Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Calgary er den sydlige af provinsen Albertas to storbyer; mod nord ligger Edmonton som den anden. Byen ligger smukt ved sammenløbet af floderne Bow River og Elbow River. Omgivelserne er prærieland, og de imponerende Rocky Mountains starter omkring 80 kilometer mod vest.

Byen er en af Canadas største, og den er et af landets økonomiske centre. Turismen er også stor i Calgary, som ligger godt for vejen til og gennem Rocky Mountains, som står højt på mange turisters ønskeliste. Bjergene og egnens vintervejr gjorde da også, at byen i 1988 var vært ved vinter-OL som den første by i Canada.

Calgary er en relativt ny by, men man kan også opleve starten med nybyggernes liv på præmien og de hårde tider, som mange af dem måtte igennem for at få succes. Fort Calgary og Heritage Park Historical Village er begge steder, hvor man får spændende oplevelser med den svundne tid.

Det moderne Calgary er ikke mindst tydeligt i downtowns forretningskvarter med byens mange højhuse. Man kan se det hele fra gadeplan på en tur ad hovedstrøget Stephen Avenue, og hele byen og dens omgivelser kommer i perspektiv, hvis man tager en tur op i højderne i Calgary Tower.

Topseværdigheder

  Calgary Tower

  Calgary Tower

  Calgary Tower er et af vartegnene i den canadiske by Calgary. Tårnet er et 190,8 meter højt observationstårn, hvorfra der er en fremragende over Calgary og det omkringliggende landskab. Man kan også vælge at kigge på Calgarys gader gennem en glasgulv og nyde udsigten fra den roterende restaurant, der er i toppen af tårnet.

  Tårnet hed oprindeligt Husky Tower, og det blev udtænkt som en del af fejringen i 1967 af hundredåret for oprettelsen af den canadiske føderation og som igangsætter af ny udvikling i den centrale by. Tårnet åbnede i 1968 som den højeste bygning i Canada uden for Toronto.

  En sjov historie går på, at bygherrerne Marathon Realty og Husky Oil angav tårnets højde til 187 meter. Det gjorde de for at undgå byggerier, der netop ville overgår Husky Tower. Tower of the Americas åbnede i amerikanske San Antonio med en højde på 190 meter, hvorefter den rigtige højde på Husky Tower blev offentliggjort.

   

  Glenbow Museum, Calgary

  Glenbow Museum

  Glenbow Museum er et af det vestlige Canadas største og mest betydningsfulde museer. Museet er et museum for kunst og historie, og den imponerende samling beskriver kort fortalt det vestlige Canadas historie gennem fine effekter og udstillinger.

  Glenbow Museums oprindelse begyndte med advokaten og forretningsmanden Eric Lafferty Harvie, der tjente en formue på olie og oprettede The Glenbow Foundation, der var opkaldt efter Harvies ranch. Målet var at fremme en bedre forståelse af det vestlige Canadas historie og arv gennem indsamling og bevarelse af kunst, dokumenter og historiske genstande.

  Museet kom nærmere en realisering i 1966, efter at Eric Lafferty Harvie havde doneret sin samling til Albertas folk som en gave i forbindelse med landets 100-års jubilæum. Det blev senere besluttet at opføre en bygning til samlingerne som et museum, og Glenbow Museum kunne derefter åbne i 1976.

  Glenbow Museums kunstsamling omfatter flere end 30.000 værker, der hovedsageligt er fra 1800-tallet til i dag. Samlingen indeholder et udvalg af landskabsmalerier, en canadisk printsamling, kunst af inuitter og andre oprindelige folk med videre. De historiske udstillinger beskriver dagliglivets udvikling og væsentlige begivenheder fra regionen gennem tiden.

   

  Fort Calgary

  Fort Calgary er stedet, hvor det moderne Calgary udviklede sig. Det er i dag et museum, hvor man på spændende vis kommer gennem historien om områdets bosættelser og nybyggernes liv. På området kan man se nogle genopførte bygninger fra fortets aktive tid, så de også giver et godt indtryk af livet her.

  Fortet blev bygget i 1875 og kaldt Fort Brisebois efter stedets første kommandør. Året efter fik det navnet Fort Calgary. Den militære forpost blev anlagt som en del af North-West Mounted Polices indsats for at begrænse amerikanske rom- og whiskysmuglere i regionen og for at etablere relationer til de oprindelige folk i området.

  Fortet blev udbygget i 1882, da det opnåede en højere status inden for North-West Mounted Police, der benyttede fortet til 1914. Herefter blev stedet solgt til Grand Trunk Pacific Railway, der rev komplekset ned for at opføre en banegård her. I 1970erne gennemførte man arkæologiske udgravninger for at fastslå den nøjagtige beliggenhed af Fort Calgary, hvilket gav et startskud til museet.

   

  Heritage Park, Calgary

  Det Historiske Landsby
  Heritage Park Historical Village

  Heritage Park Historical Village er en interessant kulturhistorisk park, hvor et besøg er som at træde tilbage til tiden, hvor nybyggere, damplokomotiver og vaskeægte præriebyer var hverdag i Alberta og resten af det vestlige Canada.

  Parken fungerer som et af Canadas største levende historiske frilandsmuseer, og det er en af Calgarys mest besøgte turistattraktioner. Udstillingerne spænder over vestcanadisk historie fra 1860erne til 1950erne. Mange af bygningerne er historiske og blev transporteret til parken for at blive udstillet.

  Man kan også se genopbygninger af faktiske bygninger i parken, og de fleste af husene er møbleret med tidstypisk indbo, og man kan se historiske kostumer, gamle biler og hestetrukne køretøjer som en del af oplevelsen i den spændende park.

  Heritage Park Historical Village er er opdelt i fire områder, der afspejler forskellige tidsperioder i den vestcanadiske historie. Man kan besøge Hudson's Bay Company Fur Trading Fort fra cirka 1864, den første bosættelseslandsby fra cirka 1880, jernbanens prærieby fra cirka 1910 og Heritage Plaza, der skildrer 1920erne til 1950erne.

Andre seværdigheder

  Olympic Plaza, Calgary

  Olympic Plaza

  Olympic Plaza er en plads i Calgary, som byder på et afslappende miljø i arkitektoniske omgivelser, der afspejler både det moderne og det historiske Calgary. Det er et skønt og populært byrum med forskellige aktiviteter.

  Olympic Plaza blev etableret som byrum i forbindelse med de olympiske vinterlege i Calgary i 1988, hvor pladsen skulle anvendes til medaljeoverrækkelser under legene. I dag er er der blandt andet koncerter og festivaler på pladsen, hvor man kan stå på skøjter om vinteren.

   

  Det Kinesiske Kulturcenter
  Chinese Cultural Centre

  Chinese Cultural Centre er et kinesisk kulturcenter i Calgarys kinesiske bydel Chinatown. I bydelen hersker der en herlig og eksotisk kinesisk stemning, som er værd at opleve. I det kinesiske kulturcenter fokuseres der på den kinesiske kultur og historie i det canadiske.

  Den centrale del af centret er Dr. Henry Fok Cultural Hall, der er en bygning, som blev modelleret efter Himlens Tempel i Beijing. Det ses tydeligt i arkitekturen og udsmykningen med blandt andet drager og fønikser. Der er fire søjler med guldornamentik, der repræsenterer hver sin årstid, og taget med de blå fliser blev bygget på traditionel kinesisk lagdelt måde.

  I centret kan man besøge Chinese Artifacts Museum, hvis udstillinger omfatter historien om kinesisk immigration i Canada og historien om det kinesiske samfund i Calgary. Der er også forskellige typiske kinesiske genstande i stedets samling.

   

  Saddledome, Calgary

  Saddledome

  Saddledome er navnet på en sportshal, der står som en af Calgarys mest karakteristiske bygninger. Som navnet antyder, har Saddledome en arkitektonisk sadelform, der blev tegnet med inspiration i byens og regionens traditionelle rodeoer og brug af heste.

  Saddledome er hjemmebane for byens NHL-ishockeyhold, Calgary Flames, og den bruges også til rodeoer og mange begivenheder. Hallen blev opført i 1983 som afløser for en tidligere hal, og den var olympisk arena i 1988, hvor de olympiske konkurrencer i ishockey og kunstskøjteløb blev holdt her.

   

  Det Sydlige Albertas Jubilæumsauditorium
  Southern Alberta Jubilee Auditorium

  Southern Alberta Jubilee Auditorium er den sydlige tvilling af de to kulturbygninger, der blev opført 1955 som markering af 50-året for oprettelsen af provinsen Alberta. Den nordlige tvilling ligger i byen Edmonton.

  Den store bygning er scene og hjemsted for Calgary Opera og Alberta Ballet, og der er løbende forestillinger og opsætninger her. Der arrangeres også en række andre begivenheder som fx stand-up og turnerende teaterstykker her.

   

  Olympic Park, Calgary

  Canada Olympic Park

  Canada Olympic Park er Calgarys olympiske park, som byder på et væld af aktiviteter bade sommer og vinter. Parken var stedet, hvor de 15. Olympiske Vinterlege blev afholdt i 1988, så udgangspunktet er naturligt nok sport.

  I Canada Olympic Park er der et stort udvalg af aktiviteter hele året. Der er således discipliner som skiløb, snowboarding og bobslæde om vinteren, mens man om sommeren kan spille beach volleyball og minigolf og også køre på bobslæde.

