hurtigt i Dallas.

Dallas lagde navn til tv-serien med familien Ewing, og den trækker stadig turister til Southfork Ranch, der ligger i udkanten af byen. Dallas var også stedet, hvor John F. Kennedy blev skudt og dræbt i 1963, da han i åben bil kørte gennem byens gader og ad Elm Street. Stedet er en af byens seværdigheder i dag.

Vil man tilbage til Dallas’ rødder, er Pioneer Park et godt sted af starte. Her kan man se en fin skulpturgruppe og en park, der viser livet i det historiske Texas. På Old Red Museum kan man se nærmere på byens videre historie og udvikling til i dag. Byens kunstmuseum er et andet godt valg til et museumsbesøg.

Dallas er vokset sammen med Fort Worth, der byder på sine egne seværdigheder, og der er også meget at opleve rundt omkring i Texas eller i nabostaten Oklahoma. En dejlig tur kan gå til statens hovedstad, Austin, hvor man kan se Texas State Capitol og Lyndon Johnsons præsidentbibliotek.

Topseværdigheder

  Dealey Plaza, Dallas

  Dealey Plaza

  Dealey Plaza er en plads og en park, der kaldes for Dallas’ fødested. Stedet blev dog desværre verdenskendt for noget helt andet den 22. november 1963, hvor præsident John F. Kennedy blev skudt, mens han var på vej over Dealey Plaza i en åben bil. Det skete i forbindelse med et besøg i byen. Stedet, hvor skuddet ramte Kennedy, er siden blevet markeret med et kryds på asfalten.

  Historisk var det på det nuværende Dealey Plaza, at det første hus i Dallas blev opført. Stedet blev også hjemsted for byens første domhus, posthus og butik, og på den måde spillede området en vigtig rolle for udviklingen af den texanske storby. Det nuværende Dealey Plaza blev anlagt i 1940 i forbindelse med et af de projekter, der udsprang af 1930ernes New Deal.

  I 1993 blev Dealey Plaza udpeget som nationalt historisk sted, og derfor bliver området bevaret som ved drabet af den amerikanske præsident i 1963. Det mest kendte bygning omkring pladsen er Texas School Book Depository, hvorfra Lee Harvey Oswald affyrede skuddene mod John F. Kennedys åbne bil. Det skete fra et åbent vindue i bygningens sydøstlige hjørne.

  Med status som nationalt historisk sted står bygningerne omkring Dealey Plaza og pladsen selv som i 1963. De relativt lave bygninger er derved i kontrast til det moderne centrum af Dallas, der er præget af moderne bygninger og højhuse. Man kan nemt forestille sig den 22. november 1963, hvor John F. Kennedys bil og kortege kom kørende ad Houston Street, før de drejede til venstre ad Elm Street.

  På vejbanen skråt foran Texas School Book Depository ligger Kennedy Assassination Site, hvor krydsmarkeringen i asfalten er. Det var netop her, præsidenten blev ramt af det dødelige skud. Efter at være blevet skudt, blev John F. Kennedy kørt til Parkland Memorial Hospital for intensiv behandling, men hans liv stod ikke til at redde. Som minde om drabet blev Kennedy Memorial and Plaza åbnet i 1969.

   

  Sixth Floor Museum, Dallas

  Dealey Plaza Museum på 6. Sal
  The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza

  The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza er et museum, der ligger på hjørnet af gaderne Houston Street og Elm Street i bygningen, der kendes som Texas School Book Depository. Det var herfra, man mener, præsident John F. Kennedy blev skudt og dræbt af Lee Harvey Oswald den 22. november 1963, da han krydsede Dealey Plaza i åben bil. Museet blev åbnet i 1989 i bygningen fra 1902, der tilhører Dallas County.

  Museet beskriver livet og arven efter USA's præsident John F. Kennedy, og her er også information om Lee Harvey Oswald. Man kan også komme nærmere på de forskellige konspirationsteorier, der findes omkring attentatet. Museets udstillingsområde bruger historiske film, fotografier, effekter og udstillinger til at dokumentere hændelserne fra attentatet, rapporterne fra regeringsundersøgelser og den historiske arv fra tragedien.

