Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Denver er hovedstad og største by i staten Colorado. Den ligger ved floden South Platte River på den vestlige grænse af de store prærie-, steppe- og græsområder, der kaldes Great Plains. I horisonten kan man se Rocky Mountains, der strækker sig fra syd til nord.

Man kalder Denver for Mile High City, fordi byen ligger i en højde af præcis en amerikansk mil. Og det var ved sammenløbet af South Platte River og Cherry Creek, at byen udviklede sig fra grundlæggelsen i 1858. Herefter gik det stærkt grundet guldfundene i Pike’s Peak.

Man kan se bygninger fra 1800-tallets tidlige Denver omkring Larimer Square, og siden er der bygget imponerende højhuse, kirker, museer m.m. Det moderne forretningskvarter med skyskrabere på over 200 meter danner byens profil, mens Civic Center er hjemsted for byens og statens regering.

Der er mange ting at se i regionen omkring Denver. Oplevelserne i Rocky Mountains trækker mange turister til sig både sommer og vinter med smukke landskaber og skiområder. Man kan også se gamle guldgraverbyer og opleve stemningen fra det vilde vesten.

Topseværdigheder

  Colorado State Capitol, Denver

  Colorado State Capitol

  Colorados Capitol er hjemsted for statens parlament og guvernør. Den smukke bygning blev opført i lys granit fra Colorado og åbnet i 1894. Den forgyldte kuppel er et af Denvers vartegn, og på en rundtur i Capitol kommer man også op i kuplen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen og til Rocky Mountains mod vest.

  Det var Elijah E. Myers, der tegnede bygningen med inspiration fra United States Capitol i Washington. Kuplen blev nogle år efter åbningen forgyldt som symbol på guldfeberen i Colorado, der varede fra 1858 til 1861. Bygningen blev opført på lidt højere terræn end de omgivende bygninger, og dimensionerne imponerer, når man kommer ind i den 55 meter høje kuppelsal.

  Man kan se en sjov detalje på det 15. trappetrin ved Capitols vestlige indgang. Her står der, at man er præcis "One Mile Above Sea Level", og Denvers officielle højde bliver fastsat herfra. Der er også markører på det 18. og det 13. trin, der er kommet til ved nyere målinger. I Capitol kan man blandt andet se portrætter af USA's præsidenter og glasmosaikker, der skildrer personer og begivenheder fra Colorados historie.

   

  Larimer Square

  Larimer Square er navnet på et stykke af en gade, hvor 1800-talsbygninger ligger bevaret side om side. Det var byens første hovedstrøg, og engang lå der blandt andet et posthus og en saloon i et par af de charmerende huse, der i dag byder på spisesteder og masser af aktiviteter på strækningen, der er enestående i Denver.

  Efter at have været byens centrum, begyndte Larimer Square at forfalde i 1900-tallet, hvor Denvers centrum og aktiviteter var flyttet fra kvarteret. Restaureringen af det hyggelige område begyndte i midten af 1960erne, og i dag kan man igen nyde en god stemning omgivet af victorianske bygninger med fx nogle af byens bedste restauranter.

   

  16th Street Mall

  Denne gade er Denvers hovedstrøg og byens kendte gågade. Her kan man se moderne højhuse og kontorbygninger fra byens tidligere historie, og der er også springvand, caféer og butikker på den lange gågade, der blev anlagt i 1982. Fortovet blev interessant brolagt med mønstre hentet fra Texas-klapperslangen.

  16th Street Mall er cirka to kilometer i længden, og gaden strækker sig fra området ved Union Station i nord til Broadway i syd. Tidligere var der tæt trafik med mange busser i gaden, men i dag er det buslinjen MallRide, der kører ad gaden. Den linje blev oprettet som en service for at køre til de mange butikker og restauranter, der ligger her.

   

  Denver Art Museum

  Denver Kunstmuseum
  Denver Art Museum

  Denver Art Museum er et af de fineste kunstmuseer i det centrale USA. Her kan man nyde store og varierede samlinger med blandt andet mange fornemme værker fra de indianske kulturer i Nordamerika i samlingen. Man kan også se afrikansk og asiatisk kunst, og her er også en samling europæiske værker.

