Site logo
Se på kortet
 • Alberta Legislature Building, 97 Avenue Northwest, Edmonton, Alberta, Canada

Læs om byen

Edmonton er hovedstad i provinsen Alberta, og byen er den nordligste millionby i Nordamerika. Edmonton bliver med sin beliggenhed kaldt porten til norden, fordi byen er udgangspunkt for store råstofprojekter i det nordlige Alberta og i Northwest Territories.

Edmonton er det kulturelle og økonomiske centrum i det nordlige Alberta, og der er mange oplevelser i vente. Downtown Edmonton er præget af højhusbyggerier, der tegner byens skyline, når man nærmer sig storbyområdet. Ud over de mange moderne kontorbygninger er der opførelser og monumenter fra byens historie.

Byens mest kendte bygningsværk er nok Legislavtive Building, der er sæde for provinsens politiske styre. Fra Edmontons start kan man besøge Fort Edmonton Park, der er en oplevelse af Edmontons historie gennem bygninger, livsstil og andre ting, der medvirkede til den moderne Albertas udvikling.

Edmontons nordlige beliggenhed og fastlandsklima giver varme somre og kolde vintre, hvor man kan bruge nogle af de mange indendørs faciliteter som fx i det kolossale West Edmonton Mall. En tur til Rocky Mountains mod vest er også en god idé.

Topseværdigheder

  Alberta Legislative Building, Edmonton

  Albertas Parlamentsbygning
  Alberta Legislative Building

  Alberta Legislative Building er navnet på provinsen Albertas parlamentsbygning, der også er hele Albertas mest storladne, historiske bygningsværk. Parlamentet står således som et historisk og arkitektonisk vartegn i Edmonton, der afspejler provinsens vækst og udvikling.

  Byggeriet blev sat i gang 1907, og det stod færdigt i 1912 på netop det sted, hvor det oprindelige Fort Edmonton lå. Bygningen blev designet af arkitekterne Allan Merrick Jeffers og Richard Blakey, og arkitekturen er Beaux-Arts, der var populær for offentlige bygninger i begyndelsen af 1900-tallet.

  Alberta Legislative Building blev udsmykket med mange kunstværker som fx skulpturer, malerier og glasmosaikker, som repræsenterer Albertas historie, kultur og natur. Beliggende er også fin, idet parlamentet ligger på en forhøjning med udsigt over den naturskønne North Saskatchewan River.

  Parlamentet er mødested for Legislative Assembly of Alberta og Executive Council of Alberta. Bygningen er åben for offentligheden, og man kan komme på rundvisning, hvor man får et fint indtryk af både det store bygningsværk og af spændende dele af Albertas politiske historie og identitet.

   

  West Edmonton Mall

  West Edmonton Mall

  West Edmonton Mall er et af verdens største indkøbscentre, og besøgende vil hurtigt erfare, at der står meget mere end indkøb på programmet her. Man kan således besøge både en forlystelsespark og et vandland, og her er temagader med fx europæisk inspiration.

  Indkøbscentret åbnede ad flere omgange fra 1981, og det var verdens største indendørs mall, indtil det blev overgået i 2004. West Edmonton Mall er dog fortsat blandt verdens største, og det er både bogstaveligt talt og i overført betydning en kolossal oplevelse.

  Man kan naturligvis bruge timer på de mange butikker i centret, men mange kommer her for aktiviteter og underholdning som fx i World Waterparks indendørs bølgebad og rutsjebaner eller i forlystelsesparken Galaxyland. Man kan også stå på skøjter, spille minigolf og meget andet.

   

  Fort Edmonton Park, Edmonton

  Fort Edmonton Park

  Fort Edmonton Park er en kulturhistorisk seværdighed beliggende ved det historiske Fort Edmonton, der var startskuddet til dannelsen af byen Edmonton. Selv om det oprindelige fort ikke findes mere, så er et besøg i Fort Edmonton Park et spændende glimt fra en svunden tid. Parken er inddelt i flere sektioner, hvor man kan gå på opdagelse i forskellige æraer.

