Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Saint John er en af de største byer i den canadiske provins New Brunswick. Byens forhistorie startede, da franskmanden Samuel de Champlain udforskede området i 1604 og gik i land i naturhavnen i den senere by. Det skete på Johannes Døberens navnedag, og deraf fik byen sit navn. I 1631 blev Fort Latour anlagt som den første franske bosættelse i regionen. I 1758 erobrede britiske tropper fortet, der blev ødelagt under den amerikanske uafhængighedskrig. Herefter opstod byerne Parrtown og Carleton, der blev slået sammen under navnet Saint John i 1785.

I 1800-tallet voksede Saint John betydeligt grundet en stor handel på dens vigtige havn, og tømmerindustri og værfter udviklede også økonomien. I denne tid blev Canadas første bank og første offentlige museum etableret i Saint John, der fortsat er en vigtig industriby med bl.a. en oliehavn og raffinaderi. I 1877 udbrød en stor brand i byen, som lagde store dele af den centrale by i grus, og bykernen skulle genrejses.

Saint John er i dag en by, hvor man kan opleve en hyggelig atmosfære blandt arkitekturen, der stammer fra 1800-tallet til i dag. Byplanen med vinkelrette gader spreder sig i downtown omkring de elegante pladser, King's Square og Queen Square, og i kvarteret ligger der hovedsageligt bygninger fra tiden efter den brand, der hærgede store dele af centrum i 1877.

King's Square blev udlagt i 1785 og gjort til park i 1844. Den er opkaldt efter kong George III, og mange af parkens træer blev plantet i 1883 til minde om hundredåret for loyalisternes ankomst til byen. Nordøst for parken ligger Loyalist Burial Ground, hvor nogle af Saint Johns tidligste indbyggere ligger begravet. Den ældste gravsten er Coonradt Hendricks' fra 1784, og mange af de begravede var amerikanere der flyttede til Canada grundet deres loyalitet for den britiske krone.

Nordvest for King's Square ligger Saint John City Market, der blev etableret i 1785, og som ligger i en stemningsfuld markedshal fra 1876, som netop undgik branden året efter. Syd for parken ligger det smukke Imperial Theatre, der åbnede i 1913, og som i dag er restaureret i fordums pragt. Mod vest går forretningsgaden King Street, og tæt herpå ligger Trinity Anglican Church, der er en anglikansk kirke, som blev opført 1879-1880 i fin victoriansk nygotik.

I den nordlige del af centrum kan man se St. John's Anglican Church, der kendes som Stone Church, og som står som fikspunkt for enden af Germain Street. Kirken stammer fra det tidlige Saint John og blev opført 1823-1826. Fra cirka samme tid kan man se huset Loyalist House, der blev opført 1810-1817. Huset blev beboet af Merritt-familien indtil 1958, og New Brunswick Historical Society overtog det i 1961. Huset er i dag åbent som museum, hvor man kan se 1800-talsindretning og selvfølgelig rammerne om Merritt-familier, der var loyalister fra USA.

Vil man besøge et andet museum og lære mere om provinsen, kan man med fordel gå til New Brunswick Museum/Musée du Nouveau-Brunswick. Det er et museum, der går tilbage til et naturhistorisk museum, som Abraham Gesner åbnede i 1842. På museet formidles New Brunswicks natur- og kulturhistorie. Man kan også tage til den sydvestlige del af byen, hvor Carleton Martello Tower står. Tårnet er et af ni af denne type i Canada. Det blev opført i 1813 i forbindelse med krigen mellem Storbritannien og USA.

Ture fra byen

  Moncton, New Brunswick

  Moncton

  Moncton er en af de største byer i den canadiske provins New Brunswick. Dens historie begyndte, da akadiske nybyggere kom til området i 1733, hvor de grundlagde Le Coude som deres bosættelse. I 1755 erobrede britiske tropper området, og de deporterede den akadiske befolkning. I stedet kom området under Pennsylvania Land Companys kontrol, og tyske bosættere fra Pennsylvania kom hertil og gengrundlagde det forladte Le Coude som et landbrugsområde med navnet The Bend.

  Sådan forblev The Bend i mange år, og der var kun 20 husholdninger her i 1836, hvor vejen mellem Halifax og Saint John blev åbnet for trafik hele året. Vejen gjorde Moncton til et velbeliggende sted, og herefter blev der hurtigt udviklet skibsværfter og tømmerindustri, som fik Moncton til at vokse. Væksten tog fart i 1847 med Joseph Salters værft, der skabte arbejdspladser og en ny serviceindustri. I 1855 blev Moncton formelt en by, og Joseph Salter blev byens første borgmester.

  Læs mere om Moncton

   

  Charlottetown, Prince Edward Island

  Charlottetown

  Charlottetown er hovedstad og den største by i den canadiske provins Prince Edward Island. Dens historie startede i 1720, da franske soldater fra Louisbourg anlagde fortet Port-la-Joye tæt på Charlottetowns nuværende centrum. I 1758 erobrede briter byen og øen, og de deporterede de franske indbyggere. Briterne byggede Fort Arnherst og grundlagde i 1764 Charlottetown, der blev opkaldt efter dronning Sophie Charlotte von Mecklenburg-Strelitz.

  Gennem 1800-tallet blev byen udbygget, og den var vokset til cirka 6.500 indbyggere i midten af århundredet. I 1864 blev Charlottetown-konferencen holdt i byen, og på den blev en konføderation af britiske kolonier i et fremtidigt Canada diskuteret. I slutningen af 1800-tallet voksede Charlottetown, og den blev en vigtig by for fiskeri, tømmer og skibsbygning.

  Læs mere om Charlottetown

Tilmeld dig vores nyhedsbrev