   

  Calgary Rådhus
  Calgary City Hall

  Calgary City Hall er navnet på Calgarys rådhus, der står i byens gadebillede som en af de smukke bygninger fra begyndelsen af 1900-tallet. Rådhuset åbnede i statelig stil i 1911 ved siden af det sted, hvor der indtil da havde ligget en rådhusbygning af træ.

  Det første rådhus var blevet opført på et doneret stykke jord i 1885, men det viste sig hurtigt, at byens vækst betød, at man skulle bygge et nyt og større rådhus. Man opførte Calgary City Hall i nyromansk stil fra 1907 efter arkitekten William M. Dodds design.

  Den nye og større rådhus fungerede efter hensigten størrelsesmæssigt, men det blev med tiden også for lille til den voksende administration i Calgary. Derfor åbnede man Calgary Municipal Building i moderne arkitektur i 1985 som en kolossal udvidelse i forhold til Calgary City Hall.

Ture fra byen

  Moraine Lake, Banff National Park

  Banff National Park

  Banff National Park blev oprettet i 1885, og den er derved Canadas ældste nationalpark. Den 6.641 km² store park ligger langs den gamle jernbane mellem Calgary og Vancouver, og det er en nemt tilgængelig park med indkørsler fra Calgary i øst, fra Rocky Mountain House i nordøst, fra Jasper National Park i nord og fra to veje i vest, der ligger i retningen af blandt andet Vancouver og Kamloops.

  Canadian Pacific Railway var i de tidlige år afgørende for udviklingen af nationalparkens turisme. Jernbaneselskabet opførte såldes Banff Springs Hotel og Château Lake Louise og tiltrak turister til de luksuriøse hoteller i de fantastisk smukke omgivelser. I begyndelsen af 1900-tallet blev der anlagt veje i parken, og derved blev adgangen med årene nemmere for mange.

  Læs mere om Banff National Park

   

  Icefields Parkway, Jasper National Park

  Icefields Parkway
  Promenade des Glaciers

  Icefields Parkway er navnet på den landevej, der forbinder byen Jasper i nord med Lake Louise i syd. Vejen bliver benyttet af utallige turister hver sommer, der er på road trip for at opleve de smukke canadiske Rocky Mountains. Icefields Parkway er 233 kilometer lang, og den ligger i både Jasper National Park og Banff National Park.

  Kører man fra Jasper mod syd, er der mange seværdige steder på vejen mod Banff, og man kan stoppe ved flere udsigtspunkter og parkeringsmuligheder ved vandrestier til smukke steder i naturen. Vandfaldene Athabasca Falls og Sunwapta Falls er gode steder på den nordlige del af turen. Athabasca Falls er 24 meter højt, 46 meter bredt og med store vandmængder, der giver en brusende oplevelse. Sunwapta Falls er tilsvarende imponerende og har et fald på 18,5 meter.

  Kører man videre mod syd, kommer man til Icefields Centre, hvor man kan se Athabasca Glacier, der er en af seks gletsjerfronter fra Columbia Icefield. Gletsjeren har trukket sig betydeligt tilbage de seneste over hundrede år, men man kan fortsat se den og gå til den på den spændende vandrerute, der er etableret her.

  Efter Icefields Centre krydser man grænsen mellem Jasper National Park og Banff National Park, når man kører videre mod syd. Her kommer man til et stop, hvor der er en kort vandrerute til Mistaya Canyon, der er et flot tur gennem skoven til en smuk kløft.

  Næste større naturlige seværdige er de underskønne søer Peyto Lake og Bow Lake med krystalklart vand og udsigt til majestætiske bjerge. Man kan nyde naturen og udsigten fra udsigtsstedene langs Icefields Parkway eller gå en tur i området langs Bow Lakes nordlige bred. Vandreruten går hele vejen til Bow Glacier Falls.

  De smukke søer fortsætter langs Icefields Parkway mod syd med først Hector Lake og Herbert Lake, før man kommer til byen og søen Lake Louise. Søen er den måske mest berømte i Canadas Rocky Mountains, og det er her, man finder luksushotellet Fairmont Château Lake Louise. Fra Lake Louise kan man fortsætte til Moraine Lake syd for byen, der på smukkeste vis supplerer Lake Louise, eller køre videre til byen Banff mod sydøst.

   

  Royal Tyrrell Museum

  Royal Tyrrell Museum er et palæontologisk museum, der ligger i byen Drumheller i provinsen Alberta. Museet er opkaldt efter geologen Joseph Burr Tyrrell, der blandt andet fandt dinosaurusknogler i Alberta i 1884. Initiativet til museet blev taget i 1981, og det åbnede i 1985.