  Her er mange historiske bygninger og omgivelser, der giver oplevelser fra tidligere tiders dagligliv i området. Det er et levende historisk museum, der er opkaldt efter fortet, som var den første varige europæiske bosættelse i det nuværende byområde. Parken byder i dag på både originale og genopbyggede historiske bygninger, som repræsenterer Edmontons historie.

  En af sektionerne i Fort Edmonton Park indeholder Indigenous Peoples Experience om de oprindelige folk i området, og i andre sektioner kan man se fortets udvikling gennem ikke mindst 1800-tallet. Det er også muligt at køre gennem parken med damptog som en tur gennem tiden, og til fods kan man derpå bevæge sig fremad i tiden gennem de enkelte parksektioner.

   

  Royal Alberta Museum, Edmonton

  Royal Alberta Museum

  Royal Alberta Museum er et interessant museum, hvor der venter en fremragende kultur- og naturvidenskabelig oplevelse i det vestlige Canadas historie. Museet blev grundlagt af provinsen Albertas regering i 1967 som Provincial Museum of Alberta. Stedet blev omdøbt til Royal Alberta Museum i 2005.

  Museets nye bygning blev åbnet for offentligheden i 2018 i downtown Edmonton som det største museumskompleks i det vestlige Canada. Bygningen blev opført i et moderne design, der afspejler Albertas landskab og kultur.

  Der er forskellige temaer at vælge mellem i den store samling, og her er nærmest noget for enhver interesse. Der er fire hovedafdelinger på Royal Alberta Museum: Cultural Studies, Earth Sciences, Life Sciences og Conservation, og i de permanente udstillinger kan man lære om Albertas historie, kultur og natur.

Andre seværdigheder

  Edmonton City Hall

  Edmonton Rådhus
  Edmonton City Hall

  Edmonton City Hall er Edmontons moderne rådhus, der blev indviet i 1992. Det ligger i hjertet af byen og i udkanten af forretningskvarteret downtowns højhusbyggeri. Rådhuset skiller sig ud i byrummet med sin karakteristiske 43 meter høje glaspyramide, der giver et fint indendørs rum.

  Rådhuset blev tegnet af Dub Architects og bygget som afløser for Edmontons rådhusbygning fra 1957. Den spændende arkitektur bryder konformiteten med sin form, og ud over den store glaspyramide kan man se et 60 meter højt klokketårn i rådhuskomplekset.

   

  Northern Alberta Jubilee Auditorium, Edmonton

  Nordalbertas Jubilæumsauditorium
  Northern Alberta Jubilee Auditorium

  Northern Alberta Jubilee Auditorium er en bygning, der sammen med tvillingen i Calgary, Southern Alberta Jubilee Auditorium, blev opført i 1955 for at markere 50-året for oprettelsen af provinsen Alberta. Det er da også provinsen Alberta, der ejer bygningen.

  I bygningen har både Edmonton Opera og Alberta Ballet hjemme, og den store scene lægger også gulv til forskellige Broadway-forestillinger, koncerter, stand-up og anden underholdning. Der er plads til over 2.500 gæster i auditoriets publikumssal.

   

  Francis Winspear Centre for Music, Edmonton

  Francis Winspear Centre for Music

  Francis Winspear Centre for Music er en koncertsal, der blev opført i 1997. Centret er hjemsted for Edmontons symfoniorkester. Orglet i koncertsalen har 6.551 piper, og det blev installeret i 2002.

  Stedet er opkaldt efter Francis G. Winspear, der donerede seks millioner dollar til byggeriet, som har plads til cirka 1.700 besøgende til koncerterne.

   

  Art Gallery of Alberta, Edmonton

  Alberta Kunstgalleri
  Art Gallery of Alberta

  Art Gallery of Alberta er et kunstmuseum, der udstiller en bred samling af både historisk og moderne kunst. Værkerne spænder over blandt andet malerier, installationer, skulpturer og fotografier, og den arkitektonisk spændende museumsbygning er en oplevelse i sig selv. Bygningen blev designet af Randall Stouts Architects fra Californien.

  Museet blev grundlagt i 1924 som Edmonton Museum of Arts. Dengang var formålet at fremme billedkunst og bevare kunsthistorie fra regionen. Museet holdt sin første udstilling i salen Palm Room på Hotel Macdonald, og siden da er både samlinger og udstillinger udviklet betydeligt, hvilket tydeligt ses ved et besøg.

   

  St. Joseph's Basilica, Edmonton

  Skt. Josef Basilika
  St. Joseph's Basilica

  St. Joseph's Basilica er hovedkirken i sognet St. Joseph's i Edmonton. Sognet blev oprettet i 1917, og syv år senere blev det besluttet at bygge en stor kirke med europæiske katedraler som arkitektoniske forbilleder. Det skete ikke mindst grundet pladsmangel i den daværende St. Joachim’s Church. Efter flere pauser i byggeriet stod kirken færdig i 1963.

  St. Joseph’s Basilica er basilika i det romersk-katolske ærkebispedømme i Edmonton, og den er en af de største kirker i byen. Basilikaen har plads til over 1.000 kirkegængere og står smukt i beaux-arts-arkitektur. Den er udsmykket med en del kunstværker som fx glasmalerier, der blandt andet fremstiller Jesu disciple og scener fra Bibelen.

Ture fra byen

  Jasper National Park, Canada

  Jasper National Park

  Jasper National Park er den nordligste af Rocky Mountains’ nationalparker, og den er et naturligt udgangspunkt for ture i bjergkæden, idet den transcanadiske jernbane stopper i byen Jasper. Parkens areal dækker 10.878 km² og består af gletsjere, varme kilder, store skove, søer, vandfald og naturligvis et varieret landskab af bjerge og dale.

  Jaspers og nationalparkens navn stammer fra Jasper Haws, der var en pelshandler fra Maryland, der arbejdede for North West Company. I 1815 overtog Haws kommandoen over en handelspost fra North West Company ved Brûlé Lake, og stedet blev kendt som Jasper House. Huset blev ødelagt i 1910, men det kom til at give sit navn til både nationalparken og byen Jasper.

  Læs mere om Jasper National Park

   

  Icefields Parkway, Jasper National Park

  Icefields Parkway
  Promenade des Glaciers

  Icefields Parkway er navnet på den landevej, der forbinder byen Jasper i nord med Lake Louise i syd. Vejen bliver benyttet af utallige turister hver sommer, der er på road trip for at opleve de smukke canadiske Rocky Mountains. Icefields Parkway er 233 kilometer lang, og den ligger i både Jasper National Park og Banff National Park.

  Kører man fra Jasper mod syd, er der mange seværdige steder på vejen mod Banff, og man kan stoppe ved flere udsigtspunkter og parkeringsmuligheder ved vandrestier til smukke steder i naturen. Vandfaldene Athabasca Falls og Sunwapta Falls er gode steder på den nordlige del af turen. Athabasca Falls er 24 meter højt, 46 meter bredt og med store vandmængder, der giver en brusende oplevelse. Sunwapta Falls er tilsvarende imponerende og har et fald på 18,5 meter.

  Kører man videre mod syd, kommer man til Icefields Centre, hvor man kan se Athabasca Glacier, der er en af seks gletsjerfronter fra Columbia Icefield. Gletsjeren har trukket sig betydeligt tilbage de seneste over hundrede år, men man kan fortsat se den og gå til den på den spændende vandrerute, der er etableret her.

