Site logo
Se på kortet
 • Manchester City Hall, City Hall Plaza, Manchester, New Hampshire, USA

Læs om byen

Manchester er en af de største byer i den amerikanske stat New Hampshire. Dens historie startede i 1722, da John Goffe bosatte sig i ved vandfaldene i Merrimack River og etablerede en dæmning og en savmølle i det, der kom til at hedde Old Harry’s Town. I 1727 blev stedet kaldt Tyngstown, og 24 år senere skiftede byen igen navn; denne gang til Derryfield.

I 1807 anlagde Samuel Blodget sluser og en kanal forbi byens vandfald, og det gav grobund for en industriel udvikling. Derfor så Blodget en amerikansk udgave af den engelske industriby Manchester som fremtidsvision, og i 1810 fik Manchester sit nuværende navn. I byen udviklede virksomheden Amoskeag Manufacturing Company en stor tekstilindustri, og i 1838 designede Amoskeag Manchester som en såkaldt company town.

Med industrien flyttede flere til Manchester, der i årtierne omkring år 1900 voksede og etablerede flere sporvognslinjer. 1930ernes depression ramte Manchester hårdt, og byen var også præget af industriel nedgang efter 2. Verdenskrig, men senere oplevede Manchester igen vækst.

I dag er Manchester en af med flere seværdigheder og en beliggenhed langs Merrimack River. Hovedgaden Elm Street løber langs floden, og her kan man starte en spadseretur i downtown ved City Hall. Det er Manchesters karakteristiske rådhusbygning, som blev opført i 1844-1845 efter design af Boston-arkitekten Edward Shaw. Ved rådhuset kan man også se City Hall Plaza, der med 84 meter i højden åbnede i 1992 som byens højeste bygning.

Vil man på strøgtur, er en tur ad Elm Street det rigtige sted med gadens butikker og spisesteder. Herfra kan man gå til den hyggelige Victory Park, der i byens tidlige tid blev udlagt til dyrkning og græsning, men efter at være solgt til byen for en dollar i 1848 blev der anlagt en park. Midt i anlægget kan man se et monument med en statue af sejrsgudinden Victoria. Det blev stillet op i 1929 til minde om Manchesters soldater i 1. Verdenskrig.

Man kan også besøge nogle interessante museer i Manchester som fx Currier Museum of Art, der er et kunstmuseum med en bred samling. Der er blandt andet værker af Pablo Picasso og Henri Matisse i udstillingen. Museet blev grundlagt i 1929, og under museet hører Zimmerman House og Toufic H. Kalil House, der er to hus, som begge blev tegnet af Frank Lloyd Wright. Husene blev bygget i henholdsvis 1951 og 1955 og er museumshuse.

Ture fra byen

  Skyline, Boston, USA

  Boston

  Boston og staten Massachusetts ligger i det såkaldte New England, og det er ikke blot fordi, det ligger i USA’s nordøstlige hjørne tæt på Europa. Man fornemmer her den britiske kultur mere end noget andet sted i USA, men naturligvis er den amerikanske kulturs mange goder også en del af dagligdagen her.

  Bostons mange hyggelige gader og kvarterer rummer samtidigt en stor del af amerikanernes løsrivelseshistorie fra England. Det var i det nordøstlige USA, landets nuværende civilisations vugge lå, og det var her, opgøret mod kolonimagten England fandt sted.

  Læs mere om Boston

   

  New Hampshire State House, Concord

  Concord

  Concord er hovedstad i staten New Hampshire. Dens historie startede i 1725, da Penacook-plantagen blev etableret, og på stedet voksede bosættelsen til det, der i 1734 blev til byen Rumford. I 1765 skiftede Rumford navn til Concord på foranledning af guvernør Benning Wentworth. Navnet betydet overensstemmelse og blev valgt for at skrinlægge en strid mellem byerne Rumford og Bow.

  I dag er Concord en af USA's mindre statshovedstæder, men på trods af størrelsen er der meget at se i byen. Den mest kendte bygning er regeringsbygningen New Hampshire State House, der blev designet af arkitekten Stuart Park og opført i årene 1815-1818. Bygningen blev udvidet i 1910, men statens lovgivende forsamling mødes stadig i de oprindelige rammer.

  Læs mere om Concord

Tilmeld dig vores nyhedsbrev