Site logo
Se på kortet
Læs om byen

St. Louis er en amerikansk storby, der ligger på den vestlige bred af Mississippi og er kendt som udgangspunktet for USA’s store ekspansion mod vest. Byens start var dog fransk, idet den blev grundlagt af franske pelshandlere i 1764 og opkaldt efter Frankrigs kong Louis IX.

St. Louis blev amerikansk i 1803, da USA købte det franske Louisiane, der var et kolossalt landområde fra Den Mexicanske Golf til den nuværende Canada. I samme århundrede blev St. Louis en vigtig flodhavn på Mississippi-floden, og byen var en overgang den fjerdestørste i USA.

I dag kan man se mange seværdigheder i byen, der ligger i staten Missouri og på grænsen til Illinois. Stålbuen Gateway Arch er St. Louis’ vartegn og mest kendte bygning. Herfra kan man gå ad Gateway Mall, der giver nem adgang til byens museer, kendte højhuse og andre spændende steder.

Der er også meget at se i området omkring St. Louis. En sejltur på Mississippi er altid god, og man kan nemt besøge Mark Twains hjemegn, byer fra den franske kolonitid og i det hele taget se nærmere på området vest for Mississippi, der var en del af franske Louisiane indtil 1803.

Topseværdigheder

  Gateway Arch, St. Louis

  Gateway Arch

  Gateway Arch et et stort og berømt monument, der også står som St. Louis' vartegn. Gateway Arch blev tegnet af Eero Saarinen og opført i 1963-1965. Buen er 192 meter høj, og den er beklædt med stål og opført på netop det sted, hvor St. Louis blev grundlagt i 1764. Det var også herfra, at Lewis and Clark Expedition tog sit udgangspunkt den 14. maj 1804 på vejen gennem det nyerhvervede Louisiana-territorium.

  I dag har Gateway Arch status af en nationalpark med stedets historiske vigtighed som startsted for Lewis and Clark Expedition, men også som minde om hele bosættelsen af vesten, som købet af Louisiana muliggjorde, og Thomas Jeffersons indsats i begivenhederne. Ved foden af Gateway Arch er der en udstillingsbygning med mere information om nationalparken.

  Man kan komme op i toppen af den høje bue, og det foregår på en unik og interessant måde. Man tager nemlig en slags sporvogn, hvor der er otte små kapsler i et tog. Der kan sidde fem i hver kapsel, og der er et tog i både det nordlige og det sydlige ben. Det tager fire minutter at komme til toppen, og undervejs regulerer kapslerne sig mange grader. Når man kommer til toppen, er der vinduer med fremragende udsigt over St. Louis mod vest og Mississippi-floden og staten Illinois mod øst.

   

  Old Courthouse, St Louis

  Det Gamle Domhus
  Old Courthouse

  Old Courthouse er et smukt bygningsværk, der blev opført ad flere omgange i årene 1816-1864 som domhus. Den smukke nyklassicistiske bygning fungerede både som føderal og statslig retsinstans. Henry Singletons oprindelige bygning stod færdig i 1828, men den er ændret meget siden da. Det var således først i 1861, at bygningens 58,5 meter høje kuppel stod færdig. Med kuplen var Old Courthouse den højeste bygning i Missouri indtil 1894.

  Old Courthouse var retsbygning til 1930, og siden da blev bygningen en del af først Jefferson National Expansion Memorial og siden af nationalparken Gateway Arch National Park, som mindes købet af Louisiana fra Frankrig, bosættelsen af vesten, den første civile regering vest for Mississippi og en retssag i forbindelse med slaveri i 1857. Retssagen blev anlagt af slaven Dred Scott, der lagde sag an mod sin ejer for at få sin frihed. Sagen startede i Old Courthouse, men blev senere afvist i den amerikanske højesteret.

   

  Old Cathedral, St. Louis

  Sankt Louis Kongen af Frankrig Basilika
  Basilica of St. Louis, King of France

  Basilica of St. Louis, King of France er navnet på en katolsk kirke, der blev opført i årene 1831-1834 som den første katedral vest for Mississippi-floden. Kirken kaldes også Old Cathedral, og indtil 1844 var den byen eneste sognekirke. Der lå dog allerede en trækirke her fra 1770, og den første bosiddende præst kom hertil i 1811.