  Museets samling omfatter over 160.000 fossiler med over 350 holotyper, hvilket giver Royal Tyrrell Museum den største samling af fossiler i Canada. Museet viser naturligt nok kun en lille del af samlingen i udstillingerne. Bevarede dele af en mammut og Dinosaur Hall er blandt højdepunkterne.

  Museet ligger på North Dinosaur Trail i Drumheller. Stedet er velvalgt, fordi stedet er beliggende midt i de fossilbærende lag af Horseshoe Canyon Formation. Her kan man gå en tur ad Badlands Interpretive Trail, der er en 1,4 kilometer lang vandresti nordøst for museumsbygningen.

   

  Dinosaur Provincial Park

  Dinosaur Provincial Park er et område i den canadiske provins Alberta, som ligger øst for storbyen Calgary. Det er en område med såkaldt Badlands, der er en naturtype, som forekommer i tørre klimaer, hvor blødere sedimentære bjergarter og ler er blevet eroderet af vind og vand. Det giver kløfter og andre geologiske formationer.

  I Dinosaur Provincial Park er der blevet fundet rester af over 50 forskellige dinosaurer, og det er det område i verden, hvor der er fundet flest fossiler fra alt fra de store forhistoriske dyr til mikroskopiske sporer. Denne rigdom gjorde, at Dinosaur Provincial Park blev optaget som UNESCO-verdensarv i 1979.

  Man kan starte et besøg i Dinosaur Provincial Park Visitor Center, der byder på udstillinger om dinosaurer og fossiler, og man får et godt indtryk af parkens geologi og naturhistorie. Herfra kan man køre på en mindre rundstrækning, hvor man også kan gå af nogle vandrestier. Man kan også se John Ware's Cabin, der er en genskabt træhytte fra begyndelsen af 1900-tallet.

   

  Alberta Legislative Building, Edmonton

  Edmonton

  Edmonton er hovedstad i provinsen Alberta, og byen er den nordligste millionby i Nordamerika. Edmonton bliver med sin beliggenhed kaldt porten til norden, fordi byen er udgangspunkt for store råstofprojekter i det nordlige Alberta og i Northwest Territories.

  Edmonton er det kulturelle og økonomiske centrum i det nordlige Alberta, og der er mange oplevelser i vente. Downtown Edmonton er præget af højhusbyggerier, der tegner byens skyline, når man nærmer sig storbyområdet. Ud over de mange moderne kontorbygninger er der opførelser og monumenter fra byens historie.

  Læs mere om Edmonton

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Som mange øvrige steder på den canadiske prærie havde der været beboelser i årtusinder, inden den første europæer ankom. Det var kartografen David Thompson, der i 1787 boede vinteren over sammen med nogle fra den oprindelige befolknings Peigan-stamme.

  Der skulle dog gå næsten 100 år, før den første bosættelse fandt sted, det var ireren John Glenn, der sammen med sin kone søgte efter et sted at slå sig ned. Da de kom gennem det nuværende Calgary, så de den frodige og jomfruelige jord, og det blev udslaget for deres valg.

  Kort efter blev der etableret en bemandet post af det beredne politi, North West Mounted Police (det nuværende Royal Canadian Mounted Police), med navnet Fort Brisebois. Brisebois var en officer i det beredne politi, og da han faldt i unåde blev fortet omdøbt til Fort Calgary i 1876. Navnet stammer fra et område på den skotske ø, Isle of Mull.

  I 1883 kom jernbanen til byen – stationen kom til at ligge på strækningen mod Vancouver og den canadiske Stillehavskyst. Det bragte vækst til byen, der allerede i 1884 officielt blev en by – den første i datidens Northwest Territories.

  Calgarys store økonomiske og befolkningsmæssige vækst kom til at hænge sammen med de oliefund, der blev gjort i provinsen Alberta. Udvindingen kom først i gang i 1847, og selv om den nordligere Edmonton var centret for olieindustrien, blev Calgary også begunstiget gennem årtier af områdets solide økonomi. Olien gav en uafbrudt vækst indtil 1980erne, hvor oliefpriserne faldt drastisk og det bremsede Calgarys udvikling indtil slutningen af 1990erne.

  Der var dog lyspunkter i senfirsernes trængte økonomiske situation, og det største af dem alle var afholdelsen af de 15. Olympiske Vinterlege i Calgary i 1988. Det var en begivenhed, der slog byens navn og eksistens fast over hele verden.

  Gennem de seneste ti år er den økonomiske nedtur vendt til en fremgang, og Calgary er et af de områder med størst vækst i Canada. Befolkningstallet er vokset til en million og til cirka 1,1 million i byområdet. Olie- og gasindustrien er stadig en væsentlig del af byens økonomiske fundament, men nye erhverv er kommet til, ikke mindst turismen, hvor Calgary selv og de omkringliggende naturparker trækker millioner af årlige besøgende til.