Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Lāhainā er en by på øen Mauis vestkyst, og det er også et af øens centre for kultur og byhistorie. I det tidlige 1800-tal var Lāhainā i perioden 1820-1845 hovedstad i det daværende Kongeriget Hawaii, og senere i samme århundrede var byen et hotspot for hvalfangst. I denne tid stævnede 400 skibe med 1.500 søfolk ud fra Lāhainā, og en af dem var Herman Melville, der udødeliggjorde tiden med novellen Moby Dick.

I dag er Lāhainā en smukt beliggende by med omkring 11.000 indbyggere og med mulighed for mange aktiviteter. Tidligere tiders hvalfangst er afløst af hvalsafari, hvor man i farvandet ud for kysten kan opleve pukkelhvaler. Lāhainā er også velbesøgt med dens gamle bydel, der emmer af kunst, historie og hygge. Et godt udgangspunkt for en vandretur i Lāhainās historie er den såkaldte Lāhainā Historic Trail. Turen starter på Front Street, der er byens gade langs havet.

The Master’s Reading Room er et af de gamle huse på Front Street. Det var oprindeligt et sted for missionærer, men i 1834 erhvervede en gruppe kaptajner på hvalfangerskibe huset og indrettede det til officersklub for søfolk og deres familier. Navnet Master’s Reading Room kommer fra læsesalene på 1. sal, som blev indrettet til at kunne trække sig tilbage i ro og mag. The Baldwin Home Museum ligger umiddelbart ved siden af The Master’s Reading Room, og bygningen er en af de ældste i Lāhainā. Huset blev opført af pastor Ephraim Spaulding i 1834. Spaulding døde i 1836, og pastor Dwight Baldwin benyttede huset fra 1836 til 1868 som residens og til hans arbejde. I dag er stedet er museum for Baldwin og hans tid i Lāhainā.

Richards House var residens for præsten William Richards, der var den første protestantiske missionær, der kom til Lāhainā. Richards var til tilhænger af Hawaiis selvstændighed, og han var med til at forfatte kongerigets forfatning. Richards var desuden med på rejser som rådgiver for Hawaiis konge. Huset var det første på Hawaii, som blev opført af koralsten, men det er siden da gået til grunde. Husets position er markeret, og William Richards selv ligger begravet på Wainee Kirkegård i Lāhainā.

I vandet ud for Lāhainā kan man se stenen Hauola Stone, der historisk blev anvendt af de oprindelige hawaiianere som et healende sted. På det nu ubebyggede område mellem gaden Market Street og Hauola Stone lå der tidligere en bygning med navnet The Brick Palace. The Brick Palace blev bygget fra 1798 af lokalt producerede mursten, og det menes at have været Hawaiis første opførelse i vestlig stil. Palæet blev initieret af kong Kamehameha I som residens for dronning Kaahumanu.

Langs vandet lidt syd for The Hauola Stone kan man se Old Lāhainā Lighthouse. Det blev bygget i 1840 af kong Kamehameha III som Hawaiis første fyrtårn, og det skulle med lys lede hvalfangerbåde ind til Lāhainā. Fyrtårnet brændte med lokalt produceret hvalolie, og det blev forhøjet i 1866. I 1905 fik det dets nuværende udseende. Ud mod havet og ved Old Lāhainā Lighthouse kan man se kroen Pioneer Inn. Pioneer Inn blev bygget som hotel i 1901, og det var det eneste hotel på West Maui indtil 1950erne. Stedet fungerer stadig som hotel, og facaden er bevaret fra åbningen i 1901.

Som en slags centrum af Lāhainā ligger The Old Courthouse i gaden Wharf Street. Domhuset var i dets oprindelige udseende og indretning residenspalæ for kong Kamehemeha III i det tidlige 1800-tal, men en ødelæggende storm satte en stopper for det. Efter stormen blev palæet genopbygget som domhus, posthus og andre offentlige kontorer. The Old Courthouse er kendt som stedet, hvor Hawaiis flag blev taget ned for sidste gang i 1898, og hvor USA's flag blev hejst derefter som tegn på den amerikanske annektering af øgruppen i Stillehavet. I dag kan man se Hawaiis sidste, officielt anvendte flag udstillet i domhuset.

Umiddelbart ved siden af The Old Courthouse kan man se en lille genskabt ruin af Lāhainās gamle fort. Fortet blev bygget af koralsten og stod færdigt i 1832. Det blev opført grundet angreb fra skibe, hvis kaptajner protesterede med diverse restriktioner, som blev indført af missionærer i Lāhainā. Fortet blev også anvendt som fængsel, og det var i drift til 1854, hvor byggematerialerne blev brugt til byens nye fængsel på gaden Prison Street.

På det grønne område ved The Old Courthouse og Lāhainās gamle fort kan man se et kolossalt og meget smukt banyantræ. Træet blev plantet i 1873 som markering af 50-året for byens protestantiske missioner, og i dag har træet bredt sig til hele området mellem gaderne Wharf Street og Front Street. Banyantræet er USA's største, og det står et af Hawaiis mest kendte vartegn fra øgruppens byer. Fra en oprindelig højde på 2,4 meter i 1873, er det i dag omkring 18 meter højt, og den centrale stammer er blevet suppleret af utallige stammer omkring det oprindelige træ. Disse stammer opstår på banyantræer, når rødder fra træets grene når jorden og derefter vokser sig kraftigere.

Lidt væk fra havnefronten ligger fængslet The Old Prison, som blev opført i midten af 1800-tallet ved anvendelse af koralsten fra Lāhainās daværende fort. Fængselsmurene står stadig tilbage, og en tur i det grønne område bag murene er ganske stemningsfuld. I samme område som The Old Prison ligger kirken Wainee Church, hvis officielle navn i dag er Waiola Church. Kirken blev bygget 1828-1832 som den første stenkirke på Hawaiiøerne. Ved kirken ligger en kirkegård, som blev etableret i 1823. På kirkegården ligger flere kendte personer begravet som fx dronning Keopuolani, der var kong Kamehameha I’s hustru og mor til kong Kamehameha II og Kamehameha III. Dronningen var den første kongelige hawaiianer, der konverterede til kristendommen.

Efter en vandretur i Lāhainās centrum kan man fortsætte mod nord ad Front Street. Efter 500 meter kan man besøge Wo Hing Temple Museum, og efter yderligere 500 meter ligger US Seamen’s Hospital Museum. Wo Hing blev opført i begyndelsen af 1900-tallet som tempel for den kinesiske menighed, mens US Seamen’s Hospital blev bygget i 1833 til at pleje syge sømænd.

Lāhainā blev desværre ramt af katastrofale naturbrande i august 2023, som forårsagede tab af menneskeliv og store ødelæggelser. Hovedparten af Lāhainā brændte, og derved kan man ikke længere opleve byen, som den er beskrevet.

Topseværdigheder

  Old Courthouse

  648 Wharf Street

   

  Master’s Reading Room

  100-120 Dickenson Street

   

  The Baldwin Home Museum

  120 Dickenson Street

   

  Hauola Stone

  Wharf Street, Papelekane Street

   

  Pioneer Inn

  658 Wharf Street

   

  Old Lāhainā Lighthouse

  Wharf Street

   

  Lāhainā Banyan Tree

  Front Street, Wharf Street

   

  Downtown Lāhainā

  Wharf Street, Front Street

   

  The Old Prison

  187 Prison Street

   

  Waiola Church

  535 Waine'e Street

   

  Wo Hing Temple Museum

  858 Front Street

   

  US Seamen’s Hospital Museum

  1024 Front Street

Ture fra byen

  Haleakala National Park

  Haleakalā National Park

  Dette er en nationalpark på øen Maui med en størrelse på omkring 130 km2. Parkens navn betyder solens hus på hawaiiansk, og den har været udlagt som nationalpark siden 1916. Navnet kommer af en lokal legende om halvguden Māui, der ifølge overleveringerne skulle have spærret solen inde netop her for at forlænge dagene. Māuis bedstemor boede i vulkanen, og hun hjalp Māui med at fange solen og tvinge den til at gå langsommere over himlen.

  Parken er centreret omkring den sovende vulkan, Haleakalā, der senest var i udbrud mellem 1480 og 1600, og kystområdet Kipahulu. Haleakalā, som også kaldes East Maui Volcano, er en stor skjoldvulkan, der dækker omkring tre fjerdedele af øen Maui. Den resterende fjerdedel udgøres af vulkanen Mauna Kahalawai, der også kendes som The West Maui Mountains.

  Det højeste punkt på vulkanen Haleakalā når en højde på 3.055 meter, og herfra er der en storslået udsigt til vulkanens lavning på omkring 11 kilometer i længden, 3 kilometer i bredden og 800 meter i dybden. Lavningen er gold med spredte vulkankegler. Lavningen er ikke en caldera, og derved udgør den ikke resterne af en kollapset vulkan. Området omkring lavningen og Haleakalās top er velbesøgt af turister, som både kan køre og gå i området.

  På højderne af Haleakalā er der en række teleskoper og astronomisk forskning. Det skyldes forholdene med en fin højde, klar luft, tørt klima og relativt lidt indkommende lys fra omgivende menneskeskabte kilder. På samme måde fungerer Mouna Kea på naboøen Hawaii som base for nogle af verdens største teleskoper.

  Der er flere populære aktiviteter i og omkring Haleakalā National Park; blandt andet rideture og cykelture. Man kan også besøge skovområdet Hosmer’s Grove, der byder på træer fra så forskellige steder i verden som Nordamerika, Australien, Japan og Himalaya.

  Kystområdet Kipahulu ligger transportmæssigt lidt afsides fra højderne af selve vulkanområdet Haleakalā. Man kan køre til Kipahulu ad parkens kystvej, som snor sig langs Stillehavet. I denne del af parken er der forskellige vandreruter, og der er også dele, som der grundet naturbeskyttelse ikke er adgang til. Naturbeskyttelsen i parken er vigtig, for Haleakalā National Park er den nationalpark i USA, hvor der er flest truede plantearter.

   

  Iao Needle, Maui

  Iao Valley State Park

  Iao Valley er et naturområde, der ligger på den nordvestlige del af øen Maui. Dalen er frodig og et naturskønt og bjergrigt område, som hvert år tiltrækker mange turister. Hele området er en del af den udslukte vulkan, der i dag kaldes West Maui Mountains. Der er bevoksning af regnskov i naturparken, hvor det regner op til næsten 10 meter om året. Det er dermed et af de mest fugtige steder i staten Hawaii.

  Et af de kendte naturlige vartegn i parken er formationen Iao Needle, der på hawaiiansk hedder Kūkaemoku. Klippen er karakteristisk ved, at den set fra den rette vinkel rejser sig spidst som en nål til en højde på 370 meter over den omgivende dal. Iao Needle er dog ikke en enkeltstående spids, men derimod en lille bjergryg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev