Site logo
Se på kortet
 • Massachusetts State House, Beacon Street, Boston, Massachusetts, USA

Læs om byen

Byen Boston og staten Massachusetts ligger i det såkaldte New England, og det er ikke blot fordi, det ligger i USA’s nordøstlige hjørne tæt på Europa. Man fornemmer her den britiske kultur mere end noget andet sted i USA, men naturligvis er den amerikanske kulturs mange goder også en del af dagligdagen her.

Bostons mange hyggelige gader og kvarterer rummer samtidigt en stor del af amerikanernes løsrivelseshistorie fra England. Det var i det nordøstlige USA, landets nuværende civilisations vugge lå, og det var her, opgøret mod kolonimagten England fandt sted.

Boston er i dag en særdeles hyggelig by med en dejlig åben og kulturel atmosfære. Byen er blandt andet hjemsted for Harvard-universitetet, og der var her, USA’s tidligere præsident John F. Kennedy kom fra. Så i Boston kan man tage en gennem flere højdepunkter i USA’s historie.

Topseværdigheder

  Massachusetts State House

  • Massachusetts State House: Det statelige State House blev opført 1798. Den oprindelige ejer var Massachusetts' første valgte guvernør, John Hancock. Bygningen blev tegnet af tidens førende arkitekt, Charles Bullfinch. I dag er den udbyggede bygning capitol og derved regeringssæde for staten Massachusetts.
  • Trinity Church: Bostons Trinity-kirke betragtes som en af USA’s smukkeste bygninger. Mesterværket blev opført af Henry Hobson i 1877. I kirkerummet kan man bl.a. se glasmosaikker og vægmalerier, som blev udarbejdet af primært amerikanske malere.

  Old South Meeting House

  • Old South Meeting House: Old South Meeting House var stedet, hvor Bostons Teselskab startede. Det skete, da flere end 5.000 mennesker stimlede sammen i 1773 mod nye skatter på te. Begivenheden var et af flere skridt på vej mod den amerikanske uafhængighed.
  • Old State House: Bygningen Old State House blev bygget i 1713, og den er derved Bostons ældste offentlige bygning. Oprindeligt var den indrettet som varebørs, magasin, administration og domstol, men den kom til at spille en stor rolle for USA. Det var bl.a. fra husets balkon, USA's uafhængighedserklæring blev proklameret i Boston i juli 1776.

Andre seværdigheder

  Beacon Hill

  • Beacon Hill: Beacon Hill er Bostons velhaverkvarter, som blev udbygget i perioden 1790-1870. Her kan man nyde gåture i brostensbelagte gader med traditionelle byhuse, og en vandring i det hyggelige kvarter bør gå til den elegante Louisburg Square.
  • Opera House: I 1928 opførte Thomas Lamb det nuværende Opera House under navnet B. F. Keith Memorial Theatre, som er opkaldt efter faderen til vaudevillen. Ved åbningen var operahuset et af 1920ernes fornemme biografteatre, der ofte havde tidens mest fornemme sale.
  • King's Chapel: Den første kirkebygning på stedet, hvor King’s Chapel ligger i dag, blev rejst i 1689 som en lille mødesal i træ. Da bygningen i midten af 1700-tallet var nedslidt, blev et stykke tilstødende jord opkøbt og den nuværende kirke i granit bygget.

  Custom House Tower

  • Custom House Tower: Custom House Tower er et af Bostons mest karakteristiske højhuse fra starten af 1900-tallet. Det høje tårn stod færdigt i 1915 med en højde på 151 meter, og det blev nærmest bygget på taget af Bostons gamle og lave toldhus fra 1849. I dag er der et hotel her, og udsigten fra toppen er fremragende.
  • Paul Revere House: Midt blandt Bostons nyere byggerier ligger Paul Revere House, der blev bygget omkring 1680 af en velhavende købmand. Det er den ældste bygning i det centrale Boston, og det huset var residens for Paul Revere, der er en af de kendte personer fra den amerikanske uafhængighedskrig.
  • Old North Church: Old North Church kaldes også Christ Church in the City of Boston, og kirken blev bygget i 1723 i georgiansk stil. Tårnet er med sine 58 meter det højeste kirketårn i Boston.

Ture fra byen

  USS Constitution

  • USS Constitution: Krigsskibet USS Constitution blev bygget i 1797 som et af seks skibe på bestilling af præsident George Washington. Skibene skulle beskytte USA samt landets stigende maritime interesse på havene. Skibet var i aktiv service til 1881, og det har været museumsskib siden 1907.
  • Bunker Hill Monument: Bunker Hill Monument er et 67 meter højt mindesmærke, der blev rejst på det sted, hvor det første slag i processen for selvstændighed fra Storbritannien blev udkæmpet. Det fandt sted i 1775. Granitobelisken blev bygget i årene 1825-1843.

  Harvard University

  • Harvard University: Harvard University er et af verdens mest kendte og prestigefulde universiteter. Det blev grundlagt i 1636, og det er derved USA’s ældste universitet. Blandt de utallige berømtheder, der har studeret her, er præsident John F. Kennedy.
  • John F. Kennedy Library & Museum: I det moderne John F. Kennedy Bibliotek & Museum skildres Kennedys 1.000 dage som præsident. Man oplever film, fotografier og mange effekter, der på glimrende vis illustrerer præsidentens virke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  De tidligste rester af beboelse i Bostonområdet går 7.500 år tilbage. Omkring år 1.000 kom de første europæere til Nordamerika og muligvis kysterne omkring nutidens Boston, da Leif Erikson kom til Vinland, som de skandinaviske vikinger kaldte det nye sted. Vikingernes bosættelse blev dog ikke af permanent varighed.

