Site logo
Se på kortet
 • Old Town Plaza, North Plaza Street Northwest, Albuquerque, New Mexico, USA

Læs om byen

Albuquerque er den største by og hovedstaden i den amerikanske stat New Mexico. Byen blev grundlagt i 1706 som La Vila de Alburquerque og opkaldt efter den spanske vicekonge, der havde titel af hertug af Alburquerque. Byen lå i kongedømmet Santa Fe de Nuevo México, og den blev anlagt efter traditionelt spansk mønster med en central plaza. Området blev amerikansk territorium i 1846, og Albuquerque blev en voksende garnisonsby, der havde 3.000 indbyggere i 1859. Jernbanen kom til byen i 1880, og med den blev New Albuquerque bebygget øst for den gamle spanske by. I år 1900 kørte der sporvogne i byen, der også havde fået et universitet og 8.000 indbyggere. I 1926 kom Route 66 til Albuquerque, og det gav en vækst i turismen til byen. Senere blev der etableret luftbaser omkring Albuquerque, der senere i 1900-tallet gennemgang en stor vækst i forstæderne, og som de seneste årtier har oplevet en revitalisering af byens centrum.

I dag kan man stadig gå rundt i Old Town i Albuquerque, der går tilbage til den spanske tid. I midten af bydelen ligger Old Town Plaza, og gaderne omkring den er bebygget med lave bygninger, hvilket er særegent for amerikanske storbyer. Der er skyggefulde træer på selve Old Town Plaza, hvor der også er en del butikker og restauranter samt kirken San Felipe de Neri Church. Kirken blev opført i 1793, og den stammer derved fra den spanske kolonitid. I den senere victorianske tid blev kirkens stil ændret med bl.a. tilbygning af de nygotiske tårne for at give bygningen et mere europæisk udseende fra denne tid. Hovedparten af de øvrige bygninger i Old Town stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet.

I udkanten af Old Town kan man besøge Albuquerque Museum, der er et spændende museum for kunst og historie. Her kan man lære mere og byens og regionens historie med bl.a. den spanske kolonihistorie, og på museet kan man også se kunst og en skulpturhave. Den spanske historie har også påvirket Albuquerque efter kolonitiden, og et eksempel på det er Alvarado Transport Center, der ligger på det sted, hvor byens første banegård lå fra 1880. Ved stationen blev Alvarado Hotel åbnet i 1902, og det var i mange år et ikonisk hotel i spansk kolonistil. Hotellet blev revet ned i 1970, og da Alvarado Transport Center åbnede i 2002 var det i et design, der imiterede det hedengangne hotel.

Mellem Albuquerques gamle spanske bycentrum og Alvarado Transport Center kan man se det moderne forretningskvarter i downtown, hvor området Plaza District er gaderne, hvor byens højhuse står side om side. Et af de mest kendte højhuse er Albuquerque Plaza på 107 meter i højden. Tæt herpå kan man gå en tur i byens underholdningskvarter, hvor man finder de fleste af downtowns gamle og seværdige bygninger. Kvarteret er centreret i og omkring gaderne Central Avenue og Gold Avenue, og man kan bl.a. se KiMo Theatre fra 1927, som blev bygget i den såkaldte pueblo deco-arkitektur, der blandede art deco med den gamle spanske stil. Kontorbygningen Occidental Life Building fra 1917 er også interessant med dens arkitektur, der var inspireret ad Dogepaladset i Venedig. First National Bank Building på 43 meter i højden stod færdig i 1923 og betragtes som Albuquerques første skyskraber.

Topseværdigheder

  • Old Town Plaza
  • Albuquerque Museum
  • KiMo Theatre
  • San Felipe de Neri Church
  • Alvarado Transport Center
  • Plaza District
  • Albuquerque Plaza
  • Occidental Life Building
  • First National Bank Building

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]