Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Boise er hovedstad i den amerikanske stat Idaho. Byens historie går tilbage til Fort Boise, som først blev etableret som handelsstation af det britiske Hudson’s Bay Company. Det lå dog ikke ved dagens Boise, men det gjorde det amerikanske Fort Boise, der blev bygget som militærforlægning i 1863. Det var året for etableringen af Idaho Territory, og området tiltrak nybyggere grundet ikke mindst guldfund i Boise Valley. Boise blev hovedstad i territoriet, der blev en stat i 1890. Byen voksede hurtigt, og der blev bygget på begge sider af Boise River. I 1891 åbnede første linje af et større sporvognsnetværk, og i 1925 kom Boise på det transkontinentale jernbanenetværk. Siden da er byen vokset til at være et af de største byområder i det nordvestlige USA.

I dag kan man gå en dejlig tur i downtown Boise, hvor den moderne storby møder nogle af bygningerne fra byens tidlige årtier. Hovedgaden hedder Main Street, og man kan starte en spadseretur ved Egyptian Theatre, der blev opført i 1927 i et udstyrsstykke af egyptisk indretning. Teatret blev bygget i biografernes guldalder og står fortsat smukt i 1900-tallets pragt. Herfra kan man gå mod øst ad hovedgaden Main Street, hvor man i de nærmeste blocks kan få et indtryk af det historiske Boise, idet der er bevaret en del af Boises gamle bygninger fra tiden før de omkringliggende højhuses æra. To eksempler er U.S. Assay Office fra 1871, der ligger på 210 Main Street, og det gamle Idanha Hotel på 928 W Main Street.

Man kan også gå nogle fine ture langs Boise River, hvor der er grønne områder og parker. Mellem floden og Main Street ligger Boises museumskvarter med en række interessante museer; Boise Art Museum, Idaho State Museum, Idaho Black History Museum og byens zoologiske have. Vil man lære om staten Idahos historie, folk og natur, er Idaho State Museum det rette sted. Kunstmuseet Boise Art Museum åbnede i 1937, og her kan man bl.a. se en fin samling værker af James Charles Castle. Går man mod sydvest herfra, kommer man til Boises stationsbygning fra 1925, som står i spansk stil.

Øst for downtown kan man se træhytten John O’Farrel Cabin, der blev bygget i 1863 som det første hus i byen. Den lille hytte blev flyttet til den nuværende placering på Fort Street i 1912. Fra næsten samme tid kan man se en del officielle opførelser og beboelsesbygninger fra byens første år. Det drejer sig bl.a. om Officers Quarters fra 1863 og Surgeons Quarter fra 1864, der ligger i samme område som en del af VA Medical Center. I downtown ligger Cyrus Jacobs House fra 1864, som i dag udgør en del af Basque Museum and Cultural Center, som er et af byens kendte kulturcentre.

Den mest imponerende bygning i byen er Idaho State Capitol, der er regeringsbygningen for staten Idaho. Boise har været først territoriets og siden statens hovedstad siden 1864, og State Capitol blev opført fra 1905. Bygningen blev taget i brug i 1912 og udvidet med de to fløje i 1920, hvor mødesalene for statens senat og repræsentanternes hus ligger. Det dominerende arkitektoniske indslag er Capitols store kuppel, som bl.a. var inspireret af Capitol-bygningen i hovedstaden Washington. På gaden foran Idaho State Capitol står en stor klokke. Den er en kopi af Liberty Bell i Philadelphia, der i 1776 slog for den amerikanske uafhængighed.

Sydøst for Boise centrum kan man besøge det historiske Idaho State Penitentiary, der blev åbnet i 1872. Gennem en årrække var stedet i brug som fængsel, mens det i dag er indrettet som museum, hvor man se de gamle rammer for statens kriminelle. Ved siden af det gamle fængsel ligger Idaho Botanical Garden, der er en dejlig park med fine stier mellem de mange grønne anlæg. Havens område tilhørte indtil 1973 Idaho State Penitentiary, som anvendte området til landbrugsproduktion. I dag er der bl.a. en rosenhave, en meditationshave, en engelsk have og en have med planter hjemmehørende i Idaho her.

Topseværdigheder

  • Idaho State Capitol
  • Idaho State Museum
  • Main Street
  • Egyptian Theatre
  • S. Assay Office
  • Boise Art Museum
  • Idaho Black History Museum
  • Zoo Boise
  • Boise Depot
  • John O’Farrel Cabin
  • Officers Quarters
  • Surgeons Quarter
  • Basque Museum and Cultural Center
  • Idaho State Penitentiary
  • Idaho Botanical Garden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]