Site logo
Se på kortet
 • Washington Pavilion, South Main Avenue, Sioux Falls, South Dakota, USA

Læs om byen

Sioux Falls er den største by i den amerikanske stat South Dakota. Byens historie startede i 1856, hvor to grupper fra hhv. Dakota Land Company og Western Town Company gjorde krav på landområder omkring de store vandfald i Big Sioux River. Grupperne arbejdede sammen og etablerede sig, og den første vinter blev 17 mænd på stedet. De 17 blev til flere, men bosættelsen blev forladt i forbindelse med Sioux-opstanden i 1862. I maj 1865 blev Fort Dakota etableret i det, der i dag er Sioux Falls’ downtown.

Mange tidligere indbyggere vendte tilbage sammen med mange nybyggere, og Sioux Falls voksede og blev formelt en by i 1883. Samme årti kom jernbanen til byen, og befolkningstallet blev hurtigt firdoblet til over 10.000. Væksten fortsatte i 1900-tallet med etableringen af bl.a. industrier, landbrugsproduktion og en militærbase i første halvdel af århundredet og handel og service de seneste årtier.

I dag kan man opleve en moderne by, hvor man kan gå nogle dejlige ture langs Big Sioux River og gennem donwtown for at se byens seværdigheder. Den mest kendte bygning er Minnehaha County Building, der blev bygget i 1890 til at huse den regionale regering for Minnehaha County. Byggestilen er et eksempel på den såkaldte Richardson-romanske arkitektur, der er opkaldt efter den amerikanske arkitekt Henry Hobson Richardson.

Bygningen fungerede som regeringsbygning til 1962 og havde også funktion som domhus. I dag kan man besøge Old Courthouse Museum i den smukke bygning, og på museet er der bl.a. udstillinger om Sioux Falls’ og regionens historie, indianske kulturer og livet på prærien.

Hovedgaden Main Avenue går gennem Sioux Falls’ centrum, hvor man kan se bygninger fra forskellige perioder af Sioux Falls’ historie. Her ligger bl.a. Washington Pavilion of Arts and Science, der rummer mange forskellige institutioner. Washington Pavillon er navnet på den tidligere Washington High School, hvor man fx finder et kunstmuseum, en koncertsal og et videnskabsmuseum med interessante udstillinger.

I bygningens Egger Gallery har man mulighed for at se en fin samling indiansk kunst. Bygningen blev som mange af huse i Sioux Falls opført i kvartsit af den slags, man kan se ved byens berømte vandfald. Ved siden af Washington Pavilion ligger First Lutheran Church, der er en af byens kirker, og går man mod øst, kommer man til Big Sioux River og Fawick Park, hvor der står en kopi af Michelangelos David.

Lige nord for downtown ligger selve vandfaldene i Big Sioux River, som i sin tid gav anledning til byens grundlæggelse netop her. I faldområdet strømmer der hvert sekund cirka 28.000 liter vand ned gennem de i alt 30 meter høje fald. Området omkring faldene hedder Falls Park, og her kan man gå ad mange stier til flere udsigtspunkter på hver side af floden, og dermed kan man se vandfaldene på tæt hold fra flere sider.

Der er også en bro over floden og en café med udsigt over det smukke område. Caféen er indrettet i Sioux Falls Electric Light and Power Companys vandkraftværk, der blev åbnet i 1908. I parken er der også rester af en mølle, der var aktiv 1881-1883, og et besøgscenter, hvorfra man kan se hele Falls Park fra oven i centrets udsigtstårn.

Topseværdigheder

  • Falls Park
  • Old Courthouse
  • Washington Pavilion of Arts and Science
  • Minnehaha County Building
  • Old Courthouse Museum
  • Main Avenue
  • First Lutheran Church
  • Fawick Park

Ture fra byen

  Omaha, Nebraska

  Omaha

  Omaha er den største by i den amerikanske stat Nebraska. Området blev besøgt af Lewis and Clark Expedition i 1804, og i de følgende årtier blev der oprettet flere handelsstationer her. I 1846 etablerede mormoner den midlertidige by Cutler’s Park i den nordlige del af dagen Omaha. I 1854 blev Omaha etableret som by, og den blev opkaldt efter en af regionens indianerstammer, som den amerikanske stat havde erhvervet jorden fra samme år.

  Omaha blev hurtigt hovedstad for Nebraska-territoriet, men da territoriet blev en stat i 1867, blev hovedstaden flyttet til nærliggende Lincoln. Byen voksede hurtigt, og der blev bygget jernbaner til Omaha i 1860erne, og de bragte yderligere vækst. De næste mange årtier blev Omahas store kødproduktion etableret som den førende industri. Senere blev der etableret en luftbase ved byen, og her var der stor flyproduktion i en periode.

  Læs mere om Omaha

   

  Des Moines, Iowa

  Des Moines

  Des Moines er den største by og hovedstaden i den amerikanske stat Iowa. Byen ligger, hvor floden Raccoon River udmunder i Des Moines River, og det var her, kaptajn James Allen etablerede et fort i 1843. Allen ønskede at navngive stedet Fort Raccoon, men det daværende U.S. War Department foretrak Fort Des Moines. I 1846 blev fortet forladt grundet en mindsket trussel fra indianske stammer, og samme år slog nybyggere sig ned i og omkring fortet, og i 1851 blev Fort Des Moines formelt en by, der fra 1857 blot hed Des Moines.

  Samme år blev byen hovedstad i Iowa i stedet for Iowa City. Des Moines voksede til 22.000 indbyggere i 1880, og i sidste halvdel af 1800-tallet gav kulmineindustrien stor vækst i byen. I starten af 1900-tallet blev Des Moines udbygget med store byggerier i beaux-arts som en del af et City Beautiful-projekt, og i 1930erne blev der igangsat byggerier som en del af Roosevelts New Deal.

  Læs mere om Des Moines

Tilmeld dig vores nyhedsbrev