Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Valdez er med sine cirka 4.000 indbyggere en af de større byer i Alaska. Byens spanske navn kommer fra 1790, hvor stedet blev opkaldt efter den spanske flådeofficer og minister, Antonio Valdés y Fernández Bazán. Det var den opdagelsesrejsende, Salvador Fidalgo, der navngav stedet under en ekspedition til det nordvestlige Amerika.

Spanien havde siden 1493 haft ret til alt land på den vestlige halvkugle med undtagelse af Brasilien, men de udnyttede ikke denne ret gennem de første århundreder. I 1700-tallet ekspanderede Rusland og England oversøisk, og det fik Spanien til at udsende Salvador Fidalgo på en ekspedition, der bl.a. skulle sikre kendskab til russiske og engelske interesser og tilstedeværelse i området. På daværende tidspunkt var Nootka Spaniens nordligste bosættelse, og Fidalgo sejlede herfra. Den 15. juni 1790 opdagede Fidalgo en naturhavn og navngav den Puerto Valdez.

Der opstod dog ikke en by med det samme ved Puerto Valdez. Der gik til 1898, før der opstod en mindre by. Det skete, da nogle blev lokket hertil i stedet for at følge datidens guldfeber mod Klondike. Det skete ved, at selskaber lovede en nemmere adgang til Klondike end fra Skagway, hvilket viste sig at være forkert. Byen var dog etableret, og i 1899 åbnede vejen Richardson Highway fra Valdez til Fairbanks, og det bragte vækst med sig.

Valdez voksede med årene indtil 1964, hvor byen blev ødelagt under Langfredagsjordskælvet. Det rystede store dele af Alaska den 27. marts, og den vandmættede jord under Valdez forårsagede et stort jordskred under byen, som ødelagde en del af den og som resulterede i 32 menneskers død og en efterfølgende tsunami. Jordskælvet fik den eftervirkning, at Valdez blev flyttet nogle kilometer mod vest til sikrere jord på den nuværende bys placering. 54 huse blev flyttet hertil, og en del andre bygninger blev forladt eller brændt efter flytningen.

I dag er Valdez en havneby, der er populær for turister, der vil opleve områdets natur. Mange vælger at tage på en spændende sejltur på Prince William Sound, hvor isbjergene flyder, og hvor der er udsigt til gletsjere og et rigt dyreliv med bl.a. oddere, hvaler og ørne. Gletsjersøen Valdez Glacier Lake er også en udflugt værd, og i selve byen kan man nyde udsigten til omkringliggende bjerge eller gå på tur i det lille centrum. Her ligger byens marina, og man kan besøge museet Valdez Museum & Historical Archive. På museet er der udstillinger om byen med fokus på bl.a. guldgravertiden og jordskælvet i 1964.

Topseværdigheder

  North Harbor Drive

  North Harbor Drive er den gade, der går langs Valdez' havnebassin, og det er her, meget af byens liv foregår. Her ligger en del af byens caféer og restauranter, og herfra kan man tage på flere sejlture i Port Valdez og til Prince William Sound.

  Det er også ved North Harbor Drive, man kan se nærmere på byens fiskeri. Fiskebådene kommer i havn, og dagens fangst bliver landet og hængt op, så man for alvor kan se de imponerende helleflyndere og andre fisk, der bliver fanget. Fiskene bliver fileteret på havnefronten ved Harbormaster-huset, og fiskeresterne tiltrækker bl.a. havørne med det karakteristiske hvide hoved.

   

  Valdez Museum & Historical Archive

  På Valdez Museum kan man stifte bekendtskab med Valdez' interessante historie fra de første befolkninger til de europæiske opdagelsesrejsende og guldfeberen, der fik Alaska til at boome. Man kan også lære mere om luftfart i området, den vigtige olieindustri og jordskælvet i 1964.

  Museet har to afdelinger. På adressen Egan Drive formidles en stor del af historien, mens afdelingen på Hazelet Avenue koncentrerer sig om det store og ødelæggende jordskælv, der ramte i 1964, og om det historiske Valdez, der blev flyttet til den nuværende by efter netop det jordskælv.

   

  Dock Point Trail

  Dock Point Trail er en kuperet vandresti, der udgår fra Dock Point Trailhead, som ligger umiddelbart nord for havnen i Valdez. Det er en skøn tur, hvor man bl.a. kommer gennem det, der er en nordligt placeret regnskov med al den flora, som den megen nedbør medfører.

