Site logo
Se på kortet
 • Pioneer Courthouse Square, Southwest 6th Avenue, Portland, Oregon, USA

Læs om byen

Portland er den største by i den amerikanske stat Oregon. Byens historie startede med de mange bosættere, der kom til området ved Willamette Valley i 1840erne. Mellem Oregon City og Fort Vancouver opstod byen The Clearing. De følgende år erhvervede Asa Lovejoy og Francis W. Pettygrove jorden omkring byen, og de ændrede navnet til Portland efter at have slået plat eller krone om navnet.

Herefter gik udviklingen hurtigt i den velbeliggende by. I 1851 boede der over 800 i byen, der voksede til over 46.000 indbyggere i 1890 og næsten 300.000 i 1920. I 1905 var Portand vært for den internationale udstilling, Lewis and Clark Centennial Exposition, der tiltrak 1,6 millioner besøgende. Under 2. Verdenskrig startede en ny vækstperiode, da Portland og nabobyen Vancouver blev hjemsted for produktion af bl.a. Liberty Ships. Et nyt boom kom med teknologivirksomheder som fx Intel fra 1990erne.

I dag er Portland en moderne storby, hvor man kan gå nogle spændende ture i downtown, der ligger langs Willamette River. Man kan starte på pladsen Pioneer Courthouse Square, der ligger midt i Portlands forretningskvarter. Pladsen fylder en hel city block, og indtil 1951 lå Portland Hotel på stedet og det var i mange år byens førende hotel. Den nuværende plads blev anlagt i 1984, og langs SW 6th Avenue kan man se originale jerngitre, der tidligere var en del af Portland Hotel. Man kan også lægge mærke til stenene, der udgør pladsens belægning.

Der er et navn på hver sten, og de kommer fra de personer, som donerede 15 dollar til pladsens anlæg i 1982-1983. Øst for det spændende byrum kan man se Pioneer Courthouse, der blev opført i 1869, og som derved er en af de ældste føderale bygninger vest for Mississippi. Mod syd ligger Jackson Tower, der blev bygget 1909-1912 i stilen beaux-arts som hovedsæde for den nu nedlagte avis, Oregon Journal.

I kvarteret øst for det moderne forretningskvarter omkring Pioneer Courthouse Square ligger Portlands gamle bydel, hvor der bl.a. er ældre højhuse og lavere bebyggede områder. Byen opstod og blev i begyndelsen bygget cirka mellem Willamette River, broen Burnside Bridge, Yamhill Street og gaden 4th Avenue. Her kan man gå rundt i gaderne og se nogle smukke eksempler på arkitektur fra det tidligere Portland.

Det gælder fx Dekum Building i 3rd Avenue, der blev opført i 1892 af materialer fra Oregon, New Market Theater fra 1875, der blev bygget med inspiration fra Covent Garden i London, og Bishop’s House fra 1878, som man kan se på SW Harvey Milk Street. Man kan også besøge området omkring det såkaldte Yamhill Historic District, hvor der er mange smukke bygninger i italieniseret stil fra årene 1878-1887 som fx Mikado Building fra 1880 og Willamette Block fra 1882. I dette område af byen kan man også nyde en dejlig spadseretur langs Willamette River, hvor der er en flodpromenade og grønne anlæg.

I Portland er der også rig mulighed for at besøge museer og andre kulturinstitutioner. Langs flodpromenaden i centrum kan man se Oregon Maritime Museum i form af hjuldamperen Portland, der blev bygget i 1947. I byen ligger også Portland Art Museum, der er byens førende kunstmuseum med værker af både amerikanske og internationale kunstnere. Vil man gerne tage en spændende tur gennem Portlands historie, er Oregon Historical Society Museum det rigtige sted.

Det er et historisk museum, hvor man bl.a. kan se den kendte Portland Penny, som afgjorde byens navn, da mønten blev brugt til at slå plat og krone om The Clearings nye navn. Portland'5 Centers for the Arts er et andet interessant sted. Bag navnet gemmer sig en del kunstscener og institutioner, der ligger i bygningerne Arlene Schnitzer Concert Hall, Antoinette Hatfield Hall og Keller Auditorium. Arlene Schnitzer Concert Hall fra 1928 er et af mange eksempler på gamle biografer og teater i Portland.

