Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Austin er hovedstaden og en af de største byer i det amerikanske stat Texas. Byens historie startede i 1830erne, hvor bosættere begyndte at slå sig ned langs Coloradofloden i det nuværende Austin. Texas blev en republik i 1836 efter en uafhængighedskrig mod Mexico, og tre år senere ønskede den texanske kongres at finde en ny placering af statens hovedstad. Stedet blev fundet og kaldt Waterloo, før det efter kort tid blev opkaldt efter republikkens første udenrigsminister, Stephen F. Austin. Edwin Waller blev sat til at lægge en byplan, og han udlagde et retvinklet gademønster med Congress Avenue og statens Capitol som de centrale elementer. I 1841 blev Texas’ hovedstad igen flyttet, før Austin igen blev regeringssæde i 1845, og herefter voksede Austin hurtigt som administrations- og uddannelsessted. I 1871 åbnede Houston and Texas Central Railway, og den gjorde Houston til en vigtig handelsby for kvæg og bomuld. I 1928 blev der tegnet en ny og udvidet byplan for Austin, der siden da har gennemgået høj vækst i befolkningstallet.

I dag kan man gå nogle dejlige ture langs Coloradofloden og i Austins downtown, der fortsat følger Edwin Wallers byplan. Centralt ved flodbredden ligger byens moderne rådhus, og syd for rådhuset kan man gå ad Austins mange stier langs og over Colorado River. Man kan fx krydse floden og gå til Doug Sahm Hill, hvorfra der er en fantastisk udsigt over alle skyskraberne i downtown. Det er også her, man finder Long Center for the Performing Arts, der åbnede i 2008 som et af Austins store kulturscener. Long Center er hjemsted for en række forestillinger og Austin Symphony Orchestra, Austin Lyric Opera og Ballet Austin. Fra området foran Long Center kan man tage på en flodsejlads, som også giver gode perspektiver på Houstons centrum og mange broer.

Går man mod nord gennem downtown, kommer man til Austins forretningskvarter og til andre af byens kendte kulturinstitutioner. Man kan med fordel gå ad hovedgaden Congress Avenue, hvor nyt og gammelt ligger ved siden af hinanden. Et godt eksempel fra det gamle Austin er Paramount Theatre, der åbnede i 1915, og som har været scene for vaudeville, teater og film. Det var her, filmen Batman fra 1966 havde premiere. Nabobygningen State Theatre åbnede i 1935 i en anderledes arkitektur, og over for teatrene ligger The Contemporary, der en byens førende muset for samtidskunst. Fortsætter man mod nord, kommer man til Texas’ imponerende regeringsbygning, Texas Capitol, der blev opført 1882-1888. Capitol er 92 meter høj, og i det grønne anlæg omkring bygningen kan man se flere mindesmærker om forskellige begivenheder. Sydvest for Texas Capitol ligger Governor’s Mansion, der blev opført i 1854, og som har være statens guvernørbolig siden 1856.

I den nordlige del af byen ligger Bullock Texas State History Museum, der formidler staten Texas’ historie. Her kan man se arkæologiske fund og lære mere om kultur, naturhistorie, teknologi og andet, der har præget statens historie og udvikling. Nord for museet ligger det store område, hvor University of Texas har campus i Austin. Midt i området står hovedbygningen kaldet The Tower, og den er med sine 94 meter i højden og en karakteristisk arkitektur et af byens vartegn. Man kan besøge toppen af tårnet, hvorfra der er en smuk udsigt over byen. Øst for universitetsområdet kan man se Lyndon B. Johnson Presidential Library, der er et af USA’s præsidentielle biblioteker og museer, som skildrer en præsidentperiode. Lyndon B. Johnson var præsident 1963-1969, og biblioteket åbnede i 1971. På stedet kan man bl.a. se en kopi af Oval Office fra Det Hvide Hus i Washington, som det så ud under Johnsons embedsperiode.

Topseværdigheder

  • University of Texas Tower
  • Texas Capitol
  • LBJ Presidential Library
  • Doug Sahm Hill
  • Long Center for the Performing Arts
  • Congress Avenue
  • Paramount Theatre
  • State Theatre
  • The Contemporary
  • Governor’s Mansion
  • Texas State History Museum

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]