  Langs ruten kan man også se over vådområderne Duck Flats, der er en stor saltmarsk. Området med de store mudderbanker nærer et rigt økosystem med bl.a. fiskeyngel og mange fugle. Området tiltrækker også oddere og bjørne, så der er ofte noget at se på.

Ture fra byen

  Old Town Valdez

  Byen Valdez' lå oprindeligt placeret i bunden af Valdez Port, men i 1964 ramte et jordskælv med en styrke på 9,2 store dele af Alaska. Valdez var bygget på mættet som, som delvist skred i vandet med store ødelæggelser og tab af menneskeliv som følge. Efter skælvet blev det besluttet at flytte Valdez til byens nuværende placering, som ligger på en sikrere undergrund, og derved blev det gamle Valdez forladt.

  Man valgte at rive de resterende huse ned og flytte dem, og man brændte det øvrige af den gamle by, så man ikke risikerede, at flere slog sig ned og boede i det usikre område. Derfor er Old Town Valdez i dag øde og uden bygninger, men man kan stadig se dele af vejnettet og gå ture, hvor der er informationer om, hvad der lå på stedet før 1964. Besøger man Valdez Museum inden turen, kan man fx se, hvordan livet langs McKinley Avenue og andre gader så ud.

   

  Valdez Glacier Lake

  Øst for Valdez ligger gletsjeren Valdez Glacier, som udgår fra bjergene Chugach Mountains. Gletsjeren munder ud i søen Valdez Glacier Lake, hvor man kan se isen fra den kælvende gletsjer. Det er en smukt syn, som man kan nyde fra søbredden.

  Vil man også gerne se selve Valdez Glacier, kan man tage på en af de populære kajakture, hvor man padler mellem isen i gletsjersøen, mens man nærmer sig selve gletsjerens kant uden at komme for tæt på, for gletsjeren kælver løbende ganske store isbjerge i søen.

   

  Dayville Road

  Dayville Road er en vej, der går langs sydsiden af Port Valdez og derved over for byen Valdez. Vejen leder til olieterminalen og derved udskibningen af olien, der strømmer fra Prudhoe Bay gennem Trans-Alaska Pipeline hertil, men der er seværdige steder undervejs.

  Dayville Road er et godt sted at kigge efter sæler, søløver og bjørne, når det er laksesæson. Bjørne kommer også hertil, når det er sæson for de mange bær, Alaskas bjørne også spiser. På vejen kan man også se kløften Solomon Gulch, og ved den ligger Solomon Gulch Fish Hatchery, der producerer lakseyngel i stor skala. I laksesæsonen kan man også tage til Allison Point, der er et populært sted for lystfiskere.

   

  Keystone Canyon

  Keystone Canyon er en kløft, der strækker sig over 4,8 km, og som ligger som en del af tilkørselsvejen Richardson Highway til og fra Valdez. Bunden af kløften, hvor Richardson Highway ligger, varierer i bredden fra omkring 30 meter til godt 150 meter, og hele strækningen med de nærmest lodrette klippevægge er meget seværdig.

  Højdepunkterne i Keystone Canyon er de to vandfald, hvor der er parkeringspladser for nem adgang til de imponerende syn; Bridal Vail Falls og Horsetail Falls. Begge fald giver vand til Lowe River, der munder ud i Port Valdez. Lidt nord for vandfaldene kan man i øvrigt se en delvist sprængt jernbanetunnel, der er det eneste bevarede af Valdez' planer om at blive en jernbaneby i starten af 1900-tallet.

   

  Worthington Glacier

  Langs Richardson Highway i bjergområdet øst for Valdez kan man se gletsjeren Worthington Glacier, der er en af de nemmest tilgængelige i Alaska. Gletsjeren kan ses fra vejen, men der er også en parkeringsplads og gangstier til udkig over gletsjeren.

  Worthington Glacier bliver født af snefaldet i Chugach Mountains, og den smelter ned i floden Tsina River. Som mange andre af Alaskas gletsjere har Worthington Glacier også trukket sig tilbage gennem de seneste 150 år, men man kan stadig se store dele af den bevaret mellem klipperne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links