Site logo
Se på kortet
 • Oklahoma City - City Hall, North Walker Avenue, Oklahoma City, Oklahoma, USA

Læs om byen

Oklahoma City er hovedstaden og den største by i den amerikanske stat Oklahoma. Byens historie startede den 22. april 1889, hvor der blev åbnet for bosættelsen af Oklahoma i det såkaldte Land Run. Omkring 10.000 bosatte sig i området, der blev til Oklahoma City, og befolkningen blev fordoblet det følgende årti. I 1907 blev Oklahoma en stat i USA, og efter kort tid blev statens hovedstad flyttet fra den daværende Guthrie til Oklahoma City, der allerede dengang var den største by.

Oklahoma City blev et vigtigt stop på Route 66, og kødproduktionen udviklede byen, indtil der blev fundet olie i 1928, hvorefter olieindustrien voksede kraftigt. Gennem 1930erne blev der udbygget med bl.a. et nyt Civic Center som en del af de offentlige arbejder gennem depressionens år, og senere er der blevet opført moderne højhuse og revitaliseret flere steder i byens downtown.

I dag kan man gå nogle fine ture i det centrale Oklahoma City, hvor der er en del seværdigheder. Man kan starte turen i Bicentennial Park, der er et åbent byrum med rådhuset Municipal Building mod øst og Civic Center Music Hall mod vest. Det er to bygninger, der sammen med Oklahoma County Courthouse bag rådhuset og politihovedkvarteret bag koncertsalen blev opført i slutningen af 1930erne som offentlige byggerier under årtiets depression. Der blev købt gamle jernbanearealer til formålet, og de fire bygninger blev opført som et nyt Civic Center i byen.

Den arkitektoniske stil er den såkaldte Public Works Administration-moderne, der var toneangivende i store offentlige byggerier under Franklin D. Roosevelts New Deal-initiativer, og stilen benyttede bl.a. træk og ornamentering fra art deco, art moderne og beaux-arts. Når man er i området, kan man også se Oklahoma City Museum of Art, der er et kunstmuseum med egen samling og skiftende udstillinger.

I downtown Oklahoma City kan man også se andre arkitektonisk interessante bygninger som fx City Place Tower, der blev opført i art deco og indviet i 1931. Går man mod syd fra City Place Tower, kommer man til det 44 meter høje Colcord Hotel, der åbnede i 1909 som Colcord Building, der var Oklahoma Citys første skyskraber.

Nabobygningen er det moderne Devon Tower, der blev opført 2009-2012 og åbnede som staten Oklahomas højeste bygning med 257 meter i højden. Lige foran Devon Tower kan man gå en dejlig tur i Myriad Botanical Gardens, der er en kombination af en bypark med forskellige aktiviteter og en botanisk have. I midten af parken står drivhuset Crystal Bridge Tropical Conservatory med palmer, vandfald og eksotiske blomster og dyr.

I den nordlige del af downtown lå The Alfred P. Murrah Federal Building, der blev ødelagt af en bombesprængning den 19. april 1995 med utallige dræbte og tilskadekomne som ofre. Efter ødelæggelserne rev man resten af bygningen ned om omdannede området til mindeparken Oklahoma City National Memorial. I mindeparken kan man bl.a. se to store bronzeporte med tidsmarkeringerne 9:01 og 9:03, der var henholdsvis sidste minut med fred og første minut med helbredelse. Syd herfra ligger Field of Empty Chairs med en stol for hver af tragediens 168 ofre, som står i et mønster angivende deres position ved bombens sprængning.

Herfra kan man fortsætte nogle gader nord til kvarteret Automobile Alley, der er centreret langs N Broadway Avenue. Det er et kvarter, der er karakteriseret ved dets mange murstenshuse fra 1920erne og datidens neonskilte. Navnet Automobile Alley stammer fra de mange bilforhandlere, der engang lå her, mens man i dag kan besøge en del butikker og restauranter i de gamle rammer.

Nordøst for Oklahoma Citys centrum ligger et stort regeringsområde med Oklahoma State Capitol som det centrale element. State Capitol er staten Oklahomas regeringsbygning. Byen Guthrie var fra 1890 statens første hovedstad, og tyve år senere besluttede statens vælgere at flytte hovedstaden til Oklahoma City, og derfor skulle der bygges en ny regeringsbygning. Capitolbygningen blev opført 1914-1917, men den planlagte kuppel blev først bygget 2001-2002 efter i første omgang at være udsat grundet budgetoverskridelser.

Foran Capitol kan man se et boretårn og olieanlæg, hvilket skyldes, at selve Capitol står på toppen af en del af det store oliefelt, Oklahoma City Oil Field. Rundt om bygningen kan man se andre regeringsbygninger, kontorer, et bibliotek og det interessante museum, Oklahoma History Center, der på spændende vis formidler statens historie.

Man kan se en smuk del af det nyere Oklahoma City, hvis man følger Bricktown Canal, der åbnede som en ny vandvej gennem dele af byen i 1999. Man kan tage stemningsfulde sejladser på kanalen, der bugter sig gennem kvarteret Bricktown fra Oklahoma Citys art deco-banegård fra 1934 til et område tæt på Oklahoma River. Langs kanalen er der caféer og restauranter og forskellige aktivitetsmuligheder.

Ved afslutningen af kanalen kan man se Centenniel Land Run Monument, der er en skulpturgruppe, som mindes bosættelsen af Oklahoma i 1889. Ved monumentet kan man gå fra Bricktown Canal til Bricktown Landing, der er et af stederne, hvor man kan boarde en flodsejlads på Oklahoma River. Sejladserne finder sted mellem Bricktown og Regatta i øst og Meridian Landing i vest. Undervejs passerer man det store område med kvæg- og kødproduktion, Oklahoma National Stockyards, der ligger på sydsiden af floden.

Topseværdigheder

  • Oklahoma State Capitol
  • Civic Center
  • Bricktown Canal
  • Oklahoma History Center
  • Bicentennial Park
  • Municipal Building
  • Civic Center Music Hall
  • Oklahoma County Courthouse
  • Oklahoma City Museum of Art
  • City Place Tower
  • Colcord Hotel
  • Devon Tower
  • Myriad Botanical Gardens
  • Oklahoma City National Memorial
  • Field of Empty Chairs
  • Automobile Alley
  • Santa Fe Depot
  • Centenniel Land Run Monument
  • Oklahoma National Stockyards

Ture fra byen

  Wichita, Kansas

  Wichita

  Wichita er en by ved Arkansas River, og den er staten Kansas’ største by. Området var fransk indtil 1803, hvor USA erhvervede Louisiane. I 1854 blev det er del af Kansas Territory, som blev en amerikansk stat i 1861. I 1860erne etablerede Jesse Chisholm en handelsstation her langs den såkaldte Chisholm Trail. Senere dannede James R. Mead selskabet Wichita Town Company sammen med nogle investorer, og i 1870 blev Wichita formelt en by.

  To år efter kom jernbanen til Wichita, som blev en populær by for kvæg fra Texas, der blev ført hertil for at blive kørt med banen mod markederne i øst. På den anden side af Arkansas River udviklede byen Delano sig med underholdning, saloons, bordeller og lovløshed, indtil Wyatt Earp og andre sheriffer fik genoprettet ordenen. Wichita boomede og havde 24.000 indbyggere i 1890. Væksten tog igen til efter gas- og oliefund fra 1914, og mange nye virksomheder blev etableret her. Kendte brands som White Castle og Pizza Hut opstod også i Wichita i 1900-tallet.

  Læs mere om Wichita

   

  Downtown Dallas

  Dallas

  Dallas er en storby i Texas, der er USA’s næststørste stat, og for mange er den indbegrebet af det amerikanske Vesten med kvægfarme, rodeoer og store cowboyhatte. På samme tid er Texas en stat med masser af teknologivirksomheder, moderne byggerier, fine museer og mange seværdigheder, og det oplever man hurtigt i Dallas.

  Dallas lagde navn til tv-serien med familien Ewing, og den trækker stadig turister til Southfork Ranch, der ligger i udkanten af byen. Dallas var også stedet, hvor John F. Kennedy blev skudt og dræbt i 1963, da han i åben bil kørte gennem byens gader og ad Elm Street. Stedet er en af byens seværdigheder i dag.

  Læs mere om Dallas

   

  Fort Worth, Texas

  Fort Worth

  Fort Worth er en af de største byer i Texas, og den ligger nærmest som tvillingebyer sammen med Dallas. Derfor nævner man ofte området Dallas-Fort Worth som ét storbyområde. Fort Worth blev grundlagt i 1849 som en militær forpost på en skrænt ved Trinity River. Det skete i efterdønningerne af den amerikansk-mexicanske krig, hvor der i 1848-1849 blev anlagt syv forter langs den amerikanske vestlige grænse for at beskytte bosættere i denne del af landet.

  Fortet i Fort Worth blev forladt i 1853, men Fort Worth etablerede sig som et blomstrende handelssted for den store kvæghandel, der var i regionen. Byen blev vigtig for kvægdrivere og senere også for store kvægfarme. På det tidspunkt fik Fort Worth tilnavnet Cowtown. Den amerikanske borgerkrig og en hård vinter i 1873 gav mærkbar nedgang i Fort Worth, der dog fik vendt udviklingen fra 1876, og Cowtown blev skiftet ud med Panther City som symbol på fremgangen.

  Læs mere om Fort Worth

Tilmeld dig vores nyhedsbrev