Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Savannah er en af de mest besøgte byer i den amerikanske stat Georgia. Dens historie går tilbage til 12. februar 1733, hvor general James Oglethorpe ankom i området sammen med nybyggere ombord på skibet Anne. De gik fra borde ved Yamacraw Bluff i dagens centrale Savannah, og her grundlagde de både byen og kolonien Georgia. Efter grundlæggelsen blev Savannah udbygget efter den såkaldte Oglethorpe-byplan med en særlig opdeling i byens kvarterer. I 1751 blev Georgia en britisk kronkoloni med Savannah som hovedstad. Under den amerikanske uafhængighedskrig holdt briterne stand i byen fra 1778 til 1782, men Savannah blev amerikansk og gennem 1800-tallet en vigtig havneby, der også var blandt de største i sydstaterne. I år 1800 havde den rundet 5.000 indbyggere, og det tal blev tidoblet gennem århundredet.

I dag kan man gå adskillige dejlige ture i Savannahs hyggelige centrum, der er præget af sydlig charme og de mange grønne pladser, som byen er kendt for. Pladserne ligger som i et mønster fordelt over hele det historiske kvarter, og de er en del af James Edward Oglethorpes byplan med gentagne karréer af boliger, erhverv og små grønne parker til at skabe integrerede og gangvenlige kvarterer. I de grønne parker kan man se de amerikanske sydstaters ikoniske egetræer, og det gælder særligt i Forsyth Park, der er den største park i centrum. Forsyth Park blev anlagt i 1840erne, og i 1875 blev Confederate Monument indviet som mindesmærke for faldne sydstatssoldater i den amerikanske borgerkrig i 1860erne. I parken kan man også se det centrale springvand fra 1858 og egetræer med hængende spansk mos.

Man skal også nyde en spadseretur langs River Street, der ligger langs Savannah River i den nordlige del af Oglethorpes gamle bydel. River Streets historie går tilbage til byens flodhavn og bomuldsmagasinerne, der blev opført her. Bomuldshandlen blomstrede også i fx gaden Factors Walk, og man kan se de historiske steder på en tur i kvarteret. Der ligger også mange butikker, caféer og restauranter i River Street, og helt nede ved flodbredden er der en promenade med skøn atmosfære og god udsigt over floden. Man kan også lægge mærke til flere interessante bygninger som fx Savannah Cotton Exchange fra 1887, George Anderson Stores fra 1835 og Jones and Telfair Range fra 1854. De står mellem mange øvrige magasiner og handelsbygninger fra 1800-tallet. Fra River Street kan man også tage på flodsejladser med bl.a. hjuldampere.

I midten af byen ligger Savannahs smukke rådhus mellem flodkvarteret og gaderne og pladserne i centrum. Bygningen med den forgyldte kuppel blev opført 1904-1905 på det sted, hvor Savannahs børs havde ligget siden 1799. Over for rådhuset kan man se det nyklassicistiske United States Customhouse, der er en toldbygning fra 1848. Tæt herpå ligger Johnson Square, der var centrum for byens banker, og her står Savannah Bank and Trust Building fra 1911 som et eksempel på et af byens tidlige højhuse. Man kan også se den store katolske kirke, Cathedral Basilica of St. John the Baptist, der blev indviet i 1876 i fransk nygotisk stil med et imponerende interiør, hvor man bl.a. kan lægge mærke til de mange glasmosaikvinduer.

Der er også flere interessante museer i Savannah. Et af de mest kendte er Telfair Museums, der består af tre forskellige museer, der hver især har en spændende del af museets store kunstsamling. I Telfair Academy, der var Telfairfamiliens historiske residenspalæ, kan man se udstilling af værker fra 1800-1900-tallene, mens man i Owens-Thomas House & Slave Quarters kan se værker fra 1700-tallet til starten af 1800-tallet. Owens-Thomas House er et smukt hus fra 1819, og ved huset ligger også de gamle slaveboliger. Den tredje del af Telfair Museums er Jepson Center, der bl.a. udstiller samtidskunst. Man kan også besøge SCAD Museum of Art, der bl.a. udstiller haute couture, malerier, skulpturer og fotografier, og Georgia State Railroad Museum, der giver et spændende indblik i landets jernbanehistorie.

Topseværdigheder

  • Forsyth Park
  • Confederate Monument
  • River Street
  • Factors Walk
  • Savannah Cotton Exchange
  • George Anderson Stores
  • Jones and Telfair Range
  • Savannah City Hall
  • United States Customhouse
  • Johnson Square
  • Savannah Bank and Trust Building
  • Cathedral Basilica of St. John the Baptist
  • Telfair Academy
  • Owens-Thomas House & Slave Quarters
  • Jepson Center
  • SCAD Museum of Art
  • Georgia State Railroad Museum

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]