Site logo
Se på kortet
 • Independence Hall, Chestnut Street, Philadelphia, Pennsylvania, USA

Læs om byen

Philadelphia er en af USA's historisk vigtige byer, og den var endda landets hovedstad i årene 1790-1800. I byen ved Delaware River ligger der utallige seværdigheder og masser af tidlig amerikansk historie, der giver spændende indtryk fra tiden omkring den amerikanske revolution.

Det var i Philadelphia, den amerikanske uafhængighedserklæring fra Storbritannien blev vedtaget, og på den måde har byen en særlig status i USA's historie. Det kan man se nærmere på i Independence Hall, der dannede rammen for både erklæringen og for vedtagelsen af den amerikanske forfatning.

Philadelphia er også meget andet end tidlig amerikansk historie. I det moderne bycentrum står nogle af landets højeste bygninger udenfor New York og Chicago, og her er adskillige interessante museer med alt fra franske impressionister til spændende naturhistorie.

Med byens beliggenhed på østkysten er der mange udflugtsmuligheder fra Philadelphia. Man kan fx tage til New York mod nordøst og Washington DC mod sydvest og nå begge på kort tid med tog eller bil. Forlystelserne i Atlantic City venter også tæt på, og man kan også komme tæt den britiske kolonihistorie.

Topseværdigheder

  Independence Hall

  • Independence Hall: Bygningen Independence Hall er en af de vigtigste bygninger i USA i relation til landets selvstændighed. Det var her, den amerikanske uafhængighedserklæring og den amerikanske forfatning blev både debatteret og vedtaget. Bygningen blev opført som Pennsylvania State House i 1753, og den er i dag en del af Independence National Historical Park og optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.
  • Liberty Bell: Frihedsklokken er et af symbolerne på den amerikanske uafhængighed og derved på USA. Klokken blev støbt i London i 1752 til en placering ved Pennsylvania State House. I dag er den flyttet til Liberty Bell Center, der er en del af Independence National Historical Park. Klokken menes at have ringet i dagene efter den amerikanske uafhængighed, og fra 1830erne blev den brugt som symbol for ophævelse af slaveriet i USA; deraf navnet Liberty Bell.
  • Museum of the American Revolution: På dette museum kan man opleve den spændende fortælling om den amerikanske revolution, der foregik i årene 1765-1783. Revolutionen var en revolte i de 13 britiske kolonier, der endte med at danne USA som ny nation. Der er masser af interessante effekter i den fine samling.

  Christ Church

  • Christ Church: Christ Church blev grundlagt i Philadelphia som en del af Church of England. Den nuværende kirke blev opført 1727-1744 med færdiggørelse af tårnet 10 år senere. Fra 1754 til 1810 var det 60 meter høje tårn den højeste bygning i dagens USA. Kirkerummet er smukt, og det var her, William Penn blev døbt; den døbefont kom fra London og bliver fortsat anvendt. Menigheden talte også George Washington, Benjamin Franklin og andre fra USA’s revolutionstid.
  • Carpenters’ Hall: Carpenters’ Hall er en bygning, som blev opført 1770-1774. Bygningen skrev sig ind i historien som stedet, hvor den første kontinentale kongres af amerikanske kolonier samledes efter den britiske blokade af havnen i Boston. Det var også her, staten proklamerede sin selvstændighed som Commonwealth of Pennsylvania.

  Philadelphia Museum of Art

  • Phildelphia Museum of Art: Dette kunstmuseum så sin start ved fejringen af USA’s første århundrede i 1876, og i kølvandet på udstillingen Centennial Exhibition blev der dannet et museum. Museet nuværende hovedbygning blev bygget 1919-1928, og på museet kan man se kunst fra hele verden og alt fra antikke værker til nyere kunst af kendte kunstnere. På området foran bygningen kan man gå ad Rocky Steps og se byens berømte statue af Rocky fra filmen Rocky III.
  • Barnes Foundation: Dette kunstmuseum er hjemsted for en af verdens største samlinger af fransk impressionisme, og her er også postimpressionistiske og andre værker. Samlingen består bl.a. af 181 værker af Renoir, 69 af Cézanne, 59 af Matisse, 46 af Picasso og 7 af Van Gogh.

Andre seværdigheder

  City Hall

  • City Hall: City Hall er Philadelphias rådhus og derved sæde for byens regering og administration. Den imponerende bygning blev opført i årene 1871-1901 i en statelig Napoleon III-stil. Rådhustårnet er 167 meter højt, og øverst står en statue af byens grundlægger, William Penn. Bygningen var den højeste i Pennsylvania indtil 1932.
  • Philadelphia History Museum: Denne institution blev grundlagt i 1938 som Philadelphias byhistoriske museum. Museumsbygningen blev dog allerede opført i 1824-1826 som hjemsted for Franklin Institute, der i dag ligger på en anden adresse. Samlingen formidler byens og egnens historie på interessant vis og med mange spændende effekter i udstillingen.
  • Edgar Allan Poe National Historic Site: Den berømte forfatter, Edgar Allan Poe, boede flere steder i Philadelphia i årene 1837-1844. På denne adresse er der indrettet et museum for forfatteren; det er det eneste af hans bosteder i byen, som er bevaret til i dag. På museet kan man lære om Poes liv, samtid og værker.

  First Bank of the United States

  • First Bank of the United States: I 1791 vedtog den amerikanske kongres at etablere en amerikansk nationalbank, og dens hovedsæde åbnede i denne klassicistiske bygning, der stod færdig i 1797. I årene inden havde Bank of North America fungeret som nationalbank, men formelt set blev institutionen først oprettet med beslutningen i 1791.
  • Second Bank of the United States: Præsident James Madison oprettede i 1816 USA’s anden nationalbank, og det bygningsmæssige resultat var opførelsen af denne bankbygning, der stod færdig i 1824. Arkitekten var William Strickland, der tegnede flere opførelser med inspiration fra det klassiske Grækenland. Banken ophørte med sin oprindelige funktion i 1841, og i dag bruges den som galleri med portrætter af betydende personer i det tidlige USA.

  Benjamin Franklin Bridge

  • Benjamin Franklin Bridge: Denne store hængebro blev åbnet i 1926 og forbinder Philadelphia med Camden i staten New Jersey. Broen er i alt 2.917 meter og krydser Delaware River med et længste spænd på 533 meter.
  • Parkway Central Library: I 1927 åbnede denne smukke biblioteksbygning, der blev designet af Julian Abele i beaux-arts. Det er Philadelphias hovedbibliotek, og der er mange interessante og værdifulde bøger og manuskripter i samlingen, der bl.a. tæller Rare Book Department.
  • The Bourse Food Hall: I Philadelphias gamle centrum blev byens varebørs opført i 1895. Den smukke bygning fungerer ikke længere som børs, men i stedet som et levende sted med restauranter og barer.
  • National Constitution Center: Dette er et center, hvis fokus er den amerikanske forfatning. Centeret blev åbnet i år 2000 og siden da har forskellige effekter og udstillinger belyst forfatningen og skabt dialog omkring den.

  One Liberty Building

  • One Liberty Observation Deck: I bygningen One Liberty Plaza kan man tage op i højderne til 57. etage for at nyde en fantastisk udsigt over Philadelphia og omegn. Hele byen ligger for ens fødder, og man kan følger Delaware Rivers løb og se til New Jersey.
  • Gloria Dei Church: Denne kirke kaldes også for Old Swedes, hvilket kommer af, at kirken blev bygget som svensk kirke i årene 1698-1700. Den er derved den ældste kirke i staten Pennsylvania. Omkring kirken er der en kirkegård, hvor Sven Gunnarsson er en af de begravede. Gunnarsson var en af dem, der grundlagde Nya Sverige langs Delaware River i midten af 1600-tallet.
  • Elfreth’s Alley: Denne smalle gade med brostensbelagt hygge er givetvis USA’s ældste beboelsesgade. Det gamle miljø er vedligeholdt i midten af den moderne by, og her er to huse fra 1755, der i dag er indrettet som et museum.

  Academy of the Fine Arts

  • Pennsylvania Academy of the Fine Arts: Kunstakademiet i Philadelphia er det ældste af sin slags i USA, og dets museum er det ældste kunstmuseum i landet. I den smukke museumsbygnings sale kan man nyde mange værker af bl.a. Edward Hopper, Winslow Homer og Kehinde Wiley, og man kan se et af Gilbert Stuarts portrætter af George Washington.
  • Comcast Technology Center: Denne kontorbygning på 342 meter i højden blev åbnet i 2018 som den højeste bygning i USA uden for New York og Chicago. Der er 60 etager i skyskraberen, der har et hotel og en restaurant liggende øverst med en fornem udsigt.
  • Wells Fargo Building: Dette er en af Pennsylvanias klassiske skyskrabere fra første halvdel af 1900-tallet. Den blev opført i 1928 under navnet Fidelity-Philadelphia Trust Company Building med en højde på 29 etager og 123 meter.

  30th Street Station

  • 30th Street Station: Denne store banegårdsbygning åbnede i 1933 og fungerer som Philadelphias hovedbanegård. Der er mange smukke detaljer i bygningen som fx vandrehallen i art deco og Walker Hancocks skulptur, Angel of the Resurrection, der blev produceret i 1952. Man kan også se kunstværket Spirit of Transportation, der stammer fra 1895.
  • The Franklin Institute: Dette er en videnskabelig institution og et museum med spændende udstillinger inden for diverse videnskab og teknologi. Her er der både permanente udstillinger og skiftende temaer, og så kan man også se Benjamin Franklin National Memorial med en 6 meter høj marmorstatue af Franklin.

  Penn Museum

  • Penn Museum: Dette er et arkæologisk og antropologisk museum, der hører under The University of Pennsylvania. Universitetet har gennem tiden ledt adskillige ekspeditioner over store dele af verden, og i dag er dets samling udvidet betydeligt gennem forskellige køb. Man kan se effekter fra bl.a. Østasien, Amerika og Nærøsten.
  • Boelson Cottage: Denne hytte blev bygget omkring 1680, og den står som Philadelphias ældste bevarede bygning. Hytten ligger i Fairmont Park, og den blev opført i svensk-hollandsk stil. Navnet kommer fra John Boelson, der fik tildelt jordstykket her i 1677.

Ture fra byen

  Strasburg Pennsylvania

  • Strasburg: Byen Strasburg er en hyggelig provinsby med flere spændende seværdigheder og hyggelige stemning med mange gamle huse. Her kan man fx se jernbanehistorie på Railroad Museum of Pennsylvania, og så er området kendt som højborg for Amish-folket i det såkaldte Pennsylvania Dutch Country. Her kan man se Amish-gårdene i landskabet og besøge kulturarvsmuseet The Amish Village.
  • Valley Forge: I dette område ligger Valley Forge National Historical Park, hvor amerikanske soldater overvintrede 1777-1778 under strenge forhold. Britiske tropper havde ødelagt vitale forsyningslinjer for George Washingtons hær, der led med tab på omkring 2.000 soldater gennem vinteren. På stedet kan man bl.a. se Washingtons hovedkvarter.

  Gettysburg Monument

  • Gettysburg: Navnet Gettysburg i Pennsylvania skrev sig ind i de amerikanske historiebøger under borgerkrigen i 1860erne. I nationalparken og besøgscentret Gettysburg National Military Park Museum and Visitor Center kan man opleve kamppladsen, hvor flere end 50.000 mistede livet under tre dages kampe i 1863.
  • New York: Metropolen New York, som også kaldes the Big Apple, er indbegrebet af USA og meget af det, USA står for af mangfoldighed, virkelyst og frihed. Det er en international storby med topseværdigheder som fx Frihedsgudinden, Empire State Building, Brooklyn Bridge.

  Atlantic City

  • Atlantic City: Byen Atlantic City er østkystens svar på berømte Las Vegas i staten Nevada. Her er der underholdning døgnet rundt og også en del anden rekreation med beliggenheden ved Atlanterhavet. Man kan nyde nogle fine strande, USA's ældste boardwalk, moler m.v.
  • Wilmington: Wilmington er den største by i staten Delaware, og dens historie går tilbage til den svenske bosættelse Kristinehamn og borgen Fort Christina fra 1638. Det svenske styre varede til 1655, og siden da er der kommet mange seværdigheder til. Man kan bl.a. se en replika af det svenske skib Kalmar Nyckel, der bragte nybyggere hertil i 1638, området Fort Christina State Park og den smukke palæ Nemours Estate.

  Baltimore Harbor

  • Baltimore: Millionbyen Baltimore er staten Marylands største by, og den er tæt forbundet med Washington-området. I byen kan man bl.a. se USA's ældste katolske katedral og The Flag House, hvor det første amerikanske flag blev syet.
  • Washington: Washington er USA's hovedstad, og det er en by med mange verdensberømte seværdigheder, som man kender fra nyheder og utallige film. Blandt højdepunkterne er National Mall, Det Hvide Hus, Kongressen og Smithsonian Institutions fantastiske museer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Fashion District, 901 Market Street, fashiondistrictphiladelphia.com
  • King of Prussia, 160 N Gulph Road, simon.com
  • Philadelphia Mills, 1455 Franklin Mills Cir, simon.com
  • The Shops at Liberty Place, 16th & Chestnut, shopsatliberty.com
  • Indkøbsgader: Second Street, Third Street, Chestnut Street
  • Markeder: Reading Terminal Market, Italian Market

Med børn
Gode links