  Kirken blev efterhånden for lille for den voksende by, og fra 1818 startede opførelsen af den første stenkirke. Befolkningsudviklingen i St. Louis gjorde byen til bispesæde i 1826, og Joseph Rosati blev stiftets første biskop. Han igangsatte byggeriet af Basilica of St. Louis, King of France i 1831. Der var arkitekterne Laveille and Morton, der stod for byggeriet af kirken med det smukke interiør.

  I dag ligger Old Cathedral omgivet af Gateway Arch National Park i et område, hvor man ellers rev mange bygninger ned for at give plads til nationalparken. Den gamle katedral havde dog en særlig historisk betydning, og derfor blev den bevaret.

   

  Cathedral Basilica of Saint Louis

  St. Louis Katedralbasilika
  Cathedral Basilica of Saint Louis

  Cathedral Basilica of Saint Louis er St. Louis’ katolske katedral. Den blev opført som afløser for Basilica of St. Louis, King of France, der stadig kan ses i byen, og som i dag også kaldes Old Cathedral. I sidste halvdel af 1800-tallet voksede St. Louis betydeligt, og initiativet til den nye katedral blev taget allerede i 1870erne, men der gik til 1907, før man kunne starte byggeriet. Den første gudstjeneste blev holdt i 1914, og katedralen blev formelt indviet i 1926.

  Den store katedral blev udsmykket længe efter indvielsen, og de fine mosaikker i kirkerummet blev færdiggjort i 1988. Resultatet er et storslået interiør, der er byens smukkeste kirkerum. Og det er ikke mindst mosaikkerne, der pryder store dele af kirken, som imponerer. Der er opsat flere end 41 millioner glasstykker i utallige farvenuancer for at danne mosaikkerne. Man kan også besøge en udstilling i kirken, hvor man blandt andet kan lære mere om mosaikkerne.

   

  Union Station, St Louis

  Union Station

  Union Station er en stor banegård, der blev opført 1892-1894 som St. Louis’ hovedbanegård. Det var den tyskfødte arkitekt Theodore Link, der tegnede den store jernbaneterminals hovedbygning, mens civilingeniører George H. Pegram designede perronhallerne. Bygningen langs Market Street rummede billetkontorer, hotel, restaurant og ventesalen Grand Hall, der stadig kan ses med en fin udsmykning af det store buede loft. Udenfor kan man se banegårdens 70 meter høje tårn.

  I gamle dage var der hyppig togtrafik til og fra banegården med op til 22 jernbaneselskaber, og i 1940erne toppede antallet af passagerer. Derefter faldt passagertallet grundet stigende bil trafik og flyenes indtog som transportmiddel mellem de amerikanske byer. Det sidste Amtrak-tog kørte fra Union Station i 1978, hvorefter banegården lukkede. I dag kører der stadig passagertog til og fra St. Louis. Amtraks intercitytog kører fra den moderne Gateway Station, der ligger syd for Union Stations gamle perronhaller.

  I 1980erne blev den store banegårdsbygning nyindrettet som hotel, shoppingcenter og med flere spisesteder. Som noget særligt blev der anlagt en sø i perronhallerne, hvor perroner og spor blev fjernet. Man har dog bevaret elementer fra de gamle spor. Søen ligger som centrum for flere spisesteder, og man kan også besøge St. Louis Aquarium at Union Station, pariserhjulet The St. Louis Wheel og flere andre aktiviteter.

   

  Missouri History Museum, St Louis

  Missouri Historiske Museum
  Missouri History Museum

  Missouri History Museum er et stort og spændende museum, hvor man kan opleve staten Missouris historie. Der er mange interessante temaer og effekter i udstillingen, hvor man kan se effekter fra både St. Louis, Missouri og USA. Der er ting fra kolonitiden og fra indianske kulturer, og fra nyere tider kan man blandt andet se en replika af Charles Lindberghs fly Spirit of St. Louis.

  Der er også et særligt fokus på Lewis og Clark-ekspeditionen i årene 1804-1806, der var skelsættende i landets historie. St. Louis var udgangspunktet for dette foretagende, og derfor er udstillingen netop interessant på dette museum. Man kan også se mere om udstillingen Louisiana Purchase Exposition fra 1904, og museumsbygningen blev i øvrigt opført med overskud fra netop den udstilling. Det skete i 1913, og bygningen hedder Jefferson Memorial Building.

   

  St. Louis Art Museum

  St. Louis Kunstmuseum
  St. Louis Art Museum

  St. Louis Art Museum er et kunstmuseum, som hører til blandt USA’s førende, og her kan man opleve en fin samling kunst fra nærmest hele verden og fra forskellige perioder. Man kan se værker fra oldtiden til i dag, og Van Gogh, Matisse, Monet og Picasso er blandt de utallige repræsenterede kunstnere på museet. Der er også store og fine samlinger fra forskellige lande på de amerikanske kontinenter og fra Afrika, Asien og Oceanien.

  Museet blev grundlagt i 1879 som Saint Louis School and Museum of Fine Arts, og efter nogle år flyttede institutionen til den nuværende museumsbygning. Den var blevet bygget som Palace of Fine Arts til den store udstilling, Louisiana Purchase Exposition, der blev holdt i St. Louis i 1904. Bygningen blev designet af Cass Gilbert, der var inspireret af Caracallas Termer i Rom.

Andre seværdigheder

  City Hall, St. Louis

  Rådhuset
  City Hall

  City Hall er St. Louis’ store rådhusbygning, og den har været sæde for byens styre siden 1898, selv om bygningen først stod færdig i 1904. Før det havde der været tidligere rådhuse, og i starten havde bystyret holdt møder i private hjem, banker, barer og andre tilgængelige steder. Det første egentlige rådhus blev bygget i 1827, og flere andre kom efter det, men disse blev med tiden ødelagt af brande revet ned.

  I slutningen af 1800-tallet blev det daværende rådhus for småt til den voksende by, og i 1889 igangsatte man planen om et nyt rådhus. Herefter blev det nuværende rådhus opført med arkitektonisk inspiration fra franske byggerier, og det blev designet af arkitekten George Richard Mann fra Eckel & Mann. Interiøret er smukt med rådhusets vestibuler og store trappeparti.

   

  Citygarden

  Citygarden er en skulpturpark, der ligger som en del af Gateway Mall i det centrale St. Louis. Parken ligger mellem gaderne Eighth Street, Tenth Street, Market Street og Chestnut Street, og den blev indviet i 2009. Idéen til parken med offentligt tilgængelig kunst var en del af en projekt om at forny og forskønne Gateway Mall-området, og Citygarden blev designet af Nelson Byrd Woltz Landscape Architects.

  Man kan se en del skulpturer af forskellige kendte kunstnere i Citygarden i dag, og tanken om at skabe tilgængelig kunst er ført helt ud i livet. På den måde står værkerne nærmet interaktive som en del af byens udstyr. Blandt de mest kendte skulpturer er Igor Mitorajs Eron Bendato fra 1999 og Fernand Légers Femmes au perroquet fra 1952.

   

  Gateway Mall

  Gateway Mall er et grønt bælte gennem St. Louis, som strækker sig fra Mississippi-floden til banegården Union Station på den ene led og mellem gaderne Market Street og Chestnut Street på den anden led. Idéen til anlægget frekom i byplanen Comprehensive Plan fra 1907, som omfavnede samtidens City Beautiful-bevægelse, der mange steder i USA fik forskønnet byer.

  Planen om sanering af bycentrum for at skabe et nyt rekreativt område fik borgernes godkendelse i 1923, og siden da er Gateway Mall blevet anlagt. I dag kan man gå nogle dejlige ture gennem byen med start fra fx Gateway Arch National Park, og langs Gateway Mall ligger adskillige af St. Louis’ mest kendte bygninger. Man kan blandt andet se Old Courthouse og St. Louis' rådhus.

   

  City Museum, St. Louis

  Bymuseet
  City Museum

  City Museum er et anderledes museum, der er indrettet på særdeles spændende vis i den tidligere International Shoe Company-bygning. Museet åbnede i 1997, og samlingerne og udstillingerne er ganske varierede, hvilket også gælder for rammerne omkring udstillingerne.

  Bymuseet blev grundlagt af kunstneren Bob Cassilly og hans hustru Gail Cassilly. Museets bygning var tidligere en skofabrik med tilhørende lager, men den var stort set tom, da Cassilly-parret købte den i 1993. I dag kan man fra lang afstand se, at museet er noget særligt med aktiviteter på taget og rundt om bygningen, og der venter mange spændende højdepunkter ved et besøg her.

   

  Southwestern Bell Building

  Southwestern Bell Building er et højhus på 121 meter i højden, som blev bygget i 1926. Stilen er nygotisk, og højhuset står som en af St. Louis’ smukke bygninger fra sin tid. Det var arkitekterne Mauran, Russell & Crowell, der tegnede huset for telefonselskabet Southwestern Bell.

  Southwestern Bells nye bygning var den højeste i staten Missouri ved åbningen. Den var også en af den første, hvor der indgik en terrasseret top i konstruktionen, som blandt andet giver mere lys i gaderne omkring den. Det var en konstruktion, der udsprang af byggeregulativer i New York fra 1917.

   

  Civilretsbygningen
  Civil Courts Building

  Civil Courts Building er en bygning, der også kaldes for St. Louis’ pyramide. Den er en af de kendte opførelser på Gateway Mall, og den ligger i byens centrale akse fra Mississippi-floden forbi Gateway Arch og Old Courthouse. Bygningen blev bygget som retsbygning i årene 1928-1930 som en del af den såkaldte City Beautiful-bevægelse, der resulterede i flere bygningen omkring Memorial Plaza.

  Det er toppen af Civil Courts Building, der gør højhuset særligt seværdigt. Toppen blev designet og bygget med inspiration fra mausoleet i Halikarnassos, der betegnes som et af antikkens syv vidundre. Hele toppen er omgivet af 13 meter høje joniske søjler, og øverst på det pyramideformede tag står sfinxlignende skulpturer prydet af St. Louis' lilje, der også ses i byens flag.

   

  Eads Bridge, St. Louis

  Eads Bro
  Eads Bridge

  Eads Bridge er en bro, der spænder over Mississippi River og derved forbinder storbyen St. Louis i staten Missouri med den mindre East St. Louis i staten Illinois. Broen stod færdig i 1874, og det er den ældste bevarede bro over Mississippi. Broen er 1.964 meter lang, og den er opkaldt efter James Buchanan Eads, der designede broen.

  Byggeriet krævede en række ingeniørtekniske bedrifter for at kunne modstå Mississippi-flodens kræfter. Stål blev brugt i stor stil som strukturelt materiale, og fundamenterne var de dybeste af sin slags på det tidspunkt med over 30 meter under vandoverfladen. Til arbejdet brugte man caissoner, og midterbuen havde også den tids største stive spændvidde. Det var således et banebrydende byggeri, der da også blev byens vartegn.

   

  Stifel Teater
  Stifel Theatre

  Stifel Theatre er en scene i bygningen, der i 1934 åbnede som Kiel Opera House i et ensemble med det nu nedrevne Kiel Auditorium. Auditoriet stod i samme monumentale arkitektur som Kiel Opera House, og kulturensemblet var opkaldt efter Henry Kiel, der var borgmester i St. Louis i årene 1913-1925.

  Teatret lukkede i 1991 og blev siden renoveret og genåbnet. I dag er Stifel Theatre en af St. Louis’ store scener for forskellige arrangementer som fx koncerter og forestillinger. Gennem historien har mange store og berømte kunstnere givet forestillinger i teatret, hvilket stadig er tilfældet.

   

  Railway Exchange Building, St Louis

  Railway Exchange Building

  Railway Exchange Building er en 85 meter høj bygning, der blev opført i årene 1913-1914 som et af St. Louis’ markante byggerier for sin tid. Højhuset var således det højeste i byen ved kontorhusets åbning, og arkitekturen var typisk for Chicago-skolen.

  Railway Exchange Building blev tegnet af arkitekterne Mauran, Russell & Crowell, og som navnet antyder, var den sæde for nogle administrationskontorer for jernbanerne i byen. Det var dog også en bygning, der tilbød eksklusive butiksarealer i de nederste etager, og gennem mange år lå flagskibsbutikken for varehuset Famous-Barr på adressen.

  Ser man nærmere på huset, kan man se mange detaljer i udsmykningen. Der er cirka 5.000 vinduer i den store bygning, hvis facader er beklædt med glaseret cremefarvet terrakotta, som er dekoreret med renæssancemotiver af løv, geometriske former, joniske og korintiske detaljer, ruller og menneskelige ansigter.

   

  Bell Telephone Building

  Bell Telephone Building er et tidligt højhus, der blev opført i 1889 som telefoncentral og lokalkontor for selskabet Bell Telephone Company. Oprindeligt kunne telefoncentralen ligge på en enkelt etage, men i 1919 byggede man en ekstra etage på det gamle højhus, der husede centrale til 1926.