  Museets historie går tilbage til Denver Artist's Club, der blev grundlagt i 1893. De første udstillinger blev etableret i 1919, og stedet fik navnet Denver Art Museum i 1923. I 1971 åbnede en udvidelse af det daværende museum i form af den italienske modernist Gio Pontis North Building, der står som en moderne udgave af en middelalderborg med over en million glaskakler på facaden.

  Senere blev museet udvidet med museumsbygningen Hamilton Building, der også i sig selv er en oplevelse. Hamilton Building blev designet af Daniel Libeskind og står som museets arkitektoniske vartegn.

   

  Civic Center

  Civic Center er Denvers institutionelle centrum og stedet, hvor mange af byens store offentlige bygninger ligger. Civic Center Park ligger som et grønt område i centrum for området, og her kan man blandt andet se Colorados Capitol, Denvers rådhus, flere museer og i det hele taget et smukt ensemble, der er kendetegnet ved nyklassicistiske bygningsværker.

  Civic Center blev udtænkt af borgmester Robert W. Speer, der ved udstillingen World Columbian Exposition in Chicago i 1893 havde set eksempler på den såkaldte City Beautiful-strømning, der skulle skabe forskønnelse og storhed i amerikanske byer. Der gik dog nogle år og flere valg, før Civic Center Park kunne åbne i 1919.

  Bygningerne omkring Civic Center Park varierer betydeligt i stil, men The City and County Building mod vest blev færdig i nyklassicistisk arkitektur i 1932. Mod syd kan man blandt andet se Denver Art Museum og Denver Central Library. Parken er i dag mødested for mange af byens store udendørs kulturbegivenheder.

   

  Denver Rådhus
  City and County Building

  City and County Building er Denvers rådhus, og det er her, borgmesteren har kontor, og byrådet har også deres mødesal i bygningen. Den smukke bygning stod færdig i 1932 og ligger i den vestlige ende af Denvers Civic Center. Ved højtider bliver rådhuset illumineret på smukkeste vis og står som en af de mest seværdige bygningen omkring Civic Center Park.

  City and County Building blev opført over for Colorado State Capitol, og højden blev med vilje gjort lavere end Capitol, så der fortsat ville være udsigt til Rocky Mountains herfra. Rådhuset blev designet i græsk nyklassicisme og som den mest imponerende opførelse i borgmester Robert Speers W. City Beautiful-initiativ for at gøre Denvers administrative centrum smukkere.

  Byens styre går i øvrigt tilbage til 1860, hvor en gruppe borgere mødtes i saloonen Libeus Barney’s Apollo Hall på den daværende Larimer Street. De skabte The People’s Government of the City of Denver. Det første rådhus blev opført i 1883, og det fungerede også som brandstation, fængsel og politistation. Det gamle rådhus blev revet ned i 1937.

Andre seværdigheder

  Botanic Gardens

  Denver Botaniske Have
  Denver Botanic Gardens

  Den botaniske have i Denver er en af byens dejlige grønne oaser. Der er forskellige anlæg i haven, hvor man blandt andet kan se et rigt udvalg af planter fra Colorado og nabostaterne. Her er også en fint anlagt japansk have, der blev skabt af Koichi Kawana, som etablerede japanske haver flere steder i USA i 1970erne og 1980erne.

  Denver Botanic Gardens blev etableret i 1951 på stedet, hvor kirkegården Prospect Hill Cemetery lå. Flytningen af kirkegården skabte også områderne Cheesman Park og Congress Park. Den botaniske have er gennem årene blandt andet blevet kendt for anlægget Dryland Mesa, hvor der vokser tørketolerante planter, der ikke behøver kunstvanding.

   

  USA's Mønt
  United States Mint

  I Denver ligger Denver Mint, der er verdens største producent af mønter. Siden 1. februar 1906 er der blevet produceret milliarder af amerikanske mønter på stedet, som man kan se og opleve på guidede rundture. Bygningen fra 1897 blev opført som et italiensk palæ og er en del af oplevelsen.

  Forløberen til Denver Mint var Clark, Gruber and Company, der slog mønter af noget af det guld, som guldgravere bragte med sig fra Colorados guldfeber 1858-1861. Firmanavnet kom fra grundlæggerne Austin M. Clark, Milton E. Clark og Emanuel Henry Gruber, der med et privat møntprægeri blandt andet producere guldmønter med værdier på $10 og $20.

   

  Center for Colorados Historie
  History Colorado Center

  History Colorado Center er et museum, hvor man kan opleve Colorados historie gennem udstillinger med forskellige temaer. Man kan lære om leveforhold i staten gennem tiden, forskellige kulturer og bosættelser og meget mere. Der er også temaer som Colorado Stories med skæbner og historier fra staten.

  Museet slog dørene op i en nyopført museumsbygning i 2012, som lå tæt på institutionens forløber, Colorado History Museum, der lukkede i 2010. Man kan dykke ned i spændende elementer af Denvers og Colorados historie i permanente udstillinger som fx Living West, der skildrer leveforhold i Mesa Verde, Dust Bowl og i statens bjerge. Man kan også se The Denver Diorama, der viser byen i 1800-tallet.

   

  Union Station, Denver

  Union Station

  Union Station er Denvers hovedbanegård. Den første station i byen blev åbnet i 1868, og den første Union Station blev indviet i 1881. Den nuværende banegård i beaux arts-arkitektur stammer fra 1914. Efter en større ombygning blev bygningen genåbnet med blandt andet butikker og et hotel i 2014, hvor de gamle perronarealer blev ombygget med moderne og åbne perronhaller.

  Det var Denver Pacific Railway, der åbnede en banegård i 1868. Dengang forbandt stationen byen med den transkontinentale jernbane i Cheyenne i staten Wyoming. Derefter gik udviklingen hurtigt med anlægget af nye baner fra Denver, og i 1875 lå der fire forskellige banegårde i byen, som tilhørte henholdsvis Union Pacific, Denver & Rio Grande, Colorado Central og Denver, South Park & Pacific.

  I 1880 foreslog Union Pacific Railroad de andre selskaber et byggeri af en samlet Union Station, der ville give et centralt jernbaneknudepunkt i byen. Union Station åbnede i maj 1881, og en af denne banegårds kendetegn var et klokketårn med fire urskiver. I 1912 blev The Denver Terminal Railway Company grundlagt af de daværende jernbaneselskaber, og de rev en del af banegården ned og erstattede midterpartiet med det nuværende i beaux-arts.

   

  Republic Plaza

  Republic Plaza er en skyskraber, der blev opført i 1984 som den højeste bygning i Denver og i staten Colorado. Den har en højde på 219 meter, og derved står den naturligt nok som et af de karakteristiske bygningsværker i Denvers skyline.

  Højhuset blev designet af arkitekterne Skidmore, Owings & Merrill, og Republic Plaza blev bygget af armeret beton beklædt med granit fra Sardinien. Det høje hus er i dag indrettet med butikker og restauranter i de nederste etager, men står ellers som en kontorbygning.

   

  Oxford Hotel, Denver

  Oxford Hotel

  Oxford Hotel åbnede i 1891, og det står som eksempel på datidens byggerier i Denvers centrum. Det var arkitekten Frank Edbrooke, der tegnede Oxford Hotel, lige som han også designede mange øvrige bygninger i datidens Denver.

  Hotellet er kendt for baren The Cruise Room, der er et smukt rum med udsmykning i stilen art deco. Baren åbnede umiddelbart officielt dagen efter afslutningen af forbudstiden i USA i 1933, men den havde fungeret bag skjulte paneler med ulovlig udskænkning inden da.

   

  Daniels & Fisher Tower

  I 1910 blev varehuset Daniels & Fisher åbnet i Denver. I forbindelse med butikken blev der opført et klokketårn med inspiration fra Markustårnet i Venedig. I begyndelsen af 1970erne blev varehuset revet ned, men tårnet blev bevaret og indrettet med boliger og kontorer.

  Tårnet blev bygget med en højde på 99 meter, og det var derved USA's højeste bygning mellem Mississippi og Californien ved færdiggørelsen i 1911. Det var arkitekten Frederick Sterner, der tegnede varehuset inklusive tårnet, hvori der ligger en udsigtsplatform på 20. etage.

