Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Hilo er med cirka 45.000 indbyggere den største by på øen Hawaii, der også kaldes Big Island. Hilo ligger ved øens østkyst ved bugten Hilo Bay og i det lave land øst for de to kolossale vulkaner Mauna Kea og Mauna Loa. Området har et fugtigt klima, og Hilo er med 3.220 millimeter nedbør på den måde en af verdens mest fugtige byer. I USA er der kun enkelte kystbyer i Alaska, der får mere nedbør i løbet af et år end Hilo.

De første polynesiske bosættere kom til Hilo-området omkring år 1100, og de udviklere løbende Hilo, der gennem århundreder var kendt som Waiākea. I 1800-tallet kom der først en del missionærer til Hilo, og i samme århundrede blev der etableret en lang række sukkerrørsplantagen, som kom til at sættte stort præg på Hilo. Byen blomstrede, og en del byggerier skød løbende op. Hilo blev desuden forbundet med andre dele af øen Hawaiis østkyst med jernbanen Hawaii Consolidated Railway, der åbnede i 1899.

Dele af banen og store dele af Hilo blev ødelagt den 1. april 1946, hvor en tsunami skyllede ind over byen og afstedkom 160 dræbte udover store materielle ødelæggelser. Et tsunamiadvarselssystem blev etableret, men alligevel døde 61 mennesker, da en tsunami ramt Hilo den 23. maj 1960. Siden da er byen vokset støt, og i downtown er der etableret en række kulturtilbud med fx museer og gallerier.

Der er flere seværdigheder i Hilo, hvor man fx kan starte en vandretur i byen fra pladsen og parken Kalākaua Park, der er opkaldt efter kong David Kalākaua, der regerede 1874-1891. Parken er stedet, hvor den første kristne mission i området blev etableret i 1825. Senere blev stedet en plads, hvor mange af Hilos vigtigste offentlige bygninger og funktioner lå; der blev således bygget domhus, politistation og posthus her. Man kan se den vigtigste bygning i dag på pladsens nordvestlige side langs gaden Waianuenue Avenue. Det er Hilo Federal Building and U.S. Post Office, der stod færdigt i 1917 som en af Hawaiis første huse i jernbeton. Senere blev den elegante bygning udvidet.

Over for Hilo Federal Building and U.S. Post Office kan man se East Hawaii Cultural Center, der er indrettet, hvor domhuset og politistationen tidligere lå i byen; selve bygningen blev åbnet i 1932. Selve Kalākaua Park er udlagt som plæner, hvor der er et stort banyantræ og et mindesmærke for faldne fra Hawaii under 2. Verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen.

Tæt herpå kan man besøge Pacific Tsunami Museum, der skildrer 1900-tallets store og ødelæggende tsunamier, der ramte Hawaii og Hilo i henholdsvis 1946 og 1960. Tsunamierne slog begge gange mange indbyggere i Hilo ihjel, og de forårsagede store materielle skader. Museumsbygningen er en tidligere bankbygning, der tilhørte First Hawaiian Bank.

I den nærliggende gade Haili Street kan man se flere af Hilos ældre bygningsværker. Biografen Palace Theatre fra 1925 står som byens smukke scene i datidens beaux-arts. Både lobbyen og den store sal er smukt istandsat, og Palace Theatre er udover filmteater også et godt koncertsted. Kirken Haili Church blev opført 1854-1859 og fungerer fortsat som kirke. Tæt på kirken kan man besøge museet Lyman House Memorial Museum, der blev grundlagt i 1931. Museet ligger i pastor David Belden Lymans hus fra 1838; Lyman kom til Hawaii i 1832 som missionær.

Efter en tur i det forholdsvis beskedne downtown Hilo kan man se flere seværdigheder og nyde nogle skønne vandreture i området øst for centrum. Her kommer man til det dejlige grønne område, Wailoa River State Recreation Area. Området er en park, der ligger på begge sider af den korte Wailoa River. Den vigtigste seværdighed ligger i parkens vestlige side; det er statuen af kong Kamehameha, som samlede og dannede Kongeriget Hawaii. Statuen blev udarbejdet af billedhuggeren Sandrin i italienske Vicenza i 1963. Den skulle oprindeligt have stået på et resort på øen Kauai, men ejerne donerede den til Hilo, hvor den blev stillet op i 1997.

Et kort stykke vej videre mod øst langs gaden Hawaii Belt Road kan man se Hilo Tsunami Clock. Det er et stort gadeur, som er frosset i tiden med visning af klokkeslættet 01:04. Det var det tidspunkt om morgenen den 23. maj 1960, hvor en tsunami ramte uret og byen og skabte død og ødelæggelse. Uret blev siden sat i stand, men urværket lod man blive på det tidspunkt, hvor vandet satte det i stå.

Gaden Banyan Drive i dette område er en af Hilos store seværdigheder. Det er en gade, der snor sig i Hilos centrum på den lille Waiākea-halvø i Hilo Bay. Banyan Drive er godt 1,5 kilometer lang, og den er omkranset af imponerende banyantræer, som gennem tiden er blevet plantet af diverse celebriteter og kendisser. De første træer blev plantet i 1933, og der kom mange flere til de følgende år. Blandt dem, der har plantet træer her, er Franklin D. Roosevelt, Richard Nixon, Louis Armstrong, Amelia Earhart og George Herman ”Babe” Ruth. Der er også plantet træer til ære for andre; det gælder fx den engelske kong George V. Nogle træer er gået tabt siden 1933 grundet tsunamier, men hovedparten er bevaret, og træernes størrelse i dag er fornemme rammer for både gå- og køreture. Der ligger desuden en del store hoteller og en golfbane langs Banyan Drive i dag, hvor der en kort gåtur fra selve Banyan Drive er adgang over en bro til den lille ø, Coconut Island.