   

  John F. Kennedy Memorial, Dallas

  John F. Kennedy Mindesmærke
  John F. Kennedy Memorial

  John Fitzgerald Kennedy Memorial er et mindesmærke for John F. Kennedy, der blev åbnet i 1970, hvilket var 7 år efter mordet på præsidenten i Dallas. Monumentet består af et kenotaf, der er omgivet af et 15x15 meter åbent rum mellem 9 meter høje betonvægge.

  Mindesmærket blev designet af arkitekten Philip Johnson, der var en ven af Kennedy-familien. Johnsons kenotaf står som et symbol på friheden for John F. Kennedys ånd. Mindesmærkets centrale rum emmer af andægtighed, og man kan se navnet John Fitzgerald Kennedy i forgyldte bogstaver.

   

  Dallas Arboretum & Botanical Garden

  Dallas Arboret og Botaniske Have
  The Dallas Arboretum and Botanical Garden

  The Dallas Arboretum and Botanical Garden er et dejligt område ved bredden af søen White Rock Lake. Stedet åbnede i gradvist fra 1978 til 1984, og der er mange smukke anlæg på det store område, der tidligere udgjorde Rancho Encinal. Her byggede geofysikeren Everette Lee DeGolyer og hans hustru huset DeGoyler House i spansk stil i 1940.

  I dag kan man opleve utallige mindre haver i arboretet og i den botaniske have. De danner samlet et overflødighedshorn af dejlige oplevelser. Man kan fx se The Nancy Rutchik Red Maple Rill med mange forskellige japanske ahorntræer, The Eugenia Leftwich Palmer Fern Dell med bregner, kameliaer og azaleaer og Pecan Grove, der blandt andet er beplantet med over hundrede japanske kirsebærktræer.

   

  Dallas Museum of Art

  Dallas Kunstmuseum
  Dallas Museum of Art

  Dallas Museum of Art er et af USA's største kunstmuseer, og her kan man opleve fine samlinger fra store dele af verden og fra oldtiden til i dag. Det er nogle meget varierede samlinger, man kan se, og blandt museets mange højdepunkter er den antikke kunst fra Egypten, Grækenland og Rom. Her er også afrikansk, amerikansk og asiatisk kunst, og der er også værker af mange kendte kunstnere som fx Claude Monet, Paul Gauguin og Jason Pollock.

  Museets historie går tilbage til 1903, hvor foreningen Dallas Art Association blev etableret. Foreningens første udstilling blev åbnet i byens bibliotek, og i 1932 blev Dallas Art Association til Dallas Museum of Fine Arts, der på samme tid flyttede til en ny udstillingsbygning i Fair Park. Museets samlinger voksede løbende, og behovet for mere plads endte med åbningen af den nuværende bygning i 1984 i Dallas' såkaldte Arts District.

   

  Nasher Sculpture Center, Dallas

  Nasher Skulpturcenter
  Nasher Sculpture Center

  Nasher Sculpture Center er et kunstcenter og museum, der ligger som en del af området Dallas Arts District, hvor man også finder Dallas Museum of Art. Museet åbnede i 2003 med udstillinger af Patsy og Raymond Nashers skulptursamling af moderne kunst og samtidskunst, som de etablerede fra 1950erne.

  Ved et besøg kan man nyde mange højdepunkter af kendte kunstnere som Edgar Degas, Henri Matisse, Joan Miró, Pablo Picasso og Andy Warhol, og der er også udendørs installationer. Hele herligheden ligger i den bygning, som Raymond Nasher fik Renzo Piano til at designe, og hans rammer står som en del af oplevelsen.

Andre seværdigheder

  Dallas County Courthouse

  Dallas County Domhus
  Dallas County Courthouse

  Dallas County Courthouse er navnet på Dallas’ gamle domhus, der blev opført i 1892 af røde sandsten med rustikke marmorelementer. Det blev designet i den såkaldte Richardson-romanske arkitektur, der var populær for offentlige byggerier på opførelsestidspunktet. Det var arkitekten Max A. Orlopp Jr. fra Little Rock, der stod bag designet.

  I dag kan man besøge det lokalhistoriske museum Old Red Museum, og i udstillingerne får man interessante skildringer fra byens historie. Præsident John F. Kennedys kortege passerede i øvrigt retsbygningen kort før attentatet mod præsidenten den 22. november 1963.

   

  Union Station, Dallas

  Union Station

  Union Station er en banegårdsbygning i Dallas, hvor de første mange jernbaner til og fra byen etablerede egne stationer rundt omkring i byen. Med byggeriet af den store Dallas Union Terminal, som Union Station hed dengang, i 1916 blev Dallas’ fem daværende banegårde og togtrafik samlet på ét sted. Det nye byggeri gjorde Dallas til et knudepunkt i det sydlige USA.

  Union Station blev tegnet af Jarvis Hunt, der stod mange byggerier i samtiden. I bygningen kan man blandt andet se vægmalerier af dele af Dallas’ historie. De blev oprindeligt malet af Jerry Bywaters og Alexander Hogue i 1930erne som en del af det føderalt sponsorerede Public Works of Art Project. Senere er malerierne blevet delvist genskabt af Phillip Lamb langs togperronerne på Union Station.

   

  Reunion Tower, Dallas

  Reunion Tower

  Reunion Tower er en bygning, der blev opført i 1978, og siden da har det stået som Dallas’ nok mest karakteristiske indslag i byens skyline. Reunion Tower er et 171 meter højt tårn, der blev opført som et observationstårn. Man skal dog ikke vente til toppen, før man får en god udsigt over Dallas, idet der er glas i tårnets elevatorer for at sikre udsigten på turen op.

  Tårnet har form som en bold på toppen af fire betonsøjler, og bolden blev bygget med en observationsetage nederst, en roterende restaurant i midten og en bar øverst. På ydersiden er der i dag LED-belysning, og de i alt 259 lys giver flotte lysshow efter mørkets frembrud med fx blafrende amerikanske flag.

   

  Hall of State, Dallas

  Hall of State & Fair Park

  Hall of State er en udstillingsbygning, der blev opført i Fair Park, der i årene 1936-1937 var centrum for to store amerikanske udstillinger i Dallas. Hall of State blev opført til Texas Centennial Exposition, der var en verdensudstilling i anledningen af Texas' 100-års jubilæum for selvstændigheden fra Mexico, der fandt sted i 1836.

  Hall of State blev bygget til at mindes Texas' historie, og den står i dag som et af statens smukkeste art deco-bygningsværker. Man kan se mange fine stilmæssige detaljer i den imponerende udstillingsbygning, der blev tegnet af Donald Barthelme. Indgangens halvcirkel står med høje søjler, og invendigt kan man se statuer af berømte historiske texanere i Hall of Heroes. Udvendigt er der også en frise med navne på adskillige prominente personer fra statens historie.

  Man kan med fordel også gå en tur i Fair Park, hvor Hall of State står for enden af en akse med flere udstillingsbygninger fra 1930ernes udstillinger. Det var en tid, hvor parken blev anlagt som et overflødighedshorn af art deco-opførelser. Man kan se parkens fine indgangsparti langs Parry Avenue. Man kan også se Cotton Bowl Stadium fra 1930, Women's Building og Music Hall, der dog allerede blev opført i 1925.

   

  Adolphus Hotel, Dallas

  Adolphus Hotel

  Adolphus Hotel er et overnatningssted, der blev opført i 1912 af Adolphus Busch, der også kendes som grundlæggeren af Anheuser-Busch. Han lod det bygge som både Dallas’ og Texas' højeste bygning og som det fineste hotel i byen. Det var arkitekten Thomas P. Barnett, der tegnede hotellet i samtidens beaux-arts-arkitektur.

  Der gik til 1929, før det 95 meter høje Adolphus Hotels højde blev overgået i Dallas. Det skete med åbningen af højhuset Magnolia Petroleum Building. Hotellet blev ved flere lejligheder udvidet, og det er fortsat et af de bedste hoteller i Dallas. Gennem tiden er der mange berømtheder, der har boet her. Det drejer sig fx om præsidenterne Warren G. Harding og George H.W. Bush og den britiske dronning Elizabeth II.

