Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Atlanta er staten Georgias hovedstad, og som byområde er Atlanta en af USA’s største byer. Byens historie går tilbage til 1837, hvor den blev grundlagt som endestation for en af de mange jernbaner, der blev anlagt i de amerikanske stater i 1800-tallet.

Det var Georgias politikere, der besluttede anlægget af Western and Atlantic Railroad, som fik endestation i bosættelsen Terminus, de med årene blev til Atlanta. Begyndelsen startede langsomt, og fra 6 bygninger og 30 indbyggere i 1842 bor der omkring 6 millioner i Storatlanta i dag.

Atlanta er kendt for flere ting; bl.a. nogle af byens virksomheder som Coca-Cola og CNN. Det er også her, en af verdens største lufthavne ligger, og i det hele taget er byen driftig og med mange moderne bygningsværker, der giver en karakteristisk, amerikansk storbyskyline.

Fra Atlanta kan man nemt komme til seværdigheder i omegnen og i nabostaterne, der tæller Alabama, Florida, North Carolina, South Carolina og Tennessee. Vil man i naturen, er Providence Canyon State Park og Lake Lanier gode valg, mens Athens, Macon og Nashville er nogle af mange spændende byer.

Topseværdigheder

  Georgia State Capitol, Atlanta

  Georgia State Capitol

  Georgia State Capitol er regeringsbygningen for staten Georgia, hvor Atlanta er hovedstad. Der er her, guvernøren har kontorer, og det er her, Georgias parlament holder sine samlinger. Parlamentet består af to kamre, Georgia State Senate og Georgia House of Representatives.

  På dette sted lå Atlantas første rådhus i 1800-tallets voksende by. På det tidspunkt var Milledgeville hovedstad i Georgia, og bystyret i Atlanta donerede området til staten for at kunne tiltrække regeringen og en flytning af hovedstaden. Deres forehavende lykkedes, og Atlanta blev valgt som statens nye og i øvrigt femte hovedstad.

  Som mange andre Capitol-bygninger i USA blev Georgia State Capitol opført i nyklassicisme med inspiration fra USA's regeringsbygning i Washington. Det var arkitekterne Willoughby J. Edbrooke og Franklin Pierce Burnham, der stod for designet af bygningen, der stod færdig i 1889. Capitol var moderne indrettet med elevatorer, centralvarme og elektrisk lys. Blandt detaljerne i udsmykningen er kuplen, der er forgyldt med guld fra Georgia, og statuen Miss Freedom på toppen.

  Samme år som åbningen af selve bygningen blev Georgia Capitol Museum etableret. Det er et museum, der har fine natur- og kulturhistoriske samlinger fra staten. De består blandt andet af sten, mineraler og fossiler og forskellige effekter fra Georgias indianske befolkning. Man kan man se portrætter af guvernører, statuer af berømtheder fra Georgias udvikling og historiske flag i Capitol.

   

  Swan House

  Swan House er et smukt palæ, der blev opført 1925-1928 som residens for velhaverne Edward og Emily Inman. Huset kaldes Swan House grundet de svaner, der går igen en del steder i udsmykningen. I dag er palæet indrettet som et museum, hvor man får et fint indtryk af 1920-1930ernes indretning hos Atlantas bedre borgerskab.

  Det var arkitekten Philip T. Shutze, der tegnede Swan House, som anvendte forskellige stilarter i designet, der hovedsageligt blev holdt i nyrenæssance med elementer af italiensk klassicisme og engelsk-palladiansk stil. Den vestlige facade med kaskadeanlægget mod haven er et smukt eksempel fra renæssancens Italien.

   

  World of Coca-Cola, Atlanta

  World of Coca-Cola

  World of Coca-Cola er et museum, som fortæller historien om den populære læskedrik, Coca-Cola. Museet ligger få blokke fra det sted, hvor John Pemberton opfandt den originale opskrift på sodavanden. Ud over at lære om drikkens historie kan man smage forskellige colaer ved et besøg på stedet.

  Det første Coca-Cola-museum i Atlanta åbnede i 1990, og det nuværende World of Coca-Cola slog dørene op i 2007. På det populære museum er der naturligvis en udstilling om den hemmelige opskrift på læskedrikken, og man kan se forskellige film, popkultur og meget andet, der omhandler Coca-Cola.

