Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Atlanta er staten Georgias hovedstad, og som byområde er Atlanta en af USA’s største byer. Byens historie går tilbage til 1837, hvor den blev grundlagt som endestation for en af de mange jernbaner, der blev anlagt i de amerikanske stater i 1800-tallet.

Det var Georgias politikere, der besluttede anlægget af Western and Atlantic Railroad, som fik endestation i bosættelsen Terminus, de med årene blev til Atlanta. Begyndelsen startede langsomt, og fra 6 bygninger og 30 indbyggere i 1842 bor der omkring 6 millioner i Storatlanta i dag.

Atlanta er kendt for flere ting; bl.a. nogle af byens virksomheder som Coca-Cola og CNN. Det er også her, en af verdens største lufthavne ligger, og i det hele taget er byen driftig og med mange moderne bygningsværker, der giver en karakteristisk, amerikansk storbyskyline.

Fra Atlanta kan man nemt komme til seværdigheder i omegnen og i nabostaterne, der tæller Alabama, Florida, North Carolina, South Carolina og Tennessee. Vil man i naturen, er Providence Canyon State Park og Lake Lanier gode valg, mens Athens, Macon og Nashville er nogle af mange spændende byer.

Topseværdigheder

  • Georgia State Capitol: Atlanta er regeringsby i staten Georgia, og Capitol er statens regeringsbygning. Her har guvernøren kontorer, og her mødes Georgias parlament. Bygningen stod færdig i 1889, og samme år åbnede Georgia Capitol Museum, som man kan besøge. På toppen af Capitol troner Miss Freedom.
  • Swan House: Dette smukke palæ blev opført i 1928 som residens for velhaverne Edward og Emily Inman. Huset kaldes Swan House grundet de svaner, der går igen en del steder i udsmykningen. I dag er palæet et museum, hvor man får et fint indtryk af 1920-1930ernes indretning hos Atlantas bedre borgerskab.
  • Fulton County Courthouse: Dette er en af Atlantas domstolsbygninger. Den monumentale opførelse blev bygget i årene 1911-1914 og står sammen med andre institutionelle bygninger omkring Central Park.
  • World of Coca-Cola: Dette er et museum, som fortæller historien om den populære læskedrik, Coca-Cola. Museet ligger få blokke fra det sted, hvor John Pemberton opfandt den originale opskrift på sodavanden. Ud over at lære om drikkens historie kan man smage forskellige colaer.
  • Jimmy Carter Presidential Library & Museum: Jimmy Carter var USA’s 39. Præsident og var i embedet 1977-1981. Carter kom fra Georgia, og i dag kan man besøge dette bibliotek og museum i Atlanta, der skildrer Carter-administrationen og Jimmy Carters præsidentskab. Her er også en kopi af Det Ovale Værelse, som den så ud i Carters tid.
  • Martin Luther King, Jr. National Historical Park: Martin Luther King, Jr. blev født i Atlanta i 1929, og han blev kendt som frontfigur i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. I dag er en del bygninger som fx hans fødehjem og kirke indrettet som en nationalhistorisk park, hvor man kan lære historien om Martin Luther King, Jr.