   

  Kirby Building

  Kirby Building er et højhus, som ølproducenten Adolphus Busch byggede på Dallas' Main Street i 1913. Kirby Building står derved som et godt eksempel på højhusene fra starten af 1900-tallet, og det var en af flere skyskrabere, som Adolphus Busch opførte i datidens Dallas.

  Med årene kom der økonomisk nedgang i den texanske storby, og den kulminerede i 1980erne, hvor Kirby Building var en af flere kontorbygninger, der kom til at stå tomme. Højhuset blev dog ved senere opgangstider renoveret, og den blev nyindrettet som beboelsesbygning.

   

  Pioneer Plaza, Dallas

  Pioneer Plaza

  Pioneer Plaza er et af de største grønne område i det centrale forretningskvarter i Dallas. Det er også en interessant park, der blev etableret med vestens pionerer som forbillede. Det var ejendomsudvikleren Trammell Crow, der var initiativtager til etableringen af parken med dens kendte skulpturgruppe.

  Skulpturgruppen i Pioneer Plaza består af longhorn-kvægstatuer og 3 cowboys i et miljø, der genskaber 1800-tallets gamle Shawnee-ruter i regionen. Robert Summers skabte skulpturgruppen, der står i spændende kontrast til den moderne by omkring Pioneer Park. Man kan også besøge Pioneer Park Cemetery i parken, og her stod byens store granit- og marmormindesmærke for de amerikanske sydstater indtil 2020.

   

  USA's Posthus og Domhus
  U.S. Post Office and Courthouse

  U.S. Post Office and Courthouse er et stort offentligt institutionsbyggeri i det centrale Dallas. Byggeriet blev igangsat i 1929, og det stod færdigt i 1930 som kombineret post- og retsbygning. Der var en del offentlige myndigheder, som havde kontorer i den store bygning, der efter en større ombygning fra 2011 primært har været indrettet som lejligheder.

  Den arkitektoniske stil er nyrenæssance i en udgave, der blev hyppigt anvendt til føderale bygninger i samtidens USA. Der er en nedtonet udsmykning af huset med tre fløje, hvor man på facaden kan se en frise, der skildrer postens historie.

   

  Dallas Scottish Rite Temple

  Dallas Scottish Rite Temple er en bygning fra 1913, som blev opført i monumental arkitektur som hovedsæde for frimurerne Scottish Rite og andre af byens frimurerloger. Logebygningen står som et arkitektonisk blanding med tydeligt nyklassicistisk præg med korintiske søjler. Det var arkitekterne Hubbell and Greene, der tegnede bygningen.

  På tempelbygningen kan man se en dobbelthovedet ørn, der er emblemet for den skotske ritus. Dallas Scottish Rite blev etableret i slutningen af 1800-tallet, og efter oprettelsen af logen i 1897 blev der holdt logemøder forskellige steder i byen.

   

  Majestic Theatre, Dallas

  Majestic Theatre

  Majestic Theatre er en teaterbygning på gaden Elm Street, hvor der tidligere lå en del teatre i den såkaldte Theatre Row. I dag er det kun Majestic Theatre, der står bevaret fra denne æra. Det blev bygget i 1920 som vaudevilleteater, og fra 1922 blev der også vist film her. Fra 1932 var stedet kun en biograf, og den var åben til 1973, hvor Live and Let Die blev den sidste film, som blev vist.

  Det var John Eberson, der tegnede teaterbygningen, der åbnede med plads til 2.800 tilskuere. Lobbyen var indrettet i storladen stil, og publikumssalen havde skyer og blinkende stjerner i loftet. The Majestic var det største af alle teatrene langs Dallas' Theatre Row, der også talte steder som The Melba, Rialto og Capitol. De øvrige teatre blev revet ned indtil slutningen af 1970erne. Majestic blev renoveret og er i dag hjemsted for blandt andet koncerter og teaterstykker.