   

  Jimmy Carter Presidential Library & Museum

  Jimmy Carter Presidential Library & Museum er et kompleks, der blev etableret til Jimmy Carter, der i årene 1977-1981 var USA’s 39. præsident. Carter kom fra Georgia, og i dag kan man besøge dette bibliotek og museum i Atlanta, der skildrer Carter-administrationen og Jimmy Carters præsidentskab.

  Biblioteket og museet bliver drevet af The National Archives and Records Administration som en del af det præsidentielle bibliotekssystem i USA. Blandt højdepunkterne for besøgende er en kopi af Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus, som det så ud i Carters tid.

   

  Ebenezer Baptist Church, Atlanta

  Martin Luther King, Jr. National Historical Park

  Martin Luther King, Jr. blev født i Atlanta i 1929, og han blev kendt som frontfigur i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. I dag er en del bygninger som fx hans fødehjem og kirke indrettet som en nationalhistorisk park, hvor man kan lære historien om Martin Luther King, Jr.

  Martin Luther King, Jr. National Historical Park rummer kirken Ebenezer Baptist Church, hvor både Martin Luther King, Jr. og hans far var præster. Det var også fra denne kirke, at Martin Luther King, Jr. blev begravet den 9. april 1968., hvilket var fem dage efter, at han var blevet dræbt.

  I den nationalhistoriske park kan man også få gode indsigter i Martin Luther King, Jr.'s liv og borgerrettighedsbevægelsen på stedets besøgscenter. Og man kan se Kings barndomshjem, der ligger tæt på Ebenaxer Baptist Church på adressen 501 Auburn Avenue. King blev født her i 1929, og familien boede i huset til 1941.

   

  Fox Theatre, Atlanta

  Fox Theatre Historic District

  Fox Theatre er en smuk bygning, der blev åbnet i 1929 som en af Atlantas fornemme biografer. Bygningen blev oprindeligt tænkt som en del af et tempel, og derfra kommer den mauriske arkitektur. Der er også egyptisk stil i indretningen i teatret, hvis auditorium blev bygget til 4.665 tilskuere.

  Den gamle biografbygning ligger som centrum af det såkaldte Fox Theatre Historic District, der består af fire samtidige bygninger, der samlet udgør et stemningsfuldt område i Atlanta.

  Ud over Fox Theatre består det historiske område af Cox-Carlton Hotel fra 1925, arkitekten William Lee Stoddarts Ponce de Leon Apartments fra 1913 og samme Stoddarts Georgian Terrace Hotel fra 1911, der blev kendt i 1939 for at holde gallaarrangementet i forbindelse med premieren på filmen Gone with the Wind. Selve premieren blev vist på Loew's Grand Theatre, der lå i downtown Atlanta.

Andre seværdigheder

  High Museum of Art, Atlanta

  High Museum of Art

  High Museum of Art er et af det sydøstlige USA’s førende kunstmuseer. Det blev grundlagt i 1905 som Atlanta Art Association, og samlingerne er siden da vokset til tusindvis af kunstværker fra store dele af verden. Mange kendte kunstnere er repræsenteret med værker.

  Museeet kendes blot som The High, og det er særligt kendt for amerikansk dekorativ kunst fra 1800-1900-tallene, moderne kunst og samtidskunst, men her er også samlinger af europæisk og afrikansk kunst. Navnet High kommer fra High-familien, der i 1926 donerede deres hjem på Peachtree Street til at huse kunstudstillinger.

   

  Atlanta City Hall

  Atlanta City Hall

  Atlanta City Hall er en stor kontor- og mødebygning, der blev indviet i 1930. Bygningen er Atlantas fjerde rådhusbygning, og den arkitektoniske stil kan bedst betegnes som nygotisk med strejf at tidens art deco. En detalje er Green Roof, der danner en lille have på taget af rådhuset.

  Atlantas rådhus er tidstypisk for mange større rådhusbyggerier i USA. Det var arkitekten Geoffrey Lloyd Preacher, der tegnede den himmelstræbende bygning, der når en højde på 65 meter. Det var i øvrigt på netop dette sted, at der lå et hus, som nordstatsgeneralen William Tecumseh Sherman brugte som hovedkvarter efter hans invasion af Georgia i 1864.

