Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Montgomery er hovedstad i staten Alabama, og den er også en af statens største byer. Området langs Alabama River har været beboet i lang tid før den europæiske kolonisering af Amerika. Hernando de Soto ledte den første europæiske ekspedition i 1540, mens den første europæer, der bosatte sig i det nuværende Montgomery, var skotten James McQueen i 1716. I starten af 1800-tallet opstod der krig mellem europæiske tropper og lokale stammer. Amerikanske Andrew Jackson stod i spidsen for den sejrrige amerikanske hær under Creek-krigen, der endte med en indiansk afståelse af store områder i blandt andet Alabama.

I 1816 blev Montgomery County oprettet i det daværende Mississippi Territory, og de første hvide nybyggere etablerede Alabama Town under ledelse af general John Scott. Kort efter grundlagde andre bosættere New Philadelphia som en separat by, men der gik ikke lang tid, før Montgomery blev dannet ved at sammenlægge Alabama Town og New Philadelphia. Det skete i 1819, og byen blev opkaldt efter general Richard Montgomery.

Byen udviklede sig hastigt, og et af sydens største slavemarkeder opstod omkring pladsen Court Square. Alabama river blev anvendt af slavehandlere til at levere slaver til plantager, og derved lå Montgomery belejligt. I 1846 blev Alabamas hovedstad flyttet fra Tuscaloosa til Montgomery, og med den nye rolle blev byen et vigtigt politisk centrum. Montgomery indskrev sig i amerikansk historie den 4. februar 1861, hvor repræsentanter fra Alabama, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi og South Carolina mødtes i byen til Southern Convention, hvor Amerikas Konfødererede Stater blev dannet. Montgomery blev sydstaternes hovedstad, og præsident Jefferson Davis boede her, indtil hovedstaden blev flyttet til Richmond.

I dag har Montgomery udviklet sig betydeligt i størrelse siden begivenhederne i den amerikanske borgerkrig, men heldigvis kan man på fornem vis gå rundt i byens centrum og se de steder, hvor sydstatshistorien udspillede sig. Alabama State Capitol er et centralt sted. Den smukke bygning blev opført i klassicistisk stil i 1850-1851, og det var her, the Southern Convention blev holdt den 4. februar 1861, hvor sydstaternes midlertidige forfatning blev vedtaget. Det skete i senatet, og den 11. marts samme år vedtog man staternes nye forfatning. Som landets hovedstad blev capitol-bygningen også til capitol for Amerikas Konfødererede Stater. I dag er Alabama State Capitol åben som museum, og som noget særligt mødes statens lovgivende forsamling ikke her, men i Alabama State House.

Alabama State House ligger umiddelbart sydøst for Alabama State Capitol, og State House blev åbnet i 1963 som Alabama Highway Department Building. Forsamlingen har haft sæde her siden 1985, hvor Capitol skulle renoveres. Går man i stedet syd for Capitol, kommer man til bygningen Alabama Department of Archives and History, der blev opført 1938-1940. Her kan man besøge Museum of Alabama, der skildrer statens historie og herunder mange af de personer og begivenheder, der har haft betydning for Alabamas udvikling. Foran bygningen kan man se et kort over Alabama mellem fliserne, og det giver et fint overblik over staten.

Sydøst for Alabama State Capitol kan man også besøge The First White House of the Confederacy, der var huset, som fungerende som sydstaternes første hvide hus. Det er et smukt hus fra 1835, som blev flyttet til det nuværende sted i 1919. Huset var bolig for Jefferson Davis i 1861, og derved fik det status à la det nuværende hvide hus i Washington. Efter udnævnelsen af Davis som præsident kunne han finde en passende bolig, og han lejede huset, der var ejet af Edmond Harrison. Davis flyttede til Richmond den 27. maj 1861, og i dag er huset åbent som museum og indrettet med et interiør som i Jefferson Davis’ tid.

