Site logo
Se på kortet
 • Providence City Hall, Dorrance Street, Providence, Rhode Island, USA

Læs om byen

Providence er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Rhode Island. Byen blev grundlagt i 1636 af Roger Williams, der grundlagde Amerikas første baptistmenighed i byen to år senere. Providence voksede, og efter 1700-tallets amerikanske uafhængighedskrig var den en af USA’s ti største byer med over 7.500 indbyggere.

På få årtier blev indbyggertallet fordoblet, og gennem store dele af 1800-tallet var Market Square centrum for byens politiske og sociale liv. Providence blev også industrialiseret, og omkring år 1900 boede her flere end 175.000 borgere, og byen var en af de mest velstående i USA.

Det blev nedgangstider for Providence i 1900-tallet, hvor depressionen fra 1929, recessionen i 1930erne og en kategori 5-orkan i 1938 alle forvoldte stor skade på byens befolkning, økonomi og produktion. Fabrikker lukkede i stor stil, og senere flyttede mange indbyggere til forstæderne. Fra slutningen af århundredet er downtown Providence blevet revitaliseret.

I dag er Providence er spændende storby at besøge, og der er en del seværdigheder. Man kan starte en spadseretur i byens downtown på Kennedy Plaza, hvor Providence City Hall ligger som sydvestlig afrunding på den aflange plads. Rådhuset blev bygget 1875-1878 i second empire-stil med imponerende interiør i ikke mindst det store atrium og i byrådssalen. Theodore Roosevelt og John F. Kennedy er blandt dem, der har talt fra trapperne foran bygningen.

Kennedy Plaza er byens centrum, og modsat rådhuset kan man se Federal Building fra 1908, der blev opført som domhus, posthus og toldbygning. Mellem de to opførelser kan man blandt andet se Soldiers’ and Sailors’ Monument fra 1871. Langs pladsens sydlige side står en række højhuse med Industrial National Bank Building som den mest kendte. Det 130 meter høje hus blev opført 1925-1928 og åbnet som statens højeste bygning.

Langs den nordlige side af Kennedy Plaza lå Providences hovedbanegård tidligere. Den brændte i 1896. og skabte derved plads til Burnside Park, mens en ny banegård blev opført længere mod nord på den modsatte side af Burnside Park. Her ligger banegårdsbygningerne fortsat, selv om man omlagde sporene i 1986 til byens nye station, som man finder lidt mod nordøst.

Fra downtown kan man gå en kort tur mod nord, hvor Rhode Island State House ligger. Det er regeringsbygningen i staten Rhode Island og derved sæde for senatet og repræsentanternes hus. Bygningen blev opført i nyklassicisme i årene 1891-1901 med en stor kuppel og statuen Independent Man på toppen. Statuen symboliserer frihed og selvstændighed. I State House kan man se et imponerende interiør, og der er også et museum.

Man kan også besøge andre interessante museer i Providence som fx Rhode Island School of Design Museum, der er et kunstmuseum, som blev etableret samme med stedets skole i 1877. Museet har i dag en bred samling med alt fra antik kunst til samtidskunst, og utallige kunstformer og kunstnere er repræsenteret. Man kan også nyde Providences byrum på turen i byen, og det nok bedste sted er Waterplace Park med udsigt til vandet i Woonasquatucket River og byens skyline.

Ture fra byen

  Skyline, Boston, USA

  Boston

  Boston og staten Massachusetts ligger i det såkaldte New England, og det er ikke blot fordi, det ligger i USA’s nordøstlige hjørne tæt på Europa. Man fornemmer her den britiske kultur mere end noget andet sted i USA, men naturligvis er den amerikanske kulturs mange goder også en del af dagligdagen her.

  Bostons mange hyggelige gader og kvarterer rummer samtidigt en stor del af amerikanernes løsrivelseshistorie fra England. Det var i det nordøstlige USA, landets nuværende civilisations vugge lå, og det var her, opgøret mod kolonimagten England fandt sted.

  Læs mere om Boston

   

  Hartford, Connecticut

  Hartford

  Hartford er hovedstad i den amerikanske stat Connecticut. Området blev udforsket i starten af 1600-tallet, og det Nederlandske Vestindiske Kompagni grundlagde Fort Hoop i den sydlige del af dagens Hartford. Engelske nybyggere kom hertil i 1635 og grundlagde den egentlige bosættelse, der i 1637 fik navnet Hartford. I 1662 blev byen hovedstad i kolonien Connecticut, og de følgende årtier og gennem 1700-tallet voksede byen til omkring 3.000 indbyggere.

  Fra midten af 1800-tallet udviklede Hartford sig til af by med en betydelig industri, og blandt de mange virksomheder var Samuel Colts våbenproduktion og Albert Popes cykelfabrik. Udviklingen gav og flere indbyggere, og fra 13.500 borgere i 1850 steg tallet til næsten 80.000 i år 1900. Væksten fortsatte gennem 1900-tallet, hvor downtowns moderne skyline med kontorbygninger også blev bygget.

  Læs mere om Hartford

Tilmeld dig vores nyhedsbrev