   

  Flatiron Building, Atlanta

  Flatiron Building

  Mange kender nok Flatiron Building i New York, men denne udgave i Atlanta blev bygget i 1897 og derved flere år før den mere kendte udgave mod nord. Den 11 etager høje bygning står som byens ældste, bevarede højhus.

  Flatiron Building hedder officielt English-American Building, men fik sit tilnavn grundet den spidse og strygejernsformede grund, som huset blev bygget på. Det var arkitekten Bradford Gilbert, der tegnede det karakteristiske højhus.

   

  Rhodes-Haverty Building, Atlanta

  Rhodes-Haverty Building

  Rhodes-Haverty Building er et højhus, der blev opført i 1929, og dengang var det som Atlantas højeste bygning. Bygherrerne var møbelfabrikanterne Amos Giles Rhodes og James Joseph Haverty. Designmæssigt var bygningen inspireret af tidens art deco, og det kan blandt andet ses i den fine lobby.

  Det var Atlanta-arkitekterne Pringle and Smith, der tegnede huset, der stod som byens højeste skyskraber med en højde på 21 etager og 75 meter indtil 1958, hvor den blev overgået med 15 meter af Fulton National Bank.

   

  Underground Atlanta

  Underground Atlanta

  Underground Atlanta er et spændende område med butikker og aktiviteter, som ligger i gamle rammer, der stammer fra årene efter den amerikanske borgerkrig i 1860erne. Selve området blev overdækket i forbindelse med trafikanlæg, og de gamle husfacader blev genopdaget i 1960erne og siden udviklet.

  Ved indgangen står jernbanebygningen Georgia Railroad Freight Depot fra 1869, der er den ældste opførelse i Atlantas downtown. Bygningen var hovedgodsbygning for The Georgia Railroad and Banking Company.

  Jernbanerne i området var årsagen til, at man ved nyanlæg hævede gadeplanet i centrum, og ved den anledning blev gaderne Pryor, Alabama, Ponder's Alley og Kenny's Alley så at sige skjult under det nye niveau for byens gader, og det samme gjaldt derved de gamle husfacader.

  I dag kan man derfor se de gamle og renoverede husfacader under gadeniveauet for områdets moderne bygninger. Man kan også opleve et stemningsfuldt byrum over jorden, hvor der i de almindelige gader står en række gamle huse.

   

  Fulton County Courthouse, Atlanta

  Fulton County Courthouse

  Fulton County Courthouse er en af Atlantas domstolsbygninger. Den monumentale opførelse blev bygget i årene 1911-1914 og står sammen med andre institutionelle bygninger i regeringskvarteret, hvor man også finder byens rådhus og Georgia State Capitol.

  Domhuset blev tegnet af New York-arkitekten Albert Ten Eyck Brown, der stod bag flere byggerier i samtidens Atlanta. Hans værker strakte sig fra domhuset og andre offentlige opførelser til huse, markeder og en kirke, og han var en af byens toneangivende arkitekter.

   

  Atlanta Mariott Marquis

  Atlanta Marriott Marquis

  Atlanta Marriott Marquis er et hotel og også en af Atlantas mange moderne bygninger. Hotellet har grundet sit ydre design fået tilnavnet ’den gravide bygning’. Det var arkitekten John C. Portman Jr., der tegnede hotellet, der stod færdigt i 1985.

  Hotelhøjhuset er berømt for dets indvendige atrium, der er et fantastisk rum, som er åbent i hele bygningens højde på 143 meter. Det skaber særlige perspektiver, og stedet har da også været anvendt i forskellige filmproduktioner som location.

   

  Westin Peachtree Plaza Hotel, Atlanta

  Westin Peachtree Plaza Hotel

  Westin Peachtree Plaza Hotel er en moderne hotelbygning, der står på det sted, hvor staten Georgias første officielle guvernørbolig i Atlanta engang lå. Det 220 meter høje hotel var byens højeste bygning i årene 1976-1987, og det første år var det også verdens højeste hotel.

