Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Richmond er hovedstad og en af de største byer i den amerikanske stat Virginia. Den engelske udforskning af området går tilbage til 1607, og 30 år senere etablerede Thomas Stegg en handelsstation her. I 1645 blev Fort Charles anlagt på stedet, men der gik til 1733, før den lille bosættelse fik navnet Richmond, fordi floden her mindede om Themsen i England. I 1737 blev byen udlagt efter William Mayos plan, og i 1779 afløste Richmond Williamsburg som statens hovedstad.

Efter den amerikanske uafhængighed blev Richmond en vigtig industriby, og der blev anlagt kanaler til den vigtige flodtransport. Under den amerikanske borgerkrig var Richmond den største industriby i sydstaterne, og den var hovedstad i Amerikas Konfødererede Stater i årene 1861-1865. Efter borgerkrigen kom der igen vækst i byen, som atter blev en industriby med blandt andet en stor tobaksproduktion, og i 1888 åbnede USA’s første elektriske sporvognslinje i Richmond. Gennem 1900-tallet fortsatte byens vækst.

I dag er Richmond en historisk vigtig by med mange spændende seværdigheder. Downtown Richmond er præget af mange moderne skyskrabere, der ligger langs hovedgaderne Main Street og Broad Street og i sidegader hertil. Der er mange stilarter blandt byggerierne som fx art deco, der kan ses på Central National Bank-bygningen fra 1929, som ligger på hjørnet af Broad Street og 3rd Street. Man kan også se ældre opførelser som First National Bank Building fra 1914.

Højdepunktet af seværdigheder i Richmond ligger i det såkaldte Capitol District i den sydøstlige ende af downtown. Det er et kvarter, som er byens og statens politiske centrum med Virginia State Capitol som den centrale bygning. State Capitol er Virginias regeringsbygning, som blev opført 1785-1788 efter design af Thomas Jefferson og Charles-Louis Clérisseau med inspiration fra det romerske tempel Maison Carrée i franske Nîmes.

Den oprindelige tempeldel i midten af Capitol blev udvidet med to fløje i 1904, hvorved den fik sit nuværende udseende, der samtidigt står som en af tolv regeringsbygninger i USA uden en kuppel. Virginia State Capitol er en af byens og statens vigtigste bygninger, og den er landets eneste bygning foruden United States Capitol i Washington, som har haft status af national regeringsbygning. Det havde den under den amerikanske borgerkrig som politisk centrum for de amerikanske sydstater.

Rundt om Virginia State Capitol ligger der ministerielle bygninger og andre instanser som fx Virginias højesteret. Øst for Capitol kan man se Virginia Executive Mansion, der er statens officielle guvernørbolig, hvilket den har været siden 1813. Nord for Capitol kan man se flere monumenter langs Capitol Square, og Old City Hall ligger også her langs Broad Street. Det nygotiske hus blev opført 1886-1894 og fungerede som byens rådhus til 1970erne.

Der er også en del sydstatshistorie at opleve i Richmond. Man kan blandt andet besøge White House of the Confederacy, der var præsident Jefferson Davis' primære kontor og residens fra august 1861 til april 1865. Huset blev præsidentbolig efter det første hvide hus i sydstaterne, der lå i Montgomery i staten Alabama. Bygningen blev opført som residens 1818, og i dag er det et museum, der hører under American Civil War Museum.

Man kan også besøge den stort anlagte Monument Avenue, der ligger nordvest for downtown Richmond. Indtil 2020 kunne man se monumenter for Jeffrson Davis, Stonewall Jackson, James Ewell Brown Stuart og Matthew Fontaine Maury langs gaden, der på den måde var et stort mindested for dem, der kæmpede for sydstaterne under den amerikanske borgerkrig. Det største og mest berømte monument var rytterstatuen af Robert E. Lee, der indtil 2021 stod i rundkørslen mellem Monument Avenue og Allen Avenue.

Der er naturligvis også en del andre seværdigheder i Richmond som fx St. John’s Episcopal Church. Det er byens ældste kirke, som blev opført i 1741, og som er kendt for at være sted for Patrick Henrys tale med ordene 'Give me liberty, or give me death!' i 1775. Man kan også besøge Virginia Museum of Fine Arts, der er et kunstmuseum med en kolossal samling og fine udstillinger af kunst fra hele verden. Blandt højdepunkterne er den største samling Fabergé-æg uden for Rusland.

Man kan også nyde Richmonds mange rekreative områder under et besøg i byen. Der er fine gang- og cykelstier langs James River, hvor der også ligger flere parker som haverne omkring palæet Maymont. Her kan man fx gå i tur i stedets arboret og japanske have. Lewis Ginter Botanical Garden er en anden mulighed. Det er en botanisk have, som byder på både væksthuse og mange og varierede haveanlæg.

Ture fra byen

  Kongressen, Washington

  Washington

  Washington er USA’s hovedstad, og fra starten blev den storladent tænkt og anlagt i bedste amerikanske stil. Byen er ulig enhver anden by i USA og verden med sine mange pragtbyggerier, politiske magtcentre, mindesmærker, enestående museer og ikke mindst kendte bygninger fra utallige tv-transmissioner i alverdens nyhedsudsendelser.

  En vandretur i Washington vil utvivlsomt virke spændende og bekendt for mange, der kan nikke genkendende til scener fra film og tv. National Malls plæner er fx som et hop ind i en tv-nyhed. Alle steder virker bekendte, ikke mindst Det Hvide Hus og Capitol, og mange andre steder som fx FBI-bygningen kan også nemt genkendes.

  Læs mere om Washington

   

  Raleigh, North Carolina

  Raleigh

  Raleigh er hovedstad og en af de største byer i den amerikanske stat North Carolina. Byens beliggenhed inde i landet blev valgt i 1788 som sted for en ny hovedstad i North Carolina, så angreb langs kysten kunne undgås. I 1792 blev Raleigh grundlagt og opkaldt efter Sir Walter Raleigh, og gennem de følgende årtier blev der bygget mange institutioner i den unge by som fx regeringsbygningen North Carolina State House.

  I 1853 blev den første statsdækkende udstilling holdt i Raleigh, og fire år senere åbnede Peace College som byens første højere uddannelsessted. I starten af 1900-tallet var befolkningstallet vokset til over 15.000, og der kørte sporvogne i Raleighs gader. Gennem århundredet steg antallet af indbyggere støt, og byen voksede både i højden og med nye forstæder.

  Læs mere om Raleigh

Tilmeld dig vores nyhedsbrev