Site logo
Se på kortet
Læs om byen

St. Louis ligger på den vestlige bred af Mississippi og er kendt som udgangspunktet for USA’s store ekspansion mod vest. Byens start var dog fransk, idet den blev grundlagt af franske pelshandlere i 1764 og opkaldt efter Frankrigs kong Louis IX.

St. Louis blev amerikansk i 1803, da USA købte det franske Louisiane, der var et kolossalt landområde fra Den Mexicanske Golf til den nuværende Canada. I samme århundrede blev St. Louis en vigtig flodhavn på Mississippi-floden, og byen var en overgang den fjerdestørste i USA.

I dag kan man se mange seværdigheder i byen, der ligger i staten Missouri og på grænsen til Illinois. Stålbuen Gateway Arch er St. Louis’ vartegn og mest kendte bygning. Herfra kan man gå ad Gateway Mall, der giver nem adgang til byens museer, kendte højhuse og andre spændende steder.

Der er også meget at se i området omkring St. Louis. En sejltur på Mississippi er altid god, og man kan nemt besøge Mark Twains hjemegn, byer fra den franske kolonitid og i det hele taget se nærmere på området vest for Mississippi, der var en del af franske Louisiane indtil 1803.

Topseværdigheder

  Gateway Arch, St. Louis

  • Gateway Arch: St. Louis er byen, hvor USA’s ekspansion mod vest for alvor tog fart fra 1800-tallet. Som minde om den historie og udvikling blev Gateway Arch bygget som verdens højeste bue i årene 1963-1965. Man kan komme op i toppen af den 192 meter høje bue, som Eero Saarinen designede i rustfrit stål.
  • Det Gamle Domhus/Old Courthouse: Dette smukke bygningsværk blev opført ad flere omgange 1816-1864 som domhus. Den funktion varede til 1930, og siden 1940 har bygningen været en del af nationalparken Gateway Arch National Park, som mindes købet af Louisiana fra Frankrig, den første civile regering vest for Mississippi og en retssag i forbindelse med slaveri i 1857.

  Old Cathedral, St. Louis

  • Den Gamle Katedral/Old Cathedral: Denne tidligere katedral, hvis navn er Basilica of Saint Louis, King of France, blev bygget 1831-1834 som den første katedral vest for floden Mississippi. Der lå allerede en kirke her fra 1770, men den blev for lille i den voksende by. Kirkerummet er seværdigt med sin elegante udsmykning.
  • St. Louis Katedralbasilika/Cathedral Basilica of Saint Louis: Dette er St. Louis’ katolske katedral. Den store kirke blev indviet i 1926 og byder på byens nok smukkeste kirkerum. Interiøret imponerer ikke mindst med de fantastisk smukke mosaikker, der pryder store dele af kirken.

  Union Station, St. Louis

  • Union Station: Denne store banegård blev opført 1892-1894 som St. Louis’ hovedbanegård, og i tiden omkring år 1900 var den en af USA’s travleste stationer. På et tidspunkt anvendte 22 jernbaneselskaber banegården. I dag er stedet nyindrettet som hotel, indkøbscenter m.v., og Amtraks intercitytog kører fra en ny station syd for Union Station.
  • Missouri Historiske Museum/Missouri History Museum: På dette store og spændende museum kan man opleve staten Missouris historie. Der er mange interessante temaer og effekter i udstillingen, der er indrettet i Jefferson Memorial Building fra 1913.

  St. Louis Art Museum

  • St. Louis Kunstmuseum/St. Louis Art Museum: Dette kunstmuseum hører til blandt USA’s førende, og her kan man opleve en fin samling fra nærmest hele verden og fra forskellige perioder. Van Gogh, Matisse, Monet og Picasso er blot få af mange repræsenterede kunstnere.

