Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Billings er den største by i den amerikanske stat Montana. Byen ligger i Yellowstone Valley, der blev bosat og udviklet i slutningen af 1800-tallet. I 1877 etablerede nybyggere Coulson som den første by, og den var et sted præget af lovløshed. Da jernbanen kom til området, ejede banerne jord vest for Coulson, og selskabet etablerede Billings som en jernbaneby i 1882, og den blev opkaldt efter Frederick H. Billings, der var præsident for Northern Pacific Railways 1879-1881. I starten var der tre bygninger her, men på få måneder havde 2.000 slået sig ned i den nye by; bl.a. nogle fra Coulson, der som by selv helt forsvandt i 1930erne. I 1910 havde Billings flere end 10.000 indbyggere, og væksten fortsatte gennem århundredet. Byen blev centrum for energiproduktion efter fund af olie og gas i Montana og Wyoming, og senere blev der opført mange højhuse fra 1970erne og 1980erne.

I dag kan man gå nogle fine spadsereture i det centrale Billings. Det historiske kvarter ligger i området ved og ikke mindst sydvest for byens banegårdsbygning på Montana Avenue. Stationen blev opført i 1909 og benyttet af de tre jernbaneselskaber Northern Pacific Railway, Great Northern and Chicago og Burlington and Quincy. Amtrak stoppede togdriften hertil i 1979, og nu er stationen indrettet til diverse events. Når man går fra banegårdsbygningen ad Montana Avenue mod sydvest, ligger der mange gamle bygninger, der giver et indtryk af Billings vækst i de første årtier. Efter den første teltby blev der opført træhuse og senere stenhuse som fx Parmly Billings Memorial Library fra 1901, som i dag er indrettet som Western Heritage Center, der gennem forskellige udstillinger formidler historier fra Yellowstone River Valley. Fra Montana Avenue kan man gå ad sidegader som fx N Broadway, hvor der også er mange ældre huse i gaderne.

Der er også flere museer og kulturinstitutioner i Billings. I centrum ligger Alberta Bair Theater, der oprindeligt åbnede i samtidens art deco-rammer i 1931. Efter nedgang for de klassiske biografer i centrum, blev teatret moderniseret, og det er i dag en af Billings’ førende kunstscener. Tæt herpå kan man se det historiske Babcock Theater, der åbnede i 1907 som det største teater mellem Minneapolis og Seattle. I byen kan man også besøge Yellowstone Art Museum, der er det største museum for moderne kunst i staten Montana. I den sydvestlige del af Billings’ downtown ligger palæet Moss Mansion, der blev opført i 1901 som bolig for familien Moss. Palæet er et spændende eksempel på en fornem bolig fra byens første årtier.

Man kan også gå på opdagelse i de områder, der oprindeligt udgjorde byen Coulson, der blev grundlagt før Billings. Coulson opstod på det sted, der i dag hedder Coulson Park, og som lå strategisk godt langs Yellowstone River. Da Billings blev udbygget, blev der aldrig bygget på det gamle Coulsons området, og det er nu et åbent areal ved floden. Man kan også besøge Boothill Cemetery, der ligger et kort stykke nord for Coulson Park. Boothill Cemetery var Coulsons kirkegård, og den fik efter sigende sit navn grundet de mange begravede, som blev dræbt med støvlerne på. Syd for byen kan man også komme til Yellowstone River, hvor den fine Riverfront Park ligger. Man kan også nyde nogle dejlige omgivelser i DanWalt Gardens og naturområdet Pictograph Cave State Park, der ligger få kilometer øst for Billings.

Topseværdigheder

  • Yellowstone Art Museum
  • Riverfront Park
  • DanWalt Gardens
  • Historic District
  • Billings Depot
  • Western Heritage Center
  • Alberta Bair Theater
  • Babcock Theater
  • Moss Mansion
  • Coulson Park
  • Boothill Cemetery
  • Pictograph Cave State Park

Tilmeld dig vores nyhedsbrev