Site logo
Se på kortet
 • City of Ketchikan: City Hall, Front Street, Ketchikan, Alaska, USA

Læs om byen

Ketchikan ligger på den vestlige kyst af øen Revillagigedo Island og ganske tæt på Alaskas sydlige grænse mod Canada. Derved er Ketchikan den første by, som færger og krydstogtskibe kommer forbi, når de sejler mod nord fra fx Seattle.

Historisk er Ketchikan blevet brugt af lokale stammer som fiskeplads, og med de naturressourcer, der er her, tiltrak stedet med tiden også europæiske bosættere. De fortsatte fiskeriet, og Ketchikan blev kendt som en af verdens steder laksebyer. Egnens grantræer blev til utallige kasser, hvori den med tiden meget store produktion af laks blev pakket.

Indianernes kultur med tlingit-stammen som den dominerende er også meget tydelig i og omkring Ketchikan. Her opbevares verdens største samling totempæle, og de kan ses på både et kulturhistorisk museum og forskellige steder i Ketchikan og i byens parker. De er et spændende vidnesbyrd om den lokale historie.

Ketchikans naturomgivelser er også imponerende. Mod øst ligger fx Misty Fjords National Monument, og der er naturligvis heller ikke langt til oplevelser mod vest, hvor havet ligger. Man kan prøve mange forskellige aktiviteter og oplevelser; fx at prøve heldet og dygtigheden på en fisketur.

Topseværdigheder

  Creek Street, Ketchikan

  Creek Street

  Creek Street er Ketchikans nok mest berømte gade. Her ligger smukke træhuse side om side langs gaden, der faktisk er en sti af træplanker, der er bygget som fortov på toppen af stedets klipper og ud for stedets vandløb. Det giver et meget stemningsfuldt område.

  I første halvdel af 1900-tallet udgjorde Creek Street Ketchikans såkaldte red light district med flere bordeller. Den tid startede i 1903, da Ketchikan forbød bordeller i byens centrum og fik dem flyttet den "Indian Town", der var området øst for vandløbet ved nutidens Creek Street. Man kan se nærmere på den tid i Dolly's House Museum.

   

  Sydøstalaskas Oplevelsescenter
  Southeast Alaska Discovery Center

  På dette sted kan man få meget viden om det sydøstlige Alaskas kultur- og naturhistorie. Et af de interessante temaer er regionens tempererede regnskove og deres økosystem.

  Man kan også se nærmere på de forskellige kulturer, der har præget området, og ved indgangen står der totempæle, som repræsenterer Haida-, Tlingit- og Tsimshian-kulturererne. Der er også spændende udstillinger om de sektorer, der har udviklet byens økonomi. Her er minedrift, fiskeri, skovbrug og turisme de væsentligste.

   

  Totem Heritage Center, Ketchikan

  Kulturcentret for Totempæle
  Totem Heritage Center

  Dette er et spændende museum, hvor man kan se en række totempæle, som er flyttet hertil fra regionen omkring Ketchikan. Pælene er fra Haida-, Tlingit- og Tsimshian-folkene, og de er blevet flyttet fra flere landsbyer, hvor flere har stået allerede i 1800-tallet.

  Museet fungerer som et slags kulturmuseum, og man kan også se andre effekter fra de forskellige kulturer. Udstillingerne giver en god kulturforståelse og muligheden for at lære mere om lokal kunst og betydningen af totempæles udsmykning.

Andre seværdigheder

  Chief Johnson's Totem Pole, KetchikanHøvding Johnsons Totempæl
  Chief Johnson’s Totem Pole

  Dette er en af verdens mest kendte totempæle. Den blev stillet op ved en stor ceremoni i 1901. Pælen står centralt og synligt i området ved Creek Street.

  Høvding Johnson lod totempælen stille op til ære for sin afdøde mor, og på toppen af pælen kan man se den mytologiske fugl, kadjuk, der kastede sten mod jordsvin, og disse sten blev efterfølgende magiske med held til finderne af dem. Under fuglen er et langt stykke, der ikke er udskåret, hvilket er en understregning af fuglens vigtighed.

   

  Dollys Husmuseum
  Dolly's House Museum

  På den idylliske Creek Street ligger dette museum, hvor man kan opleve noget af det historiske Ketchikan inkl. byens red lights district, der lå netop her i gaden.

