Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Winnipeg er hovedstad og den største by i Manitoba, der sammen med Alberta og Saskatchewan er Canadas prærieprovinser. Som administrativt centrum kan man se provinsens regeringsbygninger i byen, som også har mange andre seværdigheder.

Arkitektonisk og kulturhistorisk spænder Winnipeg fra byens tidlige år til moderne bygningsværker. 1900-tallets begyndelse er repræsenteret med bl.a. Manitoba Club og Fort Garry Hotel, mens Canadian Museum for Human Rights står som et af byens nyere bygningsmæssige monumenter.

Der er meget kultur og sport i Winnipeg, som er vært for flere årlige festivaler som fx Winnipeg Folk Festival og Jazz Winnipeg Festival. Man kan også se store sportsarrangementer med lokale hold i bl.a. ishockey, baseball, fodbold og canadisk fodbold.

Winnipeg er charmerende, og det er en by, der er kendt i Canada som en af de gastronomiske storbyer. Blandt mange seværdigheder ligger her et særdeles stort udvalg af restauranter, der venter besøgende med fine smagsoplevelser.

Topseværdigheder

  Manitoba Legislative Building, Winnipeg

  Parlamentsbygningen
  Legislative Building

  Legislative Building er provinsen Manitobas smukke parlamentsbygning, der blev opført i beaux arts-stil i årene 1913-1920. Det er byens mest imposante offentlige bygningsværk, og det var da også tiltænkt fra starten, at den skulle være et symbol på Winnipegs og Manitobas formåen.

  Som parlamentsbygning er opførelsen mødested for Manitobas lovgivende forsamling, og provinsens førsteminister og monarkens repræsentant er blandt dem, der har kontorer her. Derved er Legislative Building det politiske centrum i Manitoba.

  Legislative Building er den tredje parlamentsbygning i Winnipeg. Den blev stort opført, idet provinsens indbyggertal og økonomi var mangedoblet gennem de foregående årtier, da man besluttede sig for et nybyggeri i 1909. Efter en arkitektkonkurrence i 1911, blev Frank Worthington Simons forslag valgt som vinder.

  Bygningens er 74 meter høj, og på toppen af dens kuppel er der en forgyldt statue af den romerske gud Merkur, statuen kendes også som The Golden Boy og er et symbol på Manitoba. Kuplen står centralt på bygningen, der har en H-form på 103x100 meter, og lige under kuplen kan man se fire statuer, der repræsenterer industri, kunst, landbrug og videnskab.

  Indvendigt er der mange smukt indrettede rum og sale i Legislative Building. Det drejer sig fx om Rotunda, hvor man i midten kan se en balustrade, der åbner til Pool of the Black Star i etagen under. Der er der en ottetakket marmorstjerne, der ligger direkte under The Golden Boy øverst på kuplen.

   

  Riels Hus
  Riel House

  Riel House er navnet på et hus, der tidligere var residens for den berømte métis-leder, Louis Riel, der grundlagde Manitoba. Louis Riel boede i huset med sin familie 1868-1870, og det var også her, han lå to dage efter henrettelsen af ham i 1885, før han blev begravet.

  Det smukke lille hus forblev i Riel-familiens ejerskab indtil 1968, hvor det blev erhvervet af Winnipeg Historical Society, der ønskede at bevare det historisk interessante hus. Riel House blev herefter bragt tilbage til indretningen i 1886 og åbnet som museum.

   

  Forks Historic Port, Winnipeg

  The Forks Historiske Område
  The Forks National Historic Site

  The Forks National Historic Site er et kulturhistorisk sted, der ligger ved The Forks, som er betegnelsen for det sted, hvor floderne Red River og Assiniboine River løber sammen. Stedet blev allerede benyttet som møde- og handelsplads for 6.000 år siden, hvor den oprindelige canadiske befolkning kunne sejle nemt hertil ad floderne.

  I dag er der mange aktiviteter på området, som den oprindelige befolkning benyttede gennem årtusinder. Det var også her, europæere etablerede Fort Rouge og The Red River Colony. Pelshandlen foregik også på dette sted, hvor både Hudson's Bay Company og North West Company havde lagre og andre faciliteter.

  The Forks er i størrelsen på godt fem hektarer, hvor man kan gå en tur for at opleve kulturhistorien eller dagens butikker, restauranter og andre aktivitetsmuligheder. Man kan også se på nogle bevarede bygninger fra områdets industri- og jernbaneæra som fx de gamle remiser, hvor The Forks Market i dag er indrettet.

  Der ligger også flere museer og andre institutioner i The Forks. Det drejer sig blandt andet om Manitoba Children's Museum, som er populært for børnefamilier, teatret Shaw Performing Arts Center, Canadian Museum for Human Rights og Winnipeg Railway Museum, der ligger i byens historiske Union Station. Der er også en del udendørsaktiviteter.

   

  Manitoba Museum, Winnipeg

  Manitoba Museum

  Manitoba Museum er så at sige provinsen Manitobas nationalmuseum, og samlingen beskriver på fornem vis kultur og natur i alle regioner fra nord til syd. Her er mange spændende skildringer og effekter. Blandt dem er en replika af skibet Nonsuch, hvis sejlads i 1668 ledte til etableringen af Hudson's Bay Company, der i 1994 donerede sine samlinger til museet.

  I 1879 begyndte The Historical and Scientific Society of Manitoba at samle og bevare provinsens kulturarv. Det arbejde endte med åbningen af Manitoba Museum i 1932 i den nuværende Archives of Manitoba Building. Samlingerne er kolossale i dag, og ved et besøg på museet kan se se tematiske udstillinger som fx The Earth History Gallery, The Winnipeg Gallery og The Prairies Gallery.

Andre seværdigheder

  St. Boniface Cathedral, Winnipeg

  Skt. Bonifatius Katedral
  St. Boniface Cathedral

  St. Boniface Cathedral er et af Winnipegs mere besynderlige og arkitektonisk spændende vartegn. Midt i ruinerne af en tidligere kirkebygning fra 1908 ligger den moderne katedral, man kan se i dag. De gamle kirketårne er gået til grunde, men den imponerende facade er blevet bevaret, og bag den er den nuværende kirke.

  Katedralens historie startede i 1818, da præsten Norbert Provencher og to kolleger byggede en lille kirke ved bredden af Red River på et stykke jord, som Hudson's Bay Companys Thomas Douglas. Den lille bygning var både kirke, skole og bolig, og inden for få år blev den afløst af en større kirke.

  Norbert Provencher blev biskop, og han byggede en den første katedral på stedet i 1832. I 1860 brændte kirken, og derfor rejste biskop Taché til Québec for at finde midler til et nyt byggeri af sten. Det lykkedes, og kirken blev opført i 1860erne, men det blev snart lille. Af den grund blev en af det vestlige Canadas største kirker indviet i 1906 som en ny katedral.

  I 1968 brændte kirken, så kun en del af facaden og murene stod tilbage. Man valgte herefter at at integrere en moderne konstruktion, som blev bygget i 1972 efter Étienne Gaboury og Denis Lussiers design. Det er en oplevelse af se kontrasterne mellem 1906 og 1972, og man kan også se katedralens gravsted for Louis Riel.

   

  Ross Husmuseum
  Ross House Museum

  Ross House Museum er et museum, der ligger i træhuset Ross House. Huset blev opført i årene 1852-1855, og ud over at være familien Ross’ bolig virkede det også som det første postkontor vest for de store søer i det østlige Canada.

  Huset stod ved bredden af Red River ved den nuværende Market Avenue, men med udviklingen i Winnipeg blev Ross House efterhånden truet af nedrivning. Manitoba Historical Society reddede huset i 1947 ved at flytte og renovere det. Det blev igen flyttet i 1984 til det nuværende placering.

   

  Canadian Museum for Human Rights, Winnipeg

  Canadas Menneskerettighedsmuseum
  Canadian Museum for Human Rights

  Canadian Museum for Human Rights er et canadisk nationalmuseum for menneskerettigheder, som blev etableret i Winnipeg i 2008. I den arkitektonisk spændende bygning skildres forskellige aspekter af menneskerettigheder i og udenfor Canada.

  Grundstenen til det arkitektonisk spændende museumsbygning blev lagt i 2008, og museet blev indviet i 2014. På et besøg kan man nyde byggeriet i blandt andet Great Hall og det 100 meter høje Tower of Hope, hvorfra der er en fin udsigt til downtown Winnipeg.

  I udstillingerne er der forskellige temaer. Der er særlige udstillinger om fx perspektiverne fra Canadas oprindelige befolkning og den canadiske udvikling inden for menneskerettigheder. Der er også skildringer af de begivenheder i historien, som Canada anerkender som folkedrab.

   

  Seven Oaks Husmuseum
  Seven Oaks House Museum

  Seven Oaks House Museum er et museum i det muligvis ældste beboede hus i provinsen Manitoba. Det blev opført 1851-1853 med blandt andet sten, egetræ og bøffelhår som byggematerialer. Huset blev opført uden anvendelse af arkitekter eller håndværkere af John Inkster.

  Huset er i dag indrettet som et museum, hvor man kan opleve interiør fra 1800-tallet og få et indblik i datidens dagligdag. Som en del af museet kan man også se Inkster's General Store, der er et træhus, som blev senest i 1831 af John Inkster. Huset af Winnipegs ældste bygning, og det var oprindeligt bolig, før det blev indrettet som butik og posthus.

