Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Boise er hovedstad i den amerikanske stat Idaho. Byens historie går tilbage til Fort Boise, som først blev etableret som handelsstation af det britiske Hudson’s Bay Company. Det lå dog ikke ved dagens Boise, men det gjorde det amerikanske Fort Boise, der blev bygget som militærforlægning i 1863. Det var året for etableringen af Idaho Territory, og området tiltrak nybyggere grundet ikke mindst guldfund i Boise Valley.

Boise blev hovedstad i territoriet, der blev en stat i 1890. Byen voksede hurtigt, og der blev bygget på begge sider af Boise River. I 1891 åbnede første linje af et større sporvognsnetværk, og i 1925 kom Boise på det transkontinentale jernbanenetværk. Siden da er byen vokset til at være et af de største byområder i det nordvestlige USA.

I dag kan man gå en dejlig tur i downtown Boise, hvor den moderne storby møder nogle af bygningerne fra byens tidlige årtier. Hovedgaden hedder Main Street, og man kan starte en spadseretur ved Egyptian Theatre, der blev opført i 1927 i et udstyrsstykke af egyptisk indretning. Teatret blev bygget i biografernes guldalder og står fortsat smukt i 1900-tallets pragt.

Herfra kan man gå mod øst ad hovedgaden Main Street, hvor man i de nærmeste blocks kan få et indtryk af det historiske Boise, idet der er bevaret en del af Boises gamle bygninger fra tiden før de omkringliggende højhuses æra. To eksempler er U.S. Assay Office fra 1871, der ligger på 210 Main Street, og det gamle Idanha Hotel på 928 W Main Street.

Man kan også gå nogle fine ture langs Boise River, hvor der er grønne områder og parker. Mellem floden og Main Street ligger Boises museumskvarter med en række interessante museer; Boise Art Museum, Idaho State Museum, Idaho Black History Museum og byens zoologiske have. Vil man lære om staten Idahos historie, folk og natur, er Idaho State Museum det rette sted. Kunstmuseet Boise Art Museum åbnede i 1937, og her kan man bl.a. se en fin samling værker af James Charles Castle. Går man mod sydvest herfra, kommer man til Boises stationsbygning fra 1925, som står i spansk stil.

Øst for downtown kan man se træhytten John O’Farrel Cabin, der blev bygget i 1863 som det første hus i byen. Den lille hytte blev flyttet til den nuværende placering på Fort Street i 1912. Fra næsten samme tid kan man se en del officielle opførelser og beboelsesbygninger fra byens første år. Det drejer sig bl.a. om Officers Quarters fra 1863 og Surgeons Quarter fra 1864, der ligger i samme område som en del af VA Medical Center. I downtown ligger Cyrus Jacobs House fra 1864, som i dag udgør en del af Basque Museum and Cultural Center, som er et af byens kendte kulturcentre.

Den mest imponerende bygning i byen er Idaho State Capitol, der er regeringsbygningen for staten Idaho. Boise har været først territoriets og siden statens hovedstad siden 1864, og State Capitol blev opført fra 1905. Bygningen blev taget i brug i 1912 og udvidet med de to fløje i 1920, hvor mødesalene for statens senat og repræsentanternes hus ligger. Det dominerende arkitektoniske indslag er Capitols store kuppel, som bl.a. var inspireret af Capitol-bygningen i hovedstaden Washington. På gaden foran Idaho State Capitol står en stor klokke. Den er en kopi af Liberty Bell i Philadelphia, der i 1776 slog for den amerikanske uafhængighed.

Sydøst for Boise centrum kan man besøge det historiske Idaho State Penitentiary, der blev åbnet i 1872. Gennem en årrække var stedet i brug som fængsel, mens det i dag er indrettet som museum, hvor man se de gamle rammer for statens kriminelle. Ved siden af det gamle fængsel ligger Idaho Botanical Garden, der er en dejlig park med fine stier mellem de mange grønne anlæg. Havens område tilhørte indtil 1973 Idaho State Penitentiary, som anvendte området til landbrugsproduktion. I dag er der bl.a. en rosenhave, en meditationshave, en engelsk have og en have med planter hjemmehørende i Idaho her.

Topseværdigheder

  • Idaho State Capitol
  • Idaho State Museum
  • Main Street
  • Egyptian Theatre
  • S. Assay Office
  • Boise Art Museum
  • Idaho Black History Museum
  • Zoo Boise
  • Boise Depot
  • John O’Farrel Cabin
  • Officers Quarters
  • Surgeons Quarter
  • Basque Museum and Cultural Center
  • Idaho State Penitentiary
  • Idaho Botanical Garden

Ture fra byen

  Salt Lake City, USA

  Salt Lake City

  Salt Lake City er staten Utahs hovedstad og største by. Byen blev grundlagt den 24. juli 1847 af mormonske pionerer anført af Brigham Young. Pionererne kom fra det østlige USA, hvor de var ofre for forfølgelser grundet deres mormonske tro, og de slog sig ned i Mexico, som Utah tilhørte i 1847.

  Fire dage efter byens grundlæggelse udpegede Brigham Young det sted, hvor mormonernes tempel skulle bygges. Herefter voksede Salt Lake City hurtigt grundet ankomsten af flere mormoner og også guldgravere, der var med til at gøre byen til en af Vestens største. I 1869 kom den transkontinentale jernbane til området nord for Salt Lake City, og året efter åbnede en sidebane til byen.

  Læs mere om Salt Lake City

   

  Portland, Oregon

  Portland

  Portland er den største by i den amerikanske stat Oregon. Byens historie startede med de mange bosættere, der kom til området ved Willamette Valley i 1840erne. Mellem Oregon City og Fort Vancouver opstod byen The Clearing. De følgende år erhvervede Asa Lovejoy og Francis W. Pettygrove jorden omkring byen, og de ændrede navnet til Portland efter at have slået plat eller krone om navnet.

  Herefter gik udviklingen hurtigt i den velbeliggende by. I 1851 boede der over 800 i byen, der voksede til over 46.000 indbyggere i 1890 og næsten 300.000 i 1920. I 1905 var Portand vært for den internationale udstilling, Lewis and Clark Centennial Exposition, der tiltrak 1,6 millioner besøgende. Under 2. Verdenskrig startede en ny vækstperiode, da Portland og nabobyen Vancouver blev hjemsted for produktion af bl.a. Liberty Ships.

  Læs mere om Portland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev