Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Whitehorse er hovedstad og den største by i det canadiske territorium Yukon. Byen er relativt ny, og dens grundlæggelse hang sammen med guldfundene i Klondike i 1896, der bragte utallige guldgravere til det nordvestlige Canada. Fra 1897 kom stadigt flere på vejen mod Klondike med dampskibe ad floderne, hvor de camperede ved strømfaldene omkring stedet White Horse.

Som andre guldgraverbyer voksede White Horse hurtigt. Teltene blev til egentlige bygninger, og der blev anlagt sporvognslinjer fra Canyon City ved strømfaldene til White Horse, der i år 1900 blev jernbaneby med åbningen af linjen fra Skagway. I denne tid var der også fundet kobber i bjergene vest for byen, og det styrkede væksten.

I 1920 landede det første fly i White Horse, der blev forbundet med veje under 2. Verdenskrigs anlæg af Alaska Highway. I 1957 blev byens navn ændret fra White Horse til dagens Whitehorse, hvor man kan opleve et hyggeligt bycentrum, der ligger på begge sider af Yukon River med downtown på den vestlige bred. De retvinklede gader og flodpromenaden er dejlige steder for en spadseretur.

MacBride Museum of Yukon History ligger langs floden i det centrale Whitehorse. Det er en historisk museum, som blev grundlagt af Yukon Historical Society i 1952 som det første museum i Yukon-territoriet. Ved et besøg kan man få spændende viden og skildringer om Yukons historie og udvikling. Tæt herpå kan man blandt andet se en totempæl og Kwanlin Dün Cultural Centre mod nord.

Krydset Main Street og Front Street danner Whitehorses centrum, og her står byens gamle station fra tiden, hvor jernbanen White Pass & Yukon Route Raiload forbandt Whitehorse med Skagway i Alaska. Jernbanen var i mange år indgangsporten for tilrejsende og for fragt til Yukon, men banen til Whitehorse lukkede i 1982. I dag skal man til Carcross mod syd for at køre med toget.

Syd for centrum af Whitehorse ligger en anden af byens store seværdigheder. Det er hjuldamperen SS Klondike II, der står på land som museumsskib. Damperen og dens forgænger, SS Klondike I, sejlede på Yukon River mellem Whitehorse og Dawson City i årene 1929-1936 og 1937-1955. SS Klondike II ligger som et symbol på æraen for hovedvejene, der udkonkurrerede mange flodbåde.

Ture fra byen

  Fairbanks

  Fairbanks

  Fairbanks er den største indlandsby i Alaska, og den er en af statens største byer efter Anchorage. Den oprindelige befolknings tilstedeværelse i området går langt tilbage, men der var ikke en egentlig bosættelse her, før den amerikanske grundlæggelse af byen i 1901.

  Byens placering skyldes noget af et tilfælde, hvor kaptajn Elbridge Truman Barnette var passager på en damper, der gik på grund netop op efter at have prøvet at sejle op ad Chena River. Barnette gik fra borde, og han blev overtalt af guldgravere om stedets værdier. Barnette anlagde et handelssted her, og det voksede hurtigt med nye tilflyttere.

  Læs mere om Fairbanks

   

  Dawson City, Yukon

  Dawson City

  Dawson City er den næststørste by i det canadiske territorium Yukon. Byen blev etableret i 1897 af Joseph Ladue, der navngav den efter geologen George M. Dawson, der havde udforsket og kortlagt området ti år forinden. Grundlæggelsen skyldtes guldfund i Klondike i 1896, og fra en midlertidig teltlejr voksede Dawson City til 17.000 indbyggere i 1898, og der var teater, hoteller, banker og meget andet i byen.

  Samme år var Yukon oprettet som et territorium med Dawson City som hovedstad. Guldfeberen til Klondike sluttede i 1899, og indbyggertallet faldt hurtigt til under 5.000 i 1902. Under 2. Verdenskrig blev Alaska Highway anlagt, men den gik ikke gennem Dawson City, og derfor flyttede territoriets udvikling til Whitehorse, der blev Yukons hovedstad i 1953.

  Læs mere om Dawson City

Tilmeld dig vores nyhedsbrev