  Efter Icefields Centre krydser man grænsen mellem Jasper National Park og Banff National Park, når man kører videre mod syd. Her kommer man til et stop, hvor der er en kort vandrerute til Mistaya Canyon, der er et flot tur gennem skoven til en smuk kløft.

  Næste større naturlige seværdige er de underskønne søer Peyto Lake og Bow Lake med krystalklart vand og udsigt til majestætiske bjerge. Man kan nyde naturen og udsigten fra udsigtsstedene langs Icefields Parkway eller gå en tur i området langs Bow Lakes nordlige bred. Vandreruten går hele vejen til Bow Glacier Falls.

  De smukke søer fortsætter langs Icefields Parkway mod syd med først Hector Lake og Herbert Lake, før man kommer til byen og søen Lake Louise. Søen er den måske mest berømte i Canadas Rocky Mountains, og det er her, man finder luksushotellet Fairmont Château Lake Louise. Fra Lake Louise kan man fortsætte til Moraine Lake syd for byen, der på smukkeste vis supplerer Lake Louise, eller køre videre til byen Banff mod sydøst.

   

  Saddledome, Calgary

  Calgary

  Calgary er den sydlige af provinsen Albertas to storbyer; mod nord ligger Edmonton som den anden. Byen ligger smukt ved sammenløbet af floderne Bow River og Elbow River. Omgivelserne er prærieland, og de imponerende Rocky Mountains starter omkring 80 kilometer mod vest.

  Byen er en af Canadas største, og den er et af landets økonomiske centre. Turismen er også stor i Calgary, som ligger godt for vejen til og gennem Rocky Mountains, som står højt på mange turisters ønskeliste. Bjergene og egnens vintervejr gjorde da også, at byen i 1988 var vært ved vinter-OL som den første by i Canada.

  Læs mere om Calgary

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Der har været spredte beboelser i Edmonton-området gennem årtusinder, selv om det moderne Edmonton er en ganske ny by. Den første europæer på disse kanter var Anthony Henday, der arbejdede for Hudson’s Bay Company.

  Anthony Henday kom hertil i 1754 for at etablere relationer med de oprindelige indbyggere om pelshandel. Pelshandelen var indbringende, og Hudson’s Bay Company var i skarp konkurrence med North West Company om den. I 1795 opførte Hudson’s Bay Company Fort Edmonton som handelsstation, og dermed var byen Edmontons begyndelse skabt. Navnet Edmonton kom fra en ledende medarbejder i Hudson’s Bay Companys engelske hjemby.

  Gennem 1800-tallet kom mange nybyggere til grundet den frodige jord i området, og byen udviklede sig hurtigt til at være regionalt centrum. I forhold til europæiske forhold var Edmonton dog stadig lille – i 1904 var indbyggertallet på godt 8.000. Året efter blev byen regeringssæde i Albertaprovinsen, og i de følgende eksploderede Edmonton nærmest. Inden 1914 var der mere end 70.000 borgere i byen, et tal der dog faldt en smule i de følgende par år.

  I 1947 blev områdets første oliefund udnyttet, det var syd for Edmonton. Nye oliefund blev gjort, og da store dele af den canadiske olieudvinding lå i det centrale og nordlige Alberta, blev Edmonton centrum for denne økonomisk vigtige industri. Befolkningstallet steg i samme periode markant, til knap 300.000 med udgangen af 1950erne.

  Oliepriserne og befolkningstallet steg løbende op til 1980erne, og store projekter så dagens lys. Verdens største indkøbs- og underholdningscenter, West Edmonton Mall, slog dørene op i 1981, og der var penge i overflod her i den canadiske oliehovedstad. Den stærke økonomiske vækst blev bremset af et fald i de internationale oliepriser. Byens afhængighed af olien som lokomotiv for udviklingen fik væksten til at gå i stå, og først i slutningen af 1990erne kom der for alvor igen gang i økonomien.

  I dag bor der mere end 700.000 i selve Edmonton, mens mere end en million mennesker bor i byområdet.