   

  Assiniboine Park, Winnipeg

  Assiniboine Park

  Assiniboine Park er et grønt område, der er populært blandt Winnipegs indbyggere for dels en smuk og varieret natur og dels den lange række aktivitetsmuligheder, der er til rådighed under et besøg. Der er blandt andet et konservatorium, en scene, en zoologisk have og en minijernbane.

  Assiniboine Park ligger langs Assiniboine River, og byens parkadministration erhvervede et område til etablering af parken i 1904. Parken åbnede i 1909 med et stort område designet som en engelsk landskabshave. Et af de bygningsmæssige vartegn er Assiniboine Park Pavilion fra 1930, som er indrettet som museum og galleri.

  Man kan også besøge The Lyric Theatre, der er en udendørs scence ved siden af pavillonen. Det er også værd at gå en tur i Assiniboine Park Conservatory, der er en botanisk have med mange smukke anlæg. Assiniboine Park Zoo åbnede i området i 1908, og haven tiltrækker naturligvis også mange besøgende, lige som det er tilfældet med miniaturejernbanen Assiniboine Park Railroad.

   

  Esplanade Riel

  Esplanade Riel er en fodgængerbro, der er opkaldt efter métis-lederen Louis Riel. Broen spænder over floden Red River, og den blev åbnet i 2004 som den første bro i Nordamerika med en restaurant, der ligger på selve broen som en del af designet og konstruktionen.

  Det elegante design stod Guy Préfontaine og Étienne Gaboury for. Broen blev opført sammen med den tilliggende vejbro, Provencher Bridge, som en samlet forbindelse over Red River, og Esplanade Riel er i dag et af Winnipegs vartegn.

   

  Union Station

  Union Station er Winnipegs gamle hovedbanegård, der blev opført i smuk beaux-arts i 1908-1911. Det var arkitekterne Warren and Wetmore, der designede banegården, som blev bygget i lokale Tyndall-kalksten. Facaden langs Main Street er 110 meter lang, og Union Stationen åbnede da også som en af det vestlige Canadas største stationer.

  Det var selskaberne Canadian Northern Railway, National Transcontinental og Grand Trunk Pacific Railway, der gik sammen og byggede Union Station som en samlende hovedbanegård. Banegården var i mange år et vigtigt knudepunkt mellem det østlige og vestlige Canada, og der kørte også tog til Minneapolis-St. Paul i USA.

  I dag kører der stadig tog til banegården, der er et stop mellem Toronto og Vancouver, og man kan fx også tage toget til Churchill. Dele af stationsbygningen er dog blevet nyindrettet med diverse kontorer. Man kan stadig se den smukke Main Hall, og så kan man besøge Winnipeg Railway Museum.

Ture fra byen

  Lower Fort Garry National Historic Site

  Lower Fort Garry National Historic Site er et historisk interessant sted, der ligger nordøst for Manitobas hovedstad Winnipeg. Lower Fort Garry var et fort, der blev opført af Hudson's Bay Company i 1830 ved Red Rivers vestlige bred. Det skete i årene efter, at det oprindelige Fort Garry blev oversvømmet og derved ødelagt.

  De første bygninger på fortet i 1830 var nogle, som husede virksomhedens butik, lager og handelskontor samt var bolig for guvernøren for Hudson's Bay Company eller andre højtrangerende embedsmænd. Senere blev Lower Fort Garry udbygget med andre faciliteter og fortets mure. Fortet var handelssted, men dets primære formål var at sikre forsyninger til områdets bosættelser.

  Lower Fort Garry var ejet af Hudson's Bay Company til 1951, hvor det blev overdraget til den føderale regering i Canada. Syv år senere fik det status som National Historic Site, og det er i dag åbent som et frilandsmuseum, hvor man både kan se selve fortet og opleve livet på fortet, som det udspillede sig i 1850erne.

   

  Brandon

  Brandon er den næststørste by i provinsen Manitoba. Den ligger ved bredden af Assiniboine River mellem provinshovedstaden Winnipeg og grænsen til Saskatchewan. Historisk har byen været vigtig for pelshandlen på floden og som jernbaneknudepunkt, mens den i dag ligger i et vigtigt landbrugsområde med stor kornproduktion.

  Der er flere seværdige bygninger i Brandons centrum, og man kan også besøge nogle museer som fx Art Gallery Of Southwestern Manitoba, der er et museum for moderne kunst, og bymuseet Brandon General Museum and Archives. I byen kan man fx gå en tur ad Princess Avenue, hvor man kan se bygninger som Central Fire Station fra 1911 og Brandon Court House fra 1910.