  I 1497 nåede en britisk ekspedition under ledelse af John Cabot til områdets kyster, og i de efterfølgende århundreder blev de fiskerige vande populære blandt fiskere og opdagelsesrejsende fra flere af Europas store magter.

  Engelske pilgrimme ankom i 1620 til Cape Cod med skibet Mayflower. De havde forinden aftalt at styre deres nye koloni med respekt for demokrati og lighed mellem mennesker. Kolonien blev kaldt Plymouth efter pilgrimmenes hjemby, og efter en fredsaftale mellem guvernør John Carver og indianerhøvdingen Massasoit blev den første Thanksgiving fejret i 1621.

  Få år efter gav kong Charles I et landområde til en gruppe puritanere, der sejlede til Massachusetts og slog sig ned ved Charles-flodens munding, hvor de i 1630 grundlagde byen Trimountain, der hurtigt fik navnet Boston efter byen i England, hvor mange var taget fra til det nye land.

  I den nye by blev den første skole grundlagt i 1635, og året efter blev Harvard University etableret. De følgende år udviklede byen sig støt og roligt. Der var løbende stridigheder mellem forskellige troende grupper, og det kom i 1692 til en række hængninger efter en heksejagt.

  Boston udviklede sig til den vigtigste by i de 13 britiske kolonier ved østkysten, og der gennemførtes fra britisk side en stigende beskatning af kolonien, hvilket medførte stor lokal modstand. Samuel Adams var hovedkraften bag modstanden mod loven Stamp Act fra 1765, som indførte blandt andet importafgifter. Britiske soldater blev sendt til Boston for at beskytte myndighederne, og i 1770 kom det til affyring af dræbende skud mod fem lokale borgere ved den såkaldte Bostonmassakre.

  Massakren blev startskud til selvstændighedsprocessen og uafhængighed af Storbritannien. 1773 var året for Bostons Teselskab, hvor borgere bordede tre britiske skibe og smed deres last af te i havnen som protest mod beskatningen. I 1775 fandt Slaget ved Bunker Hill sted. De britiske styrker vandt slaget med svære tab, og det indgød optimisme i de amerikanske separatister. Få måneder forinden havde Paul Revere gennemført sit berømte ridt fra Boston til Lexington for at advare Samuel Adams og John Hancock om britiske planer om arrestation af de to ledere af løsrivelsesbevægelsen. 

  I 1776 blev USA’s uafhængighedserklæring proklameret fra Boston, og det markerede den egentlige afslutning på den britiske tid som kolonimagt i USA.

  I det nye USA blev Boston hurtigt kendt som landets intellektuelle hovedstad, og byen blev desuden en meget velhavende havneby, hvor en væsentlig del af landets udskibning fandt sted. Byen voksede støt, og nye kvarterer såsom Back Bay og South End blev anlagt. Industrialiseringen satte også tydeligt præg på Boston, der i midten af 1800-tallet var et af USA’s centre for produktion af blandt andet maskiner, læder og beklædning.

  Gennem første halvdel af 1800-tallet oplevede man, hvordan puritanismen gled i baggrunden, og Boston blev herefter en af landets katolske højborge. Det skete ved immigration af primært irere og italienere. Specielt irerne kom fremover til at dominere det politiske liv; mest kendt ved valget af John F. Kennedy til USA’s præsident.

  Bostons William Garrison udgav i 1831 første udgave af bladet The Liberator, der advokerede for betingelsesløst ophør af USA’s slaveri. Taler i Faneuil Hall-bygningen inspirerede andre over hele USA, og Boston blev på mange måder talerør for afroamerikanere. Under den amerikanske borgerkrig var Boston og Massachusetts således det første sted, der sendte soldater til fronten på Abraham Lincolns opfordring.

  Efter borgerkrigen blomstrede Boston grundet en veludviklet industri, der blandt andet forarbejdede bomuld. Tiden var god for byen indtil 1872, hvor en stor brand ødelagde mere end 700 væsentlige bygninger. Et genopbygningsarbejde blev sat i gang, og Boston genvandt i løbet af få år sin tidligere dynamik. Mange kulturelle institutioner blev grundlagt, og USA’s første metro åbnede i 1897.

  I 1905 blev John F. Fitzgerald borgmester, han var John F. Kennedys bedstefar. I 1912 åbnede den populære Fenway Park, hjemmebanen for Boston Red Sox, der inden 1918 vandt det nationale mesterskab hele fire gange. Årtiet var dog ikke kun positivt, for i 1919 brød en stor politistrejke ud i byen med en kriminalitetsbølge som følge. Politifolkene ønskede forbedrede løn- og arbejdsvilkår, og dette har markeret sig som en af de markante begivenheder i den amerikanske fagforeningshistorie.

  I 1960 blev John F. Kennedy fra Boston valgt som USA’s hidtil yngste og også den første katolske præsident i landet. Kennedy blev dræbt ved et attentat i Dallas i 1963, og Bostons kendte borger har lige siden fascineret en hel verden.

  I de seneste årtier er der investeret kraftigt i højteknologiske virksomheder, uddannelsessteder, forskning og i medicinalindustrien. Det har moderniseret byen og revitaliseret byens aktive, kulturelle liv.