Andre seværdigheder

  City Hall, St. Louis

  • Rådhuset/City Hall: St. Louis’ store rådhusbygning har været sæde for byens styre siden 1898. Først det havde der været tidligere rådhuse, og i starten havde bystyret holdt møder i private hjem. Rådhuset er arkitektonisk inspireret af franske byggerier, og der er smukke sale i den store bygning.
  • Citygarden: Dette er en skulpturpark, der ligger som en del af Gateway Mall i det centrale St. Louis. Parken ligger mellem Eighth, Tenth, Market og Chestnut Street, og den blev skabt i 2009. I dag kan man se en del skulpturer af forskellige kendte kunstnere.
  • Gateway Mall: Gateway Mall er et grønt bælte på en blok i bredden, som strækker sig fra Mississippi til banegården Union Station. Planen om det lange rekreative område fremkom i 1907 som en del af et byforskønnelsesprojekt. Adskillige af St. Louis’ mest kendte bygninger ligger langs Gateway Mall.

  City Museum, St. Louis

  • Bymuseet/City Museum: City Museum er et anderledes museum, der er indrettet på særdeles spændende vis i den tidligere International Shoe Company-bygning. Museet åbnede i 1997, og samlingerne og udstillingerne er ganske varierede.
  • Southwestern Bell Building: Dette er et højhus på 121 meter i højden, som blev bygget i 1926. Stilen er nygotisk, og højhuset står som en af St. Louis’ smukke bygninger fra sin tid. Arkitekterne Mauran, Russell & Crowell tegnede huset for telefonselskabet Southwestern Bell.
  • Civilretsbygningen/Civil Courts Building: Denne bygning, der også kaldes for St. Louis’ pyramide, er en af de kendte opførelser på Gateway Mall. Den blev bygget som retsbygning 1928-1930 med en top, der var inspireret af det antikke mausoleum i Halikarnassos.

  Eads Bridge, St. Louis

  • Eads Bro/Eads Bridge: Eads Bridge er en bro, der forbinder St. Louis med East St. Louis i staten Illinois. Broen stod færdig i 1874, og det er den ældste bevarede bro over Mississippi. Broen er 1.964 meter lang, og den er opkaldt efter dens arkitekt, James Buchanan Eads.
  • Stifel Teater/Stifel Theatre: I 1934 åbnede denne bygning som Kiel Opera House i et ensemble med det nu nedrevne Kiel Auditorium. Det er en af St. Louis’ store scener for forskellige arrangementer som fx koncerter og forestillinger.
  • Railway Exchange Building: Denne 85 meter høje bygning blev opført 1913-1914 som et af St. Louis’ markante byggerier. Højhuset var det højeste i byen ved åbningen, og arkitekturen var typisk fra Chicago-skolen. Gennem mange år lå varehuset Famous-Barr på adressen.
  • Bell Telephone Building: Dette højhus blev opført i 1889 som telefoncentral og lokalkontor for selskabet Bell Telephone Company. Oprindeligt kunne telefoncentralen ligger på en enkelt etage, men i 1919 byggede man en ekstra etage på det gamle højhus.

  Shrine of St. Joseph, St. Louis

  • Skt. Josef Kirke/Shrine of St. Joseph: I 1943 etablerede katolske jesuitter et sogn i St. Louis, og året efter stod kirken her færdig i sin første udgave; den er senere blevet udbygget. Kirken er smukt indrettet, og den er kendt som stedet, hvor der indtraf et mirakel den 16. marts 1864.
  • Continental Life Building: Dette er en art deco-skyskraber, der blev åbnet i 1930. Den 87 meter høje bygning blev tegnet af den lokale arkitekt, William B. Ittner, og den er stiltypisk for sin samtid.
  • Fox Teater/Fox Theatre: Fox Theatre åbnede i 1929 som et af St. Louis’ førende biografteatre. Det blev kaldt The Fabulous Fox og var et flagskib for Fox Film Corporation sammen med fire andre Fox-teatre fra 1920erne; disse blev bygget i Atlanta, Detroit, New York og San Francisco.
  • Grand Avenue Vandtårn/Grand Avenue Water Tower: Der er flere vandtårne i St. Louis, og de står i dag som nogle af byens mere kuriøse opførelser. Dette vandtårn fra 1871 er 47 meter højt, og det blev bygget som verdens højeste korintiske søjle. De andre tårne er Bissell Street Water Tower og Compton Hill Water Tower.

