Site logo
Se på kortet
 • South Carolina State House, Gervais Street, Columbia, South Carolina, USA

Læs om byen

Columbia er hovedstad og en af de største byer i den amerikanske stat South Carolina. Byens historie går tilbage til europæiske bosættere, der etablerede et fort og en handelsstation på vestbredden af Congaree River, og i 1754 blev der oprettet en færgeforbindelse over floden til bosættere mod øst. Med naturlige fald i flodden voksede der møller og produktion frem, og i 1786 blev byen valgt som ny hovedstad i South Carolina, og den fik navnet Columbia efter en afstemning i senatet. Der blev gravet kanaler som transportvej, der med tiden blev afløst af jernbanen. Columbia havde godt 1.000 indbyggere i 1800-tallet start, og der voksede til over 9.000 i 1860erne, hvor byen blev ødelagt i 1865 under den amerikanske borgerkrig. Byen blev genopført efter krigen, og i de følgende årtier kom der bl.a. sporvogne i gaderne. Tekstilfabrikker gav vækst i byen, hvor der blev bygget højhuse i downtown gennem 1900-tallet.

I dag kan man opleve en moderne by med mange seværdigheder og rekreative områder. Man kan starte en spadseretur i byen på hovedgaden Main Street, hvor man bl.a. kan se mange af Columbias høje kontorbygninger. I gaden kan man også besøge Columbia Museum of Art, hvis samling bl.a. inkluderer malerier og skulpturer af gamle europæiske mester fra barokken og renæssancen og en del kunst fra 1700-1900-tallene. I Main Street ligger også eksempler på tidlige skyskrabere, hvor Palmetto Building fra 1912-1913 på 66 meter i højden blev opført som South Carolinas højeste bygning. Tæt på Main Street ligger Finlay Park og den katolske Basilica of St. Peter, der blev indviet i 1909.

I den sydlige ende af downtown står South Carolina State House, der er statens regeringsbygning. Den blev opført fra 1851 som afløser for Columbias første State House, som blev bygget i årene 1786-1790, og som gik til grunde under den amerikanske borgerkrig. Krigen bremsede også opførelsen af det nuværende South Carolina State House, som bl.a. blev ødelagt af nordstaternes artilleri. Regeringsbygningen stod færdig i 1907, og man kan lægge mærke til nogle bronzestjerner, der markerer nedslagsstederne for artilleriet i 1865. Foran State House står monumentet South Carolina Monument to the Confederate Dead, der blev stillet op i 1879 som minde om faldne sydstatssoldater i borgerkrigen, der gik hårdt ud over Columbia. I parken omkring bygningen kan man se andre monumenter og mindesmærker; bl.a. for Strom Thurmond, der repræsenterede South Carolina i det amerikanske senat i 48 år.

Meget af Columbia blev opført efter borgerkrigen, hvor rekonstruktionstiden varede fra 1865 til 1877, og i Columbia ligger Museum of the Reconstruction Era. Her bliver tiden med genindlemmelsen af sydstaterne i USA beskrevet, og museet er indrettet i Woodrow Wilson Family Home, der stod færdigt i 1871, hvor den senere præsident Woodrow Wilson var 14 år. Wilson boede i huset til 1875. I byen kan man også besøge det interessante South Carolina State Museum, der ligger ved den historiske Columbia Canal langs Congaree River. Museet fungerer som en slags kulturhistorisk nationalmuseum for South Carolina, og museumsbygningen er den gamle tekstilfabrik fra 1894, Columbia Mills Building.

Topseværdigheder

  • South Carolina State House
  • South Carolina Monument to the Confederate Dead
  • Main Street
  • Columbia Museum of Art
  • Palmetto Building
  • Finlay Park
  • Basilica of St. Peter
  • South Carolina State Museum
  • Museum of the Reconstruction Era
  • Woodrow Wilson Family Home

Tilmeld dig vores nyhedsbrev