Site logo
Se på kortet
 • Jacksonville City Hall, West Duval Street, Jacksonville, Florida, USA

Læs om byen

Jacksonville er en af de største byer i den amerikanske stat Florida. Byens historie startede med franske Jean Ribault, der i 1562 sejlede op ad St. Johns River og gjorde krav på området for Frankrig, der to år efter etablerede Fort Caroline her. I 1565 angreb spanske tropper fortet, indtog det og navngav det San Mateo. Florida blev britisk i 1763, og de etablerede Cow Ford ved St. Johns River, der fortsatte med at vokse, da området atter blev spansk i 1783.

Florida blev amerikansk i 1821, og amerikanerne udviklede byen og kaldte den Jacksonville efter guvernøren og den senere præsident Andrew Jackson. Senere i 1800-tallet udviklede byen sig til et yndet turiststed for amerikanske velhavere, og besøgende kom med dampskibe og jernbaner i stigende antal. I 1901 blev store del af Jacksonville ødelagt i en voldsom brand, men byen blev hurtigt genopbygget og voksede fortsat.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i downtown Jacksonville, som man kan nyde i Floridas milde klima. I centrum ligger James Weldon Johnson Park, hvor byens rådhus ligger. Rådhuset blev opført i 1912 som St. James Building, der husede et varehus i det, der var byens største bygning. Bystyret erhvervede senere huset, der blev taget i brug som rådhus i 1997. Ved pladsen kan man også se MOCA, der er Jacksonvilles museum for samtidskunst.

I gaderne syd for James Weldon Johnson Park ligger nogle af Jacksonvilles gamle højhuse i form af The Carling fra 1925 og den såkaldte Laura Street Trio, der er tre nabobygninger fra årene 1902-1912. Går man mod øst, kan man besøge tre af byens kirker; den katolske Basilica of the Immaculate Conception, First United Methodist Church og St. John’s Cathedral, der hører til den episkopale kirke. Lidt mod syd ligger Florida Theatre, der blev åbnet i 1927 i tidens middelhavsinpirerede arkitektur.

Man kan også gå en fin tur langs St. Johns River, hvor der er lange fine promenader i byens centrum, som danner Jacksonville Riverwalks. Herfra kan man nyde udsigten til bl.a. Main Street Bridge, der er Jacksonvilles mest kendte bro og et af byens vartegn. Main Street Bridge blev åbnet i 1941 med en midtersektion, der kan hæves, når der passerer skibe. Syd for broen ligger Southbank, hvor man bl.a. kan se det smukke Friendship Fountain og besøge Museum of Science and History.

På museet kan man se faste og skiftende udstillinger inden for videnskab og lokalhistorie. Fra området er der også et fint til Jacksonvilles skyline med skyskrabere, og det mest karakteristiske af højhusene er Wells Fargo Center, der blev opført 1972-1974 med en pyramideformet bund og en taghøjde på 163 meter. Højhuset var det højeste i Florida til 1981 og det højeste i Jacksonville indtil 1990, hvor det 188 meter høje Bank of America Tower åbnede.

I periferien af downtown Jacksonville er der også flere ting at se og opleve. Mod sydvest ligger byens gamle banegård, Jacksonville Terminal, der i dag indgår som en del af et konferencecenter. Terminalen åbnede som Union Station i 1919, og den afløste den tidligere station fra 1895, som man også kan bevarede dele af på området. I denne del af byen kan man også besøge Cummer Museum of Art and Gardens, der dels byder på spændende kunst og dels på nogle fine haveanlæg i bl.a. engelsk og italiensk stil.

Der er flere smukke grønne anlæg i Jacksonville Zoo and Gardens nord for byen, og man kan også tage en tur mod øst til Fort Caroline langs St. Johns River. Fortet udgjorde de franske bestræbelser på at bosætte Florida i 1564. Det nuværende Fort Caroline er dog en genskabt version af det franske fort, som blev etableret på det sted, man mener kunne være, hvor det franske fort engang lå. Ved fortet kan man gå en dejlig tur i naturen til fx monumentet til minde om Jean Ribault.

Topseværdigheder

  • James Weldon Johnson Park
  • Jacksonville City Hall
  • MOCA
  • The Carling
  • Laura Street Trio
  • Basilica of the Immaculate Conception
  • First United Methodist Church
  • John’s Cathedral
  • Jacksonville Riverwalks
  • Main Street Bridge
  • Friendship Fountain
  • Museum of Science and History
  • Wells Fargo Center
  • Bank of America Tower
  • Jacksonville Terminal
  • Cummer Museum of Art and Gardens
  • Jacksonville Zoo and Gardens
  • Fort Caroline

Ture fra byen

  St. Augustine, Florida

  St. Augustine

  St. Augustine er en by ved Atlanterhavskysten i det nordøstlige Florida. St. Augustine blev grundlagt den 8. september 1565 af den spanske admiral Pedro Menéndez de Avilés, der var Floridas første guvernør. Han navngav bosættelsen San Agustín efter Augustin af Hippo. Det skete, fordi hans skibe med bosættere, tropper og forsyninger fra Spanien første gang så land i Florida elleve dage tidligere, som var Sankt Augustins navnedag. Byen fungerede som hovedstad i det spanske Florida i over 200 år og herefter i den korte tid, hvor Storbritannien havde herredømmet 1763-1783.

  St. Augustine er den ældste eksisterende by i USA's fastlandsstater, som blev etableret af europæiske opdagelsesrejsende og bosættere. Området blev amerikansk i 1819, og i begyndelsen var byen af af Florida-territoriets skiftende hovedstæder, før Tallahassee blev udpeget som permanent hovedstad i 1824. I 1845 blev Florida optaget i USA som en stat, og siden da har St. Augustine som andre steder i Florida oplevet stor vækst i indbyggertallet, der flytter til statens milde klima.

  Læs mere om St. Augustine

   

  Savannah, Georgia

  Savannah

  Savannah er en af de mest besøgte byer i den amerikanske stat Georgia. Dens historie går tilbage til 12. februar 1733, hvor general James Oglethorpe ankom i området sammen med nybyggere ombord på skibet Anne. De gik fra borde ved Yamacraw Bluff i dagens centrale Savannah, og her grundlagde de både byen og kolonien Georgia. Efter grundlæggelsen blev Savannah udbygget efter den såkaldte Oglethorpe-byplan med en særlig opdeling i byens kvarterer.

  I 1751 blev Georgia en britisk kronkoloni med Savannah som hovedstad. Under den amerikanske uafhængighedskrig holdt briterne stand i byen fra 1778 til 1782, men Savannah blev amerikansk og gennem 1800-tallet en vigtig havneby, der også var blandt de største i sydstaterne. I år 1800 havde den rundet 5.000 indbyggere, og det tal blev tidoblet gennem århundredet.

  Læs mere om Savannah

Tilmeld dig vores nyhedsbrev