  Byen forbød bordeller i centrum i 1903, og derfor flyttede etablissementerne til Creek Street, hvor også Dolly's House Museum ligger. Her kunne fiskere, skovhuggere og minearbejdere underholde sig i selskab med stedets damer indtil 1954, hvor Dolly's lukkede.

   

  Main Street, Ketchikan

  Hovedgaden
  Main Street

  Main Street er Ketchikans hovedgade, og som sådan giver den et fint indtryk af byens downtown med aktiviteter, butikker og en stemning af Alaskas smukt belliggende provinsbyer.

  Main Street strækker sig fra de travle turistgader mod sydøst, hvor mange krydstogtskibe ligger, til nordvest, hvor gaden ender i et område med flere charmerende træhuse.

   

  Tongass Historical Museum, KetchikanTongass Historiske Museum
  Tongass Historical Museum

  På dette museum kan man opleve Ketchikans historie fra et sommerfiskested til guldfeber, laksehovedstad og turisme. Den fine udstilling giver en god introduktion til byen gennem dens spændende historie.

  Man kan se en del historiske fotografier, der giver et godt indtryk af Ketchikans udvikling gennem de forskellige æraer, og i de skiftende udstillinger kan man bl.a. se eksempler på kunst og kultur og fx lære mere om lokale folk og traditioner.

Ture fra byen

  Alaska Rainforest Sanctuary, Ketchikan

  Alaskas Regnskovsområde
  Alaska Rainforest Sanctuary

  Omkring Ketchikan ligger der områder med tempereret regnskab, og den smukke natur kan opleves i dette område, som ligger sydøst for Ketchikan. Man kan se cedertræer, grantræer og andet fra områdets spændende plante- og dyreliv.

  Alaska Rainforest Sanctuary ligger ved Herring Cove, og man kan nyde en gåtur på stier her. Der er forskelligt fiskevand og en del fugle på stedet, hvor man også kan se en stedtypisk savmølle og arbejdende kunstnere, der bl.a. udskærer totempæle.

   

  Potlatch Park

  Dette er en hyggelig park langs vandet ved Totem Bight nord for Ketchikan. Her kan man bl.a. se et bevaret hus fra områdets indianerstammer og adskillige totempæle.

  Ved et besøg i Potlatch Park kan man se genskabte miljøer fra indianernes tid i 1800-tallet og lære mere om deres levevis og kultur gennem dioramaer, aktive værksteder m.v. På stedet er der også et museum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Salmon Landing Market

  5 Salmon Landing

   

  Tatsuda's IGA

  633 Stedman Street

   

  The Plaza

  2417 Tongass Avenue

   

  Indkøbsgader

  Main Street, Stedman Street, Front Street, Creek Street

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Historisk er Ketchikan Creek blevet brugt af lokale stammer som fiskeplads. Tlingit-stammen anvendte det velbeliggende sted til deres sommerfiskeri, og som ved andre steder opsatte de totempæle forskellige steder af betydning.

  Byen Ketchikan blev etableret af europæiske bosættere. Det startede med Mike Martins grundlæggelse i 1885. Martin var blevet sendt mod nord fra Oregon på vegne af en fiskeproducent, som søgte nye, gode placeringer for fangst og produktion.

  Mike Martin etablerede et salteri og en butik sammen med George Clark fra Nova Scotia. De følgende årtier gik det stærkt med fiskeriet, og byen voksede. Der blev etableret en savmølle, som kunne forsyne Ketchikan med byggemateriale og træ til de mange fiskekasser, som byens store lakseproduktion krævede.

  Senere blev der investeret i en papirmassefabrik, hvilket gav job og en stor økonomisk indsprøjtning til det lille samfund, der igen voksede. Byen voksede i udbredelse og i antal indbyggere. Fabrikken blev lukket i 1997, men der blev skabt job i nye sektorer.

  De seneste år er Ketchikan i stigende grad blevet et velbesøgt turiststed. Byen ligger som den første havn for færgerne, der sejler fra Washington til Alaska, og krydstogtskibe har i stigende omfang bragt gæster i byen i sommersæsonen. I dag der omkring 8.000 mennesker i Ketchikan.