Site logo
Se på kortet
 • Alberta Legislature Building, 97 Avenue Northwest, Edmonton, Alberta, Canada

Læs om byen

Edmonton er hovedstad i provinsen Alberta, og byen er den nordligste millionby i Nordamerika. Edmonton bliver med sin beliggenhed kaldt porten til norden, fordi byen er udgangspunkt for store råstofprojekter i det nordlige Alberta og i Northwest Territories.

Edmonton er det kulturelle og økonomiske centrum i det nordlige Alberta, og der er mange oplevelser i vente. Downtown Edmonton er præget af højhusbyggerier, der tegner byens skyline, når man nærmer sig storbyområdet. Ud over de mange moderne kontorbygninger er der opførelser og monumenter fra byens historie.

Byens mest kendte bygningsværk er nok Legislavtive Building, der er sæde for provinsens politiske styre. Fra Edmontons start kan man besøge Fort Edmonton Park, der er en oplevelse af Edmontons historie gennem bygninger, livsstil og andre ting, der medvirkede til den moderne Albertas udvikling.

Edmontons nordlige beliggenhed og fastlandsklima giver varme somre og kolde vintre, hvor man kan bruge nogle af de mange indendørs faciliteter som fx i det kolossale West Edmonton Mall. En tur til Rocky Mountains mod vest er også en god idé.

Topseværdigheder

  Alberta Legislative Building, Edmonton

  • Albertas Parlamentsbygning/Alberta Legislative Building: Albertas provinsparlament, Legislative Building, er hele Albertas mest storladne, historiske bygningsværk. Byggeriet blev sat i gang 1907, og det stod færdigt i 1912 på netop det sted, hvor det oprindelige Fort Edmonton lå.
  • Skt. Josef Basilika/St. Joseph's Basilica: St. Josephs Sogn blev oprettet i 1917, og syv år senere blev det besluttet at bygge en stor kirke med europæiske katedraler som arkitektoniske forbilleder. Efter flere pauser i byggeriet stod kirken færdig i 1963.

  Fort Edmonton Park, Edmonton

  • Fort Edmonton Park: Fort Edmonton var startskuddet til dannelsen af Edmonton by, og selv om det oprindelige fort ikke findes mere, så er et besøg i Fort Edmonton Park et spændende glimt fra en svunden tid. Her er mange historiske bygninger og omgivelser, der giver oplevelser fra tidligere tiders dagligliv i området.
  • Royal Alberta Museum: I Royal Alberta Museum venter en fremragende kultur- og naturvidenskab oplevelse i det vestlige Canadas historie. Der er forskellige temaer at vælge mellem i den store samling, og her er nærmest noget for enhver interesse.

Andre seværdigheder

  Edmonton City Hall

  • Edmonton Rådhus/Edmonton City Hall: Edmontons moderne rådhus blev indviet i 1992. Det ligger i hjertet af byen og i udkanten af forretningskvarteret downtowns højhusbyggeri. Rådhuset skiller sig ud med sin karakteristiske glaspyramide, der giver et fint indendørs rum.
  • West Edmonton Mall: West Edmonton Mall er et af verdens største indkøbscentre, og besøgende vil hurtigt erfare, at der står meget mere end indkøb på programmet her. Man kan således besøge både en forlystelsespark og et vandland, og her er temagader med fx europæiske inspiration.

  Northern Alberta Jubilee Auditorium, Edmonton

  • Nordalbertas Jubilæumsauditorium/Northern Alberta Jubilee Auditorium: Sammen med tvillingen i Calgary, Southern Alberta Jubilee Auditorium, blev denne bygning opført i 1955 for at markere 50-året for oprettelsen af provinsen Alberta. I bygningen har både Edmonton Opera og Alberta Ballet hjemme.
  • Francis Winspear Centre for Music: Francis Winspear Centre for Music blev opført i 1997, og det er hjemstedet for Edmontons symfoniorkester. Orglet i koncertsalen har 6.551 piper, og det blev installeret i 2002.

  Art Gallery of Alberta, Edmonton

  • Alberta Kunstgalleri/Art Gallery of Alberta: Dette kunstmuseum udstiller en bred samling af både historisk og moderne kunst. Værkerne spænder over bl.a. malerier, installationer, skulpturer og fotografier, og den arkitektonisk spændende museumsbygning er en oplevelse i sig selv.

Ture fra byen

  Jasper National Park, Canada

  • Jasper National Park: Jasper er den nordligste af Rocky Mountains’ nationalparker, og den er et naturligt udgangspunkt for ture i bjergkæden, idet den transcanadiske jernbane stopper i byen Jasper. Parkens areal dækker 10.878 km² og består af gletsjere, varme kilder, store skove, søer, vandfald og naturligvis et varieret landskab af bjerge og dale.

  Icefields Parkway, Jasper National Park

  • Icefields Parkway/Promenade des Glaciers: Icefields Parkway er navnet på den landevej, der løber fra byen Jasper i nord til Banff i syd. Vejen bliver benyttet af titusindvis af turister hver sommer, og de kommer for at nyde de smukke landskaber langs den 288 kilometer lange vej, der løber fra Jasper National Park til Banff National Park.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Der har været spredte beboelser i Edmonton-området gennem årtusinder, selv om det moderne Edmonton er en ganske ny by. Den første europæer på disse kanter var Anthony Henday, der arbejdede for Hudson’s Bay Company.

  Anthony Henday kom hertil i 1754 for at etablere relationer med de oprindelige indbyggere om pelshandel. Pelshandelen var indbringende, og Hudson’s Bay Company var i skarp konkurrence med North West Company om den. I 1795 opførte Hudson’s Bay Company Fort Edmonton som handelsstation, og dermed var byen Edmontons begyndelse skabt. Navnet Edmonton kom fra en ledende medarbejder i Hudson’s Bay Companys engelske hjemby.

  Gennem 1800-tallet kom mange nybyggere til grundet den frodige jord i området, og byen udviklede sig hurtigt til at være regionalt centrum. I forhold til europæiske forhold var Edmonton dog stadig lille – i 1904 var indbyggertallet på godt 8.000. Året efter blev byen regeringssæde i Albertaprovinsen, og i de følgende eksploderede Edmonton nærmest. Inden 1914 var der mere end 70.000 borgere i byen, et tal der dog faldt en smule i de følgende par år.

  I 1947 blev områdets første oliefund udnyttet, det var syd for Edmonton. Nye oliefund blev gjort, og da store dele af den canadiske olieudvinding lå i det centrale og nordlige Alberta, blev Edmonton centrum for denne økonomisk vigtige industri. Befolkningstallet steg i samme periode markant, til knap 300.000 med udgangen af 1950erne.

  Oliepriserne og befolkningstallet steg løbende op til 1980erne, og store projekter så dagens lys. Verdens største indkøbs- og underholdningscenter, West Edmonton Mall, slog dørene op i 1981, og der var penge i overflod her i den canadiske oliehovedstad. Den stærke økonomiske vækst blev bremset af et fald i de internationale oliepriser. Byens afhængighed af olien som lokomotiv for udviklingen fik væksten til at gå i stå, og først i slutningen af 1990erne kom der for alvor igen gang i økonomien.

  I dag bor der mere end 700.000 i selve Edmonton, mens mere end en million mennesker bor i byområdet.