Site logo
Se på kortet
 • Louisville City Hall, West Jefferson Street, Louisville, Kentucky, USA

Læs om byen

Louisville er den største by i den amerikanske stat Kentucky. Den opstod som en bosættelse ved vandfaldene i Ohiofloden, som på dette sted var den eneste barriere for fri flodsejlads i regionen. Bosættelsen startede på Corn Island i floden i 1778, og to år efter blev den formelt en by med navnet Louisville, der var opkaldt efter Frankrigs kong Louis XVI.

Louisville voksede hurtigt som transitsted for både, der skulle forbi vandfaldene, og i 1828 var indbyggertallet steget til 7.000. Under den amerikanske borgerkrig undgik Louisville store ødelæggelser, men en tornado bl.a. raserede byens centrum i 1890.

Under 1. Verdenskrig blev Louisville hjemsted for en stor militær træningslejr, og i 1929 åbnede et vandkraftværk og sluser, så sejladsen gennem Ohiofloden blev mulig. Vandet kunne dog ikke kontrolleres i 1937, da Ohiofloden gik over sine bredder og oversvømmede hovedparten af Louisvilles centrum med store evakueringer til følge.

I dag er Louisville en by med en del seværdigheder og interessante museer og også en by, hvor man kan gå nogle spadsereture i downtown og langs Ohiofloden. Man kan fx starte ved rådhuset Louisville City Hall, der stod færdigt i 1873. Før åbningen af rådhuset benyttede bystyret lokaler i byens domhuse til deres møder. Rådhusets karakteristiske klokketårn stod færdigt som sidste del af bygningen i 1876.

Over for City Hall ligger Louisville Metro Hall, der blandt andet huser byens borgmesterkontor. Den nyklassicistiske bygning blev bygget 1836-1860 som byens domhus, og mellem rådhuset og Metro Hall står en statue af Louis XVI. Statuen blev produceret i 1829 af Achille-Joseph Valois, og den stod oprindeligt i franske Montpellier. Den kom til Louisville som en gave i 1966.

Fra Louisville City Hall kan man gå nogle gader mod nord til Ohio River. På vejen kommer man blandt andet forbi The Kentucky Center for the Performing Arts og Muhammad Ali Center, der er et museum og kultursted, som er dedikeret bokseren Muhammad Ali. Ali kom fra Louisville, og sammen med hustruen Lonnie Ali grundlagde han centeret i 2005.

Man kan gå en fin tur langs Ohio River ad Louisville Riverwalk, som leder til Waterfront Park, hvorfra der er en god udsigt til staten Indiana på den modsatte bred og til John F. Kennedy Memorial Bridge fra 1963. Fortsætter man mod øst, kommer man til Big Four Bridge, der er en jernbanebro fra 1895. Det sidste tog kørte over Big Four Bridge i 1968, og siden 2014 har broen været åben for fodgængere.

Mellem downtown og Ohio River kan man også besøge flere spændende museer. På Louisville Slugger Museum & Factory skildres historien om de berømte Louisville Slugger-baseball bat, og der er også andre udstillinger. Tæt herpå ligger Frazier History Museum, hvor man kan lære mere om staten Kentuckys historie. Lidt syd for byen ligger Kentucky Derby Museum om byens kendte hestevæddeløb og Colonel Sanders Museum, der fortæller om grundlæggeren af Kentucky Fried Chicken.

Ture fra byen

  Cincinnati, Ohio

  Cincinnati

  Cincinnati er en af de største byer i den amerikanske stat Ohio. Byens historie går tilbage til 1788, hvor nybyggere kom til regionen og grundlagde flere bosættelser som fx Losantiville, der i 1790 blev navngivet Cincinnati. Navnet kom fra The Society of the Cincinnati, hvis navn kom af romeren Lucius Quinctius Cincinnatus.

  Efter et par årtier havde byen ca. 2.500 indbyggere, og med hjuldampere på Ohiofloden fra 1811 udviklede Cincinnati sig til en vigtig flodhavn med handel med bl.a. St. Louis og New Orleans. Produktionen af svinekød udviklede byen disse år, og det samme gjorde åbningen af først kanaler og senere jernbaner. Industrien boomede i Cincinnati, hvis befolkning nåede 115.000 i 1850.

  Læs mere om Cincinnati

   

  Indianapolis, Indiana

  Indianapolis

  Indianapolis er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Indiana. Byens forhistorie startede, da Indiana blev en stat i 1816, og hvor staten donerede føderalt land til at etablere en ny regeringsby. De første nybyggere kom til området i 1819 eller 1820, og byen fik navnet Indianapolis i 1821. Samme år blev den første byplan designet, og byens etablering gik i gang. I 1827 kom National Road til byen, og 20 år senere åbnede den første jernbane til Indianapolis.

  Efter den amerikanske borgerkrig boomede byen som bl.a. jernbaneknudepunkt og gennem kødproduktion, og i 1890 rundede indbyggertallet 100.000. I starten af 1900-tallet fortsatte væksten med bl.a. en stor bilproduktion, og i 1910 blev det berømte Indianapolis 500-motorløb holdt. Gennem århundredet var der stor byggeaktivitet i byen, der i de seneste årtier har revitaliseret downtown.

  Læs mere om Indianapolis

   

  Nashville, Tennessee

  Nashville

  Nashville er hovedstad og en af de største byer i den amerikanske stat Tennessee. Dens historie startede med en fransk handelsstation, som blev etableret her i 1717 med navnet French Lick. I 1775 erhvervede Richard Henderson store dele af området, og fire år senere sendte han en ekspedition til Cumberland Valley.

  Flere bosættere kom til og dannede Fort Nashborough, som i 1784 blev ændret til Nashville. Handel og produktion gav vækst i byen gennem 1800-tallet, som også blev et jernbaneknudepunkt. Nashville fortsatte væksten i 1900-tallet, hvor byen også blev kendt som centrum for countrymusikken i USA.

  Læs mere om Nashville

Tilmeld dig vores nyhedsbrev