Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bismarck er hovedstad i den amerikanske stat North Dakota. Byens historie går tilbage til 1872, hvor den blev grundlagt af nybyggere ved bredden af Missouri River. Den nye by blev kaldt Missouri Crossing, som dermed markerede stedet, hvor den kendte Lewis and Expedition i årene 1804-1806 havde krydset den store flod. Senere blev Missouri Crossing kaldt Edwinton efter Edwin Ferry Johnson, der var chefingeniør for Northern Pacific Railway, der udbyggede jernbanerne i North Dakota. Jernbaneselskabet omdøbte i 1873 Edwinton til Bismarck efter Tysklands kansler Otto von Bismarck, hvilket skete i håbet om at tiltrække tyske nybyggere og tyske investeringer i jernbaneselskabet. I 1883 blev Bismarck hovedstad i Dakota-territoriet, som blev en amerikansk stat i 1889. Siden da er Bismarck vokset til at være statens næststørste by efter Fargo.

I dag er Bismarck en moderne by, hvor man flere steder i downtown kan se nogle seværdigheder, der leder tilbage til byens tidlige historie. Downtown ligger i gaderne nord og nordvest for stationen Bismarck Depot, der blev opført af Northern Pacific Railway i år 1900 i spansk-inspireret arkitektur. Herfra kan man gå mod vest ad Main Avenue til Camp Hancock State Historic Site. Camp Hancock blev etableret som garnison i 1872 til at beskytte anlægget af jernbanen gennem området, som fandt sted 1872-1877. I dag er Camp Hancock udlagt som historisk sted, og man kan se kirken Bread of Life Church fra 1881, der blev flyttet hertil i 1965. I downtowns gader kan man også se bygninger som World War Memorial Building og det tidligere McKenzie Hotel, der ligger over for stationen. Hotellet åbnede i 1911 og var byens førende gennem 1900-tallet med gæster som Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, John F. Kennedy og Lyndon Johnson.

I periferien af downtown ligger der andre interessante bygninger. Man kan fx se Cathedral of the Holy Spirit, der blev opført 1941-1945 i fornem art deco-arkitektur som byens katolske katedral. Der er mange fine detaljer i kirkerummets udsmykning som fx glasmosaikvinduerne. Går man mod øst fra katedralen ad Avenue B, kommer man til Trinity Lutheran Cathedral og St. George's Episcopal Memorial Church, der er kendt for sine glasmosaikvinduer, der delvist stammer fra engelske kirker, der blev ødelagt under 2. Verdenskrigs tyske bombardementer. Tæt på disse to kirker kan man se den tidligere guvernørbolig for North Dakotas guvernør. Det fine hus blev opført i 1884 af Asa Fisher som privat residens, og det var guvernørbolig i perioden 1893-1960. Huset er i dag indrettet som museum og indrettet som i de tidlige år som guvernørens bolig.

I Bismarck kan man også se North Dakota State Capitol, der er staten North Dakotas regeringsbygning. Capitol blev opført i art deco i årene 1931-1934 som statens højeste bygning, og det 73 meter høje kontortårn kaldes da også præriens skyskraber. Ud over det centrale tårn ligger der også andre bygninger i komplekset omkring Capitol som fx den nyklassicistiske Liberty Memorial Building fra 1924 og residensen for North Dakotas guvernør. Sydøst for Capitol kan man besøge North Dakota Heritage Center, der er statens museum for historie. I museets spændende udstillinger formildes North Dakotas historie og kulturer, og i samlingerne indgår bl.a. fund af dinosaurer og et mastodontskelet.

Topseværdigheder

  • Camp Hancock State Historic Site
  • North Dakota State Capitol
  • North Dakota Heritage Center
  • Bismarck Depot
  • Bread of Life Church
  • World War Memorial Building
  • McKenzie Hotel
  • Cathedral of the Holy Spirit
  • Trinity Lutheran Cathedral
  • George's Episcopal Memorial Church
  • Former Governors’ Mansion
  • Liberty Memorial Building
  • North Dakota Heritage Center

Tilmeld dig vores nyhedsbrev