Site logo
Se på kortet
 • Wichita-Sedgwick County Historical Museum, South Main Street, Wichita, Kansas, USA

Læs om byen

Wichita er en by ved Arkansas River, og den er staten Kansas’ største by. Området var fransk indtil 1803, hvor USA erhvervede Louisiane. I 1854 blev det er del af Kansas Territory, som blev en amerikansk stat i 1861. I 1860erne etablerede Jesse Chisholm en handelsstation her langs den såkaldte Chisholm Trail. Senere dannede James R. Mead selskabet Wichita Town Company sammen med nogle investorer, og i 1870 blev Wichita formelt en by.

To år efter kom jernbanen til Wichita, som blev en populær by for kvæg fra Texas, der blev ført hertil for at blive kørt med banen mod markederne i øst. På den anden side af Arkansas River udviklede byen Delano sig med underholdning, saloons, bordeller og lovløshed, indtil Wyatt Earp og andre sheriffer fik genoprettet ordenen. Wichita boomede og havde 24.000 indbyggere i 1890. Væksten tog igen til efter gas- og oliefund fra 1914, og mange nye virksomheder blev etableret her. Kendte brands som White Castle og Pizza Hut opstod også i Wichita i 1900-tallet.

I dag kan man se nogle spændende seværdigheder i downtown Wichita, der udviklede sig omkring krydset mellem Main Street og Douglas Avenue. Her kan man starte med en spadseretur omkring byens tidligere rådhusbygning, der blev opført 1889-1892. I dag ligger The Sedgwick County Historical Museum i den store bygning, og her kan man lære mere om Wichitas historie.

Umiddelbart vest for det gamle rådhus ligger den cirkulære Century II-bygning fra 1969, der er hjemsted for bl.a. Wichitas symfoniorkester og opera. Tæt herpå ligger den fine bygning Orpheum Theatre, der åbnede i 1922 som vaudevillescene. Teatret blev udsmykket som et såkaldte atmosfærisk teater, der i dette tilfælde blev indrettet som en spansk gårdhave. Teatret blev en biograf, og her var der bl.a. Kansas-premiere på Gone with the Wind i 1940.

Øst for downtown kan man gå til den gamle Union Station, der åbnede i 1914 som byens banegård. Stationsbygningen blev lukket i 1979, da Amtrak stoppede med passagertog til Wichita. I dag er den renoveret og ombygget til kontorformål.

Over for Union Station kan man besøge Great Plains Transportation Museum og se Old Town Marketplace, som består af brostensbelagte gader mellem gamle lagerbygninger, der er indrettet som butikker, restauranter, gallerier m.v. I midten af området ligger en åben plads med Museum of World Treasure, der er et verdenshistorisk museum med mange højdepunkter som fx egyptiske mumier, en tyrannosaurus rex og et stykke af Berlinmuren.

I Wichita er der også mange andre interessante museer, og nogle af dem ligger langs Arkansas River, hvor der også er flere gode stier i byens parker langs bredderne af floden. Videnskabsmuseet Exploration Place er et spændende sted, der nærmest blev bygget som en ø i Arkansas River, og her kan man opleve mange forskellige udstillinger. På den modsatte side af floden kan man besøge Mid-America All-Indian Museum, hvis samlinger beskriver de indianske stammers kultur og historie.

Ved museet står det kendte monument The Keeper of the Plains fra 1974. I samme del af byen ligger haven Botanica og museerne Wichita Art Museum og Old Cowtown Museum, der er et fantastisk frilandsmuseum, som genskaber 1800-tallets Wichita. I byens universitetsområde ligger Pizza Hut Museum i den første Pizza Hut, som to studerende startede i 1958 på hjørnet af gaderne Bluff og Kellogg.

Topseværdigheder

  • Old Cowtown Museum
  • Old City Hall
  • Mid-America All-Indian Museum
  • The Sedgwick County Historical Museum
  • Century II Performing Arts Center
  • Orpheum Theatre
  • Union Station
  • Great Plains Transportation Museum
  • Old Town Marketplace
  • Museum of World Treasure
  • Exploration Place
  • Botanica
  • Wichita Art Museum
  • Pizza Hut Museum

Ture fra byen

  Kansas City, Missouri

  Kansas City

  Kansas City er den største by i staten Missouri, og det er en by, der ligger ved Kansas Rivers udmunding i Missouri River. Allerede ved den berømte Lewis and Clark Expedition efter det amerikanske køb af franske Louisiane i 1803, blev det fastslået, at stedet var et godt for anlæg af et fort. Der gik til 1831, før en gruppe mormoner anført af Joseph Smith bosatte sig her, men de måtte drage videre to år senere.

  De følgende år opstod der bosættelser i Independence, Westport og langs Missouri River, og i 1850 blev Town of Kansas formelt en by med en beliggenhed langs floden i den nordlige del af det moderne downtown. I de sidste årtier af 1800-tallet boomede byen grundet bl.a. jernbanen, og i 1889 fik navnet Kansas City. I år 1900 boede der godt 163.000 indbyggere her. Byen blev løbende udbygget og fik bl.a. et stort netværk af sporvogne, og gennem 1900-tallet blev der kraftigt udbygget med store offentlige bygninger og skyskrabere.

  Læs mere om Kansas City

   

  Oklahoma City, USA

  Oklahoma City

  Oklahoma City er hovedstaden og den største by i den amerikanske stat Oklahoma. Byens historie startede den 22. april 1889, hvor der blev åbnet for bosættelsen af Oklahoma i det såkaldte Land Run. Omkring 10.000 bosatte sig i området, der blev til Oklahoma City, og befolkningen blev fordoblet det følgende årti. I 1907 blev Oklahoma en stat i USA, og efter kort tid blev statens hovedstad flyttet fra den daværende Guthrie til Oklahoma City, der allerede dengang var den største by.

  Oklahoma City blev et vigtigt stop på Route 66, og kødproduktionen udviklede byen, indtil der blev fundet olie i 1928, hvorefter olieindustrien voksede kraftigt. Gennem 1930erne blev der udbygget med bl.a. et nyt Civic Center som en del af de offentlige arbejder gennem depressionens år, og senere er der blevet opført moderne højhuse og revitaliseret flere steder i byens downtown.

  Læs mere om Oklahoma City

Tilmeld dig vores nyhedsbrev