   

  Gimli

  Gimli er en mindre by, der ligger smukt ved det vestlige bred af Lake Winnipeg i provinsen Manitoba. Det var en område, hvor islændinge bosatte sig som de første europæere. Det gjorde de fra 1875 i det, som de kaldte Nýja Ísland eller New Iceland, og Gimlis befolkning levede ikke mindst af landbrug og fiskeri.

  I 1906 åbnede Canadian Pacific Railway en jernbane mellem Winnipeg og Gimli, og det gjorde den lille by til et velbesøgt udflugtsmål fra provinshovedstaden. Senere blev der bygger hytter langs søbredden, som blev et populært rekreativt område. Det er byen stadig, og man kan både bade fra byens strand og se Gimlis havn ved et besøg.

  I Gimli kan man også besøge Gimli Glider Museum, der er en interaktiv udstilling om den fantastiske nødlanding, der blev foretaget i Gimlis ellers nedlagte lufthavn med en Boeing 767 i 1983. Flyet var løbet tør for brændstof, og piloten landede det store fly som et svævefly.

   

  Hecla-Grindstone Provincial Park

  Hecla-Grindstone Provincial Park er et naturområde i provinsen Manitoba. Parken består ikke mindst af Hecla Island og andre øer i Lake Winnipeg. Hecla Island blev udlagt som naturpark i 1969, og i 1997 blev området Grindstone Provincial Park på det canadiske fastland en del af parken, som derved fik sit nuværende navn.

  På Hecla Island er der campsites og andre overnatningssteder, hvorfra man kan nyde naturen. Landskaberne i parken er varierede og omfatter områder med nåleskove og blandede skove, kalkstensklipper, sandstrande, enge med videre. På den nordøstlige del af Hecla Island er der desuden en golfbane og andre aktivitetsmuligheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Winnipegs tidligere historie med europæiske indbyggere var domineret af en lukrativ pelshandel, som North West Company stod for. Det var en så indbringende forretning, at organisationen helt indtil 1821 fysisk skaffede sig af med indvandrede, der ikke skulle begynde at opdyrke området eller tage en del af handlen fra den etablerede virksomhed.

  I 1821 blev North West Company og det konkurrerende Hudson’s Bay Company enige om, at en øget bosættelse kunne finde sted, og det trak mange nybyggere til.

  I begyndelsen af Winnipegs tid som by blev den omtalt som Red River Settlement, Assiniboia. I 1866 skrev den lokale avis, The Nor’wester, så navnet Winnipeg, som stammer fra de to ord ”win” og ”nipee”. Ordene er fra den originale canadiske befolkning, og de betyder Stedet med mudret vand.

  Nybyggernes landbrug begyndte fra 1840erne at være solide nok til at gøre en smule mindre afhængig af den altdominerende pelshandel. Der skulle dog fortsat gå til 1870erne, før der kom større volumen bag. I 1871 boede der kun 215 mennesker, men allerede tre år senere vare her 3.700.

  Der var gennem tiden opstået flere små bosættelser langs Red River, ud over Winnipeg var det bl.a. The Forks og Selkirk. Udover nybyggerne var der en befolkningsgruppe, métis-folket, der var et blandingsfolk af tidligt ankomne europæere og den originale canadiske befolkning. Métis-folket ville sikre sine rettigheder til ikke mindst områdets jord, og det kom til en opstand under ledelse af Louis Riel.

  Riel grundlagde Manitoba og fik det tilsluttet Canada som ny provins. Som canadisk provins kunne et opkøb af jord fra Hudson’s Bay Company begynde og derved sikre jorden for den nye provins og dets folk i stedet for en kommerciel ejer. Manitoba tilsluttede sig Canada i 1870, og Winnipeg blev regionalt center. I 1873 blev The Forks slået sammen med Winnipeg, og det var første større del af byens udbredelse.

  Mange nye indbyggere kom til i de følgende årtier. I 1891 rundede byen 25.000 i befolkningstal, og det steg eksplosivt til 200.000 1921. I denne boom-periode var der nærmest ingen ende på byens ambitioner, og det ses bedst ved opførelsen af parlamentsbygningen, Legislative Building, der stod færdig i 1920.

  Gennem de følgende årtier stilnede væksten af for igen at komme i gang efter 2. Verdenskrig. Der gik dog ikke lang tid, før der blev sat en midlertidig stopper for udviklingen. I 1950 kollapsede otte diger med højvande i Red River. Winnipeg blev oversvømmet, flere af byens broer blev ødelagt, og 75.000 mennesker måtte evakueres. Byen fik hjælp fra forbundsregeringen, og efterfølgende blev der anlagt foranstaltninger, så en lignende situation kunne undgås fremover.

  I dag er Winnipeg en charmerende og levende by, der er kendt i Canada som en af de gastronomiske storbyer. Blandt mange seværdigheder ligger her et særdeles stort udvalg af restauranter og venter de besøgende.