  Med den cylindriske form står Westin Peachtree Plaza Hotel som et af Atlantas mest karateristiske højhuse, og i toppen er der en roterende restaurant med en smuk udsigt over byen. Der er to etager, der roterer, og det gør de på henholdsvis 30 og 60 minutter.

   

  Bank of America Plaza, Atlanta

  Bank of America Plaza

  Bank of America Plaza blev åbnet i 1992 som Atlantas og Georgias højeste bygning. Højden er på 311 meter, og der er 55 kontoretager i højhuset. Bygningen med den spidse top udgør naturligt nok en markant del af byens skyline.

  Bank of America Plaza blev tegnet af arkitektfirmaet Kevin Roche John Dinkeloo and Associates LLC, og de benyttede blandt andet art deco som inspiration til den valgte postmoderne arkitektoniske stil. På toppen af selve bygningen er der en åben pyramideform med en obelisk på toppen, og hele toppen er smukt illumineret om aftenen.

   

  Centennial Olympic Park, Atlanta

  Centennial Olympic Park

  I 1996 blev de olympiske lege holdt i Atlanta, og i den forbindelse blev Centenniel Olympic Park anlagt. Den er et rekreativt område i byens centrum med store plæner og masser af aktiviteter som fx koncerter, festivaler og fejring af den amerikanske uafhængighedsdag.

  Centennial Olympic Park blev anlagt ad to omgange umiddelbart før og efter afholdelsen af legene i 1996. Det skete på et område med blandt andet forladte og nedslidte bygninger, og derved blev denne del af Atlanta revitaliseret til et stort aktiv for byen. Herfra kan man også nyde udsigten til byens skyskrabere og nemt besøge populære steder som World of Coca-Cola og Georgia Aquarium.

Ture fra byen

  Lake Lanier, Georgia

  Lake Lanier

  Lake Lanier er et reservoir, der blev skabt med opførelsen af Buford Dam i 1956 over floden Chattahoochee. Reservoirets eller søens lange og bugtede kystlinje, øer og skove danner et stort og populært rekreativt område tæt på storbyen Atlanta, og i det smukke område er der mange overnatningsmuligheder og forskellige aktiviteter på og ved søen.

  Lake Lanier tiltrækker mange besøgende, der svømmer, sejler, står på jetski og på anden måde nyder vandet, der er Georgias største sø. Ved de olympiske lege i 1996 blev rokonkurrencerne under legene afviklet i Lake Lanier, hvor man også finder flere marinaer. Der er også resorts, golfbaner og meget andet at foretage sig på blandt andet Lake Lanier Islands.

   

  Athens, Georgia

  Athens

  Athens er en hyggelig universitetsby i Georgia. Den byder på en del seværdigheder som fx byens smukke rådhus og universitetets State Botanical Garden of Georgia. Med omkring 125.000 indbyggere er Athens desuden en interessant kontrast til storbyen Atlanta.

  Byens historie startede i slutningen af 1700-tallet, da der blev anlagt et handelssted ved bredderne af floden Oconee River. Snart efter blev der etableret et universitet i byen, og det har siden da sat sit præg på Athens, der er en udpræget kultur- og universitetsby. De første studerende dimitterede i 1804, og dengang lå der kun få bygninger langs hovedgaden, der er den nuværende Broad Street.

  Ud over byens smukke rådhus og botaniske have er der flere ting at se i Athens, hvis centrale gader er hyggelige for en spadseretur. Her kan man fx gå til hjørnet af College Avenue og E Hancock Avenue, hvor man kan se en dobbeltløbet kanon fra den amerikanske borgerkrig. Man kan også gå til hjørnet af S Finley Street og Dearing Street, hvor træet 'The Tree That Owns Itself' står. Det er et træ, der juridisk selv ejer jorden under og omkring det.

   

  Macon, Georgia

  Macon

  Byen Macon ligger tæt på Georgias centrum og kaldes også for The Heart of Georgia. Macon blev grundlagt i 1823 langs bredderne af floden Ocmulgee River, og byens udbygning skete i overensstemmelse med James Webbs byplan, hvis centrum i dag danner det, der kaldes Macon Historic District. Det er et kvarter i byen, hvor man kan nyde mange huse fra blandt andet 1800-tallets victorianske arkitektur. Fra den tid kan man også se Johnston–Felton–Hay House, der kaldes Palace of the South.