Der er også meget andet at se i Montgomery som fx kunstmuseet Montgomery Museum of Fine Arts, hvor man blandt andet kan se en fin samling amerikansk kunst fra 1800-tallet til i dag. På Hank Williams Museum kan man komme tilbage i musikhistorien til bysbarnet fra Montgomerys liv og karriere, og man kan se på dyreliv fra hele verden i Montgomery Zoo. Old Alabama House er også et interessant sted. Det er som et lille frilandsmuseum med forskellige huse fra 1800-1900-tallene, som viser datidens bys historie og udvikling. Det er også værd at gå en tur i Riverfront Park, og for de jernbaneinteresserede er Union Station fra 1898 et smukt arkitektonisk monument fra jernbanehistoriens Alabama.

I Montgomery kan man også opleve noget af historien om Martin Luther King, Jr., der kæmpede for amerikanske borgerrettigheder. King boede i byen 1954-1960, og man kan besøge hans daværende hus, der som sted hedder Dexter Parsonage Museum. Museet ligger på S Jackson Street, og tæt herpå ligger Dexter Avenue Baptist Church, hvor Marton Luther Kond, Jr. prædikerede under tiden i Montgomery. Man kan også se en statue af Rosa Parks i byen. Rosa Parks blev berømt de 1. december 1955 ikke gav sit bussæde til en hvid passager på trods af en ordre fra buschaufføren, og Parks blev derfor anholdt.

Ture fra byen

  Birmingham, Alabama

  Birmingham

  Birmingham er en af staten Alabamas storbyer. Den blev grundlagt i 1871 af The Elyton Land Company, der solgte jordlodder ved den planlagte krydsning af jernbanerne Alabama & Chattanooga og South & North Alabama. Der opstod hurtigt et handelssted, og idet der var jern, kul og kalksten til rådighed, og derved var grundlaget for stålproduktion til stede.

  The Elyton Land Company havde da også planlagt stedet som en kommende industriby, og derfor havde de givet den navnet Birmingham efter den engelske storby. I begyndelsen af 1900-tallet blev Birmingham udbygget med højhuskvarterer og sporvognslinjer, og efter depressionen i 1930erne voksede byen igen med 2. Verdenskrigs øgede efterspørgsel på stål. De seneste årtier har fokus været byfornyelse og revitalisering af det gamle centrum.

  Læs mere om Birmingham

   

  Georgia State Capitol, Atlanta

  Atlanta

  Atlanta er staten Georgias hovedstad, og som byområde er Atlanta en af USA’s største byer. Byens historie går tilbage til 1837, hvor den blev grundlagt som endestation for en af de mange jernbaner, der blev anlagt i de amerikanske stater i 1800-tallet.

  Det var Georgias politikere, der besluttede anlægget af Western and Atlantic Railroad, som fik endestation i bosættelsen Terminus, de med årene blev til Atlanta. Begyndelsen startede langsomt, og fra 6 bygninger og 30 indbyggere i 1842 bor der omkring 6 millioner i Storatlanta i dag.

  Læs mere om Atlanta

   

  Mobile, Alabama

  Mobile

  Mobile er en af staten Alabamas største byer. Dens historie går tilbage til områdets franske tid, hvor fransk-canadierne Pierre Le Moyne d'Iberville og Jean-Baptiste Le Moyne i 1702 grundlagde Fort Louis de la Louisiane, der blev den første hovedstad i kolonien La Louisiane. Hovedstaden blev flyttet til Biloxi i 1720, og derefter var Mobile et fort og et handelssted med navnet Fort Condé. Med Freden i Paris i 1763 blev området britisk, og byen blev omdøbt Fort Charlotte. I 1780 erobrede Spanien regionen, der i 1813 blev en del af USA.

  På dette tidspunkt var der ca. 300 indbyggere i Mobile, men snart efter voksede byen betydeligt grundet ikke mindst den gode beliggenhed for flodtransport og senere handel med bl.a. bomuld. I begyndelsen af 1860erne var Mobile en af de største byer i de amerikanske sydstater, og byens vækst fortsatte med skibsværftet og stålindustriens udvikling.

  Læs mere om Mobile

Tilmeld dig vores nyhedsbrev