  Bygningen er en syv-etagers kontorbygning af mursten og rød sandsten med butiksfacader i stueetagen. Den står i dag i kontrast til de moderne højhuse i kvarteret, og den er en af de få bevarede opførelser i nyromansk arkitektur fra perioden omkring år 1900.

   

  Shrine of St. Joseph, St. Louis

  Skt. Josef Kirke
  Shrine of St. Joseph

  Shrine of St. Joseph er en kirke, der blev opført, da katolske jesuitter etablerede et sogn i St. Louis i 1843. Året efter sognets grundlæggelse startede byggeriet, og kirken stod færdig i sin første udgave i 1846. Kirken blev ikke mindst bygget til den store menighed af tyske immigranter, der boede i området.

  Shrine of St. Joseph blev senere udbygget til den udgave, man kan se i dag. Det skete ad flere omgange som fx i 1860erne, hvor kirkens imponerende alter også blev installeret. Det blev udført som en modificeret kopi af Skt. Ignatius-alteret i Gesukirken i Rom. Kirken er i det hele taget smukt indrettet, og i 1880-1881 blev den fine facade bygget.

  Kirken er også kendt som hjemsted for et autentisk mirakel. Det fandt sted i 1864, hvor den tuberkulosesyge Ignatius Strecker kom til kirken i en tid, hvor lægerne havde opgivet ham, og hvor familien forberedte sig på en begravelse. En jesuiterpræst kom til sognet for at prædike om den salige Petrus Claver, og da Ignatius Strecker rørte ved et relikvie af Petrus Claver, startede hans bedring, og han blev kureret. I 1887 erklærede Vatikanet, efter omfattende undersøgelser, helbredelsen af Ignatius for et autentisk mirakel.

   

  Continental Life Building

  Continental Life Building er en art deco-skyskraber, der blev åbnet i 1930. Den 87 meter høje bygning blev tegnet af den lokale arkitekt, William B. Ittner, og den er stiltypisk for sin samtid. Det var Edmund Monroe Mays, der opførte højhuset til at være sæde for hans virksomheder Continental-Life Insurance og the Grand National Bank.

  Bygningen skiftede ejere i 1955, og i de følgende år var den indrettet med forskellige virksomhedskontorer. Der gik dog kun til 1970erne, før den karakteristiske skyskraber blev forfalden og ikke længere anvendt. I 1990erne investerede Stephen Trampe og Mike Barry i Continental Life Building, som de lavede om til lejligheder.

   

  Fox Teater
  Fox Theatre

  Fox Theatre åbnede i 1929 som et af St. Louis’ førende biografteatre. Det blev kaldt The Fabulous Fox og var et flagskib for William Fox og Fox Film Corporation sammen med fire andre Fox-teatre fra 1920erne. De øvrige af disse flagskibe blev bygget i Atlanta, Detroit, New York og San Francisco.

  Ved åbningen havde biografen en kapacitet på over 5.000 tilskuere, og det var derved en af de største biografer i USA. Det var teaterarkitekten Charles Howard Crane, der designede Fox Theatre i en smuk eklektisk blanding af asiatiske stilarter. Stilen er også blevet kaldt siamesisk-byzantinsk, og som tilskuer til en forestilling kan man tydeligt se hvorfor.

  Biografen var et af St. Louis' mest populære filmpaladser op til 1960erne, men herefter kom der nedgangstider, og Fox Theatre lukkede i 1978. Bygningen og teatret blev dog reddet og renoveret, så den kunne genåbne i sin pragt i 1982. Siden da har Fox været et center for diverse scenekunst.

   

  Grand Avenue Vandtårn
  Grand Avenue Water Tower

  Grand Avenue Water Tower er et af flere vandtårne i St. Louis, og de står i dag som nogle af byens mere kuriøse opførelser. Dette vandtårn fra 1871 er 47 meter højt, og det blev bygget som verdens højeste korintiske søjle. De andre tårne er Bissell Street Water Tower og Compton Hill Water Tower.

  Tårnet eller den kolossale søjle er byens ældste af disse vandtårne. Det var arkitekten George Ingham Barnett, der tegnede bygningsværket. Indvendigt blev tårnet forsynet med et standrør, der regulerede vandtrykket i området, og vandet i tårnet blev også anvendt af det lokale brandvæsen. Grand Avenue Water Tower var en del af St. Louis vandforsyning indtil 1912.

   

  Wainwright Building, St. Louis

  Wainwright Building

  Wainwright Building er en skyskraber, der blev opført i årene 1890-1891. Bygningen er derved kendt for at være en meget tidlig prototype på senere og meget højere kontorbygninger i USA. Den 41 meter og 10 etager høje skyskraber blev tegnet af arkitekterne Dankmar Adler og Louis Sullivan.

  Det var bryggeren Ellis Wainwright, der stod bag byggeriet af Wainwright Building. Han lod den bygge med butikslokaler i stueetagen og offentligt tilgængelige kontorer på førstesalen, og etagerne derover skulle bygges med cellekontorer. Alt sammen med simple geometriske udsmykninger og med linjer, der understregede husets højde.

   

  Soldiers Memorial Military Museum, St Louis

  Det Militære Soldatermindemuseum
  Soldiers Memorial Military Museum

  Soldiers Memorial Military Museum er et mindesmærke og militærmuseum, hvor man kan se memorabilia og historie fra 1. Verdenskrig og andre krige, hvor USA har deltaget. Man kan også se en sort marmorkenotaf, hvori navne på St. Louis' faldne under 1. Verdenskrig står indgraveret.

  Museumsbygningen blev bygget 1936-1938 og byder blandt andet på de fire skulpturgrupper Courage, Loyalty, Sacrifice og Vision, som blev skabt af billedhuggeren Walker Hancock. Det var arkitektfirmaet Mauran, Russell & Crowell, der tegnede bygningen i en simplificeret klassicisme.

   

  Powell Hall

  Powell Hall er hjemsted for St. Louis’ symfoniorkester og er derved en af byens store og kendte scener. Stedet åbnede i 1925 som The St. Louis Theater, og de første årtier var der vaudeville og biograffilm på programmet. Byens symfoniorkester har spillet her siden 1968.

  Den sidste biograffilm, der blev vist i biografårene, var The Sound of Music i 1966. Herefter lukkede biografen, der gennemgik en renovering og nyindretning, før den første koncert kunne spilles to år senere. Teatret blev i sin tid opkaldt efter Walter S. Powell, hvis enke donerede en million dollar til køb af bygningen til det nye formål.

   

  U.S. Custom House and Post Office, St Louis

  USA's Toldbygning og Posthus
  U.S. Custom House and Post Office

  U.S. Custom House and Post Office er et af byens store offentlige bygningsværker fra 1800-tallet. Det kombinerede post- og toldhus blev opført 1873-1884 i den franske Napoleon III-stil, der var populær i USA i årtierne efter den amerikanske borgerkrig. U.S. Custom House and Post Office er et værk af den britisk-amerikanske arkitekt Alfred Bult Mullett, der blandt andet også tegnede Eisenhower Executive Office Building i Washington.

  Den vigtigste af bygningens facader er den sydlige langs Olive Street, som har en mansardkuppel. Hver af facaderne har en central del, der bærer en portico, og Olive Street-porticoens fronton er udsmykket med skulpturen America at War and America at Peace fra 1877 af Daniel Chester French. Bygningen husede et posthus til 1970, mens der i dag fortsat er forskellige føderale kontorer.

Ture fra byen

  Bolduc House, Ste. Genevieve

  Ste. Genevieve

  Ste. Genevieve er en by, hvor man bliver henført til en stemning fra områdets franske kolonitid. Byen blev grundlagt i 1735 af fransk-canadiske kolonister og bosættere fra øst for Mississippi-floden som den første permanente bosættelse i territoriet Louisiane, der tilhørte Frankrig. Byen blev opkaldt efter Geneviève, der er skytshelgeninde for den franske hovedstad Paris.

  I dag kan man opleve en dejlig atmosfære i Ste. Genevieve, hvor der er en del bevarede huse i den såkaldte fransk-kreolske kolonistil. Disse stammer hovedsageligt fra slutningen af 1700-tallet, hvor der var spansk styre i Louisiane. Louis Bolduc House fra 1792-1793 er et godt eksempel på et hus fra den tid. Man kan også se Beauvais-Amoureux House fra 1792, La Maison de Guibourd fra 1806 og Felix Vallé House fra 1818.

   

  Mississippi

  Mississippi River er en af verdens mest berømte floder, og på mange måder definerede den USA's ekspansion fra øst til vest. Man kan opleve floden fra en promenadetur i St. Louis, på køreture langs floden og på sejlture ad den. Mange steder langs floden er kan man opleve flodlandskaber og amerikansk kulturhistorie.

  Man kan fx køre ad The Great River Road nord for Alton, Illinois, hvor landskabet og floden er imponerende, eller boarde en flodsejlads fra hjertet af St. Louis. Den mest populære tur på floden er et cruise med en klassisk flodbåd. Den sejler fra området ved det sydlige ben af Gateway Arch, og undervejs er der en fin udsigt over buen, byen og floden.

  Mississippi-floden udspringer af søen Lake Itasca i staten Minnesota, og den munder ud i Den Mexicanske Golf i et stort og naturrigt delta efter at have flydt 3.766 kilometer USA. Undervejs munder den to kilometer længere flod Missouri ud i Mississippi, og de danner flodsystemet Missouri-Mississippi, der er blandt de længste i verden.

   

  Street Scene, Hannibal

  Hannibal

  Hannibal er en by, der ligger langs Mississippi River i staten Missouri. Hannibal blev udlagt i 1819 og opkaldt efter Hannibal Creek, der igen var opkaldt efter hærføreren Hannibal fra Karthago. Jernbanen kom hertil i 1846 og startede derefter en vækstperiode.

  Hannibal er i dag en by, der er kendt for at være en del af den amerikanske kulturhistorie. Det var nemlig her, Samuel Langhorne Clemens, der er bedre kendt som Mark Twain, voksede op efter at være født i byen Florida, som ligger i området sydvest for Hannibal.

  I Hannibal fandt Mark Twain blandt andet inspirationen til The Adventures of Tom Sawyer og Adventures of Huckleberry Finn. I dag kan man gå i Twains fodspor ved fx at se Mark Twain Boyhood Home & Museum, der var hans hjem i årene 1844-1853. Man kan også tage til nærliggende Florida og besøge Mark Twains fødehjem, der har status af en statshistorisk park.

   

  East St. Louis

  East St. Louis er en by i staten Illinois, der ligger umiddelbart øst for St. Louis på den modsatte bred af Mississippi River. Det er en tidligere blomstrende industriby, der dog oplevede en kolossal økonomisk og befolkningsmæssig nedtur i sidste halvdel af 1900-tallet.

  Den største seværdighed i byen er Malcolm W. Martin Memorial Park, der ligger overfor Gateway Arch i St. Louis. I parken er der en vandstråle på 190 meter, hvilket er samme højde som netop Gateway Arch. Den hedder Gateway Geyser, og herfra kan man gå til Mississippi og nyde en fantastisk udsigt til Gateway Arch og Old Courthouse.

  I det gamle downtown East St. Louis kan man opleve både storhed og forfald. I krydset mellem Collinsville Avenue og Missouri Avenue kan man fx se den fine og forhenværende First National Bank-bygning, og lidt herfra står Spivey Building, der blev opført i 1927 som byens højeste hus. Fortsætter man ad Collinsville Avenue, kan man se det smukke, men ligeledes forfaldne Majestic Theatre fra 1928.

   

  South Main Street, St. Charles

  St. Charles

  St. Charles er en idyllisk by, der ligger ved Missouri-floden. Byen blev etableret i 1769, og den var statens første hovedstad. Den blev grundlagt af den fransk-canadiske pelshandler Louis Blanchette med navnet Les Petites Côtes. I begyndelsen var det primært fransktalende fra Canada, der bosatte sig i byen, der voksede sig til at være en vigtig flodhavn den den amerikanske ekspansion mod vest ad Missouri River.

  Som havneby langs Missouri spillede St. Charles også en rolle for den berømte Lewis & Clark Expedition, der netop afsejlede herfra på turen mod vest. Det kan man se mere til på The Lewis and Clark Boat House and Museum, der ligger ved floden. På museet kan man se genbyggede både fra ekspeditionen og lære om selve ekspeditionen og steder langs Missouri River.

  St. Charles er også kendt for fornem koloniarkitektur, og man kan blandt andet se det såkaldte St. Charles Historic District, der dækker det gamle områderne langs Missouri og omkring den brolagte South Main Street. Her ligger bevarede kolonibygninger og andre historisk interessante bygninger som fx First Missouri State Capitol, der fungerede som statens regeringsbygning fra 1821 til 1826.

   

  Illinois State Capitol, Springfield

  Springfield

  Springfield er staten Illinois’ hovedstad. Byen blev grundlagt i 1821, og allerede 16 år senere blev den statens politiske centrum, ikke mindst takket være den unge politiker Abraham Lincolns indsats. Fra det tidspunkt har Springfield været tæt forbundet med den senere amerikanske præsident, og denne historie udgør en vigtig del af byens seværdigheder.

  Staten Illinois’ nuværende regeringsbygning, State Capitol, er den sjette af sin slags i Illinois siden statens optagelse i USA i 1818. Den blev opført 1868-1888. Bygningen er 110 meter høj og dermed den højeste klassiske Capitol i USA. Den smukke, zinkklædte kuppel måler 28 meter i diameter, og stilen er fransk renæssance.

  Læs mere om Springfield

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Flodsejlads

  Riverboats at Gateway Arch
  Leonor K. Sullivan Blvd
  gatewayarch.com

   

  Zoologisk have

  St. Louis Zoo
  Government Drive
  stlzoo.org

   

  Dyrepark

  Big Joel’s Safari
  13187 State Highway M, Wright City
  bigjoelsafari.com

   

  Diverse aktiviteter

  City Museum
  750 N 16th Street
  citymuseum.org

   

  Leg og børnemuseum

  The Magic House
  516 S Kirkwood Rd
  magichouse.org

   

  Forlystelsespark

  Six Flags St. Louis
  4900 Six Flags Rd, Eureka
  sixflags.com

   

  Videnskab

  St. Louis Science Center
  5050 Oakland Ave
  slsc.org

Gode links
Historisk overblik

  1764

  Pierre Laclède grundlægger St. Louis i det spanske Luisiana

   

  1799

  Der bor 925 mennesker i St. Louis

   

  1800

  St. Louis bliver en del af det franske territorium Louisiane

   

  1804

  USA køber Louisiane af Frankrig, og St. Louis bliver amerikansk

   

  1809

  St. Louis bliver formelt en by

   

  1818

  Saint Louis Academy åbner som det første universitet i USA vest for Mississippi

   

  1821

  St. Louis bliver en del af den nye amerikanske stat, Missouri

   

  1828

  Det nuværende Old Courthouse bliver bygget

   

  1830

  Der bor 4.977 mennsker i St. Louis

   

  1834

  St. Louis’ domkirke bliver indviet

   

  1840

  Byens grænser udvides

   

  1840

  Indbyggertallet er steget til 16.469

   

  1850

  77.860 mennesker bor nu i St. Louis

   

  1852

  Bryggeriet Bavarian Brewery åbner

   

  1856

  Grand Opera House åbner i St. Louis

   

  1857

  St. Louis Fire Department bliver etableret

   

  1859

  Byens første sporvogn kører

   

  1860

  160.773 mennesker bor i St. Louis

   

  1870

  Indbyggertallet er steget til 310.864

   

  1873

  Laclede Gas Light Company åbner

   

  1874

  Eads Bridge over Mississippi bliver indviet

   

  1876

  Forest Park bliver åbnet

   

  1876

  Øllen Budweiser introduceres

   

  1880

  Indbyggertallet runder 350.000

   

  1889

  Missouri Botanical Garden bliver indviet

   

  1890

  St. Louis har nu 450.770 indbyggere

   

  1894

  Union Station åbner

   

  1900

  Der bor 575.238 mennesker i St. Louis

   

  1904

  Verdensudstillingen St. Louis World Fair holdes I byen

   

  1904

  St. Louis er vært for de olympiske lege

   

  1910

  Indbyggertallet er nu 687.029

   

  1914

  Catedral Basilica of Saint Louis bygges

   

  1920

  Der bor 772.897 indbyggere i byen

   

  1927

  Byens Racquet Club of St. Louis sponsorerer Charles Lindberghs Spirit of St. Louis

   

  1929

  Fox Theatre åbner

   

  1930

  Lambert-St. Louis Municipal Airport åbner

   

  1940

  Der bor 816.048 mennesker i byen

   

  1950

  Indbyggertallet er nu steget til 856.796

   

  1951

  Veteran’s Memorial Bridge bygges

   

  1960

  Indbyggertallet er faldet til 750.026

   

  1965

  Gateway Arch bliver indviet

   

  1966

  Busch Stadium åbner

   

  1970

  Der bor 622.236 mennesker i byen

   

  1977

  St. Louis Convention Center åbner

   

  1990

  Indbyggertallet falder til 396.685

   

  1993

  MetroLink begynder driften

   

  2000

  Indbyggertal er nu 348.189

   

  2009

  Citygarden bliver indviet

   

  2010

  Der bor 319.294 mennesker i byen og 2.812.896 i byområdet