  Der er en del spændende ting at se i Macon, og det gælder både i Macon Historic District og i andre kvarterer. Man kan fx se banegården Terminal Station fra 1916, som blev tegnet af arkitekten Alfred T. Fellheimer, der også tegnede Grand Central Terminal i New York. Man kan også gå til Macon City Hall, der er en klassicistisk bygning, der blev opført i 1837. Rådhuset var en overgang Georgias Capitol under den amerikanske borgerkrig.

  Øst for Ocmulgee River kan man se Fort Benjamin Hawkins, der blev opført som militærforlægning i årene 1806-1810. I samme område ligger Ocmulgee Mounds National Historical Park, hvor der er bevarede rester fra store jordarbejder, der blev skabt af 900-1000-tallenes indianske kultur.

   

  Blue Ridge Scenic Railway, Georgia

  Blue Ridge Scenic Railway

  Blue Ridge Scenic Railway er en veteranjernbane, der kører mellem Blue Ridge og McCaysville i det nordlige Georgia. Toget følger floden Toccoa River, og det kører gennem skove og over gamle broer med vogne fra tidligere tiders jernbanekørsler. En tur med banen er derfor som at komme tilbage i tiden til jernbanernes guldalder i USA.

  Sporene i området blev lagt fra byen Marietta, og de nåede Blue Ridge-området i 1886. Banerne blev udvidet de følgende årtier, og i 1905 blev der bygget en station i Blue Ridge. Det sidste passagertog forlod stationen i 1951, mens der blev kørt med godstog til 1987. Tre år senere startede arbejdet med etableringen af veteranjernbanen, som åbnede i 1998.

   

  Chattanooga, Georgia

  Chattanooga

  Chattanooga er en by i staten Tennessee, som ligger ved floden af samme navn. Det er en by, der var strategisk vigtig i den amerikanske borgerkrig i 1860erne grundet dens status som jernbaneknudepunkt. Siden krigen voksede Chattanooga da også som transportcentrum, og på den måde blev den en vigtig industriby. Byen blev også kendt fra sangen Chattanooga Choo Choo, som beskriver en togrejse fra New York til Terminal Station i netop Chattanooga.

  Der er flere ting at se og opleve i Chattanooga i dag, man finder blandt andet mange museer og aktiviteter for hele familien samt en del arkitektoniske seværdigheder. Det drejer sig fx om Tennessee Aquarium og Creative Discovery Museum på oplevelsesfronten og James Building fra 1907 og Walnut Street Bridge fra 1890 som arkitektoniske seværdigheder.

  Ud over Walnut Street Bridge spænder Market Street Bridge, Olgiati Bridge og Veterans Memorial Bridge over Tennessee River og giver derved adgang til skønne vandreture ad Tennessee Riverwalk og i Coolidge Park. Man bør også se Chattanooga Choo-Choo Hotel, der åbnede som Terminal Station i 1909, og hvor der er flere aktiviteter i dag. Man kan også vælge at se hele byen fra oven på en tur til Lookout Mountain umiddelbart syd for Chattanooga, hvor man kommer over 400 meter over det omgivende terræn.

   

  Providence Canyon State Park

  Providence Canyon State Park

  Providence Canyon State Park er en statspark i Georgia, der breder sig med et smukt landskab omkring kløften Providence Canyon. Kløften kaldes også Georgias lille Grand Canyon og byder på smuk natur. Providence Canyon blev dog til forskel fra Grand Canyon skabt gennem menneskelig aktivitet, nærmere betegnet grundet landbrug i 1800-tallet. I dag kan man nyde det fine landskab på flere vandrestier i og omkring kløften.

  Statsparkens godt 400 hektarer store område ligger på marine sedimenter, der er lerholdigt med små områder af sand. Kontrasterne og selve kløften blev skabt ved delvis erosion af området, og derved blev den spændende kløft dannet. De usædvanlige geologiske formationer blev skabt af erosion af kystsletten efter år med dårlig landbrugspraksis, og det har muliggjort, at man kan vandre kilometervis ad sandede naturstier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links