Andre seværdigheder

  • Atlanta City Hall: Byens rådhus er en stor kontor- og mødebygning, der blev indviet i 1930. Bygningen er Atlantas fjerde rådhusbygning, og den arkitektoniske stil er en art nygotisk art deco. En detalje er Green Roof, der danner en lille have på taget af rådhuset.
  • Flatiron Building: Mange kender nok Flatiron Building i New York, men denne udgave i Atlanta blev bygget i 1897 og derved flere år før den mere kendte udgave. Den 11 etager høje bygning står som byens ældste, bevarede højhus.
  • Rhodes-Haverty Building: Da dette højhus blev opført i 1929, var det Atlantas højeste bygning. Bygherrerne var møbelfabrikanterne Amos Giles Rhodes og James Joseph Haverty. Den 75 meter høje bygning var designmæssigt inspireret af tiden art deco, der bl.a. ses i den fine lobby.
  • High Museum of Art: Dette er et af det sydøstlige USA’s førende kunstmuseer. Det blev grundlagt i 1905 som Atlanta Art Association, og samlingerne er siden da vokset til tusindvis af kunstværker fra store dele af verden. Mange kendte kunstnere er repræsenteret med værker.
  • Underground Atlanta: Dette er et spændende område med butikker og aktiviteter, som ligger i gamle rammer, der stammer fra årene efter den amerikanske borgerkrig i 1860erne. Ved indgangen står en jernbanebygning fra 1869, der er bycentrums ældste opførelse. Selve området blev overdækket i forbindelse med trafikanlæg, og de gamle husfacader blev genopdagelse i 1960erne og siden udviklet.
  • Fox Theatre: Fox-teatret er en smuk bygning, der blev åbnet i 1929 som en af Atlantas fornemme biografer. Bygningen blev oprindeligt tænkt som en del af et tempel, og derfra kommer den mauriske arkitektur. Der er også egyptisk stil i indretningen i teatret, hvis auditorium blev bygget til 4.665 tilskuere.
  • Atlanta Marriott Marquis: Der er mange moderne bygninger i Atlanta, og dette hotel har grundet sit ydre design fået tilnavnet ’den gravide bygning’. Indvendigt åbner et fantastisk atrium sig med et åbent rum i hele bygningens højde på 143 meter.
  • Westin Peachtree Plaza Hotel: På dette sted lå staten Georgias første officielle guvernørbolig. I dag ligger det 220 meter høje Westin Peachtree Plaza Hotel på stedet. Hotellet var byens højeste bygning 1976-1987, og det første år var det også verdens højeste hotel. I toppen er der en roterende restaurant med smuk udsigt.
  • Bank of America Plaza: Denne bygning blev åbnet i 1992 som Atlantas og Georgias højeste bygning. Højden er 311 meter med 55 kontoretager. Bygningen med den spidse top udgør naturligt nok en markant del af byens skyline.
  • Centennial Olympic Park: I 1996 blev de olympiske lege holdt i Atlanta, og i den forbindelse blev denne park anlagt. Det er et rekreativt område i byens centrum med store plæner og masser af aktiviteter.

Ture fra byen

  • Lake Lanier: Lake Lanier er en sø, der er skabt med opførelsen af Buford Dam over floden Chattahoochee. Søens lange og bugtede kystlinje, øer og skove danner et stort og populært rekreativt område tæt på storbyen Atlanta. Her er masser af overnatningsmuligheder og aktiviteter på og ved søen.
  • Athens: Athens er en hyggelig universitetsby i Georgia. Den byder på en del seværdigheder som fx byens smukke rådhus og universitetets State Botanical Garden of Georgia. Med omkring 125.000 indbyggere er Athens desuden en interessant kontrast til Atlanta.
  • Macon: Byen Macon ligger tæt på Georgias centrum og kaldes også for The Heart of Georgia. Her er der spændende ting at se som fx det smukke 1800-talspalæ, Hay House, der fandt inspiration i Italien. Man kan også besøge Ocmulgee Mounds, der er bevarede rester fra 900-1000-tallenes indianske kultur.
  • Chattahoochee National Forest: I det nordlige Georgia ligger dette store skovområde, der byder på en rigt varieret natur med mange panoramaudsigter over landskabet. Dyrelivet er rigt, og man kan vandre til vandfald og meget andet i området, der blev etableret som nationalskov i 1936.
  • Blue Ridge Scenic Railway: Dette er en veteranjernbane, der kører mellem Blue Ridge og McCaysville i det nordlige Georgia. Toget følger floden Toccoa River, kører gennem skove og over gamle broer med vogne fra tidligere tiders jernbanekørsler.
  • Chattanooga: Chattanooga er en by i staten Tennessee, som ligger ved langs floden med samme navn. Byen er kendt fra sangen Chattanooga Choo Choo, og det er et sted, hvor der er mange museer og aktiviteter for hele familien samt en del arkitektoniske seværdigheder.
  • Providence Canyon State Park: Dette er en statspark i Georgia med et smukt landskab omkring kløften Providence Canyon. Kløften er menneskeskabt grundet landbrug i 1800-tallet, og af den grund kan man i dag nyde landskabet på flere vandrestier i og omkring kløften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links