  Wainwright Building, St. Louis

  • Wainwright Building: Med en højde på 41 meter fordelt på 10 etager var Wainwright Building en skyskraber, da den blev opført 1890-1891. Bygningen er kendt for at være en meget tidlig prototype på senere og meget højere kontorbygninger i USA.
  • Det Militære Soldatermindemuseum/Soldiers Memorial Military Museum: Dette er et mindesmærke og militærmuseum, hvor man kan se memorabilia og historie fra 1. Verdenskrig og andre krige, hvor USA har deltaget. Museumsbygningen blev bygget i 1936 og byder bl.a. på de fire skulpturgrupper; Courage, Loyalty, Sacrifice og Vision.
  • Powell Hall: Powell Hall er hjemsted for St. Louis’ symfoniorkester og er derved en af byens store og kendte scener. Stedet åbnede i 1925 som The St. Louis Theater, og de første årtier var der vaudeville og biograffilm på programmet. Symfoniorkestret har spillet her siden 1968.
  • USA's Toldbygning og Posthus/U.S. Custom House and Post Office: Dette er et af byens store offentlige bygningsværker fra 1800-tallet. Det kombinerede post- og toldhus blev opført 1873-1884 i den franske Napoleon III-stil.

Ture fra byen

  Bolduc House, Ste. Genevieve

  • Ste. Genevieve: Fra St. Louis er der ikke langt til franske kolonioplevelser. Byen Ste. Genevieve blev grundlagt i 1735 som den første permanente bosættelse i territoriet Louisiane. I byen kan man opleve en dejlig stemning og se franske huse som fx Maison Guibourd-Valle og Bolduc House.
  • Mississippi: Floden Mississippi er en af verdens mest berømte floder, og på mange måder definerede den USA's ekspansion fra øst til vest. Man kan opleve floden i St. Louis og på køre- og sejlture på den. Prøv fx The Great River Road nord for Alton, Illinois, hvor landskabet og floden er imponerende, eller en flodsejlads fra hjertet af St. Louis.

  Street Scene, Hannibal

  • Hannibal: Samuel Langhorne Clemens, bedre kendt som Mark Twain, blev født i byen Florida og voksede op i Hannibal. Her fandt han bl.a. inspirationen til Tom Sawyer og Huckleberry Finn. I dag kan man gå i Twains fodspor ved at se hans hjem og Mark Twain Museum. Man kan også tage til nærliggende Florida og besøge Mark Twains fødehjem, der er en statshistorisk park.
  • East St. Louis: East St. Louis er en by, der ligger umiddelbart øst for St. Louis på den modsatte bred af Mississippi. Det er en tidligere blomstrende industriby, der oplevede en kolossal økonomisk og befolkningsmæssig nedtur i sidste halvdel af 1900-tallet. Den største seværdighed i byen er Malcolm W. Martin Memorial Park, der ligger overfor Gateway Arch. I parken er en vandstråle på 192 meter, hvilket er samme højde som netop Gateway Arch.
  • St. Charles: Ved Missouri-floden ligger idylliske St. Charles, der er en by med fornem koloniarkitektur. Byen blev etableret i 1769 og var statens første hovedstad. Det såkaldte Frenchtown-område har mange bevarede kolonibygninger, og gaden South Main Street er et godt sted at starte en hyggelig bytur.