   

  Confluence Park, Denver

  Confluence Park

  Confluence Park er en bypark, der ligger på det sted, hvor floderne Cherry Creek og South Platte River løber sammen. Det var netop på dette sted, William Greeneberry Russell startede med at lede efter guld i maj 1858. Russell fandt ikke guld her, men nærliggende fund gjorde, at den opstod en lejr, som med årene udviklede sig til Denver.

  I dag er Confluence Park et populært rekreativt område, hvor der anlagt stier til spadsereture, løbeture og cykelture i området langs floderne. Det er også herfra, man kan tage en tur med Denver Trolley, der er en sporvognslinje med gammelt materiel, som åbende i 1989. Linjen kører langs South Platte River mod sydvest, og man kører med en åben replika af en Brill-sporvogn fra 1903.

   

  Equitable Building

  Equitable Building er en kontorbygning, der blev indviet i 1892, og med en højde på 45 meter var den Denvers højeste bygning. Den status havde den til 1911, hvor Daniels & Fisher Tower tog rekordhøjden med 99 meter. Bygningen blev tegnet af Andrews, Jaques & Rantoul og opført under Denvers byggeboom i 1890erne.

  Den store opførelse er et smukt eksempel på datidens italienske nyrenæssancearkitektur med dens talrige sæt buede vinduer og den udsmykkede udskårne granit, der definerer Equitable Buildings udseende. Byggeriet var i øvrigt også kendt for indretningen med anvendelse af mange teknologiske fremskridt som vand, varme og elevatorernes drift.

   

  Treenighedens Forenede Metodistkirke
  Trinity United Methodist Church

  Trinity United Methodist Church er en nygotisk kirkebygning, der blev opført i 1887 af ryolit fra Castle Rock-området. Arkitekten var Robert S. Roeschlaub, der efter kirken tegnede mange andre bygninger i Denver. Kirkerummet er smukt med blandt andet nogle fine glasmosaikker, som blev lavet af Healy og Millet fra Chicago.

  Kirkens facade har en tredobbelt gotisk buegavl som indgang med høje gotiske vinduer over. I det øvrige design går grupperinger i tre igen, hvilket hentyder til treenigheden, som som kirken er opkaldt efter. Man kan også se to rosettevinduer med tolv eger, der vender mod nord og syd og symboliserer Israels tolv apostle og tolv stammer.

   

  Denver Årtusindbro
  Denver Millennium Bridge

  Denver Millennium Bridge er et af Denvers moderne vartegn. Det er en bro, der ligger centralt i byen, og som er en overgang, der krydser byens light rail-system. Broen blev indviet i 2002.

  Teknologisk var Denver Millennium Bridge verdens første skråstagsbro med efterspændt konstruktion, og den krones af værkets stålpylon på 61 meter i højden. Broen er en af flere moderne byggerier i det revitaliserede område mellem Union Stations hovedbygning og South Platte River.

   

  Paramount Teater
  Paramount Theatre

  Paramount Theatre er Denvers nok smukkeste og mest stemningsfulde teaterbygning. Scenen blev åbnet i 1930 som biograf, og både udvendigt og indvendigt er Paramount præget af smuk arkitektur. Facaden er en art deco-version af gotik, og indvendigt åbner en smuk teatersal sig.

  Den gamle biograf blev bygget som en del af Paramount Pictures' mange scener rundt omkring i USA. Det var Chicago-arkitekterne Rapp and Rapp, der tegnede teatret, der blev udsmykket af Vincent Mondo og Louis Grell. I bygningen står et af landets eneste bevarede store Wurlitzer-orgler, der blev brugt til at akkompagnere stumfilm.

Ture fra byen

  Black Hawk 1864

  Central City & Black Hawk

  Central City og Black Hawk er to byer, der ligger ved siden af hinanden. De ligger i Rocky Mountains og blev grundlagt i forbindelse med guldfundene i Pike’s Peak. Stedet blev dengang kendt som The Richest Square Mile on Earth. I 1859 fandt John H. Gregory guld her, og allerede året efter boede der flere tusind i byen. Byerne voksede og blev derved de folkerigeste i det daværende Colorado Territory.

  I dag kan man opleve en fin guldgraverstemning i gadebilledet og mange kasinoer, der trækker turister til. De gamle bygninger i Central City og Black Hawk står smukt bevaret som vidner om guldfeberdagene og historien og arkitekturen fra datidens hurtigt udbyggede minesamfund, der prægede flere steder af USA.

  Central City og Black Hawk ligger i forlængelse af hinanden med Black Hawk som den østligste af byerne. Her kan man se den gamle del langs gaderne Main Street og Gregory Street, og en af de seværdige bygninger er The Gilpin Hotel fra 1869. Fortsætter man ad Gregory Street mod vest, kommer man til centrum af Central City, hvis gamle del omkring Main Street er en del større end Black Hawk.

  Man kan også køre længere vestpå fra Central City ad Nevadaville Road. Her kommer man efter et kort stykke til spøgelsesbyen Nevadaville, der også opstod som en guldgraverby, dengang med navnet Navada City. I 1880 boede der over 1.000 mennesker i Nevadaville, der var blevet etableret i 1859. I dag kan man se sporadiske rester og den bevarede frimurerbygning fra 1861.

   

  Golden

  Golden blev etableret som en guldgraverby i 1859, og den var Colorados hovedstad i årene 1862-1867. Stemningen fra det vilde vesten og guldfebertiden hersker stadig en smule, og der er mange ting at se her som fx Golden History Center, Astor House Hotel fra 1867 og Colorado Railroad Museum.

  Golden hed oprindeligt Golden City, og navnet kom fra guldgraveren Thomas L. Golden, der var en af de første, der kom til området i 1858, da guldfeberen i Colorado brød ud. Byen udviklede sig med dens gode beliggenhed mellem Rocky Mountains i vest og byer og bosættelser mod øst. Denver voksede dog hurtigere end Golden, og Denver vandt også kampen om at blive jernbaneknudepunkt, så derved var det naturligt, at hovedstaden blev henlagt dertil fra Golden i 1867.

  Der var dog fortsat en del aktivitet i Golden, der var knudepunkt for trafikken til minebyerne i Rocky Mountains. Der var også uddannelsessteder, opera, kirker og en del industri i byen, der dog forblev relativt lille indtil begyndelsen af 1900-tallet. Helt til 1930 boede der under 2.500 mennesker i byen, der også havde etableret sporvognslinjer til Denver.

  I dag kan man gå nogle hyggelige ture i Goldens gamle centrum. Det er også værd at besøge Colorado Railroad Museum, der tager besøgende tilbage til udbygningen af samfundene i sidste halvdel af 1800-tallet. Golden er også kendt for sine mange bryggerier, hvis produkter man kan nyde i byen. Fra Golden kan man køre til Lookout Mountain mod vest, hvor man kan besøge Buffalo Bill Museum & Grave.

   

  Georgetown Loop Railroad

  Georgetown-Silver Plume Historic District

  Georgetown er en bjergby, der som mange andre i området blev etableret efter guldfundene i Pike’s Peak i 1858. Det var dog sølv og ikke guld, der hovedsageligt udviklede netop denne by. I dag er Georgetown et hyggeligt sted, der ligger særdeles smukt og med byen Silver Plume som nærmest en forlængelse. De to byer danner sammen med en jernbane området Georgetown-Silver Plume Historic District.

  Det var George og David Griffiths, der fandt guld på stedet i 1859, men fundet var af mindre størrelse i forhold til de store sølvfund, der blev gjort fem år senere. Sølvet sparkede et boom i gang på stedet, der fik navn efter George Griffiths. Georgetown blev centrum for flere tusind minefolk i områdets bjerge, og der opstod satellitbyer som fx Silver Plume i jagten på sølvet. Mineaktiviteterne fortsatte til 1890erne.

  I dag kan man besøge Georgetown og se mange af byens bevarede huse for 1800-tallets mineby, der dengang blev kaldt The Silver Queen of Colorado. Sixth Street er hovedgaden fra 1800-tallet, hvor de charmerende huse og historiske steder som Hotel de Paris og rådhuset ligger side om side med Rocky Mountains som bagtæppe i begge ender.

  Et par kilometer vest for Georgetown ligger den noget mindre Silver Plume, der blev etableret som lejr for arbejdet med at finde sølv i bjergene. Der er også en fin stemning her, hvor man kan opleve noget af den historiske lejr- og minestemning på en tur ad hovedgaden Main Street.

