Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Anchorage er den største by i Alaska, der er den største stat i USA. Over halvdelen er statens befolkning bor i og omkring Anchorage, der derved er Alaskas økonomiske centrum. Anchorage er også et stort transportcentrum med den centrale beliggenhed for flytrafik mellem Sydøstasien, Nordamerika og Europa.

Anchorage er en ganske ny by. I 1915 lå der kun et teltby ved det daværende Ship Creek, og stedet blev etableret som et stop på jernbanebyggeriet fra syd mod nord til Fairbanks. Herefter gik udviklingen hurtigt, og der blev bygget huse, forretninger, et hotel og andet i de tidlige år.

Man kan stadig komme tilbage til Anchorages begyndelse ved et besøg i Oscar Anderson House, og på en tur ad hovedgaden Fourth Avenue kan man se bygninger fra forskellige epoker siden da. Man kan også nyde bylivet på Town Square og Alaskas kunst og historie på Anchorage Museum.

Mange turister kommer til Alaska og starter store naturoplevelser fra Anchorage. Mod nord ligger Denali National Park med Nordamerikas højeste bjerg, og spændende Fairbanks er også et populært rejsemål, som man kan komme til ombord på Alaska Railroads tog.

Topseværdigheder

  Old Anchorage City Hall

  Anchorage blev formelt en by i 1920, så det er en meget ung storby, man kan besøge i dag. Alligevel kan man se byens gamle rådhus, Old Anchorage City Hall, der blev tegnet af E. Ellworth Sedille og opført i 1936. Konstruktionen var den første i Anchorage, hvor der blev benyttet armeret beton.

  Rådhusbygningen fungerede som sæde for byens politiske styre indtil 1979, hvor administrationen af byen og området blev flyttet til Hill Building på West 6th Avenue. I dag er det gamle rådhus omgivet af nyere bygninger, og det benyttes nu af Alaskas officielle turistinformation.

   

  Oscar Anderson House

  Dette er et hus, der er bevaret fra Anchorages tidlige historie. Det blev opført af Oscar Anderson i 1915, og han menes at være den 18. person, der kom til teltbyen Ship Creek, der med tiden udviklede sig til byen Anchorage.

  Huset var det første i Anchorage, der blev opført med et træskelet som den bærende konstruktion, og Oscar Anderson boede her indtil 1974. To år senere donerede Andersons enke huset til byen Anchorage. I årene 1978-1982 blev det restaureret til den oprindelige stand fra 1915, og det blev efterfølgende åbnet som museum. Her kan man i dag på et godt indtryk af livet i datidens Alaska.

   

  Anchorage Museum

  Dette er et interessant museum, hvor man kan opleve mange facetter af Alaskas kunst, kultur, natur og historie. Museet åbnede i 1968 med en samling af malerier og en del etnografiske effekter, og siden da er samlingerne udvidet betragteligt.

  I den permanente udstilling på Anchorage Museum kan man bl.a. opleve en række kunstværker og kunstnere fra og af Alaska. Her er landskabsmalerier, et galleri med værker af Sydney Laurence og meget mere. Der er også en stor udstilling om Alaskas rige natur- og kulturhistorie, hvor den lokale fauna, forskellige kulturer, den russiske kolonisering, guldfeber og meget andet bliver skildret.

   

  Ship Creek Salmon Viewing

  Vil man gerne se laks i floderne omkring Anchorage, er vandløbet Ship Creek i hjertet af storbyen et rigtigt godt og nemt tilgængeligt sted. Lige nord for centrum kan man følge stien Ship Creek Trail og gå en tur over stedets gangbro, hvorfra der er en fin udsigt.

  Ship Creek er et af de steder, hvor laks i sæsonen springer op ad floderne, og sæsonen er forholdsvis lang. Typisk vil chinook-laks kunne ses på vej mod gydestederne i juni, mens coho-lake følger i juli og august. Under broen står laksene i vandet, før de tager de næste spring ind i landet, og det er et spændende syn. Tag eventuelt solbriller med for bedst muligt at kunne spotte laksene i vandet, og vær opmærksom på, at de mest intense laksetimer er før og efter højvande.

