Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Jasper National Park er den nordligste af Rocky Mountains’ nationalparker, og den er et naturligt udgangspunkt for ture i bjergkæden, idet den transcanadiske jernbane stopper i byen Jasper. Parkens areal dækker 10.878 km² og består af gletsjere, varme kilder, store skove, søer, vandfald og naturligvis et varieret landskab af bjerge og dale.

Jaspers og nationalparkens navn stammer fra Jasper Haws, der var en pelshandler fra Maryland, der arbejdede for North West Company. I 1815 overtog Haws kommandoen over en handelspost fra North West Company ved Brûlé Lake, og stedet blev kendt som Jasper House. Huset blev ødelagt i 1910, men det kom til at give sit navn til både nationalparken og byen Jasper.

Jasper Forest Park blev etableret i 1907, og den skete i forbindelse med planerne om en canadisk transkontinental jernbane, som skulle krydse Rocky Mountains ved Yellowhead Pass. Jasper Forest Park blev udtænkt til at blive et resort i bjergene med en jernbanestation, turisthoteller og en serviceby for området. I 1930 blev parkens status ændret til nationalpark.

Parken blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 1984 sammen med andre parker i Canadas Rocky Mountains. Det skyldtes de fantastiske bjerglandskaber med smukke bjergtoppe, gletsjere, søer, vandfald, kløfter, huler og et væld af flora og fauna, som man kan nyde overalt i den store park.

Der er adgang til store dele af parken, hvor byen Jasper ligger som naturligt centrum. Man kan komme til Jasper fra tre retninger, og disse veje er også de eneste indkørsler til parken. Fra syd kan man køre fra Calgary og Banff National Park ad Icefields Parkway, fra øst man kan køre ad vejen fra Edmonton, mens man fra vest kan køre til Jasper fra fx Vancouver og Kamloops.

Alle køreturene gennem parken er uforglemmelige med de storslåede landskaber, man kan opleve i Rocky Mountains. Jasper kan være et godt udgangspunkt, og her kan man blandt andet se området omkring stationen, der var med til at udvikle byen og parken. Tæt på byen kan man tage Jasper Skytram, der er en svævebane til 2.263 meters højde. Fra topstationen kan man gå til Whistlers Summit, der er 2.463 meter i højden.

Fra Jasper kan man på kort tid køre til Maligne Canyon, der er et skønt sted, som ligger langs Maligne River. Her vil man opleve dramatiske vandfald, hule kanaler i klipperne og en række naturlige broer. Maligne Canyon er et fremragende sted for vandreture, og man kan fortsætte køreturen langs Maligne River til den nordlige ende af Maligne Lake. Undervejs passerer man den smukt beliggende Medicine Lake.

På strækningen mellem Jasper og det østlige indkørsel mod Edmonton, kan man dreje fra vejen og køre til Miette Hot Springs. Det er et sted med det varmeste naturlige vand i de canadiske Rocky Mountaings. Vandet er 54°C fra bjergene, og det bliver nedkølet til 40°C i den store og sæsonåben pool i Miette Hot Springs.

Man bør også køre ad Icefields Parkway, der er den meste kendte af vejene i Jasper National Park og den sydligere Banff National Park. Vejen bliver benyttet af titusindvis af turister hver sommer, og de kommer for at nyde de smukke landskaber langs den 233 kilometer lange vej. På vejen fra nord til syd kan man stoppe ved Mount Edith Cavell, Athabasca Falls, Sunwapta Falls og Athabasca Glacier.

Ture fra byen

  Moraine Lake, Banff National Park

  Banff National Park

  Banff National Park blev oprettet i 1885, og den er derved Canadas ældste nationalpark. Den 6.641 km² store park ligger langs den gamle jernbane mellem Calgary og Vancouver, og det er en nemt tilgængelig park med indkørsler fra Calgary i øst, fra Rocky Mountain House i nordøst, fra Jasper National Park i nord og fra to veje i vest, der ligger i retningen af blandt andet Vancouver og Kamloops.

  Canadian Pacific Railway var i de tidlige år afgørende for udviklingen af nationalparkens turisme. Jernbaneselskabet opførte såldes Banff Springs Hotel og Château Lake Louise og tiltrak turister til de luksuriøse hoteller i de fantastisk smukke omgivelser. I begyndelsen af 1900-tallet blev der anlagt veje i parken, og derved blev adgangen med årene nemmere for mange.

  Læs mere om Banff National Park

   

  Alberta Legislative Building, Edmonton

  Edmonton

  Edmonton er hovedstad i provinsen Alberta, og byen er den nordligste millionby i Nordamerika. Edmonton bliver med sin beliggenhed kaldt porten til norden, fordi byen er udgangspunkt for store råstofprojekter i det nordlige Alberta og i Northwest Territories.

  Edmonton er det kulturelle og økonomiske centrum i det nordlige Alberta, og der er mange oplevelser i vente. Downtown Edmonton er præget af højhusbyggerier, der tegner byens skyline, når man nærmer sig storbyområdet. Ud over de mange moderne kontorbygninger er der opførelser og monumenter fra byens historie.

  Læs mere om Edmonton

Tilmeld dig vores nyhedsbrev