  Med til oplevelsen i området tæller også den store attraktion, der er jernbanen Georgetown Loop Railroad. Det er en smalsporet jernbane, der blev åbnet mellem Georgetown og Silver Plume som et betydeligt ingeniørarbejde i 1880erne. Der er kun 3,2 kilometer mellem byerne, men grundet en hældning på 6 %, blev banen bygget med en længde på 7,2 kilometer for at nedbringen hældningen til 3 %. Navnet Georgetown Loop Railroad kommer af, at man måtte anlægge sporene med flere hestoskosving og en viadukt, hvor banen krydser sig selv med en højdeforskel på 30 meter.

  Jernbanen mellem Georgetown og Silver Plume stod færdig i 1884, og den blev ikke mindst brugt til at transportere sølvmalm fra minerne omkring Silver Plume. Der var meningen, at banen skulle være bygget videre mod vest til Keystone og Leadville, men projektet blev ikke realiseret. Colorado and Southern Railway overtog banen i 1893, og de kørte med fragt og passagerer til 1938. Herefter blev banen fjernet, men i 1980erne genopbyggede man en 4,8 kilometer lang strækning mellem Devils Gate ved Georgetown og Silver Plume. Og den kan man køre på med gammelt materiel som turisttog i dag.

   

  Rocky Mountain National Park

  Rocky Mountain National Park er en nationalpark, der ligger nordvest for Denver i bjergkæden Front Range, der er en del af Rocky Mountains. Parken er en af de mest besøgte af USA's mange nationalparker, og det er der mange gode årsager til. Naturen er storslået med bjerge, bjergsøer, skove og smukke panoramaer nærmest overalt. Der er flere besøgscentre ved parkens indgange, og de er gode at besøge for at lære mere om parken og dens natur og dyreliv.

  Parken har en størrelse på godt 1.000 km2, og den ligger geografisk på begge sider af det højtliggende vandskel, der deler de østvendte og de vestvendte flodsystemer i USA. I parkens nordvestlige del har Coloradofloden sit udspring, og herfra løber floden blandt andet Grand Canyon, før den munder ud i Den Californiske Bugt.

  Rocky Mountain National Park blev etableret i 1915, hvor præsident Woodrow Wilson formelt underskrev dokumentet med parkens grundlæggelse. I 1930erne blev det store naturområde gjort tilgængeligt med anlægget af den 77 kilometer lange vej, Trail Ridge Road, der går gennem nationalparken fra byen Estes Park i øst til Grand Lake i vest. Trail Ridge Road giver adgang til smukke udsigter, og den bringer bilister op i 3.713 meters højde.

  Man kan køre ad Trail Ridge Road for at besøge parken, men der er også andre veje som fx Bear Lake Road, der leder til det smukke område omkring søen Bear Lake. Man kan undervejs besøge fem besøgscentre, der alle formidler nationalparkens historie, natur og klimazoner. Det er Beaver Meadows Visitor Center tættest på Estes Park, Moraine Park Discovery Center, Fall River Visitor Center, Alpine Visitor Center og Kawuneeche Visitor Center ved Grand Lake.

   

  Mount Evans Lookout

  Mount Blue Sky

  Mount Blue Sky er et godt udflugtsmål, hvis man gerne vil højt op i bjergene vest for Denver. Toppen af Mount Blue Sky er 4.350 meter høj, og ved at tage Mount Blue Sky Scenic Byway kommer man næsten op til toppen med en masse smukke landskaber og udsigter undervejs, som blandt andet den over Echo Lake.

  Mount Blue Sky Scenic Byway er en asfalteret vej, der når en højde over havet på 4.310 meter, hvilket gør den til den højest beliggende i Nordamerika. Fra enden af vejen kan man gå op til bjergtoppen. Vær opmærksom på, at vejen er lukket om vinteren.

  Mount Blue Sky er det højeste punkt i et bjergmassiv, der også tæller en del andre toppe med en højde på over 4.000 meter. På den måde giver en tur til toppen en mulighed for rigtigt at føle sig på toppen og samtidigt nyde en mageløs udsigt over landskabet. Man kan også nemt se Mount Blue Sky, der ligger tydeligt i Denvers vestlige horisont.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links