   

  Cathedral Santuario de Guadalupe, Dallas

  Guadalupe Katedral
  Cathedral Santuario de Guadalupe

  Cathedral Santuario de Guadalupe er en smuk kirke, der blev bygget 1898-1902 af den romersk-katolske kirke til det, der i dag er en af USA’s største katolske menigheder. Stilen er nygotisk, og kirkens navn kommer af, at den ikke mindst er kirke for en stor mexicansk befolkningsgruppe. I Mexico er Vor Frue af Guadalupe nemlig skytshelgen og har derved en særlig betydning.

  Det første katolske sogn i Dallas blev etableret i 1869, og i 1872 blev Sacred Heart Church opført som sognekirke. Da Dallas blev bispesæde i 1890, blev Sacred Heart for lille, og derfor blev Cathedral Santuario de Guadalupe bygget fra 1898 til 1902. Ved åbningen hed kirken dog Cathedral of the Sacred Heart som direkte fra den tidligere katedral. Det nuværende navn kom til 1977 ved sammenslutningen af to sogne.

   

  Bank of America Plaza, Dallas

  Bank of America Plaza

  Bank of America Plaza er et højhus i Dallas' centrum, der som mange andre amerikanske byer er præget af skyskrabere. Bank of America Plaza blev opført i årene 1983-1985 som byens højeste bygning med 74 etager i den 280,7 meter høje bygning.

  Den oprindelige plan for Bank of America Plaza indeholdt to tvillingehøjhuse, der blandt andet skulle rumme et hotel med 600 værelser. Den økonomiske nedgang, der ramte flere sektorer i midten af 1980erne gjorde dog, at der kun blev opført et af de to tårne, og hotellet blev heller ikke realiseret.

   

  Winspear Opera House, Dallas

  Winspear Operahus
  Winspear Opera House

  Winspear Opera House er en af flere kulturinstitutioner, der ligger i komplekset AT&T Performing Arts Center i Dallas. Den arkitektonisk spændende og moderne bygning blev åbnet i 2009 som hjemsted for byens opera og ballet ,og bag det elegante ydre ligger der en smuk publikumssal med plads til 2.200 tilskuere.

  Operascenen blev opkaldt efter Margot and Bill Winspear, der donerede midler til byggeriet. I kulturkomplekset kan man også besøge Dee and Charles Wyly Theatre, der er hjemsted for blandt andet regionalteater Dallas Theater Center, og det udendørs sceneområde, Annette Strauss Square. Mellem stederne ligger Elaine D. and Charles A. Sammons Park, der binder scenerne sammen.

   

  Crow Museum of Art, Dallas

  Crows Asiatiske Kunstsamling
  Crow Museum of Asian Art

  Crow Museum of Asian Art er et museum, hvor man kan opleve diverse asiatisk kunst fra blandt andet Japan, Kina, Indien, Indonesien, Myanmar og Vietnam. Museet åbnede i 1998 i det såkaldte Dallas Arts District, og det skete som en gave til byens borgere og besøgende fra Trammell Crow og hans hustru Margaret.

  Ægteparret erhvervede deres første stykke asiatiske kunst i 1960erne, og gennem årene udbyggede de deres samling på mange rejser i asiatiske lande. Samlingerne på museet er ganske varierede og interessante at besøge. Der er effekter fra oldtidens kulturer til nutiden, og derved er der noget at se fra forskellige lande, stilarter og perioder.

   

  Margaret Hunt Hill Bridge, Dallas

  Margaret Hunt Hill Bro
  Margaret Hunt Hill Bridge

  Margaret Hunt Hill Bridge er en bro, der krydser floden Trinity River. Broen står som en af Dallas’ mest kendte opførelser i moderne arkitektur. Broen blev åbnet 2012 og tegnet af spanske Santiago Calatrava. Den er 368 meter lang og kendetegnet ved den store bue, der udgør broens 122 meter høje pylon.

  Den karakteristiske bro er en skråstagsbro, og den var en af flere broer over Trinity River, som helt eller delvist skulle designes af Santiago Calatrava. To af de planlagte tre broer blev bygget, og ud over Margaret Hunt Hill Bridge drejer det sig om motorvejsbroen Margaret McDermott Bridge, der også er arkitektonisk interessant.