Andre seværdigheder

  Anchorage Depot

  Dette er banegården i Anchorage, der også er knudepunkt for jernbanetrafikken i Alaska. Det er her på stationen, at man kan skifte mellem jernbanerne mod Seward i syd, Whittier i øst og Fairbanks i nord. Det er således også fra Anchorage Depot, at mange turister starter rejsen gennem det smukke landskab forbi Denali på ruten til netop Fairbanks.

  Banegården blev opført 1942-1943 i den såkaldte moderne-arkitektur, der var særligt populær fra midten af 1920erne til 1940erne. Alaskas jernbanehistorie startede i det sydlige Alaska i byen Skagway i 1898. I den øvre del af staten etablerede selskabet Alaska Central Railroad en bane fra Seward mod nord i 1903. I 1915 flyttede jernbanens hovedsæde til det, der udviklede sig til Anchorage.

   

  Anchorage Hotel

  I 1915 begyndte teltbyen Ship Creek at udvikle sig til det, der blev til Anchorage. Året efter blev Anchorage Hotel bygget, og det blev byens førende og fine hotel. Den nuværende bygning blev tegnet af E. Ellworth Sedille og opført i 1936, og det er den, der i dag udgør hotellet. Den oprindelige hotelbygning blev revet ned i 1960erne.

  Anchorage Hotel var byens første træbygning, og det var byens eneste hotel. Her var der bl.a. linned og porcelæn, og det var her, fine gæster i byen overnattede. Blandt de mest berømte gæster gennem tiden var de amerikanske præsidenter Warren Harding og Herbert Hoover, og Walt Disney har også boet her.

   

  Fourth Avenue Theatre

  Dette teater blev opført 1941-1947 som en biograf med 960 pladser. Den arkitektoniske stil er beskrevet som moderne og art deco, som var karakteristiske for tiden ved byggestarten i 1941. Opførelsen trak dog ud grundet 2. Verdenskrig, og færdiggørelsen lå i den sidste til med denne stil.

  Biografen blev tegnet af A.A. Porreca og Benjamin Marcus Priteca, der var en af tidens førende amerikanske biografdesignere. Det skete på initiativ af den lokale Alaska-forretningsmand Austin Eugene Cap Lathrop, og derfor kendes Fourth Avenue Theatre også som Lathrop Building. I dag er biografen en af de mest karakteristiske bygninger på 4th Avenue med det høje neonskilt på facaden.

   

  Holy Family Old Cathedral

  Allerede i 1915 sendte den katolske kirke præsten John Vander Pol til Alaska og teltbyen Ship Creek for at vurdere, om der skulle etableres et nyt sogn. To stykker jord blev købt for $175, og Vander Pol designede en lille kirke, der stod klar til ibrugtagning december 1915. Det var Anchorages første kirke.

  Menigheden voksede sig hurtigt stor, og kirken fra 1915 blev for lille. Der kom derfor hurtigt planer for en større kirke, men finansieringen trak ud, og byggeriet kom først i gang i 1946. Den første gudstjeneste i den nye kirke blev holdt den 14. december 1947, selv om byggeriet først blev færdigt året efter.

  Holy Family fik status af katedral, og her holdt pave Johannes Paul II messe, da han besøgte Anchorage i 1981. I 2014 blev kirken Our Lady of Guadalupe Church ophøjet til co-katedral og derved den vigtigste katolske kirke i Anchorage. Ved den lejlighed blev Holy Familys status ændret til tidligere katedral.

   

  Town Square Park

  I centrum af Anchorage ligger denne plads, der delvist er udlagt som en bypark. Her er der nogle flotte anlæg og beplantninger, og det er et af de bedste rekreative steder i hjertet af byen. Her er også flere steder, man kan sætte sig og nyde bylivet.

