Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Des Moines er den største by og hovedstaden i den amerikanske stat Iowa. Byen ligger, hvor floden Raccoon River udmunder i Des Moines River, og det var her, kaptajn James Allen etablerede et fort i 1843. Allen ønskede at navngive stedet Fort Raccoon, men det daværende U.S. War Department foretrak Fort Des Moines. I 1846 blev fortet forladt grundet en mindsket trussel fra indianske stammer, og samme år slog nybyggere sig ned i og omkring fortet, og i 1851 blev Fort Des Moines formelt en by, der fra 1857 blot hed Des Moines.

Samme år blev byen hovedstad i Iowa i stedet for Iowa City. Des Moines voksede til 22.000 indbyggere i 1880, og i sidste halvdel af 1800-tallet gav kulmineindustrien stor vækst i byen. I starten af 1900-tallet blev Des Moines udbygget med store byggerier i beaux-arts som en del af et City Beautiful-projekt, og i 1930erne blev der igangsat byggerier som en del af Roosevelts New Deal.

I dag kan man gå nogle fine spadsereture i Des Moines’ downtown og opleve stemningen blandt byens højhuse. Man kan som noget særligt også benytte de såkaldte skywalks, som er et indendørs stisystem, som forbinder store dele af downtown, og hvor man i de over seks kilometer skywalks kan gå fra bygning til bygning.

Blandt højhusene kan man bl.a. se Equitable Building, der blev opført i 1924, og som i mange år var den højeste bygning i Des Moines og Iowa med 97 meter i højden. Fra 1970erne blev dagens moderne skyline bygget, og 801 Grand åbnede i 1991 som byens højeste skyskraber med 192 meter.

I downtown kan man tæt på floden se på kunst fra kunstnere fra Iowa i Polk County Heritage Gallery, der er indrettet i byens tidligere posthus, som blev bygget i beaux-arts i 1908. Det er en af flere bygninger i denne stil, som blev opført i begyndelsen af 1900-tallet i en forskønnelsesbevægelse for Des Moines, og som udgør Civic Center Historic District.

De andre bygninger, man kan se i området fra denne tid, er Armory and World War Memorial Building, byens tidligere bibliotek Public Library of Des Moines, Municipal Building, Municipal Court Building og U.S. Court House. Midt i det hele ligger Court Avenue Bridge fra 1918, hvorfra man kan se beaux-arts-bygningerne.

Tæt herpå kan man besøge det moderne Des Moines Civic Center, som er scene for koncerter, se teaterforestillinger, balletter m.v. Herfra kan man gå gennem downtown til byens den kendte Pappajohn Sculpture Park, der er en skulpturpark, som åbnede i 2009 med 24 skulpturer i det åbne og grønne byrum.

Des Moines er Iowas hovedstad, og derfor kan man se Iowa State Capitol, der ligger øst for Des Moines River. Regeringsbygningen huser bl.a. statens senat, Repræsentanternes Hus og guvernørens kontorer, og den blev bygget i årene 1871-1886. Iowas Capitol er karakteristisk ved at være den eneste regeringsbygning i USA med fem kupler, og den midterste kuppel er smukt forgyldt, og Capitol var i øvrigt den højeste bygning i Des Moines indtil 1924. Øst for bygningen kan man se en mindre replika af Frihedsgudinden, som blev stillet op i 1950, og man kan også se forskellige mindesmærker omkring Capitol som fx monumentet for Koreakrigen og Vietnamkrigen.

Foran Capitol kan man se en mosaik, der former Iowas counties, og i dette område kan man også besøge State Historical Museum, hvor man kan lære mere om Iowas historie. Her er der bl.a. mange spændende udstillinger og temaer om fx nybyggernes bosættelse af staten og Iowa under Den Amerikanske Borgerkrig.

Topseværdigheder

  • Civic Center
  • Iowa State Capitol
  • State Historical Museum
  • Equitable Building
  • 801 Grand
  • Polk County Heritage Gallery
  • Armory and World War Memorial Building
  • Public Library of Des Moines
  • Municipal Building
  • Municipal Court Building
  • S. Court House
  • Court Avenue Bridge
  • Pappajohn Sculpture Park

Ture fra byen

  Omaha, Nebraska

  Omaha

  Omaha er den største by i den amerikanske stat Nebraska. Området blev besøgt af Lewis and Clark Expedition i 1804, og i de følgende årtier blev der oprettet flere handelsstationer her. I 1846 etablerede mormoner den midlertidige by Cutler’s Park i den nordlige del af dagen Omaha. I 1854 blev Omaha etableret som by, og den blev opkaldt efter en af regionens indianerstammer, som den amerikanske stat havde erhvervet jorden fra samme år.

  Omaha blev hurtigt hovedstad for Nebraska-territoriet, men da territoriet blev en stat i 1867, blev hovedstaden flyttet til nærliggende Lincoln. Byen voksede hurtigt, og der blev bygget jernbaner til Omaha i 1860erne, og de bragte yderligere vækst. De næste mange årtier blev Omahas store kødproduktion etableret som den førende industri. Senere blev der etableret en luftbase ved byen, og her var der stor flyproduktion i en periode.

  Læs mere om Omaha

   

  Sioux Falls, South Dakota

  Sioux Falls

  Sioux Falls er den største by i den amerikanske stat South Dakota. Byens historie startede i 1856, hvor to grupper fra hhv. Dakota Land Company og Western Town Company gjorde krav på landområder omkring de store vandfald i Big Sioux River. Grupperne arbejdede sammen og etablerede sig, og den første vinter blev 17 mænd på stedet. De 17 blev til flere, men bosættelsen blev forladt i forbindelse med Sioux-opstanden i 1862. I maj 1865 blev Fort Dakota etableret i det, der i dag er Sioux Falls’ downtown.

  Mange tidligere indbyggere vendte tilbage sammen med mange nybyggere, og Sioux Falls voksede og blev formelt en by i 1883. Samme årti kom jernbanen til byen, og befolkningstallet blev hurtigt firdoblet til over 10.000. Væksten fortsatte i 1900-tallet med etableringen af bl.a. industrier, landbrugsproduktion og en militærbase i første halvdel af århundredet og handel og service de seneste årtier.

  Læs mere om Sioux Falls

   

  Kansas City, Missouri

  Kansas City

  Kansas City er den største by i staten Missouri, og det er en by, der ligger ved Kansas Rivers udmunding i Missouri River. Allerede ved den berømte Lewis and Clark Expedition efter det amerikanske køb af franske Louisiane i 1803, blev det fastslået, at stedet var et godt for anlæg af et fort. Der gik til 1831, før en gruppe mormoner anført af Joseph Smith bosatte sig her, men de måtte drage videre to år senere.

  De følgende år opstod der bosættelser i Independence, Westport og langs Missouri River, og i 1850 blev Town of Kansas formelt en by med en beliggenhed langs floden i den nordlige del af det moderne downtown. I de sidste årtier af 1800-tallet boomede byen grundet bl.a. jernbanen, og i 1889 fik navnet Kansas City. I år 1900 boede der godt 163.000 indbyggere her. Byen blev løbende udbygget og fik bl.a. et stort netværk af sporvogne, og gennem 1900-tallet blev der kraftigt udbygget med store offentlige bygninger og skyskrabere.

  Læs mere om Kansas City

Tilmeld dig vores nyhedsbrev