Der er også en smuk natur i og omkring Portland, og mange af stederne er nemt tilgængelige. Vest for byen ligger den store Washington Park, hvor man kan gå dejlige ture i det grønne. I parken er der også flere seværdigheder som fx International Rose Test Garden, hvor man kan nyde mange fine anlæg med over 600 forskellige slags roser.

Tæt herpå kan man besøge Portland Japanese Garden, der er en traditionel japansk have, som åbnede i 1967. Museet World Forestry Center, Hoyt Arboretum og Oregon Zoo ligger også i Washington Park. I dette område er det også muligt at komme op i højderne i West Hills ved fx Pittock Mansion fra 1914, hvorfra der er en fantastisk panoramaudsigt over Portland og til den over 3.400 meter høje stratovulkan, Mount Hood.

Man kan også vælge at gå en dejlig tur i Lan Su Chinese Garden, der er en stemningsfuld kinesisk have i Portlands Old Town Chinatown, hvor de kendte Shanghai Tunnels ligger mellem bygningerne.

Topseværdigheder

  • Old Town
  • Washington Park
  • Pioneer Courthouse
  • Jackson Tower
  • Dekum Building
  • Bishop’s House
  • Yamhill Historic District
  • Oregon Maritime Museum
  • Portland Art Museum
  • Oregon Historical Society Museum
  • Portland'5 Centers for the Arts
  • Portland Japanese Garden
  • World Forestry Center
  • Hoyt Arboretum
  • Oregon Zoo
  • Pittock Mansion
  • Lan Su Chinese Gardens
  • Shanghai Tunnels

Ture fra byen

  Seattle skyline

  Seattle

  Den amerikanske storby Seattle i USA’s nordvestlige hjørne er et af de teknologiske centre i landet, og samtidigt har byen været særdeles betydende for blandt andet nyere amerikanske musik. At byen ligger omgivet af storslået natur, er noget, der blot giver ekstra perspektiver på en tur til Seattle.

  Seattles historie er spændende, fx har den været transitsted for lykkeridderne til guldfund i Canada, hvilket man kan stifte bekendtskab med på et af byens museer. Seattle nedbrændte i 1889, og det skabte grobund for både en ny by efter branden og ture til undergrunden fra før 1889. Seattle holdt verdensudstilling i 1962, og det sætter også sine spor på byens oplevelser for turister i dag.

  Læs mere om Seattle

   

  Boise, Idaho

  Boise

  Boise er hovedstad i den amerikanske stat Idaho. Byens historie går tilbage til Fort Boise, som først blev etableret som handelsstation af det britiske Hudson’s Bay Company. Det lå dog ikke ved dagens Boise, men det gjorde det amerikanske Fort Boise, der blev bygget som militærforlægning i 1863.

  Det var året for etableringen af Idaho Territory, og området tiltrak nybyggere grundet ikke mindst guldfund i Boise Valley. Boise blev hovedstad i territoriet, der blev en stat i 1890. Byen voksede hurtigt, og der blev bygget på begge sider af Boise River. I 1891 åbnede første linje af et større sporvognsnetværk, og i 1925 kom Boise på det transkontinentale jernbanenetværk. Siden da er byen vokset til at være et af de største byområder i det nordvestlige USA.

  Læs mere om Boise

   

  Spokane, Washington

  Spokane

  Spokane er den største by i det østlige Washington, og i storbyområdet omkring Spokane er der omkring 600.000 indbyggere. Byens historie går tilbage til 1810, hvor David Thompson udforskede området og etablerede Spokane House for selskabet North West Company. Spokane House var en pelshandelsstation, og den sikrede en længerevarende tilstedeværelse, der efter færdiggørelsen af Northern Pacific Railway i 1881 udviklede sig til byen Spokane Falls, som senere blot blev kaldt Spokane.

  I dag kan man se en række seværdigheder i Spokane. Spokane River løber gennem byens centrum, og i midten ligger Riverfront Park omkring vandfaldene, der kan ses på netop på denne strækning af floden. Faldene er nogle af de største, der kan opleves i hjertet af en amerikansk by, og man har en god udsigt til dem fra broerne over Spokane River.

  Læs mere om Spokane

Tilmeld dig vores nyhedsbrev