  På den vestlige side af pladsen ligger den store bygning, der huset Alaska Center for the Performing Arts. Centeret åbnede i 1988 og består af tre teatre og koncertsale; Evangeline Atwood Concert Hall, Discovery Theatre og Sydney Laurence Theatre.

   

  Resolution Park

  Resolution Park er en lille park, der ligger ved fjorden Cook Inlet i den vestlige del af Anchorages centrum. Parken er kendt for dens bronzestatue af kaptajn Cook, der fra parken skuer over fjorden, som Cook udforskede i 1778 på hans tredje store ekspedition.

  Cook sejlede med HMS Resolution, som har givet navn til parken. Cook og HMS Resolution tilbragte to uger i Cook Inlet uden af finde Nordvestpassagen, som de kom til området efter. Kaptajn Cook selv var ikke i land ved det nuværende Alaska, men det var William Bligh, der senere blev kendt for mytteriet på HMS Bounty.

  I Resolution Park kan man se bronzestatuen fra 1976, og der er også en fremragende udsigt over vandet og til Anchorages solnedgange herfra. På den modsatte bred ligger det 1.340 meter høje bjerg Mount Susitna, der også kaldes The Sleepy Lady, og i klart vejr kan man se Nordamerikas højeste bjerg, Denali.

   

  Delaney Park Strip

  Syd for centrum af Anchorage ligger Delaney Park Strip, der er et grønt område, som strækker sig over 11 såkaldte blocks. Det er i dag et rekreativt område, og det var allerede med i Anchorages oprindelige byplan fra 1917.

  Det aflange område var oprindeligt etableret som brandbælte, og det fik forskellige anvendelser. Det var kendt som Park Strip, og fra 1923 spillede man også golf her. Park Strip blev også benyttet som Anchorages første flyveplads, hvor parken blev brugt som start- og landingsbane.

  Det første fly var Jimmy Rodebaughs Standard J-1, og det var frivillige blandt Anchorages indbyggere, som anlagde landingsbanen. Piloten Noel Wien lettede første gang herfra den 4. juni 1924. I begyndelsen tilbød Wien rundflyvninger på 15 minutter, og den 6. juli 1924 fløj Wien den første tur mellem Park Strip og Fairbanks. I 1932 åbnede flyvepladsen Merrill Field, og det stoppede flyvningerne på Park Strip.

  I 1950erne blev Delaney Park Strip udviklet med mange rekreative områder og idrætsfaciliteter. I 2001 blev mindesmærket Alaska Veterans Memorial etableret som monument dedikeret veteraner i USA's krige. Man kan bl.a. også se et monument for Martin Luther King og rosenhaven Centennial Rose Garden i den aflange park.

   

  Lake Hood Seaplane Base

  Ved siden af Anchorages internationale lufthavn kan man se Lake Hood Seaplane Base, der er verdens travleste flyveplads for vandfly. I området kan man ikke undgå at se de mange fly, der lander og letter dagligt på og fra søen.

  Lake Hood Seaplane Base startede som to separate søer. Mod vest lå Lake Hood og mod øst Lake Spenard. I 1970erne blev der gravet en kanal mellem de to søer for at etablere en startbane og taxiveje. I dag er der parkeret fly langs bredderne på begge søer, og der er rig mulighed for at se nærmere på vandflyene fra flere steder.

  På sydsiden af Lake Hood ligger Alaska Aviation Heritage Museum, hvor man kan se en række fly, der er udstillet. Man kan også se vandflyene på Lake Hood herfra og derved opleve den særlige stemning omkring søen. Man kan også nyde synet fra Aviation Avenue, hvor der ligger en parkeringsplads ved bygningen Alaska Department of Transportation.

   

  Earthquake Park

  Parken Earthquake Park er et sted, hvor man tydeligt kan se indvirkningen af det store jordskælv, der rystede Alaska og Anchorage i 1964. Skælvet målte 9,2 på Richterskalaen, og forårsagede store skader i Anchorage. Et af stederne, der blev ramt, var det boligområde, der lå, hvor Earthquake Park i dag ligger.

  Området var blandt Anchorages dyreste kvarterer, og det lå i et almindeligt fladt terræn. Med jordskælvet skred noget af området i havet, mens undergrunden skælvede, og det kuperede terræn i dag er et resultat af skælvet. I parken er der information om jordskælvet og om dets konsekvens for denne del af Anchorage.

   

  Balto Statue

  Det berømte Iditarod-slædehundeløb har hvert år sin formelle start i Anchorages hovedgade, og her kan man se en statue af hunden Balto, der blev berømt i forbindelse med serumløbet til Nome i 1925, hvor der på få dage under barske forhold skulle transporteres modgift til byen Nome for at standse en difteriepidemi.

  Balto var en siberian husky-slædehund, der med hundeføreren Gunnar Kaasen ledte sit hundeforspand det sidste stykke til Nome i 1925. Oprindeligt skulle Kaasen, Balto og de øvrige hunde bringe modgiften fra Bluff til Point Safety, men holdet fortsatte gennem natten de sidste 40 km til Nome, så Balto i alt løb 87 km.

Ture fra byen

  Alaska Native Heritage Center

  På dette sted kan man opleve Alaskas oprindelige befolknings kultur og traditioner og derved få et interessant indblik i områdets kulturhistorie. Man kan se danse og håndværk og anden levende formidling af traditioner og levevis.

  På museumsområdet kan man også se eksempler på huse, som befolkningen boede i. Det gælder fx den såkaldte sugpiaq, der blev bygget som beskyttelse mod det barske klima i Alaska. Man kan også se et traditionelt langhus fra Alaska, hvor der normalt boede flere familier, og andre ting.

   

  Eklutna Historical Park

  Dette sted har været beboet af Alaskas oprindelige indbyggere siden midten af 1600-tallet, og det er derved den ældste bosættelse i området, der fortsat er aktiv. Russiske missionærer kom hertil i begyndelsen af 1800-tallet, og de satte naturligvis også deres præg.

  I Eklutna Historical Park kan man bl.a. se Sankt Nikolaj Kirke/St. Nicholas Church, der er den ældste bygning i og omkring Anchorage. Man kan også se de farvestrålende åndehuse, der er bygget på toppen af gravene på stedets begravelsesplads. Her kan man også se et kors fra den ortodokse kirke.

  Ved et besøg i Eklutna Historical Park kommer man til at lære om danaina-athabaskernes kultur, historie og traditioner. Dette i interessant kombination med de nyere russisk-ortodokse traditioner.

   

  Kincaid Park

  Kincaid Park er et stort rekreativt område, som breder sig på Anchorages vestlige spids og ud i fjorden Cook Inlet. Parken er en af byens største, og man kan nyde over 50 kilometer stier og over 30 kilometer med cykelstier i det store grønne område.

  Man kan komme til Kincaid Park på flere måder. Parken ligger i den sydlige ende af The Coastal Trail, så mange cykler hertil. Man kan køre til parken ad vejen Raspberry Road, hvorfra der er gode muligheder for at møde noget af Anchorages dyreliv. Man kan ofte se elge fra vejen, og man kan også støde på den amerikanske sortbjørn.

  Fra parken kan man også nyde udsigten over Cook Inlet, og i klart vejr kan man se bjerget Denali, der når en højde på 6.194 meter, og øen Fire Island i Cook Inlet. Flyinteresserede kan også holde øje med flyene, der lander og letter i Anchorages internationale lufthavn, som ligger umiddelbart ved siden af Kincaid Park.

   

  Potter Marsh Bird Sanctuary

  Ganske tæt på Anchorage ligger Potter March, der er et smukt område med rig mulighed for fugleinteresserede til at se natur og fugleliv fra denne del af Alaska. Og det er nemt at komme ud i naturen og tæt på fuglene, fordi der er bygget boardwalks gennem marskområdet til fuglehabitater.