  Illinois State Capitol, Springfield

  • Springfield: Springfield er hovedstad i staten Illinois, og der er flere seværdigheder i og omkring byen. Regeringsbygningen Illinois State Capitol ligger som byens måske kendteste opførelse, og tæt på Springfield kan man besøge Lincoln’s New Salem Historic Park, der står som minde om den amerikanske præsidents tid her på stedet, hvor han boede 1831-1837.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Flodsejlads: Riverboats at Gateway Arch, Leonor K. Sullivan Blvd, gatewayarch.com
  • Zoologisk have: St. Louis Zoo, Government Drive, stlzoo.org
  • Dyrepark: Big Joel’s Safari, 13187 State Highway M, Wright City, bigjoelsafari.com
  • Diverse aktiviteter: City Museum, 750 N 16th Street, citymuseum.org
  • Leg og børnemuseum: The Magic House, 516 S Kirkwood Rd, magichouse.org
  • Forlystelsespark: Six Flags St. Louis, 4900 Six Flags Rd, Eureka, sixflags.com
  • Videnskab: St. Louis Science Center, 5050 Oakland Ave, slsc.org

Gode links
Historisk overblik

  • 1764: Pierre Laclède grundlægger St. Louis i det spanske Luisiana
  • 1799: Der bor 925 mennesker i St. Louis
  • 1800: St. Louis bliver en del af det franske territorium Louisiane
  • 1804: USA køber Louisiane af Frankrig, og St. Louis bliver amerikansk
  • 1809: St. Louis bliver formelt en by
  • 1818: Saint Louis Academy åbner som det første universitet i USA vest for Mississippi
  • 1821: St. Louis bliver en del af den nye amerikanske stat, Missouri
  • 1828: Det nuværende Old Courthouse bliver bygget
  • 1830: Der bor 4.977 mennsker i St. Louis
  • 1834: St. Louis’ domkirke bliver indviet
  • 1840: Byens grænser udvides
  • 1840: Indbyggertallet er steget til 16.469
  • 1850: 77.860 mennesker bor nu i St. Louis
  • 1852: Bryggeriet Bavarian Brewery åbner
  • 1856: Grand Opera House åbner i St. Louis
  • 1857: St. Louis Fire Department bliver etableret
  • 1859: Byens første sporvogn kører
  • 1860: 160.773 mennesker bor i St. Louis
  • 1870: Indbyggertallet er steget til 310.864
  • 1873: Laclede Gas Light Company åbner
  • 1874: Eads Bridge over Mississippi bliver indviet
  • 1876: Forest Park bliver åbnet
  • 1876: Øllen Budweiser introduceres
  • 1880: Indbyggertallet runder 350.000
  • 1889: Missouri Botanical Garden bliver indviet
  • 1890: St. Louis har nu 450.770 indbyggere
  • 1894: Union Station åbner1900: Der bor 575.238 mennsker i St. Louis
  • 1904: Verdensudstillingen St. Louis World Fair holdes I byen
  • 1904: St. Louis er vært for de olympiske lege
  • 1910: Indbyggertallet er nu 687.029
  • 1914: Catedral Basilica of Saint Louis bygges
  • 1920: Der bor 772.897 indbyggere i byen
  • 1927: Byens Racquet Club of St. Louis sponsorerer Charles Lindberghs Spirit of St. Louis
  • 1929: Fox Theatre åbner
  • 1930: Lambert-St. Louis Municipal Airport åbner
  • 1940: Der bor 816.048 mennesker i byen
  • 1950: Indbyggertallet er nu steget til 856.796
  • 1951: Veteran’s Memorial Bridge bygges
  • 1960: Indbyggertallet er faldet til 750.026
  • 1965: Gateway Arch bliver indviet
  • 1966: Busch Stadium åbner
  • 1970: Der bor 622.236 mennesker i byen
  • 1977: St. Louis Convention Center åbner
  • 1990: Indbyggertallet falder til 396.685
  • 1993: MetroLink begynder driften
  • 2000: Indbyggertal er nu 348.189
  • 2009: Citygarden bliver indviet
  • 2010: Der bor 319.294 mennesker i byen og 2.812.896 i byområdet