Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Talkeetna er en lille by, der ligger cirka midt mellem Anchorage og Denali, og derved er det en by på en af de mest populære køreture i Alaska. Talkeetna ligger på det sted, hvor floderne Susitna, Chulitna og Talkeetna flyder sammen, og den er et populært sted for områdets laksefiskeri. Talkeetna er også udgangspunkt for mange ture til Denali National Park.

Byen har omkring 1.000 indbyggere, og dens historie går tilbage til 1916, hvor jernbanen Alaska Railroad valgte stedet som regionalt hovedsæde for selskabet. Hurtigt efter åbnede et posthus, og der kom også et handelssted, en savmølle og et salg af æsler til som nogle eksempler fra Talkeetnas tidlige år. Alaska Railroad startede med formelt at udstykke jordlodder i 1919; mange var dog allerede bebyggede på det tidspunkt.

Talkeetna er kendt for den omgivende natur og alle de muligheder for aktiviteter og udflugter, som den giver. Selve byens centrum er også kendt for Main Street og andre centrale gader, som udgør Talkeetna Historic District. Distriktet ligger på Main Street mellem C Street og D Street og langs C Street og D Street mellem Front Street og East First Street.

Talkeetna Historic District er meget overskueligt og hyggeligt at gå en tur i, og her kan man se tre bevarede bygninger fra de første år ved jernbanens etablering og ti yderligere huse fra før 1940. De mest kendte er Fairview Inn fra 1920-1923, Nagley’s General Store fra 1917 og Talkeetna Roadhouse fra 1916.

For enden af hovedgaden ligger Talkeetna Riverfront Park, hvor man kan gå en skøn tur langs floden Susitna River. Floden er ganske bred på dette sted, hvor der også er en fornem udsigt til nogle af bjergene i Alaska Range. Man kan bl.a. se toppen af Denali, der er Nordamerikas højeste bjerg.

I øvrigt er Talkeetna såkaldt unincorporated, hvilket vil sige, at byens ikke tilhører en kommune og derved ikke underlagt dette niveau i landets administrative inddeling. Derfor gælder lidt andre regler, og byens borgere og råd valgte i 1997 katten Stubbs til æresborgmester i Talkeetna. Stubbs kunne i sine 20 år som byens ”borgmester” ses i Nagley’s General Store.

Topseværdigheder

  Talkeetna Historic District

  I centrum af Talkeetna ligger der er række bygninger fra byens æra som jernbane- og mineby. Disse huse danner det såkaldte Talkeetna Historic District, som giver et fint indtryk af Talkeetna fra 1916-1936.

  De mest kendte huse i kvarteret er Nagley's Store, Fairview Inn og Talkeetna Roadhouse, men der ligger mange andre bygninger, man også kan se på. Det drejer sig fx om Talkeetna Schoolhouse fra 1936, som i dag er indrettet som et museum, hvor man kan lære mere om Talkeetnas historie.

   

  Nagley's Store

  Nagley's Store blev bygget i 1917 af Horace W. Nagley som en forretning. På det tidspunkt havde Nagley allerede forretninger i McDougall og Susitna Station, men Talkeetna etablerede sig hurtigt som den vigtigste by i området, og der boede allerede næsten 1.000 mennesker her i 1917.

  Horace W. Nagley drev sin forretning til 1947, hvor han solgte sin butik i byen. De nye ejere flyttede huset op ad Talkeetnas hovedgade til det nuværende sted for at undgå risikoen for oversvømmelser fra Susitna River. Forretningen skiftede navn, men fik i 1997 sit nuværende navn til minde om den oprindelige ejer. Huset er fortsat aktiv forretning.

   

  Fairview Inn

  Fairview Inn blev bygget som hotel af tyskeren Bruno 'Ben' Nauman, og det stod færdigt i 1923. Nauman boede allerede i Alaska, da han købte nogle jordlodder i Talkeetna i 1919 og senere startede byggeriet af Fairview Inn.

  En interessant detalje ved byggeriet var, at det blev bygget uden bar eller saloon, hvilket skyldtes, at det blev opført i forbudstidens USA. Senere blev der indrettet en bar, som der også findes i dag. Nauman solgte hotellet i 1939, og senere kom det også på Horace W. Nagleys hænder.

   

  Talkeetna Roadhouse

  Dette hus er et af byens mest kendte, og det kendes også som Frank Lee House. Det var nemlig Frank Lee og hans bror Ed, som byggede huset i 1916. Det var dengang Talkeetnas største hus, og det lå lidt væk fra centrum, som på det tidspunkt lå tættere på Susitna River end i dag.

  Frank Lee drev fragtvirksomhed fra huset, og han havde bl.a. heste opstaldet i bygningens lade. Gennem tiden er huset blevet ændret en del, og i 1944 blev der indrettet køkken og værelser på stedet, som derved blev til et roadhouse med servering af mad til gennemrejsende.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links