Ture fra byen

  Southfork Ranch, Dallas

  Southfork Ranch

  Southfork Ranch er en populær seværdighed i udkanten af Dallas. Det er en ranchbygning, der blev kendt fra tv-serien Dallas, der lagde gaderne øde en gang om ugen fra premieren i 1978 og mange år fremover. Southfork Ranch var hjemsted for familien Ewing, og her her udspillede sig historier om familiens relationer og Texas’ olierigdomme.

  Ranchen blev bygget som Duncan Acres i 1970 af Joe Duncan, men den blev naturligvis kendt som Southfork Ranch. Produktionsselskabet filmede udendørsscener på ranchen gennem ti år, mens scener indendørs blev filmet i en studiemockup af ranchen. Der blev også bygget en kopi af ranchen i Californien, så det var muligt at filme udendørs, når vejret ikke tillod det i Texas.

  I dag er Southfork Ranch åben for ture og besøgende, der gerne vil se eller gense en af verdens kendte tv-locations. Man kan tage en tur på ranchen, som både viser udendørsområderne og indretningen af ranchbygningen. Undervejs får man fortællinger om optagelserne af tv-serien og om Ewing-familien i relation til Southfork Ranch. Ranchen er også åben for events og andre større arrangementer.

   

  Fort Worth, Texas

  Fort Worth

  Fort Worth er en af de største byer i Texas, og den ligger nærmest som tvillingebyer sammen med Dallas. Derfor nævner man ofte området Dallas-Fort Worth som ét storbyområde. Fort Worth blev grundlagt i 1849 som en militær forpost på en skrænt ved Trinity River. Det skete i efterdønningerne af den amerikansk-mexicanske krig, hvor der i 1848-1849 blev anlagt syv forter langs den amerikanske vestlige grænse for at beskytte bosættere i denne del af landet.

  I dag er der er flere seværdigheder i byen, der fx tæller det særdeles charmerende kvarter, Fort Worth Stockyards National Historic District, der voksede frem fra 1866. I området ligger de bevarede kvæghandelssteder, der i dag blandt andet er indrettet som museer, butikker og spisesteder med westerntemaer, rodeoer med mere. Man kan også stadig opleve cowboys og longhorn-kvæg, der blev drevet gennem gaderne, og besøge museet 'John Wayne: An American Experience'.

  Læs mere om Fort Worth

   

  Downtown Austin

  Austin

  Byen Austin er hovedstad i staten Texas, og der bor godt 2 millioner indbyggere i storbyområdet omkring Austin. Den nok kendteste bygning er regeringsbygningen Texas State Capitol, der er 92 meter høj, og som blev bygget 1882-1888.

  Man kan også gå en tur ad Sixth Street, hvor gamle bygninger danner en fin ramme for underholdning og spisesteder. Der er også mange museer i byen som fx The Lyndon Baines Johnson Presidential Library.

  Læs mere om Austin

   

  Oklahoma City, USA

  Oklahoma City

  Oklahoma City er hovedstaden og den største by i den amerikanske stat Oklahoma. Byens historie startede den 22. april 1889, hvor der blev åbnet for bosættelsen af Oklahoma i det såkaldte Land Run. Omkring 10.000 bosatte sig i området, der blev til Oklahoma City, og befolkningen blev fordoblet det følgende årti. I 1907 blev Oklahoma en stat i USA, og efter kort tid blev statens hovedstad flyttet fra den daværende Guthrie til Oklahoma City, der allerede dengang var den største by.

  Oklahoma City blev et vigtigt stop på Route 66, og kødproduktionen udviklede byen, indtil der blev fundet olie i 1928, hvorefter olieindustrien voksede kraftigt. Gennem 1930erne blev der udbygget med bl.a. et nyt Civic Center som en del af de offentlige arbejder gennem depressionens år, og senere er der blevet opført moderne højhuse og revitaliseret flere steder i byens downtown.

  Læs mere om Oklahoma City

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links