  Man kan se forskellige fugle afhængigt af sæsonen. Det drejer sig bl.a. om gæs, spidsænder, taffelænder og odinshaner. Man kan også nyde landskabet og dets vådområder og kigge efter andre dyr. Her er der fx bisamrotter, og elge besøger også Potter Marsh. I vandet kan man også se forskellige laksearter i perioden fra juni til august.

   

  Chugach State Park

  Chugach State Park er et naturområde, der ligger tæt på Anchorage, og som er en af USA's største statsparker. Parken er stor med rig variation i landskabet, som tæller bjerge, dale, søer, floder, kyster, gletsjere m.v., så der er rig mulighed for at opleve Alaskas storslåede natur i forholdsvis kort afstand fra storbyen.

  Der er flere populære steder i Chugach State Park. Et af dem er det nemt tilgængelige udsigtssted Anchorage Overlook, hvor der er en fornem panoramaudsigt over Anchorage-området. Området omkring søen Eklutna Lake er også velbesøgt, og på Eagle River Nature Center kan man få et spændende indblik i parkens dyreliv og geologi.

   

  Crow Creek Historic Gold Mine

  Alaska er et af de områder, hvor guldfeberen historisk har tiltrukket folk til miner og muligheder for at gøre store guldfund. I 1896 åbnede Crow Creek Mine, og på minens højdepunkt var den et af de steder i staten, hvor der blev udvundet mest guld.

  Crow Creek Mine var en såkaldt hydraulisk mine, hvor man brugte vandkanoner til nærmest at spule jord og klipper fra hinanden. Med tiden stoppede vandrestriktioner landets hydrauliske minedrift, og det gjaldt også for Crow Creek, hvor den sidste aktive mineejer afhændede området.

  I stedet blev Crow Creek Mine udviklet til et besøgsattraktion, hvor man har bevaret de historiske minebygninger og værktøj, som minearbejderne brugte. Man kan også se det smukke landskab, og hvor de første tilrejsende fandt deres guld. Der bliver stadig udvundet en begrænset mængde guld i Crow Creek, og man kan også selv prøve lykken med at vaske guld.

   

  Portage Lake & Glacier

  Portage Lake er en gletsjersø i området sydøst for Anchorage. Området var tidligere helt dækket af gletsjeren Portage Glacier, men grundet dennes hastige tilbagetrækning fremkom søen i 1914, og siden da er den vokset betydeligt til den store sø, man bl.a. kan sejle på i dag.

  Der er en parkeringsplads ved Portage Lake, som man nemt kan nyde udsigten over. Fra den vestlige søbred kan man desuden tage på sejlture til den sydlige ende af Portage Lake og selve Portage Glacier. Undervejs på sejlturen får man information om områdets geologi og dyreliv.

   

  Whittier

  For enden af bugten Passage Canal ligger den lille havneby Whittier. Byen ligger geografisk ganske isoleret på østsiden af områdets bjerge, men en kombineret vej- og jernbanetunnel leder til og fra Anchorage. Der er 200-300 indbyggere i Whittier, og de bor stort set alle i samme bygning; Begich Towers, der stod færdig i 1957.

  Byen voksede frem under 2. Verdenskrig, hvor det amerikanske militær anlagde Whittiers havn og jernbanen til havnen, der derved blev indgangsporten for amerikanske soldater til Alaska. Militæret anvendte Whittier til 1960, og i år 2000 blev jernbanetunnellen Anton Anderson Memorial Tunnel åbnet for offentlig biltrafik, hvilket gjorde byen meget mere tilgængelig for både lokale og turister.

  I dag er Whittier et vigtigt stop på den såkaldte Alaska Marine Highway, der med færger forbinder kystbyer og områder med hinanden som alternativ til veje. Der er færgeforbindelse mellem Whittier og byen Valdez mod øst, og sejlturen er i sig selv en oplevelse gennem Alaskas storslåede natur.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Anchorage 5th Avenue Mall

  320 W 5th Avenue
  simon.com

   

  Dimond Center

  800 E Dimond Boulevard
  dimondcenter.com

   

  Indkøbsgader

  4th Avenue, 5th Avenue

Med børn
Gode links