Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Hartford er hovedstad i den amerikanske stat Connecticut. Området blev udforsket i starten af 1600-tallet, og det Nederlandske Vestindiske Kompagni grundlagde Fort Hoop i den sydlige del af dagens Hartford. Engelske nybyggere kom hertil i 1635 og grundlagde den egentlige bosættelse, der i 1637 fik navnet Hartford. I 1662 blev byen hovedstad i kolonien Connecticut, og de følgende årtier og gennem 1700-tallet voksede byen til omkring 3.000 indbyggere.

Fra midten af 1800-tallet udviklede Hartford sig til af by med en betydelig industri, og blandt de mange virksomheder var Samuel Colts våbenproduktion og Albert Popes cykelfabrik. Udviklingen gav og flere indbyggere, og fra 13.500 borgere i 1850 steg tallet til næsten 80.000 i år 1900. Væksten fortsatte gennem 1900-tallet, hvor downtowns moderne skyline med kontorbygninger også blev bygget.

I dag er Hartford en by med et overskueligt centrum, hvor der er en del seværdigheder fra byens historie. Mange af dem ligger langs eller tæt på Main Street, der er Hartford nord-sydgående hovedgade. Mellem moderne højhuse ligger Old State House, der blev opført 1792-1796 som staten Connecticuts anden nybyggede regeringsbygning. Der var Charles Bulfinch, der tegnede bygningen i den såkaldte føderale stil med en smukt interiør.

Går man mod syd ad Main Street fra Old State House, kommer man Atheneum Square, hvor skyskraberen Travelers Tower troner med sine 160 meter i højden. Højhuset blev opført 1906-1919, og det åbnede som den højeste bygning i New England og som den syvendehøjste i verden. Syd for pladsen kan man besøge Wadsworth Atheneum, der er et kunstmuseum med store samlinger af fx europæisk barok og franske og amerikanske impressionister.

Syd for Wadsworth Atheneum ligger parken Burr Mall og Hartfords beaux-arts-rådhus, der blev opført i 1915. Går man i stedet mod vest, kommer man til grønne områder, hvor kirken Center Church ligger. Den blev opført i 1807 som den fjerde kirke i Hartfords ældste menighed, hvis historie går tilbage til 1636. På den tilhørende kirkegård ligger flere guvernører begravet, og det gælder også for Thomas Hooker, der grundlagde The Connecticut Colony.

Fortsætter man mod vest gennem den store Bushnell Park, kommer man til Hartfords måske mest kendte bygning, Connecticut State Capitol. State Capitol er statens regeringsbygning og derved sæde for senatet og repræsentanternes hus. Bygningen blev opført 1871-1878 i den senvictorianske Eastlake-stil med anvendelse af en marmorbeklædning og storstilet udsmykning, der blandt andet byder på mange statuer og en smuk rotunde under den ligeledes fine kuppel.

Syd for Connecticut State Capitol ligger Museum of Connecticut History, der er at regne som statens nationalmuseum med fine udstillinger om statens historie og udvikling samt rolle i USA. Herfra kan man fortsætte til Mark Twain House and Museum, der var hjem for Samuel Langhorne Clemens med familie fra 1874 til 1891. Samuel Langhorne Clemens kendes bedre som Mark Twain, og huset er åbent som museum.

Der er også gode muligheder for en tur i rekreative omgivelser i og omkring Hartford. Man kan fx gå en tur ad Riverwalk, der ligger tæt på downtown langs Connecticut River umiddelbart øst for downtown. Mod vest ligger Elizabeth, der er hjemsted for byens berømte Rose Garden, hvor cirka 800 slags roser fordelt på omtrent 15.000 buske byder besøgende velkommen. Rosenhaven blev etableret i 1904, og den er den ældste kommunale have af sin slags i USA.

Ture fra byen

  Providence, Rhode Island

  Providence

  Providence er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Rhode Island. Byen blev grundlagt i 1636 af Roger Williams, der grundlagde Amerikas første baptistmenighed i byen to år senere. Providence voksede, og efter 1700-tallets amerikanske uafhængighedskrig var den en af USA’s ti største byer med over 7.500 indbyggere.

  På få årtier blev indbyggertallet fordoblet, og gennem store dele af 1800-tallet var Market Square centrum for byens politiske og sociale liv. Providence blev også industrialiseret, og omkring år 1900 boede her flere end 175.000 borgere, og byen var en af de mest velstående i USA.

  Læs mere om Providence

   

  Skyline, Boston, USA

  Boston

  Boston og staten Massachusetts ligger i det såkaldte New England, og det er ikke blot fordi, det ligger i USA’s nordøstlige hjørne tæt på Europa. Man fornemmer her den britiske kultur mere end noget andet sted i USA, men naturligvis er den amerikanske kulturs mange goder også en del af dagligdagen her.

  Bostons mange hyggelige gader og kvarterer rummer samtidigt en stor del af amerikanernes løsrivelseshistorie fra England. Det var i det nordøstlige USA, landets nuværende civilisations vugge lå, og det var her, opgøret mod kolonimagten England fandt sted.

  Læs mere om Boston

Tilmeld dig vores nyhedsbrev