Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Portland er den største by i den amerikanske stat Maine. Byens historie går tilbage til 1632, hvor området blev bosat, og Casco blev etableret som handelssted og fiskerby. I 1658 overtog Massachusetts Bay Colony området, og ved den lejlighed blev byens navn ændret til Falmouth.

Gennem de følgende godt hundrede år blev Falmouth flere gange angrebet og ødelagt, men efter den amerikanske uafhængighedskrig blev der anlagt en havn i Falmouth Neck, og den skabte stor vækst og udvikling. I 1786 besluttede byens borgere at ændre Falmouth Necks navn til Portland efter en engelsk ø. Maine blev en stat i USA i 1820, og Portland blev statens hovedstad. Den status varede dog kun til 1851, hvor Augusta overtog som Maines regeringsby.

Fra samme årti udviklede Portland sig til at blive en stor udskibningshavn for eksport fra Canada grundet den isfri beliggenhed, og det gav vækst i nogle årtier. Fra 3.700 indbyggere i år 1800 var tallet vokset til 50.000 hundrede år senere, og siden da er antallet af borgere steget, mens både downtown og forstæder er blevet udviklet.

I dag er Portland en storby med flere seværdigheder i det overskuelige centrum, hvor der aldrig er langt til vandet, der omgiver byen på flere sider. Man kan fx starte en spadseretur i byen på Monument Square, der er en plads, som indtil 1888 husede Portlands rådhus. På det tidspunkt blev rådhuset revet ned, og tre år senere blev Soldiers' and Sailors' Monument indviet. Det kaldes også Our Lady of Victories og er et mindesmærke for den amerikanske borgerkrig.

Fra Monument Square kan man gå mod nordøst ad Congress Street gennem downtown til Portland City Hall, der siden 1912 har været byens rådhus. Den smukke bygning blev designet med inspiration fra rådhuset i New York City. Herfra kan man gå mod havnen og kvarteret Old Port, der er kendt for mange 1800-talshuse i delvist brostensbelagte gader.

Old Port defineres af de gader, der ligger ned til Commercial Street, som løber langs Portlands aktive havnefront. Her kan man gå på opdagelse og nyde flere restauranter, der også findes et udvalg af på havnekajerne syd for Commercial Street. Når man er i området, finder man hurtigt ud af, at Portland er en af USA's aktive fiskerihavne, og der er også både færge- og krydstogttrafik i havnen.

På turen rundt i Portland er der også andre seværdigheder end den havn og det fiskeri, der har udviklet byen. Man kan fx besøge Portland Museum of Art, der blev etableret som Portland Society of Art i 1882. Museets samling består blandt andet af værker af Edgar Degas, René Magritte, Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso og Auguste Rodin. Man kan også opleve huset Victoria Mansion fra 1860, der står som et museum for sin tid med fornem indretning.

Ture fra byen

  New Hampshire State House, Concord

  Concord

  Concord er hovedstad i staten New Hampshire. Dens historie startede i 1725, da Penacook-plantagen blev etableret, og på stedet voksede bosættelsen til det, der i 1734 blev til byen Rumford. I 1765 skiftede Rumford navn til Concord på foranledning af guvernør Benning Wentworth. Navnet betydet overensstemmelse og blev valgt for at skrinlægge en strid mellem byerne Rumford og Bow.

  I dag er Concord en af USA's mindre statshovedstæder, men på trods af størrelsen er der meget at se i byen. Den mest kendte bygning er regeringsbygningen New Hampshire State House, der blev designet af arkitekten Stuart Park og opført i årene 1815-1818. Bygningen blev udvidet i 1910, men statens lovgivende forsamling mødes stadig i de oprindelige rammer.

  Læs mere om Concord

   

  Skyline, Boston, USA

  Boston

  Boston og staten Massachusetts ligger i det såkaldte New England, og det er ikke blot fordi, det ligger i USA’s nordøstlige hjørne tæt på Europa. Man fornemmer her den britiske kultur mere end noget andet sted i USA, men naturligvis er den amerikanske kulturs mange goder også en del af dagligdagen her.

  Bostons mange hyggelige gader og kvarterer rummer samtidigt en stor del af amerikanernes løsrivelseshistorie fra England. Det var i det nordøstlige USA, landets nuværende civilisations vugge lå, og det var her, opgøret mod kolonimagten England fandt sted.

  Læs mere om Boston

Tilmeld dig vores nyhedsbrev