Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Toronto er Canadas største by og en moderne by, der ligger smukt ved bredden af Lake Ontario. Der er noget for enhver smag i Toronto af storbyoplevelser, museer, historiske steder og udflugtsmuligheder i naturen.

På toppen af Toronto står det 553 meter høje CN Tower, der er et imponerende bygningsværk. Turen i tårnet er et must for de fleste, og fra dets observationsplatforme er den en enestående udsigt over storbyen, omegnen og Lake Ontario.

Torontos historie kan man stifte bekendtskab med flere steder. På det historiske Fort York er tiden tilbage i 1800-tallets begyndelse, mens Royal Ontario Museum fungerer som et slags nationalmuseum i provinsen med store kultur- og natursamlinger. Det moderne bycentrums højhuse er en naturlig del af storbyoplevelsen.

Vil man på tur fra byen, er køreturen til Niagara Falls et godt valg. Tæt på Toronto ligger grænsen mellem USA og Canada, og her bruser vandet konstant. Vandfaldet er nemt tilgængeligt på en dagtur fra den canadiske storby.

Topseværdigheder

  CN Tower

  • CN Tower: CN Tower, der står for Canadian National Tower, er med sine 553 meter et af verdens højeste bygningsværker. Det er Torontos vartegn, og der er fantastisk udsigter fra hhv. 346 og 447 meters højde.
  • Historic Fort York: Fort York er et af Torontos væsentlige historiske bygningsværker. Det er her, man kan opleve skildringen af kampen om York i 1813, hvor fortet spillede en betydelig rolle for fremtidens Toronto.

  Royal Ontario Museum

  • Royal Ontario Museum: Royal Ontario Museum er Canadas største museum og absolut et af landet førende museer af internationalt snit. Museet blev grundlagt i 1912 og skildrer verdens kultur- og naturhistorie.
  • St. James’ Cathedral: Den anglikanske St. James-katedral er Torontos ældste religiøse bygning. Den blev grundlagt i 1797, men åbnede først i 1853 som en af byens største opførelser. Tårnet blev bygget færdigt i 1874.

  Casa Loma

  • Casa Loma: Casa Loma betyder Huset på Bakken, og det lille slots beliggenhed er da også dejlig med udsigt over byen. Sir Henry Mill Pellatt lod arkitekten Edward James Lennox opføre slottet 1911-1914 som sin residens.

Andre seværdigheder

  Osgoode Hall

  • Osgoode Hall: Osgoode Hall er et af Torontos største bygningsværker fra 1800-tallet. Bygningen blev grundlagt 1829 af provinsen Øvre Canadas juridiske myndigheder. Navnet kommer fra højesteretsdommer, William Osgoode.
  • Harbourfront Centre: På et tidligere pakhusområde i Torontos havnekvarter er det livlige og hyggelige Harbourfront Centre blevet udviklet. Pakhuse er restaureret og indrettet til forskellige kulturelle og kommercielle formål.

  St. Lawrence Market

  • St. Lawrence Market: St. Lawrence-markedet går tilbage til 1803, hvor guvernøren Peter Hunter udlagde arealet til formålet. Markedet blev etableret, og siden 1901 har det været kendt som et af landets bedste fødevaremarkeder.
  • St. Michael’s Cathedral: St. Michael-katedralen er Torontos romersk-katolske domkirke. Den blev tegnet af arkitekten William Thomas og opført 1845-1848. Det berømte St. Michael’s Choir er tilknyttet kirken.

  City Hall

  • City Hall: Torontos rådhus er en af byens mest karakteristiske bygninger. Arkitekten bag det modernistiske byggeri fra 1965 var finnen Viljo Revell, der tegnede det rektangulære fundament med de buede højhuse.
  • The Old City Hall: Torontos tidligere rådhus var sæde for bystyret og administrationen fra 1899 til flytningen til det nuværende rådhus i 1965. Bygningen er med sin storladne nyromanske byggestil særdeles imponerende.

  Chinatown

  • Chinatown: Torontos Chinatown er beliggende mellem gaderne College, Queen, Spadina og University. De mange kinesere i området har sat sit tydelige præg på kvarteret med butikker, restauranter m.v.
  • Rogers Centre: Torontos store arena fra 1989, der blev opført som SkyDome. Gennem årene har arenaen været hjemmebane for mange sportshold som fx Toronto Blue Jays og Toronto Argonauts.

  Ontario Legislative Buildings

  • Ontario Legislative Buildings: Ontarios parlamentsbygning er bygget i nyromansk stil i 1886-1892. Arkitekten bag de velbesøgte bygninger er den amerikanske Richard Waite.
  • Textile Museum of Canada: På Canadas tekstilmuseum formidles en kulturel forståelse af forskellige folkeslag og deres levevis gennem mere end 10.000 beklædningsgenstande og tekstiler fra over 200 lande og regioner.

Ture fra byen

  Niagara Falls

  • Niagara Falls: De mægtige Niagara Falls er et af naturens vidundere og en oplevelse for sanserne, man altid vil huske. Hvert sekund strømmer tre millioner liter vand over vandfaldets kant, der ligger på grænsen mellem USA og Canada.
  • St. Catharines: Byen St. Catharines tæt på Niagara Falls er en perle af naturskønhed og spændende menneskeskabte konstruktioner. Byen er med sin beliggenhed også en slags centrum for Ontarios vinproduktion.

  Hamilton Dundurn Castle

  • Hamilton: Byen Hamilton ligger smukt ved den vestlige ende af Ontario-søen. Området med Hamilton-bugten og et varieret landskab er skønt til køre- eller vandreture, og man kan bl.a. se en botanisk have og slottet Dundurn Castle.
  • Brantford: By med flere seværdigheder som fx en rekonstrueret indianerlandsby, Kanata Village, og Bell Homestead National Historic Site, hvor Alexander Graham Bell foretog det første telefonopkald.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Toronto-regionen har været beboet gennem årtusinder. Da istidens iskappe trak sig tilbage, kom der bosættere fra syd. Bosætterne var gennem lang tid alene i området.

  De første europæere ankom i 1600-tallet, men der gik mange år fra det første besøg til egentlige europæiske bebyggelser. Frankrig, der søgte at udvide sin koloni Ny Frankrig i det nuværende Québec, oprettede handelsstationer i begyndelsen af 1700-tallet, men det var Montréal, der var franskmændenes egentlige by.

  Efter englændernes erobring og annektering af de franske områder i Canada, begyndte en Torontos udvikling. I 1787 købte England hele området af den indianske Mississaugas-stamme, og dermed kunne en kolonisering tage fart.

  Det var en tid med en overhængende mulighed for amerikansk invasion af det engelske Canada. USA var etableret og øgede hastigt sine territorier i vestlig retning. Som et led i englændernes forsvar etablerede John Graves Simcoe i 1793 en militær forpost og grundlagde samtidigt en civil by, som han kaldte York. I den engelske provins Øvre Canada havde den mindre by Niagara været hovedstad, men den faretruende nærhed til USA medførte, at Simcoe gav York denne status.

  York forblev gennem mange år en lille landsby, udsat for flere amerikanske angreb. En udvikling var ikke kommet i gang, og således boede der blot 720 mennesker i byen i 1814.

  Fra 1815 kom der skred i byens rolle i Canada og derved også den generelle udvikling. York blev koloniens hovedstad, og derved blev der etableret mange fællesnationale institutioner i byen. Andre valgte York som etableringsby grundet tætheden til det politiske centrum. Det gjaldt eksempelvis banker og større uddannelsessteder. Endeligt var York også geografisk velplaceret i relation til den engelsk-canadiske kolonisering mod vest i det store canadiske bagland.

  I 1834, hvor York blev slået sammen med kvarteret Toronto, boede der næsten 10.000 mennesker i York, der var blevet udvidet i sit areal for at kunne huse de mange tilflyttere, der ankom hvert år. Omkring 1850 rundede indbyggertallet de 30.000, og byen var Øvre Canadas største.

  Årtierne i midten af 1800-tallet havde budt på mange anslag mod byen, men byens vækst havde ufortrødent fortsat. Koleraepidemier var udbrudt i 1832, 1834 og 1849, mens en opstand på det nærmeste havde delt byen i perioden 1837-1838. I 1847-1848 ramte tyfus byen, og i 1849 hærgede en stor brand.

  I 1853 åbnede byens første jernbanelinje, og den moderne by var både blevet kloakeret og havde fået indlagt gasbelysning og vandledninger. Markante bygningsværker som St. James’ Cathedral og St. Lawrence Hall blev også rejst i denne vækstperiode. Byen var udviklet efter moderne principper med opdeling i kommercielle områder og beboelseskvarterer. I perioden gennemgik byen også en større industrialisering.

  Efter mange årtiers opblomstring rundede befolkningstallet 200.000 i 1900, og gennem første halvdel af århundredet firdobledes dette antal, og Toronto begyndte størrelsesmæssigt og økonomisk at være en konkurrent til Montréal. Også kulturelt skete en udvikling i byen, hvor bl.a. Royal Ontario Museum åbnede i 1912 og Symfonien i 1922.

  Under de to verdenskrige var der mange af byens indbyggere, der deltog på engelsk side. Af byens borgere var 78 % af engelsk oprindelse og var derfor mere deltagende end fra øvrige dele af Canada. Efter 2. Verdenskrigs afslutning vendte mange soldater tilbage, og samtidigt startede den første store immigrationsbølge, der fik indbyggertallet til at stige eksplosivt gennem de følgende år.

  Den relativt lille Toronto blev med immigrationsbølgerne udvidet i sit areal, og det skabte grobund for mange af de store anlæg, der ses i både centrum og i de mange nyligt anlagte forstæder.

  I 1976 blev Toronto Canadas største by, og den er i dag Canadas finansielle centrum, hvor utallige moderne bygninger, indkøbscentre og kulturelle institutioner er en integreret del af oplevelserne. Byen regnes for at være en af verdens mest multikulturelle. Her tales mere end 150 sprog og dialekter, og de forskellige folkeslag lever i harmoni med hinanden.

  I 1998 blev byen lagt sammen med omkringliggende kommuner, og det bragte antallet af borgere op på 2,6 millioner, medregnes forstæderne bor her næsten 5 millioner mennesker, og Toronto-området er derved en af Nordamerikas store metropoler. Byen er fortsat i vækst, og de seneste 100 års markante befolkningstilvækst forventes at blive fastholdt de kommende årtier.