Man kan også komme hurtigt ud i naturen i området vest for Hilos centrum. Floden Wailuku River er et populært sted, hvor man kan besøge Wailuku River State Park. Her kan man gå til vandfaldene Rainbow Falls, der ligger smukt foran parkens udsigtsplatforme. Rainbow Falls har en højde på 24 meter og er omgivet af tropisk regnskov. Wailuku River er 45 km lang, og floden er dermed den længste i staten Hawaii. Den har sit udspring i omkring 3.300 meters højde på den østlige skråning af Mauna Kea.

Topseværdigheder

  Banyan Drive

  Banyan Drive

   

  Pacific Tsunami Museum

  130 Kamehameha Avenue
  tsunami.org

   

  Kalākaua Park

  Kalākaua Street

   

  Hilo Federal Building and U.S. Post Office

  154 Waianuenue Avenue

   

  East Hawaii Cultural Center

  141 Kalākaua Street
  ehcc.org

   

  Palace Theatre

  38 Haili Street
  hilopalace.com

   

  Haili Church

  211 Haili Street
  hailichurch.org

   

  Lyman House Memorial Museum

  276 Haili Street
  lymanmuseum.org

   

  Wailoa River State Recreation Area

  799 Piilani Street
  dlnr.hawaii.gov

   

  King Kamehameha Statue

  Bishop Street

   

  Hilo Tsunami Clock

  Kamehameha Avenue

   

  Wailuku River State Park

  Rainbow Drive
  dlnr.hawaii.gov

Ture fra byen

  Mauna Kea, Hawaii

  Mauna Kea

  Mauna Kea er en inaktiv skjoldvulkan, der er 4.207 meter høj. Den er derved det højeste punkt på de hawaiianske øer, og målt fra bjergets base under havet, er Mauna Kea med en prominens på 9.330 meter det højeste bjerg i verden. Mauna Kea er også den næststørste vulkan på øen Hawaiʻi, hvor kun Mauna Loa er større i areal.

  Mauna Kea menes at have været i udbrud for 4.600 år siden, og siden da har bjerget ligget som en sovende kæmpe, som der kommer sne på toppen af i sæsonen. Navnet Mauna Kea betyder da også 'det hvide bjerg', hvilket skyldes den snedækkede top. Man vurderer, at Mauna Kea igen går i udbrud en dag, men grundet lavaen fra denne type vulkan, vurderes det til at resultere i lange og langsomtflydende strømme.

  For den første befolkning på øgruppen er bjergene hellige, og Mauna Kea er det helligste som det højeste bjerg. Det har medført stærk opposition til de mange turistbesøg på bjergtoppen og til observatorierne, der gennem årene er blevet bygget her. Den første vej til toppen blev åbnet i 1964, og den øgede antallet af besøg dramatisk.

  En tur til Mauna Keas top er et populært udflugtsmål på Hawaiʻi-øen. På en arrangeret tur bliver man kørt op til enden af vejen, som ligger umiddelbart ved siden af selve toppen. Herfra er der en ubeskrivelig udsigt, og ofte vil den være over skyerne under bjergets 4.207 meter.

  Mauna Kea er hjemsted fra flere observatorier, og det er med god grund med beliggenheden i højderne i relativ nærhed til ækvator og uden lys fra omgivelserne. Dette udnyttes også på de arrangerede ture, som ofte inkluderer stjernekiggeri fra udvalgte steder på vejen mod bjergtoppen.

   

  Kailua-Kona

  Kailua-Kona er en by på den vestlige side af øen Hawaiʻi, og den kendes også blot som Kona. Byen er den næststørste på øen, og den fungerer som kommercielt centrum og og som hovedby for den store mængde turister, der kommer til Hawaiʻis solrige kyster mod vest.

  Kona var sæde for kong Kamehameha I, da han regerede Kona i tiden, før han samlede hele den hawaiianske øgruppe. Og i dag kan man stadig se den kongelige historie i byen i form af Hulihe'e Palace, der blev bygget som regenternes sommerresidens i 1838. I dag er palæet indrettet som museum.

  På en tur i Kailua-Kona bør man nyde en spadseretur ad Aliʻi Drive, der er navnet på byens promenade langs Stillehavet. I den nordlige del af vejen ligger Kailua Pier, hvor fx krydstogtsturister kommer til byen. I samme område kan man se Kamakahonu National Historic Landmark, hvor kong Kamehamehas genopbyggede tempel ligger.

  Tæt herpå kan man besøge Moku'aikaua Church, der er den ældste kristne kirke på Hawaii-øerne. Menigheden blev dannet i 1820 efter ankomsten af de første amerikanske missionærer, og den nuværende kirkebygning stod færdig i 1837. Der havde ligget flere udgaver i træ inden den stenkirke, man kan se i dag.

   

  Captain James Cook Monument

  Captain James Cook Monument er en mindesten, der står langs Stillehavskysten syd for byen Kailua-Kona. Mindestenen er en obelisk, der står på netop det sted, hvor James Cook mødte sit endeligt på de hawaiianske øer.

  James Cook var kendt for at sejle i ukendte farvande, og i januar 1779 sejlede han med skib og besætning til Kealakekua Bay for at reparere en ødelagt mast. Efter mindre kontroverser med den lokale befolkning besluttede Cook med pistoler at tage øens konge til fange den 14. februar samme år.

  Hawaiianerne gjorde modstand, og en af dem blev dræbt, før Cook blev tvunget i retræte med sine folk. Samme dag blev James Cook dræbt ved vandkanten, hvor man i dag kan se mindeobelisken. Bemærk, at man ikke kan køre til monument. Man skal gå hertil ad Captain Cook Monument Trail eller sejle til den lille bugt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev