Site logo
Se på kortet
  • Illinois State Capitol Building, South 2nd Street, Springfield, Illinois, USA

Læs om byen

Springfield er staten Illinois’ hovedstad. Byen blev grundlagt i 1821, og allerede 16 år senere blev den statens politiske centrum, ikke mindst takket være den unge politiker Abraham Lincolns indsats. Fra det tidspunkt har Springfield været tæt forbundet med den senere amerikanske præsident, og denne historie udgør en vigtig del af byens seværdigheder.

Staten Illinois’ nuværende regeringsbygning, State Capitol, er den sjette af sin slags i Illinois siden statens optagelse i USA i 1818. Den blev opført 1868-1888. Bygningen er 110 meter høj og dermed den højeste klassiske Capitol i USA. Den smukke, zinkklædte kuppel måler 28 meter i diameter, og stilen er fransk renæssance.

De tidligere Capitol-bygninger blev opført i byen Kaskaskia efter statens indtræden i USA, i 1820 i byen Vandalia, der de følgende årtier også lod opføre større Capitol-bygninger nummer tre og fire for at holde statens hovedstad her. Capitol nummer fem var den første i Springfield, og den kan fortsat ses; lige som nummer fire stadig er bevaret i Vandalia.

Man kan også se Illinois’ femte regeringsbygning, State Capitol. Den blev opført i græsk stil i årene 1837-1840 og fungerede som statens regeringsbygning indtil 1876, hvor den endnu ikke færdigbyggede, nuværende State Capitol tog over. Det var her, Abraham Lincoln leverede sine berømte taler, før han blev USA’s præsident. Det var også herfra, han i 1858 offentliggjorde sit kandidatur til det amerikanske senat. Endelig var det også her, hans lig kom tilbage til fra Washington D.C. i maj 1865 efter mordet på ham som USA's præsident.

I 2004-2005 åbnede det moderne Abraham Lincoln Presidential Library and Museum, der rummer en spændende samling af effekter fra Lincolns tid og gøren. Lincolns historie skildres på fornem vis fra tiden i Illinois til rollen som USA's 16. præsident gennemgås meget levende og i imponerende rammer.

Der er også andre seværdigheder i Springfield. Det drejer sig fx om Cathedral of the Immaculate Conception, der er byens katolske katedral. Kirken blev opført i græsk nyklassicisme i 1927-1928 som følge af, at Springfield var blevet bispesæde i 1923. Der er også flere museer som fx Ace Sign Co. Sign Museum, hvor man kan se historiske skilte fra Springfield og Route 66, og Air Combat Museum med flere udstillede fly.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev