Site logo
Se på kortet
 • Milwaukee City Hall, East Wells Street, Milwaukee, Wisconsin, USA

Læs om byen

Milwaukee er den største by i den amerikanske stat Wisconsin. Byens historie går tilbage til den første bosætter i området, der var den fransk-canadiske Alexis Laframboise. Han grundlagde en handelsstation her, og gennem de følgende årtier etablerede Byron Kilbourn, Solomon Juneau og George H. Walker stederne Kilbourntown, Juneautown og Walker's Point. Juneautown blev etableret øst for Milwaukee River i 1818, mens Kilbourntown stammer fra 1834, og Byron Kilbourn bekrigede Juneautown ved bl.a. at etablere et asymmetrisk gadenet, der senere krævede vinklede broer.

Det kom til The Bridge War i 1845, før de tre byer blev sammenlagt til Milwaukee året efter. De næste årtier kom mange tyske bosættere til, så byen omkring 1880 bestod af en klar majoritet af tyskere, og de satte præg på Milwaukee, som bl.a. blev hjemsted for bryggerierne Miller og Pabst. Byens vækst fortsatte gennem 1900-tallet, hvor befolkningstallet på et tidspunkt rundede 700.000.

I dag kan man opleve en spændende storby på en spadseretur gennem Milwaukees gader. Man kan begynde ved byens rådhus, der blev åbnet i flamsk nyrenæssance som Milwaukees højeste bygning i 1895. Det 108 meter høje rådhustårn var endda byens højeste helt til 1973, hvor First Wisconsin Center åbnede. Over for rådhuset ligger det smukke Pabst Theater fra 1895. Man kan også se andre fine eksempler på tidlige 1900-talshøjhuse i Milwaukees downtown; fx art deco-bygningerne Wisconsin Tower fra 1930 og Wisconsin Gas Building fra 1930, der har en flamme på toppen. Flammen indikerer kommende vejr ved hjælp af farver.

I samme område kan man gå til Cathedral Square Park, der er en plads, hvor der indtil 1930erne lå et domhus. På pladsens østlige side kan man nu se Cathedral of St. John the Evangelist. Kirken er byens katolske domkirke, og den blev bygget i 1847. Kirkerummet er åbent og lyst i designet, og her er bl.a. nogle fine glasmosaikvinduer.

Man kan også nyde Milwaukees beliggenhed ved Lake Michigan og floderne Milwaukee og Menomonee. Milwaukee River løber gennem downtown, og man kan gå ad Riverwalk hele vejen fra pakhuskvarteret Historic Third Ward gennem centrum til parker nord for byen. Langs Riverwalk er der afvekslende bymiljøer, kunst, caféer m.v. Det er også muligt at gå langs bredden af Lake Michigan, der ligner et hav fra Milwaukee.

De åbne plæner i Lakeshore State Park er en mulighed med fin udsigt til byens skyline, og nord herfor ligger byens marina. Ved bredden ud for downtown kan man besøge Discovery World, der er et interessant museum for teknologi og naturvidenskab, og Milwaukee Art Museum. Museet er et af de største kunstmuseer i USA, og det er indrettet i smukke arkitektoniske rammer i form af bl.a. Santiago Calatravos Quadracci Pavilion med overbygningen Brise Soleil.

Syd for downtown udviklede Third Ward sig som et pakhuskvarter med lagerbygninger, fabrikker og beboelse langs Milwaukee Rivers bredder. Efter nedgangstider er kvarteret blevet revitaliseret, og man kan se en del bygninger fra årtierne omkring år 1900 i gaderne. Det drejer sig fx om Baumbach Building fra 1899 og American Candy Co. fra 1902. Det er også i Historic Third Ward, man kan nyde boderne i Milwaukee Public Market, der er et fødevaremarked, som åbnede i 2005.

Tæt herpå ligger Harley-Davidson Museum, hvor man kan se historien om de ikoniske motorcykler, der er blevet produceret i Milwaukee siden 1903. På museet kan man naturligvis også se mange motorcykler, og siden 1915 har selskabet beholdt et eksemplar af hver produktion til museumsformål. Tager man vest for downtown, kan man se det spændende Milwaukee Public Museum med bl.a. historiske udstillinger og miljøer fra det tidlige Milwaukee.

Topseværdigheder

  Cathedral of St. John the Evangelist

  Dette er den katolske kirkes katedral i ærkebispesædet i Milwaukee. Historien startede i 1844, da ærkebiskop John Henni købte området. Tre år senere blev grundstenen lagt, og kirken stod færdig i 1853. I slutningen af 1800-tallet blev den øverste del af tårnet dog erstattet af et nyt og højere.

  Katedralens indre har et smukt og elegant design, hvor søjlehallen, buetaget, alteret og vinduesmosaikkerne danner et særdeles harmonisk udtryk.

   

  Milwaukee City Hall

  Med sit 108 meter høje klokketårn var Milwaukee City Hall byens højeste bygning fra færdiggørelsen i 1895 til 1973, hvor First Wisconsin Center på 183 meter åbnede. Rådhuset er bygget i tysk renæssance, hvilket lægger sig op ad de mange tyske immigranter, der historisk kom til byen.

   

  Milwaukee Art Museum

  Kunstmuseet Milwaukee Art Museum går tilbage til 1882 og er i dag hjemsted for tusindvis af kunstværker. Man kan blandt andet se en del europæisk kunst som tysk ekspressionisme og nyere amerikansk kunst.

  Museumskomplekset er et interessant arkitektonisk indslag i Milwaukees gadebillede; det er tegnet af ikke mindst finske Eero Saarinen og spanske Santiago Calatrava.

   

  Discovery World

  Teknologi, innovation og søerne Great Lakes er nogle af hovedtemaerne i Discovery World, hvor man kan opleve akvarier og se båden Denis Sullivan, der er bygget som 1800-tallets skonnerter, som krydsede Lake Michigan og de andre store søer mellem USA's østkyst og Midtvesten.

   

  Harley-Davidson Museum

  På dette museum kan man komme tæt på de legendariske Harley-Davidson-motorcykler, selskabet har produceret siden William S. Harley og Arthur Davidsons etablering af det i 1903. Museet åbnede i 2008 og har flere hundrede motorcykler og utallige effekter og dele med i den fornemt indrettede udstilling.

   

  Tripoli Shrine Temple

  Som en amerikansk udgave af indiske Taj Mahal ligger Tripoli Shrine Temple i Milwaukee. Templet åbnede i 1928 og er opført i maurisk renæssance med elementer fra den iberiske mudéjar-stil. Særligt er den store kuppel karakteristisk og blandt de fornemste i denne stil i USA. Templet er ikke en religiøs bygning, men anvendes til forskellige arrangementer.

   

  • Pabst Theater
  • Riverwalk
  • Wisconsin Tower
  • Wisconsin Gas Building
  • Cathedral Square Park
  • Historic Third Ward
  • Lakeshore State Park
  • Baumbach Building
  • American Candy Co.
  • Milwaukee Public Market
  • Milwaukee Public Museum

Ture fra byen

  Chicago skyline

  Chicago

  Chicago er en af USA's største byer, og ved Lake Michigans bred rejser byens parker og skyskrabere sig smukt og skaber en skyline, der kun ses få steder i verden. Her mødes det urbane, østlige USA med Midtvestens vidtstrakte landbrugsområder, skove og prærie, og netop den strategisk gode beliggenhed har tiltrukket millioner af indbyggere, siden Chicago med 350 mennesker blev en by i 1833.

  Chicago står i arkitekturhistorien som en af pionererne inden for moderne højhusbyggerier, og Chicago-skolen satte sit præg på opførelser mange steder i verden som fx i newzealandske Auckland. Chicago selv er dog det bedste sted for at beundre 1900-tallets tidlige skyskrabere, der blev mere og mere himmelstræbende med årene for at toppe med Sears Tower; det nuværende Willis Tower.

  Læs mere om Chicago

Tilmeld dig vores nyhedsbrev