Site logo
Se på kortet
 • Old Town Plaza, North Plaza Street Northwest, Albuquerque, New Mexico, USA

Læs om byen

Albuquerque er den største by og hovedstaden i den amerikanske stat New Mexico. Byen blev grundlagt i 1706 som La Vila de Alburquerque og opkaldt efter den spanske vicekonge, der havde titel af hertug af Alburquerque. Byen lå i kongedømmet Santa Fe de Nuevo México, og den blev anlagt efter traditionelt spansk mønster med en central plaza. Området blev amerikansk territorium i 1846, og Albuquerque blev en voksende garnisonsby, der havde 3.000 indbyggere i 1859.

Jernbanen kom til byen i 1880, og med den blev New Albuquerque bebygget øst for den gamle spanske by. I år 1900 kørte der sporvogne i byen, der også havde fået et universitet og 8.000 indbyggere. I 1926 kom Route 66 til Albuquerque, og det gav en vækst i turismen til byen. Senere blev der etableret luftbaser omkring Albuquerque, der senere i 1900-tallet gennemgang en stor vækst i forstæderne, og som de seneste årtier har oplevet en revitalisering af byens centrum.

I dag kan man stadig gå rundt i Old Town i Albuquerque, der går tilbage til den spanske tid. I midten af bydelen ligger Old Town Plaza, og gaderne omkring den er bebygget med lave bygninger, hvilket er særegent for amerikanske storbyer. Der er skyggefulde træer på selve Old Town Plaza, hvor der også er en del butikker og restauranter samt kirken San Felipe de Neri Church.

Kirken blev opført i 1793, og den stammer derved fra den spanske kolonitid. I den senere victorianske tid blev kirkens stil ændret med bl.a. tilbygning af de nygotiske tårne for at give bygningen et mere europæisk udseende fra denne tid. Hovedparten af de øvrige bygninger i Old Town stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet.

I udkanten af Old Town kan man besøge Albuquerque Museum, der er et spændende museum for kunst og historie. Her kan man lære mere og byens og regionens historie med bl.a. den spanske kolonihistorie, og på museet kan man også se kunst og en skulpturhave. Den spanske historie har også påvirket Albuquerque efter kolonitiden, og et eksempel på det er Alvarado Transport Center, der ligger på det sted, hvor byens første banegård lå fra 1880.

Ved stationen blev Alvarado Hotel åbnet i 1902, og det var i mange år et ikonisk hotel i spansk kolonistil. Hotellet blev revet ned i 1970, og da Alvarado Transport Center åbnede i 2002 var det i et design, der imiterede det hedengangne hotel.

Mellem Albuquerques gamle spanske bycentrum og Alvarado Transport Center kan man se det moderne forretningskvarter i downtown, hvor området Plaza District er gaderne, hvor byens højhuse står side om side. Et af de mest kendte højhuse er Albuquerque Plaza på 107 meter i højden. Tæt herpå kan man gå en tur i byens underholdningskvarter, hvor man finder de fleste af downtowns gamle og seværdige bygninger.

Kvarteret er centreret i og omkring gaderne Central Avenue og Gold Avenue, og man kan bl.a. se KiMo Theatre fra 1927, som blev bygget i den såkaldte pueblo deco-arkitektur, der blandede art deco med den gamle spanske stil. Kontorbygningen Occidental Life Building fra 1917 er også interessant med dens arkitektur, der var inspireret ad Dogepaladset i Venedig. First National Bank Building på 43 meter i højden stod færdig i 1923 og betragtes som Albuquerques første skyskraber.

Topseværdigheder

  • Old Town Plaza
  • Albuquerque Museum
  • KiMo Theatre
  • San Felipe de Neri Church
  • Alvarado Transport Center
  • Plaza District
  • Albuquerque Plaza
  • Occidental Life Building
  • First National Bank Building

Ture fra byen

  USA Monument Valley

  Monument Valley

  Monument Valley er et område i Arizonas ørkenlandskab, der er berømt for sine mange klippeformationer, der står spredt og rejser sig fra det ellers flade land. Mange vil nikke genkendende til Monument Valley, fordi de har set en eller flere amerikanske westernfilm, men de særegne formationer er med eller uden westernfilm et af de mest ikoniske landskaber i det vestlige USA.

  Monument Valley ligger centralt på det såkaldte Colorado-plateau, som spreder sig på et 337.000 km2 stort område omkring floden Colorado River og nogle af dens bifloder. Plateauet breder sig over staterne Arizona, Utah, New Mexico og Colorado, og det er kendt for flere velbesøgte seværdigheder som fx Grand Canyon og Monument Valley.

  Læs mere om Monument Valley

   

  USA Grand Canyon

  Grand Canyon National Park

  Grand Canyon National Park er en amerikansk park, som er hjemsted for det verdensberømte naturområde Grand Canyon. Parken ligger omkring de 447 kilometer af floden Colorado River, som gennem millioner af år har formet landskabet til den kolossale kløft, der i dag ligger i den nordøstlige del af staten Arizona.

  Grand Canyons dimensioner er kolossale, og kløften er mellem 6 og 29 kilometer bred. Dybden varierer med største dybde på helt op til 1.600 meter, og Coloradoflodens snoede løb graver sig fortsat længere ned, selv om dette ikke er noget, der går hurtigt. Hele vejen langs floden er kløften som sprængt med en kunstners sans for former og farver, og overalt er der et spil i solens stråler mod de hovedsageligt rødnuancerede klippeformationer, og man kan ikke få sig selv til at slippe synet.

  Læs mere om Grand Canyon National Park

   

  Phoenix, Arizona

  Phoenix

  Phoenix er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Arizona. Området blev i nu hedengangne tider opdyrket af hohokam-folket, og resterne deres civilisation kunne man se i 1800-tallet, da bosættere begyndte at komme til dagens Arizona. I 1867 kom Jack Swilling hertil, og han startede dyrkning af jorden.

  Flere kom til, og Lord Darrell Duppa foreslog at kalde det voksende sted for Phoenix; som en by rejst på en hedengangen civilisation. Den nye by blev formelt godkendt i 1868, hvor der blev åbnet et posthus med Jack Swilling som postmester. I 1870 valgte indbyggerne at flytte byen cirka 5 km mod vest, og her voksede Phoenix til omkring 2.500 indbyggere i 1880.

  Læs mere om Phoenix

   

  Colorado State Capitol, Denver

  Denver

  Denver er en by, der er hovedstad og største by i staten Colorado. Den ligger ved floden South Platte River på den vestlige grænse af de store prærie-, steppe- og græsområder, der kaldes Great Plains. I horisonten kan man se Rocky Mountains, der strækker sig fra syd til nord.

  Man kalder Denver for Mile High City, fordi byen ligger i en højde af præcis en amerikansk mil. Og det var ved sammenløbet af South Platte River og Cherry Creek, at byen udviklede sig fra grundlæggelsen i 1858. Herefter gik det stærkt grundet guldfundene i Pike’s Peak.

  Læs mere om Denver

Tilmeld dig vores nyhedsbrev